Sunday, July 16, 2006

Πρόβλημα


Οι νέοι συγκάτοικοι στο κτίριο που μένω (η αδερφή μου δηλαδή και η οικογένεια της) δεν μοιάζουν να συμμερίζονται την αγάπη μου για τις μέλισσες...

Δεν αντιμετωπίζουν όπως θα ήλπιζα το γεγονός οτι κάθε βράδυ 2-3 μέλισσες μπαινουν στο σπίτι και κολάνε σε κάποιο αναμένο φωτιστικό...

Μόλις με κάλεσαν για να σκοτώσω κάποιες...

Ενίσχυση μελισσιού με οικιακές εργάτριες.

Ο μελισσοκόμος καλείτε καποιες φορές να ενισχύσει τους πληθυσμούς των μελισιών του με νέες μέλισσες προκειμένου να τα δυναμώσει ή να τα εξισώσει με άλλα μελίσισια του μελισσοκομείου του.

Ενας τρόπος που με είχε εντυπωσιάσει και είναι εύκολος και γρήγορος, μας είχε παρουσιαστεί απο τον Νίκο Εμμανουήλ (καθηγητή μας στα σεμινάρια της γεωπονικής σχολής στο κτήμα Συγγρού). Τον έχω εφαρμόσει λίγες φορές, αλλα όλες με επιτυχία.

Τον θυμήθηκα με αφορμή τα δυο προηγούμενα post, στα οποία έγιναν αναφορές, στο οτι οι μέλισσες δεν δέχονται στην κυψέλη τους άτομα απο αλλες φωλίες, εκτός αν τα άτομα αυτα ειναι διατεθημένα πρωτα να προσφέρουν και μετά να ζητήσουν.

Μια εργάτρια φορτωμένη τροφή θα γίνει αποδεκτή απο μια κυψέλη. Μια εγράτρια όμως, που έχασε το δρόμο της και θέλει απλά ξεκούραση και νέο σπίτι, δεν θα περάσει την είσοδο...

Οι εργάτριες έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εργασίες, οι οποίες αλλάζουν κατα τη διάρκεια της ζωής τους (αλλα και ανάλογα της ανάγκες της κυψέλης). Ετσι οι νεαρές εργάτριες ονομάζονται οικιακές και κάνουν συγκεκριμένες εργασίες στο εσωτερικό της κυψέλης για το πρώτο περίπου εικοσαήμερο της ζωής τους. Μετά αρχίζουν να βγαίνουν εκτός, προς έυρεση τροφής και ονομάζονται συλλέκτριες, μέχρι το θάνατο τους.

Η οικιακή μέλισσα, επιφορτισμένη με το έργο της συντήρησης των κελιών, άρα με ακμαίους κηρογόνους αδένες, ειναι επιθυμητή κάτοικος μιας κυψέλης γιατί μπορεί να παράγει έργο. Αυτη θα γινόταν αμέσως αποδεκτή απο μια ξένη κυψέλη.

Όμως, η νεαρή εργάτρια δεν βγαίνει απο τη δική της κυψέλη άρα δεν τίθεται θέμα να βρέθει σε λάθος φωλιά. Ετσι κι αλλιως, αν έγβαινε, δεν θα ήξερε το δρόμο να γυρίσει πίσω.

Συνδυαστικα λοιπόν με όλα τα προηγούμενα κάνουμε τα εξής:
(Oι φωτογραφίες που ακολουθούν τραβήχτηκαν στις 31.03.2003 στο κτήμα Συγγρού, όταν μας το πρωτό έδειξε ο Νίκος Εμμανουήλ)

Μπροστά στο μελίσσι που θέλουμε να ενισχύσουμε, τοποθετούμε μια "ράμπα προσγείωσης" για να οδηγήσουμε τις νέες μέλισσες, ακριβώς στην είσοδο της κυψέλης. Ιδανικά βάζουμε ένα αναποδογυρισμένο καπάκι (στις φωτογραφίες χρησημοποιείτε μια παλία παλέτα)


Απο ένα πιο δυνατό μελίσσι επιλέγετε ένα πλαίσιο στο οποίο υπάρχει πολύς πληθυσμός και αφού σιγουρευτόυμε οτι πάνω σε αυτό ΔΕΝ βρίσκεται η βασίλισσα το αφαιρούμε και το πάμε στην αδύναμη κυψέλη.Εκεί το τινάζουμε με δύναμη πάνω απο τη ραμπα που φτιάξαμε. Ολος ο πληθυσμός του πλαίσίου πέφτει πανικόβλητος πανω στη ράμπα και δέχετε τα κάπως βίαια φυσήματα μας με το καπνιστήρι....

