Monday, December 11, 2006

H είσοδος της κυψέλης

Η είσοδος είναι ένα άνοιγμα στο κάτω μέρος της κυψέλης. Είναι προφανώς το άνοιγμα που εξυπηρετεί την κίνηση των μελισσών μέσα - έξω στη φωλιά αλλά και το πέρασμα των υποψηφίων εισβολέων, την απώλεια τη της θερμότητας της φωλιάς και τον αερισμό της.Για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

H φωλιά πρέπει να έχει συγκεκριμένη θερμοκρασία. Οι μέλισσες πασχίζουν αερίζοντας με τα φτερά τους, να την κρατούν χαμηλή τους ζεστούς μήνες και "αγκαλιασμένες" σε σφιχτές μπάλες, να την κρατούν υψηλή τους χειμερινούς μήνες.

Σημαντικό επίσης ρόλο για την υγεία του μελισσιού παίζει η υγρασία η οποία πρέπει να είναι χαμηλή.

Οι ενέργειες που κάνει η εργάτρια για να βοηθήσει την κατάσταση αυτή, ενισχύονται από τον μελισσοκόμο με ανοίγματα στο καπάκι της κάθε κυψέλης για καλύτερο αερισμό, αλλες φορές με ολόκληρες βάσεις, που δεν ειναι συμπαγείς αλλα ανοιχτες (με σίτα) και φυσικα με ειδικές διαμορφωσεις στην εισοδο.

Το κανονικό άνοιγμα είναι μεγάλο και αναπτύσσεται από άκρη ως άκρη της κυψέλης. Ο μελισσοκόμος προσθέτει ένα ξυλάκι , την πόρτα, η οποία μεταβάλει το άνοιγμα ανάλογα τις με τις ανάγκες του σμήνους που κατοικεί στην κυψέλη, αλλά και του μελισσοκόμου. Αυτές παρουσιάζουν διαφορές απο κυψέλη σε κυψέλη

Αυτή που εγω χρησιμοποιώ προς το παρόν και μου φαίνεται πιο πρακτική, είναι η πόρτα, όπως αυτη στο διάγραμμα που ακολουθεί.Η πόρτα ειναι το πράσινο ξύλο που έχει διατομή "Γ" ανάλογα με το πιο μέρος του "Γ" θα τοποθετήσεις μέσα στην είσοδο (a ή b) επιτυγχάνεις και διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ετσι (οπως φαίνεται και στο διάγραμμα αν πατήσεις τα αντίστοιχα κουμπιά) στη θέση 1 η πόρτα λείπει τελείως Αυτο σημαίνει οτι έχω καλύτερο αερισμό της κυψέλης. Ειναι κατι που θα επιδιώξω σε ζεστους μήνες ή σε μια περίοδο που το μελισσι θα βρίσκει πολύ τροφή και θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα μέσα έξω. Το μεγάλο ανοιγμα θα πετύχει την ανεση της κίνησης. Η μεγάλη είσοδος προ υποθέτει οτι το μελίσσι ειναι δυνατό και υπάρχουν πολλές εργάτριες φρουροί, να υπαρασπιστούν την μεγάλη είσοδο απο πιθανούς εισβολείς

Αντίθετα στη θέση 2 (βλ αντίστοιχο κουμπι) σε ενα μελίσσι που δεν ειναι πολυ ισχυρό και η εισοδος δεν μπορει να ειναι καλα φυλασσόμενη, στενευω το άνοιγμα τοποθετώντας την πόρτα στη φορά b (συμφωνα με το σχέδιο). Το ξύλο καλύπτει το ανοιγμα και αφήνει μόνο ενα μικρο μερος για εισοδο εξοδο. Σε περίπτωση που τοποθετήσω τη πόρτα προς τη φορά a, η είσοδος κλείνει τελείως σε περίπτωση που θέλω να μεταφέρω την κυψέλη μου.

