Sunday, September 23, 2007

Σκύρος III

23 Σεπτεμβρίου σήμερα. Το φθινόπωρο ειναι επίσημα κοντα μας εδω και δυο μέρες. Σε πείσμα της εποχής όμως θα βάλω σήμερα μερικές φωτογραφίες, απο την επίσκεψη μας στα μελίσσια του Λάμπρου τον Αύγουστο στη Σκύρο.

Οπώς είχα ξαναπει ο Λαμπρός ειναι επαγγελματίας μελισσοκόμος και σύντομα ελπίζει οτι θα ασχολείται μόνο με αυτο. Πήγαμε στα δυο απο τα τρια σημεία που διατηρεί μελισσες.

Σκοπός της επίσκεψης ηταν μια γρήγορη επιθεώρηση για να δει κατα πόσο βαζουν μέλι ή όχι (γενικά εκείνες τις μέρες έδειχνε να υπάρχει πείνα), αλλα και να βαλει νερό σε δυο ποτίστρες που εχει στα μελισσοκομεία, για να πινουν οι μέλισσες. Και να το αποτέλεσμα φωτογραφικά

Ο ευγενικός οικοδεσπότης, μου έδωσε την μονοκόματη μασκα με το jacket, για περισσότερη ασφάλεια κι εκεινος έβαλε την πιο ελαφριά μασκα. Καταστραβωμενος απο τον ηλιο (πηγαμε μεσημεριάτικα) απαθανατίζω τη σκηνη και με τους δυο μας στο καδρο

Ο Λάμπρος στα μελισσια...


Ενώ γενικα περιμέναμε να δουμε τα μελισσια σε υφεση λόγω της ξηρασίας, τελικα μαλλον το πευκο απέδιδε, οπότε αντι αδειων μελισσιων βρήκαμε ασπρισμένα τα πλαίσια. Απρισμένα λεμε τα πλαισια που ειναι φρεσκοχτισμένα, λογω του χρώματος του νεου κεριου και ειναι απόδειξη οτι το μελισσι βρισκει τροφη και αποθηκεύει. Στη φωτο ασπρο εκτος απο το πλαίσιο, ειναι και το στομα του Λαμπρου, αφου εχει σκασει,"ΝΑ" κατι χαμόγελα για το ελπιδοφόρο ευρημα του... :D. Μια κατασπρη κερήθρα!

ενδιαφέρον έχει οτι ο Λαμπρος κανει τιμιες προσπάθειες να εχει τα μελισσια του όσο πιο μακρια γίνεται απο χημικα - φαρμακα και αντιβιωτικά. Στα πλαίσια αυτα κανει και καποιες προσπαθειες να φτιαξει κερήθρες βιολογικές, χωρίς το αγοραστο φύλλο που βαζουμε για να δωσουμε τον "μπουσουλα" στη μελισσα για να χτίσει, αλλα ελευθερα, με κερι του οποιου έχει 100% γνωση για την προέλευση του.

επιστρέφοντας απο τα μελίσσια...

Για περισσότερα, εδώ ειναι το blog του Λάμπρου.


Λάμπρο ευχαριστώ για τη φιλοξενία και ξενάγηση στο μελισσοκήπι σου!

Labels: , ,

6 Comments:

 • At 12:47 PM, Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said…

  Ωραία πολύ ωραία!
  Λάμπρο βάλε και κανένα σύρμα στα τελάρα όταν χτίζουν μόνες γιατί στη φυγόκεντριση θα τις χάσεις και είναι κρίμα!!!

   
 • At 3:42 PM, Blogger skyrianbee said…

  Γεια σου beekeeper. Θεοδόση έχεις δίκιο θα το έχω υπ΄ όψην.

   
 • At 5:37 PM, Blogger Νίκος said…

  ο κακό είναι πως συνήθως χτίζουν κηφινοκελιά.

   
 • At 6:08 PM, Blogger Beekeeper said…

  Νικο. κι εγω την ιδια ενσταση ειχα για να ειμαι ειλικρινεις.

   
 • At 8:20 PM, Blogger skyrianbee said…

  Παιδιά αν έχει η μάνα ανάγκη από κηφήνα θα κάνει κηφηνοκελιά, σε αυτά τα πλαίσια έχω δει να γεννιούνται πολυ μεγαλύτερες σε μέγεθος μέλισσες.

   
 • At 1:35 PM, Blogger Νίκος said…

  Να σου βάλω ένα δύσκολο;; Άμα σε ενδιαφέρει ψάχτο. Έχω δει παλιά μια μικρή σφήκα, το μισό μήκος της άλλης, ίσως και λιγότερο, κίτρινη, να ορμά και να κεντά τη σφήκα στο θώρακα και να συνεχίζουν τη πορεία τους κανονικά σαν να μη τρέχει τίποτα. Μου φάνηκε πως της γέννησε αυγό. Ίσως και να είναι η φαντασία μου..
  Στο μελισσοκομείο στη Φωκίδα θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα με τα μοσχομέρμηγκα..
  Είναι ένα μυρμήγκι με γαλάζιο κόλο, που άμα το τρίψεις στα δάχτυλα σου μοσχοβολά, που επιτίθεται στα μελίσσια με άσχημες συνέπειες. Μια χρονιά που τα είχα στο Αλεποχώρι ,πάνω στο χωματόδρομο για τη Χώρα, μου κάνανε μεγάλη ζημιά.. Ιδιαίτερα στη στροφή που φαίνεται η Χώρα , με τις μεγάλες βαλανιδιές.
  Να με συγχωρείς, αλλά εγώ δεν δύναμαι και ούτε τέτοια μηχανή έχω.

   

Post a Comment

<< Home