Τότε γίνεται ο διαχωρισμός. Οι οικιακές εργάτριες, μη γνωρίζοντας αν ειναι η δική τους φωλια ή οχι μπαίνουν στην πρώτη κυψέλη που βρίσκουν μπροστά τους για να προστατευθούν. (δηλαδή στο αδύναμο μελίσσι, το οποίο μόλις ενισχύσαμε).

Οι συλλέκτριες εργάτριες που ήταν στο πλαισιο εναποθέτοντας τροφή που μόλις είχαν μαζέψει, απογειώνονται και επιστέφουν στην είσοδο της δικής τους κυψέλης, οπου ενοχλημένες τινάζουν τα φτερά τους και ξεπερνούν το σοκ του τινάγματος και του καπνίσματος.Οι εργατριες φρουροι του αδύναμου μελισσιου, άπραγες, είδαν να εισβάλουν στο σπίτι τους εκατοντάδες, ξένες, οικιακές εργάτριες, έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τις δέχτηκαν αμέσως.

Αν για κάποιο λόγο πιστέψουμε οτι το μελίσσι θέλει κι αλλη ενίσχυση, μπορούμε να το επαναλάβουμε.

_______________________________________________________

Επειδή και αυτο το post χρησημοποιεί flash 8, πιθανότατα να έχετε προβλήματα στο να το δείτε απο εφαρμογές που διαβάζουν RSS κι όχι απο κάποιον web browser

Labels: ,

Thursday, July 13, 2006

Προσθέτοντας μια νέα βασίλισσα


Τα μελίσσια αναγνωρίζουν την φωλιά τη βασίλισσα τους και τη μοναδικότητα τους. Έτσι δεν είναι σύνηθες να μπερδεύονται και να μπαίνουν σε άλλες κυψέλες, ούτε είναι σύνηθες να επιτρέπουν σε μέλισσες άλλες κυψέλης να μπούν στη δική τους φωλία.

Μια μέλισσα που θα το κάνει αυτό πρέπει για κάποιο λόγο να έχει μπερδευτεί ή να έχει χάσει τη δική της φωλιά. Μια τέτοια μέλισσα θα γίνει αποδεκτή μόνο με την προϋπόθεση οτι μπορεί πρώτα να προσφέρει και μετά να ζητήσει. Τι σημαίνει αυτό? Μια κατάκοπη γηραιά μέλισσα δεν θα φιλοξενηθεί με αγάπη απο μια τυχαία κυψέλη, για να απολαύσει την θαλπωρή της. Θα θανατωθεί μόλις τολμήσει να διασχίσει την είσοδο. Μια μέλισσα όμως φορτωμένη τροφή που τυχαία έχασε τον προσανατολισμό της θα περάσει ανενόχλητη.

Την ταυτότητα ενός μελισσιού τη δίνει μάλλον η βασίλισσα με τις φερομόνες που εκκρίνει Οι μέλισσες αναγνωρίζουν τόσο την παρουσία της όσο και την απουσία της. Ακόμα περισσότερο την παρουσία μιας νέας... Δηλαδή αναγνωρίζουν οτι ένα μελίσσι εχει μείνει ορφανό, έξη ώρες μετα την απουσία της βασίλισσας και αναγνωρίζουν άμεσα οτι μια βασίλισσα δεν είναι δική τους, αλλα την έχει προσθέσει ο μελισσοκόμος και τη θανατώνουν.

Σε μια περίπτωση ενός ορφανού μελισσιού (όπως του προηγόυμενου post) είναι δυνατόν να προσθέσεις μια εξωγενή βασίλισσα. Αυτή είτε την έχεις παράξει εσύ σε άλλο μελίσσι σου, είτε ακόμα πιο εύκολα την έχεις αγοράσει απο εξειδικευμένο έμπορο. Η βασίλισσες πωλούνται σε διάτρητα κουτάκια μαζί με εργάτριες. Το κουτί διασφαλίζει την ασφάλεια και οι τρύπες διασφαλίζουν τήν αναπνοή. Οι εργάτριες που εμπεριέχονται στο κουτί ειναι κόρες της βασίλισσας κι έχουν το ρόλο των τροφών. Η βασίλισσα δεν τρέφεται μόνη της αλλά έχει τροφούς - συνοδούς - υπηρέτριες - ή όπως αλλιώς θέλει να τις πει κάποιος, που τη φροντίζουν. Το κουτί αυτό έχει ένα άνοιγμα σε ένα τοίχωμα, κλειστό με ένα σφιχτό μείγμα απο ζάχαρη και ελάχιστο νερό, το λεγόμενο ζαχαροζύμαρο.

