Sunday, July 16, 2006

Ενίσχυση μελισσιού με οικιακές εργάτριες.

Ο μελισσοκόμος καλείτε καποιες φορές να ενισχύσει τους πληθυσμούς των μελισιών του με νέες μέλισσες προκειμένου να τα δυναμώσει ή να τα εξισώσει με άλλα μελίσισια του μελισσοκομείου του.

Ενας τρόπος που με είχε εντυπωσιάσει και είναι εύκολος και γρήγορος, μας είχε παρουσιαστεί απο τον Νίκο Εμμανουήλ (καθηγητή μας στα σεμινάρια της γεωπονικής σχολής στο κτήμα Συγγρού). Τον έχω εφαρμόσει λίγες φορές, αλλα όλες με επιτυχία.

Τον θυμήθηκα με αφορμή τα δυο προηγούμενα post, στα οποία έγιναν αναφορές, στο οτι οι μέλισσες δεν δέχονται στην κυψέλη τους άτομα απο αλλες φωλίες, εκτός αν τα άτομα αυτα ειναι διατεθημένα πρωτα να προσφέρουν και μετά να ζητήσουν.

Μια εργάτρια φορτωμένη τροφή θα γίνει αποδεκτή απο μια κυψέλη. Μια εγράτρια όμως, που έχασε το δρόμο της και θέλει απλά ξεκούραση και νέο σπίτι, δεν θα περάσει την είσοδο...

Οι εργάτριες έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εργασίες, οι οποίες αλλάζουν κατα τη διάρκεια της ζωής τους (αλλα και ανάλογα της ανάγκες της κυψέλης). Ετσι οι νεαρές εργάτριες ονομάζονται οικιακές και κάνουν συγκεκριμένες εργασίες στο εσωτερικό της κυψέλης για το πρώτο περίπου εικοσαήμερο της ζωής τους. Μετά αρχίζουν να βγαίνουν εκτός, προς έυρεση τροφής και ονομάζονται συλλέκτριες, μέχρι το θάνατο τους.

Η οικιακή μέλισσα, επιφορτισμένη με το έργο της συντήρησης των κελιών, άρα με ακμαίους κηρογόνους αδένες, ειναι επιθυμητή κάτοικος μιας κυψέλης γιατί μπορεί να παράγει έργο. Αυτη θα γινόταν αμέσως αποδεκτή απο μια ξένη κυψέλη.

Όμως, η νεαρή εργάτρια δεν βγαίνει απο τη δική της κυψέλη άρα δεν τίθεται θέμα να βρέθει σε λάθος φωλιά. Ετσι κι αλλιως, αν έγβαινε, δεν θα ήξερε το δρόμο να γυρίσει πίσω.

Συνδυαστικα λοιπόν με όλα τα προηγούμενα κάνουμε τα εξής:
(Oι φωτογραφίες που ακολουθούν τραβήχτηκαν στις 31.03.2003 στο κτήμα Συγγρού, όταν μας το πρωτό έδειξε ο Νίκος Εμμανουήλ)

Μπροστά στο μελίσσι που θέλουμε να ενισχύσουμε, τοποθετούμε μια "ράμπα προσγείωσης" για να οδηγήσουμε τις νέες μέλισσες, ακριβώς στην είσοδο της κυψέλης. Ιδανικά βάζουμε ένα αναποδογυρισμένο καπάκι (στις φωτογραφίες χρησημοποιείτε μια παλία παλέτα)


Απο ένα πιο δυνατό μελίσσι επιλέγετε ένα πλαίσιο στο οποίο υπάρχει πολύς πληθυσμός και αφού σιγουρευτόυμε οτι πάνω σε αυτό ΔΕΝ βρίσκεται η βασίλισσα το αφαιρούμε και το πάμε στην αδύναμη κυψέλη.Εκεί το τινάζουμε με δύναμη πάνω απο τη ραμπα που φτιάξαμε. Ολος ο πληθυσμός του πλαίσίου πέφτει πανικόβλητος πανω στη ράμπα και δέχετε τα κάπως βίαια φυσήματα μας με το καπνιστήρι....

Τότε γίνεται ο διαχωρισμός. Οι οικιακές εργάτριες, μη γνωρίζοντας αν ειναι η δική τους φωλια ή οχι μπαίνουν στην πρώτη κυψέλη που βρίσκουν μπροστά τους για να προστατευθούν. (δηλαδή στο αδύναμο μελίσσι, το οποίο μόλις ενισχύσαμε).

Οι συλλέκτριες εργάτριες που ήταν στο πλαισιο εναποθέτοντας τροφή που μόλις είχαν μαζέψει, απογειώνονται και επιστέφουν στην είσοδο της δικής τους κυψέλης, οπου ενοχλημένες τινάζουν τα φτερά τους και ξεπερνούν το σοκ του τινάγματος και του καπνίσματος.Οι εργατριες φρουροι του αδύναμου μελισσιου, άπραγες, είδαν να εισβάλουν στο σπίτι τους εκατοντάδες, ξένες, οικιακές εργάτριες, έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τις δέχτηκαν αμέσως.

Αν για κάποιο λόγο πιστέψουμε οτι το μελίσσι θέλει κι αλλη ενίσχυση, μπορούμε να το επαναλάβουμε.

