Friday, November 03, 2006

Η Κυψέλη με τα κινητά πλαίσια

Το μελίσσι στο απόλυτα φυσικό του περιβάλλον, ζει σε κοιλότητες που δημιουργούνται σε βράχια, σε κουφάλες δέντρων και γενικότερα σε σημεία που θα μπορούσε να είναι όσο το δυνατό πιο προφυλαγμένο από τις καιρικές συνθήκες αλλά και τους άλλους οργανισμούς. Η εκμετάλλευση του οδήγησε τον άνθρωπο στο να φτιάχνει τεχνητές φωλιές, από τις οποίες εύκολα θα μπορούσε να πάρει τα προιόντα του μελισσιού.

Αυτές είναι λοιπόν είναι οι κυψέλες.
Ελεγχόμενοι χώροι στους οποίους η μέλισσα χτίζει με το ρυθμό και τον τρόπο που μας βολεύει ώστε εμείς να κλέβουμε το μέλι και αυτή να μας λέει ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Αρχικά ήταν απλές κατασκευές οι οποίες όμως εξελίχθηκαν με την πάροδο των ετών, στα σημερινά μοντέλα με τα κινητά πλαίσια.

Νομίζω η διαμόρφωση αυτή έκανε τα μεγαλύτερα βήματα της, από το 1800 μέχρι το 1900 με σημαντικότερους σταθμούς τους

Lorenzo Langstroth (1810-1895) που έφτιαξε την κυψέλη τύπου langstroth και Charles Dadant (1817-1902) που έφτιαξε την κυψέλη dadant.

Υπήρξαν βέβαια και πολλές παραλλαγές ή παράλληλα εξελισσόμενες κυψέλες, που δημιούργησαν μια ατελείωτη έρευνα πάνω στο ποιο είναι το ιδανικό σχέδιο.

Αποτέλεσμα;

1.προβλήματα ασυμβατότητας μεταξύ των μελισσοκόμων που διάλεγαν διαφορετικών ειδών κυψέλες (άλλες διαστάσεις) και κόντρες που θυμίζουν χρήστες mac και pc αλλά σε σαφώς γονιμότερο και παραγωγικότερο ύφος

αλλά και

2. την τελειοποίηση κάποιον μοντέλων, οπότε σήμερα η παραγωγικότητα έχει φτάσει στο "πικ" της.

Τι είναι όμως οι κυψέλες με τα κινητά πλαίσια? Η αρχή αυτού του εργαλείου φαντάζει σήμερα πάναπλη, αλλά αποτελεί σοβαρότατο επίτευγμα των πρώτων ανθρώπων που το σκέφτηκαν. Όπως προανέφερα οι φυσικές φωλιές συναντώνται σε κοιλότητες. Εκεί οι μέλισσες χτίζουν απο πάνω προς τα κάτω τις κερήθρες τους, όπως είχα περιγράψει στο post για το κερί, στις 18 Μαρτίου 2006

Όταν ο μελισσοκόμος θέλει να πάρει το μέλι καταστρέφει τις κερήθρες Τις αποκόπτει και τις στίβει, κρατά το μέλι και πετά το κερί και τον κόπο των μελισσών. Στην κυψέλη τα πράγματα είναι πιο απλά αφού ένα σύστημα από ξύλινα πλαίσια, αναγκάζει στις μέλισσες να χτίσουν μόνο στους επιθυμητούς, κινητούς χώρους. Το αποσπόμενο καπάκι επιτρέπει στο μελισσοκόμο να αφαιρεί τα πλαίσια αυτά, χωρίς να τα καταστρέφει, να αφαιρεί το μέλι με φυγοκέντριση και να τις επαναφέρει σχεδόν ανέπαφες στη φωλία.
Πολύ όμως περισσότερο του επιτρέπεται να αφαιρεί και να επιθεωρεί το κάθε πλαίσιο ξεχωριστά, για να κρίνει την πρόοδο του κάθε μελισσιού, τι πληθυσμό έχει πώς και πότε μπορεί ή πρέπει να το βοηθήσει, να γνωρίζει την υγεία και κατάσταση του ανα πάσα στιγμή χωρίς να κάνει την παραμικρή ζημία.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο Θανάση Μπίκο που έχει κάνει μια τρομερή έρευνα πάνω στην ιστορία της κυψέλης αλλά και τις κατόπους παραλλαγές της στην Ελλάδα τα κινητά πλαίσια ναι μεν εξελίχθηκαν το 18 και 19ο αιώνα,αλλά βασίστηκαν σε γνώση των Ελλήνων αφού αναφορά για τέτοιες κυψέλες γίνεται στο βιβλίο του Sir George Wheler , A journey into Greece πολύ νωρίτερα απο το 1800, (το βιβλίο είναι του 1682).

Και στο internet οι αναφορές ειναι παρόμοιες:
Sir George Wheler - British traveler described moveable top-bar frames used traditionally used in Greece. His 1682 writings preceded the Langstroth moveable comb hive by almost 200 years.

πηγή: ourworld.compuserve.com

Περισσότερα για το σχετικό βιβλίο βρίσκει κανεις εδώ

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι ίδιοι οι Έλληνες για κάποιο λόγο δεν χρησιμοποιούσαν κινητά πλαίσια το 1800 -1900 (τουλάχιστον όχι παντού ή κάπου που να γνώριζα εγώ) Χαρακτηριστική είναι η κεραμική αυτή κυψέλη των ανατολικών Κυκλάδων που χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1930 - 40 τουλάχιστον.
Στο δοχείο αυτό οι κερήθρες χτιζόντουσαν κολλημένες στην οροφή και αφαιρούνταν με το μαχαίρι.
Η κυψέλη με τα κινητά πλαίσια λοιπόν έχει χοντρικά την ακόλουθη διάρθρωση με σκοπό να διευκολύνει την συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση της φωλιάς και να κάνει τις μελισσοκομικες ενέργειες γρήγορες και ανώδυνεςO Charles Dadant ήταν Γάλλος. Μετοίκισε στην Αμερική το 1863 σε ηλικία 46 ετών όπου και διέπρεψε ως μελισσοκόμος. Ήταν ο πρώτος που κατάφερε να εισάγει ευρωπαϊκές μέλισσες στην Αμερική. Η εταιρία του υπάρχει ακόμα και σήμερα.


Labels: , ,

6 Comments:

 • At 10:25 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

  Συμπληρωματικά στοιχεία εδω

   
 • At 10:38 PM, Anonymous Anonymous said…

  bravo κώστα !

  για την παρουσίαση και την αγάπη στις μέλισσες.

  gtroza

   
 • At 1:22 PM, Anonymous Anonymous said…

  Supers photos j'adore. Bravo bonne continuation.

  Christian

  etat.nature.ogm@free.fr

   
 • At 1:36 PM, Blogger Beekeeper said…

  Thanks Cristian

   
 • At 8:00 PM, Anonymous Despo said…

  Polla sycharitiria gia to blog sou eho mathei hilia pramata tis teleutaies 10 meres diavazontas to. To vrika psahnontas yliko gia tis melisses mia pou to egheiridio pou eiha itan athlio (eimai daskala se dimotiko stin Kypro). Na eisai kala kai sycharitiria kai stin Elisavet gia tis fotografies, kaname spoudaio mathima. Na eiste kala!
  Despo

   
 • At 11:02 PM, Anonymous Anonymous said…

  kai gw me ti seira moy 8elw na se eyxaristisw para poly,einai poly symantikes oi plirofories poy mas dineis

   

Post a Comment

<< Home