Οι εργάτριες μέσα στο κουτι φθείρουν τον τοιχο με σκοπό να ταίσουν με αυτόν τη βασίλισσα τους. Οι εργάτριες εκτός κουτιού φθείρουν τον τοίχο με σκοπό να τον φάνε αλλα και να εισβάλουν στο κουτί να σκοτώσουν τους "εισβολείς" . Αντίστοιχα με το προηγούμενο post, στο χρόνο που θα καταναλωθεί για να γίνουν αυτά, οι μέλισσες εντος (μιλάμε για 7-8 εργάτριες) και εκτος κουτιου θα έχουν συνηθίσει οι μεν τις δέ και μάλλον η κυψέλη θα ανεχτεί και θα αποδεχτεί τους νεοφερμένους Η ορφανή κυψέλη θα είναι πλέον κανονική....

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τέτοια κουτάκια, πριν αυτα τοποθετηθούν στις κυψέλες μου, όταν πριν 1,5 χρόνια έπρεπε να κάνω κάποιες τέτοιες ενέργειες. Οι βασίλισσες ειναι στιγματισμένες με μια κίτρινη σταγόνα χρώμα στην πλάτη για να ξεχωρίζεται απο τις άλλες μέλισσες.Labels:

Tuesday, July 11, 2006

Ένωση δυο μελισσιών σε έναΌπως έγραφα σε κάποιο προηγούμενο post, (αυτό) έχω παραμελήσει τον τελευταίο καιρό τα μελίσσια μου, λόγω έλειψης ελεύθερου χρόνου και έχουν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα.

Ενα μελίσσι μου (και μάλιστα αγαπημένο, γιατι ήταν κάποιος αφεσμός που είχα πιάσει παλιοτερα) έμεινε για άγνωστο λόγο αβασίλευτο - ορφανό και χρειάζεται έμεσα βοήθεια.

Το ορφανό μελίσι, δηλαδή αυτο που δεν εχει βασίλισσα, μοιραία θα πεθάνει, αφου δεν υπάρχουν νέες γέννες και ο πληθυσμός μόνο μειώνεται. Σε ενα τέτοιο μελισσι πρέπει να εγκαταστήσεις μια νέα βασίλισσα οπωσδήποτε ή να δημιουργήσεις τις συνθήκες για να φτιάξει το ίδιο μια νέα. Αυτο γίνεται με διάφορους τρόπους, η πιο έυκολη όμως λύση είναι να το ενώσεις με κάποιο άλλο, "υγειές" μελισσι, με βασίλισσα.

Επειδή ο χρόνος εξακολουθει να ειναι λιγο πρόβλημα και επειδή τα μελίσσια μου ειναι περισσότερα απο όσα μπορώ να κουμαντάρω, προτίμισα κι εγω την έυκολη αυτή λυση. Να κάνω δυο μελίσσια, το ορφανο κι ενα υγειές, ενα.

Σαν αποτέλεσμα θα πάρω ένα δυνατό μελίσσι και δεν θα χάσω τον πληθυσμό - στρατό του ορφανου μελισσιου.

Ο τρόπος ένωσης που χρησιμποποίησα ειναι απλός κι έχει ενδιαφέρον.

Πρώτα βεβαιώθηκα οτι το ορφανό μελίσι δεν εχει κάποιον ιδιαίτερο λογο να ειναι ορφανό (δεν δείχνει δηλαδή να έχει καποια πάθηση και η ενωση δεν θα εγκυμονεί κινδυνους για το δεύτερο μελίσσι ).