_______________________________________________________

Επειδή και αυτο το post χρησημοποιεί flash 8, πιθανότατα να έχετε προβλήματα στο να το δείτε απο εφαρμογές που διαβάζουν RSS κι όχι απο κάποιον web browser

Labels: ,

7 Comments:

 • At 12:44 PM, Blogger BeeHappy said…

  Ομολογώ ότι με είχε εντυπωσιάσει και μένα η τεχνική αν και δεν τη χρησιμοποίησα ποτέ. Προτιμώ την ευκολότερη της μεταφοράς ενός ολόκληρου πλαισίου με γόνο και πληθυσμό απ' ευθείας στην αδύναμη κυψέλη αφού αρωματιστεί ελαφρά με λίγη τσικουδιά. Βλέπεις η τεχνική του τινάγματος απαιτεί τουλάχιστον δύο άτομα ενώ την "τράμπα" την κάνει κανείς και μόνος του.

   
 • At 3:39 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

  Το τιναγμα δεν θελει απαραιτητα δυο ατομα.. αν ειναι ηρεμα τα μελισσια δεν υπαρχει λόγος να εχεις ανθρωπο διπλα να τις καπνισει αμεσα...

  Καμια φορα το πλαισιο μπορει να μην θες να το παρεις. Με τη εννοια οτι ο πληθυσμος που ηδη εχεις μέσα, συν αυτον που θα προσθέσεις, μπορει να μην ειναι ικανος να υποστηριξει και τα δικα του πλαισια και ενα καινουριο . Οποτε ισως φαντάζομαι πρεπει να επιλεγεις ανάλογα την περίπτωση.

  Αυτο με τη τσικουδια με τρελανε τωρα.... τι εννοεις? "σβήνει" την μυρωδια? για εξηγησε.

  Πολυ ενδιαφερον ακουγεται

   
 • At 3:16 PM, Blogger BeeHappy said…

  Όπως θα ξέρεις βέβαια, η βασική "επικοινωνία" των μελών της κυψέλης γίνεται με τη μυρωδιά που αναδύεται από τη φερομόνη της βασίλισσας, αδένας Nassonof, αλλά και από αυτήν των εργατριών. Χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε σκεύασμα με ιδιαίτερη οσμή, π.χ. τσίπουρο - κυρίως με γλυκάνισο ή ούζο, κολόνια, ξύδι, το μελίσσι αποδιοργανώνεται και χάνει πρόσκαιρα τη δυνατότητα να επικοινωνεί και να αναγνωρίζει τα μέλη του. Αυτό το χαρακτηριστικό εκμεταλλευόμαστε κάθε φορά που απαιτείται ένωση εν θερμώ και όχι με εφημερίδες ή σίτες. Οι απώλειες είναι ελάχιστες έως και μηδενικές στην περίπτωση αδύνατων πληθυσμών. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύω ότι το μελίσσι πρέπει να βρίσκεται σε κυψέλη με αεριζόμενη βάση και ερμητικά κλειστό καπάκι.

   
 • At 5:48 PM, Blogger pocadruuna said…

  Καλά, έχω πάθει πλάκα!!!Μου θύμησες την πρώτη μου εμπειρία με το άθλημα της μελισσοκομίας σε αυτή ακριβώς τη σχολή (ΤΕΣ Συγγρού) πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, όταν το τμήμα είχε πρωτοξεκινήσει!! Δυστυχώς αποδείχτηκα φοβιτσιάρα με τα μελισσάκια, έφαγα και κανα-δυο τσιμπίματα στα πρακτικά και αποφάσισα να "αλλάξω" επάγγελμα!!!Ήταν πολυ ωραίος πάντως ο χώρος για βόλτα στα διαλείμματα!!Χαίρομαι που υπάρχει στη μπλογκόσφαιρα και ένας gourmet της μελισσοκομίας!!!Keep on beeing!!!!

   
 • At 3:42 PM, Anonymous Anonymous said…

  Εχω εντυπωσιαστεί με το blog. Είναι γλυκό με τόσες γνώσεις. Δεν μπόρεσα να κάνω κρασί, ελπίζω μια μέρα να κάνω μέλι. Θα με βοηθήσεις?
  Έλενα - elenas@panafonet.gr

   
 • At 12:10 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

  Να σε βοηθήσουμε... αλλα μετα πρεπει να μου βρεις καποιον να με βοηθήσει να κανω ρακι :)

   
 • At 9:56 PM, Anonymous Μαντζούρης Δημήτρης said…

  Καλά ε; Είχα και εγώ ένα αδύνατο μελισσάκι και έλεγα τι θα το κάνω να δυναμώσει. Είδα λοιπόν αυτό το ποστ και το εφάρμοσα. Δεν ξέρω η τράμπα πόσο εύκολη είναι, πάντως αυτό ήταν και εύκολο και εντυπωσιακό. Με το που καπνίζεις τις μέλισσες, μπαίνουν όλες παρατεταγμένες μέσα στην κυψέλη. Τρομερή εικόνα. Λυπήθηκα που δεν είχα φωτογραφική να την τραβήξω. Και φυσικά μόνος την έκανα τη δουλειά. Δε χρειάζεται οπωσδήποτε δεύτερος.

  Δημήτρης

   

Post a Comment

<< Home