Ο λόγος για τον οποίο τα θυμήθηκα όλα αυτα ειναι αυτος που ειχα αναφέρει και σε προηγούμενο post για το κλουβί Miller. Oτι δηλαδή στο εγκαταλειμμένο μελισσοκομείο του παππου μου βρίσκω κατα καιρούς ενδιαφέροντα ευρήματα, οπως πχ αυτη την είσοδο για κυψέλες τυπου Dadant (σχετικό post)
Eιναι μια παρόμοια πόρτα με αυτη που περιέγραφα πριν αλλα έχει ενα λιγο ποιο ιδιαίτερο μηχανισμό ώστε να διασφαλίζει την είσοδο και έξοδο μόνο των εργατριών και κηφήνων. Αντίστοιχα μπορει να αφαιρεθεί η να προστεθεί στην εισοδο προκαλώντας ενα μεγάλο ή μέσο ανοιγμα αλλα όταν κατεβασει ο μελισσοκόμος την μεταλλικη, "πορτα της πόρτας" κάνει τα πραγματα πιο περίπλοκα...
Πρόκειται για ενα κομάτι λαμαρίνας με δυο απλα μεντεσεδάκια, που οταν καταβαίνει αφήνει 11 μικρές πύλες 9 επι 10 χιλιοστα απο τις οποιες μπορουν να περάσουν μονο εργατριες και κηφήνες. Ειναι προφανές οτι αυτη την σηδιρόφρακτη εισοδο μπορουσαν να υπερασπιστούν τέλεια οι εργάτριες αφου τελικα κανένα μεγαλύτερο έντομο η ζώο δεν θα μπορουσε να παραβιάσει. Ομως σαφως και θα καθυστερούσε τις ίδιες τις εργάτριες αφου θα συνωστίζονταν για να περασουν απο τις 9 "πύλες"
(δεν υπάρχει δυνατότητα να την τοποθετήσουμε ετσι ώστε να φράξει εντελώς την είσοδο γιατι το συγκεκριμένο μελισσοκομείο ηταν σταθερό και δεν δημιουργούνταν η ανάγκη να κλειστεί και να μετακινηθεί μια κυψέλη)

Y.Γ. η πρώτη φωτογραφία ειναι απο την πρώτη μου κυψέλη, προφανώς υπάρχουν αρκετοι ακόμα τυποι πόρτας.

Labels: , ,

6 Comments:

 • At 3:55 AM, Blogger zenovia said…

  kosta, katapliktiko post. mallon exeis varethei na akous to idio sxolio!!!
  episis: ti arxitektoniko post:i eisodos tis kupselis!!!
  dineis simasia se pragmata pou oi perissoteroi prospername...
  kai niotho enoxes.
  oi fotografies apo tin eisodo tupou dadant se metaferoun se alles epoxes kai klimakes!!! palatia islamikis arxitektonikis, isos? arxontika???

   
 • At 10:55 AM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

  ;D οκ.. τωρα με οδήγισες στο επόμενο post... ουτως ή αλλως αυτο που ετοίμαζα μου θύμιζε καστρο... Μολις βρω λίγο χρόνο θα το ολοκληρώσω και θα το post-αρω...

   
 • At 5:12 PM, Blogger Antifonitis said…

  NΟμιζω θα το βρεις ενδιαφερον:

  Bee-sieged: US home gets unwanted visitors

  Millions of bees have been found in the kitchen of a house in Florida.

  They discovered the bees had made nearly 27kg of honey.
  Wendy Urquhart reports
  http://news.bbc.co.uk/

   
 • At 11:29 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

  Χα! καταπληκτικό Τhanks a lot antifonitis

  για οποιον θέλει να δει το βιντεο ειναι εδώ

  Ουτε λίγο ούτε πολύ μιλαει για 3 εκατομύρια μέλισσες σε μια κουζίνα!

   
 • At 1:10 AM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

  zenovia δες ποσο μοιαζει αυτο με κάστρο ή το κολσαίο :D

   
 • At 12:22 PM, Anonymous Anonymous said…

  As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you

  rH3uYcBX

   

Post a Comment

<< Home