Μετά πήρα ενα μεσαίο φύλλο μιας εφημερίδας και και του έκανα αρκετές τρύπες με τη μύτη ενός μολυβιού. Οι τρύπες ειναι μικρες . Περίπου 1x1 χιλιοστό και είναι τοποθετημένες σε απόσταση περίπου 3 εκατοστά η μια απο την άλλη. Την εφημερίδα αυτή την τοποθέτησα στο στο πανω μέρος της υγειούς κυψέλης, αντι του καπακιού της. Την προσάρμοσα καλά και την στήριξα με χαρτοταινία.

Απο πάνω τοποθετησα το πάτωμα της προβληματικης κυψέλης, αυτης που δεν έχει βασίλισσα. Σε 2-3 μέρες θα ανοίξω την κυψέλη για να καθαρίσω και λογικά όλα θα έχουν παει καλά, όπως και τις άλλες φορές που το έχω κάνει.

Η διαδικασία φαίνεται και στο flash animation που ακολουθει.
Τα μελίσσια εχουν ταυτότητα και δεν συνεργάζονται αλλα ανταγωνίζονται. Πλην κάποιων ειδικών περιπτώσεων οι μέλισσες μιας κυψέλης θα σκοτώσουν όποια άλλη μέλισσα παει να στη φωλιά τους. Και δικαιλογημένα αφού στα πλαίσια του προαναφερθέντος ανταγωνισμού, μέλισσες μιας κυψέλης ειναι ικανές να εισβάλουν σε αλλες και να τις λεηλατήσουν κυριολέκτικα.

Ειναι λοιπόν αυτονόητο οτι αν ενώσεις δυο πλυθησμους θα δημιουργίσεις μια τρομερή μαχη απο την οποία θα χάσουν όλοι. Το πιο αδυναμο μελισσι θα καταστραφει, το δυνατο θα αποδυναμωθει και ο μελισσοκόμος θα χασει τις πολύτιμες εργάτριες.

Το διαχωριστικό με την εφημερίδα λύνει ακριβώς αυτό το πρόβλημα.

Λειτουργεί σαν εμπόδιο.

Το πανω (ορφανό μελισσι), αδυνατει να εισβαλει στο κάτω αλλα και να κινηθει εκτός φωλίας (αφου δεν έχει πόρτα). Απο τη άλλη το κάτω μελίσσι ειναι ελέυθερο να συνεχίσει να "βόσκει" αλλα δεν ειναι δυνατον να εισβάλει, ουτε κι αυτο στο πάνω.

Στο χρόνο που χρειάζεται για να καταστραφεί πλήρως η εφημερίδα και να περάσουν οι μέλισσες στις "αντίπαλες κυψέλες", θα έχουν ανταλλάξουν μυρωδιές και πληροφορίες και θα νιώθουν πλέον μέλη της ίδιας φωλιάς. Ετσι θα γίνει ομαλά η ένωση...

Μοιραία κάποιες θα αλληλοσκοτωθούν, αλλα θα είναι ελάχιστες. Επίσης κάποιες στον πάνω οροφο θα πεθάνουν απο φυσικά αίτια και θα εγκλωβιστούν στην εφημερίδα ενώ άλλες ίσως πάθουν ασφυξία. Οταν θα ανοιξω την νέα κυψέλη σε μερικες μέρες, θα πρέπει να την καθαρίσω προσεκτικά απο τις άτυχες νεκρές και απο τα κομάτια χαρτί που θα έχουν σκίσει και θα έχουν πετάξει στον πυθμένα-βάση. Το νεο μελίσσι θα είναι έτοιμο.

Οι τρύπες στην εφημερίδα υπάρχουν για να διευκολύνουν τις μέλισσες να σκισουν την εφημερίδα.

Labels: ,

Monday, July 03, 2006

Kαρπουζένια (καρπουζόπιτα με μέλι!!!)

Την είχα δοκιμάσει στη Φολέγανρδο πριν μερικά χρόνια και νομίζω οτι πληρεί ολες τις προδιαγραφές για να μου αρέσει.

1. το καρπούζι ειναι απο τα πιο αγαπημένα μου φρούτα
2. σηκώνει πολύ μέλι :)

Ειναι απο αυτές τις συνταγές που ενώ ειναι πάρα πολυ απλές, κανένας δεν στη δίνει, λες και θα του φας τη δόξα. Ξαφνικά όμως πέτυχα 3 εκδοχές της μαζί, με κάποιες μικροδιαφορές. Βγάλαμε ένα μέσω όρο με την Ελισάβετ και νάτη:


Καρπουζένια (μικρή...)
Μισό καρπούζι (το δικό μας ηταν κανα 5αρι - 6αρι κιλα)
2 - 3 κουταλιές ελαιόλαδο
Σουσάμι
Κανέλα
Μέλι (κανα 200αρι ml το βάλαμε)
Αλεύρι
2 κουταλιές ζάχαρη (εμείς βάλαμε φρουκτόζη)

Κοβεις το καρπούζι σε μικρά κομάτια και το καθαρίζεις απο τα κουκούτσια.
Το βάζεις σε ένα σουρωτήρι και το στίβεις με τα χέρια ωστε να χάσει οσο πιο πολλά υγρα γίνετε αλλα να μην το διαλύσεις κιόλας.
Αν εισαι έξυπνος κάτω απο το σουρωτήρι θα έχεις κάτι να μαζέψει τον χυμό που θα βγεί και θα τον πιεις οσο θα ψήνεις την καρπουζένια. Αν εισαι σαν εμενα θα κάνεις το στίψιμο πάνω απο το νεροχύτη και θα γκρινιάζεις οσο ψήνεις την καρπουζένια.

Το καρπούζί να μεινει στο τρυπητο και να στραγγίσει και μόνο του, τουλάχιστον 1 ώρα.

Μετά το πλάθεις με 2 κουταλίες ελαιόλαδο και 6-7 κουταλίες αλευρι.
Προσθέτεις τη ζάχαρη και το μεγαλύτερο μέρος απο το μέλι.

Το τί αναλογίες θα έχουν όλα αυτά ειναι λίγο σχετικό. Σίγουρα άν ειναι να δημιουργηθεί προβλημα απο κάτι ειναι το λάδι και το αλευρι. Αυτα θέλουν λίγο λίγο ώστε να μην υπερβείς την σωστή ποσότητα και να σταματίσεις να προσθέτεις αν χρειαστει.

Ιδανικα το μείγμα θα πρέπει να μην ειναι πολυ πηχτό και σε καμια περίπτωση νερουλό.

Ολα αυτα θα πρέπει να αδειάσουν σε ενα ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει, αλοιφοντας το με λάδι και καλύπτοντας τις επιφάνειςε με το σουσάμι.

Αδειάζουμε μέσα το μείγμα ώστε να μην ξεπεράσει σε ύψος τα 2 2,5 εκαταστά. Το καλύπτουμε με σουσάμι και αρχίζουμε το ψήσιμο. 45.. 50 λεπτά?

Δύσκολα κάνεις λάθος στο ψήσιμο το σουσάμι φωνάζει ποτε είναι έτοιμη και το μειγμα πήζει και γίνεται σαν μουσταλευριά. (δεν συγκρίνεται σε γευση)

Μολις βγει απο το φουρνο και ενώ ειναι καυτή, τις ρίχνεις το υπόλοιπο μέλι. Οπώς ειναι ζεστή το πίνει και γίνεται ενα super duper πράμα...

Η καρπουζένια τρώγεται πολυ ευχάριστα και παγωμένη απο το ψυγείο.

Αν την τρώς και πινει και καμια ρακούλα μαζι θα την εκτιμίσεις περισσότερο :)

Ε κατι τέτοια κανουμε αμα μένει κανα απόγευμα και δεν συμπλήρώνουμε το blog...

υ.γ.: καμια παραπάvω φωτογραφία απο καρπουζένια στο επόμενο post

Labels:

Sunday, July 02, 2006

www.bees.gr
To bees.gr έχει αρχίσει να "ξεμπλέκει" απο το τα προβληματάκια του (όπως η μελισσούλα της φωτογραφίας) και φιλοξενεί απο τα τέλη Μαίου, εκτός το blog κι ενα μικρό photogallery

Labels: ,

bees.gr/blog


Τον τελευταίο καιρό ο ελευθερος χρόνος αποδειχθηκε μεγάλη πολυτέλεια, τόσο για να το blog αυτό όσο και για την επιθεώρηση των μελισσιών μου. (το δεύτερο ήδη το πληρώνω...)

Παρόλα αυτα το google analytics μου δινει ενθαρυντικά στοιχεία για το πως πάμε, ακόμα και σε ένα μήνα σαν τον Ιούνιο :) Toσο που θα προσπαθήσω να μην ξανα παραμελίσω το blog, όση δουλεια και να έχω...

Labels: