Wednesday, March 21, 2007

Διπλά αυγά

Tην Κυριακή 25 Φεβρουαρίου έκανα μια επιθεώρηση στα μελίσσια μου (αναφέρθηκα σε αυτη σε δυο προηγούμενα πόστ 1 και 2) Μίλησα για τα υπερβολικά ακμάζοντα μελίσσια που εκμεταλλευόμενα τον ασυνήθιστα καλό καιρό έχτιζαν και στα καπάκια
Ενα ομως ηταν διαφορετικό. Θυμίζει τον πλανήτη που επισκέφτηκε στο Αlien (1979) το Νοστρομος. Ούτως η άλλως νομίζω οτι η σύλληψη του HR Gigger για το Alien βασίζεται στα έντομα.

Οπως λοιπον το ατυχο πλήρωμα του Νοστρομος, έτσι κι εγω ανοίγοντας μια κυψέλη που περίμενα να σφίζει απο ζωη, αντίκρισα την τρομακτική καταστροφή. Θάνατος. Ενα νωχελικό μελίσσι με ελάχιστο πληθυσμό. Κερήθρες σκούρες, με ελάχιστο μελι. Καμία συντήρηση. Πουθενά νεα χτισίματα, δείγμα υγείας και ευημερίας. Αταξία. Τα καλύμματα των κελιων που άνοιξαν για να βγουν οι νέες γέννες ριγμένα στο πάτωμα... Κανεις δεν ενδιαφέρετε να τα καθαρίσει. Κανεις δεν ενδιαφέρετε να κεντρίσει εμενα, τον εισβολέα που σκαλίζει την παρακμάζουσα φωλιά. Νωχελικοί κηφήνες τριγυρίζουν παντου (δεν θα έπρεπε να εχει τόσους αυτη την εποχή) Χούφτες ολόκληρες στην κυριολεξία!

μέλισσα


Κάπου καπου, συναντας τις απεγνωσμένες, ατελείς προσπάθειες να φτιάξουν οι εργάτριες Βασιλικά κελιά, χώρους εκτροφής νεων βασιλισσών.

μέλισσα


Το μελίσσι ειναι αβασίλευτο. Φωναζει. Δεν υπάρχει μανα, δεν υπάρχει διάθεση για ζωή ή υπαρχει αλλα ειναι σε λανθανουσα μορφη*

Ενας "πολιτισμος" που διαλύεται για αγνωστους(?) λογους.
Όμως καθόλου τακτικά, διάσπαρτα, βλεπεις κλειστο γόνο.

comb


Μονο κηφηνογόνο. Και αν προσέξει πιο καλα βλεπεις αυγα. Αυγα μιας και δυο ημερών... χωρις βασίλισσα? Γινεται να πέθανε η βασίλισσα μόλις μια δυο μερες πριν και να γνωρισε το μελισσι τετοια παρακμή και ερήμωση? Οχι. Και τα αυγα?

Εδώ ειναι η απόλυτη παρακμή

Το μελίσσι ηταν ορφανο πολύ καιρο. Τοσον καιρό που εχει σιγουρα προσπαθήσει να κανει μια νεα βασίλισσα, απέτυχε (για αγνωστο λόγο.. οπως αγνωστο ειναι και πως πεθανε η πρωτη βασίλισσα) και χανοντας την ισορροπία του, εχει αποσυντονιστει πλήρως.

*Τοσο που σε μια απεγνωσμένη τελευταία προσπάθεια οι στείρες εργάτριες αρχίζουν να γεννουν πληρως αντιτιθεμενες στους κανονες του μελισσιου! Ξαφνικά το μελίσσι γεμίζει αχρηστες μανες. Οι εργάτριες σε αυτη την ακραια συμπεριφορα, εχοντας ατελη γεννητικά όργανα και μη εχοντας την τυχη και δυνατότητα να γονιμοποιηθούν απο καποιον κηφήνα γεννούν μονο αγονιμοποιητα αυγα.

Αυτα που ανοιγουν κανονικα, σε μια θαυματουργή παρθενογένεση, παράγουν κηφηνες. Μονο κηφηνες. Και αυτοι με τη σειρα τους δεν εχουν τελειο θυληκο (βασίλισσα) να γονιμοποιήσουν Δεν βρίσκουν εδαφος να κανουν την κυριότερη εργασια που τους εχει ανατεθεί: Να γονιμοποιήσουν. Μοιραία μονο καταναλίσκουν τροφή σε ενα καταδικασμένο μελίσσι.

μέλισσα

Δεν θα μεγαλώσουν όμως όλα. Οι τερατώδεις μανες κανουν λαθη. Αυτος ειναι κι ο χαρακτηριστικότερος τρόπος να καταλαβεις την υπαρξη τους. Το συνηθέστερο ειναι να γεννουν περισσότερα

μέλισσα


μέλισσα

απο ενα αυγο σε καθε κελι με αποτελεσμα να μην ειναι δυνατον να μεγαλώσουν οι προνύμφες. Επισης επιλέγουν να γεννουν στα κελια που ειναι χτισμενα στα ακρα του πλαισιου και ειναι πιο ρηχα. Οταν γεννουν στα κεντρικα κελια οι μικρες κοιλιες τους, σε αντιθεση με της κανονικης μανας - βασίλισσας, δεν φτανουν στον πυθμένα κι ετσι τα αυγα αιωρούνται στα τοιχώματα.

μέλισσα


Το μελίσσι αυτο δεν εχει μαλλον, κανενα μελλον. Εχω ηδη αμελήσει (και μου τα χαλασε κι ο καιρος τώρα) να κανω τις σχετικες διαδικασίες. Ξεχώρισα τα 5 πλαίσια που δεν ειχανπροβλημα και θα τα χρησιμοποιήσω σε αλλα μελίσσια Τα 5 πλαίσια που έμειναν θα τα καταστρέψω Εχουν πανω τους άτακτο και απεριποίητο κηφηνογόνο με νεκρες ή θνησιγενείς προνύμφες που συντομα θα ειναι εστια μόλυνσης Θα τις απομακρύνω λίγο απο το μελισσοκομείο και θα τις τιναξω ωστε να φυγουν απο πανω οι εργάτριες. Μετα λιώσιμο για να παρω το κερι. Οι εργατριες που θα φυγουν θα περιπλανηθούν λίγο και μετααλλες κυψελες αφου δεν θα βρίσκουν φωλια η θα πεθανουν.Οσες ειναι σε θεση να παραγουν εργο θα γινουν αποδεκτες απο τις αλλες κυψελες. Οσες δεν φαινονται ακμαίες δεν θα περάσουν.

Ενα και το αυτο και σε μελισσι του Σπύρου, συμπτωματικα, σε επιθεώρηση της ιδιας ακριβως μέρας

Labels: , , , ,

Sunday, March 11, 2007

Ορισμός της εισόδου (αδένας Νasonov)

μέλισσα

Εγραφα στο προηγόυμενο post:

"Επίσης αν δει κανεις και την τοτε φωτογραφία θα δει οτι η κληση των σωματων τους ειναι διαφορετική. Αλλιώς ηθέλαν να κινήσουν τον αέρα τότε κι αλλιώς τώρα. "(...)

Aυτο που παρέλειψα να πω και ειναι εξαιρετικα σημαντικο, ειναι οτι η διαφορα στην κληση του σώματος δεν ειναι μόνο γιατι θέλει να αερίσει την κυψέλη αλλα γιατι θέλει και να προσδιορίσει την εισοδο.

Η εργάτρια αυτη εκθετει τον αδένα Νasonov. Με τον αέρα που παράγει με τα φτερά της προωθει τις φερομόνες του που παράγει ο αδένας αυτός και διασκορπίζοντας τις στην ατμόσφαιρα καθοδηγεί τις υπόλοιπες εργάτριες στην εισοδο. Πρόμοια κίνηση κανουν οι εργάτριες καθε φορα που θέλουν να δηλώσουν στο σύνολο του μελισσιου εναν προσανατολισμό, οπως πχ κατα τη σμηνουργία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ολο το θέμα γίνεται γιατι με την αλλαγη των κυψελών δημιουργήθηκε συγχηση στο μελίσσι και ακόμα περισσότερο με το κάπνισμα δημιουργήθηκε αναγκη αερισμου.

Στο video που ακολουθει φαίνεται καθαρα και απο την κίνηση της κοιλίας η προσπάθεια να ελευθερώσει όσο το δυνατο περισσότερες φερομόνες.


Labels: ,

Saturday, March 10, 2007

Αερίστριες εργάτριες

μέλισσα


Λέει ο πατέρας μου:
Tι καλύτερο απο το να ξυπνήσεις πρωί πρωί το Σάββατο και να βγείς στην εξοχή να κάνεις με το πρώτο φως της ανοιξιάτικης μέρας, μεταφορές στα μελισσάκια σου?

Το πρώτο καλύτερο που μπορώ να σκεφτώ εγώ, ειναι να το κάνεις μεν, να εχεις κοιμηθεί νωρίς όμως την Παρασκευή. Τέλος πάντων μαι τετοια μέρα ξεκίνησα σήμερα κατα τις 6:00, συνδυασμένη με μια καπως συντονισμένη επίθεση κι ενα πρησμένο χέρι αλλα αποζημιώθηκα ποικιλοτρόπως

1. μετέφερα καποιες κυψέλες σε άλλη θέση. Οι κυψέλες αυτές ήταν σε σημείο "ιδιαιτερα πυκνοκατοικημένο". Ο χρονος μου ειδικα αυτες τις μέρες ειναι περιορισμένος. Σε ελάχιστες μέρες θα ξεκινήσουν διαδικασίες αναπαραγωγής και σμηνουργίας, που αν δε τις προλάβω θα αρχίσουν κατα χιλιάδες οι μέλισσες μου, να κανουν επισκέψεις σε μερη που θα ειναι ανεπιθύμητες Ολο αυτο δημιουργεί πίεση απο την οποία σήμερα με τη μεταφορά σε πιο έρημο σημείο, γλίτωσα!

2. Επιθεώρησα τα μελίσσια μου στην Ερέτρια και ειναι μια χαρα

3. Εβγαλα ωραίες φωτογραφίες με τις μέλισσες να φαίνονται χρυσομαυρες.

Παμε λοιπόν στο τριτο σημείο.....

Στο παρελθόν, παρα το γεγονός οτι για μένα η σημαντικότερη φωτογραφία του blog δεν ειναι μέλισσας αλλα σερσενιού (και είναι αυτη) τη μεγαλύτερη αίσθηση έκαναν οι φωτογραφίες απο το post για τον καύσωνα. Συγκεκριμένα η φωτογραφία για με τις εργάτριες που μαζεμένες στην εισόδο της κυψέλης και παραταγμένες στη σειρά, κουνουν συντονισμένα τα φτερά τους για να αερίσουν την κυψέλη.

Ε σήμερα το έβγαλα και video αυτο και το ανέβασα στο youtube, στον σχετικό λογαριασμό που έχω (my bees at youtube)

μέλισσες


μέλισσαAυτο που έχει συμβεί ειναι οτι αλλάξαμε μια κυψέλη με μια καινούρια. Βγάλαμε δηλαδή απο την παλιά όλα τα πλαίσια με όλες τις μέλισσες και τα μεταγγίσαμε σε αλλη. Δεν το διασκεδάζουν πολύ αυτο οι μέλισσες. Οποτε καμια φορα τσιμπάνε πολυ. Σημερα όντως έγινε αυτο και αναγκαστήκαμε να τις καπνίσουμε αρκετά για να ηρεμήσουν Οταν όλα τέλειωσαν παρατάχτηκαν κλασικά στην είσοδο και αέρισαν την καπνισμένη κυψέλη τους. Το βουητό τους ειναι όλα τα λεφτα.

Enjoy!Eνδιαφέρον έχει στο τελευταίο video και μια εργάτρια που σκαει απο το πουθενα, με τα πόδια φορτωμένα γύρη.Επίσης αν δει κανεις και την τοτε φωτογραφία θα δει οτι η κληση των σωματων τους ειναι διαφορετική. Αλλιώς ηθέλαν να κινήσουν τον αέρα τότε κι αλλιώς τώρα.

Τελος θελω να πω συγγνώμη στην καημένη Ελισάβετ που φωνάζει Σαββατόβραδο να ετοιμαστώ για να βγούμε κι εγώ καθομαι στο pc αλλα και να την ευχαριστισω που μου δανεισε σήμερα την super μηχανή της κι εβγαλα αυτα τα video :D

Η ανοιξη πλησιάζει ταχύτατα και νομίζω θα έχω πολυ υλικο να κανω upload!

Labels: ,

Friday, March 09, 2007

Στα καπάκια

Ελεγα στο προηγούμενο post πως κατα την επιθεώρηση της προηγούμενης Κυριακής, ηταν επιτακτικη αναγκη να εξοικονομίσω χώρο για τα μελίσσια μου, προσθέτοντας νέο πατωμα με ελεύθερα πλαίσια.

Ο λόγος απλός. Πας να ανοιξεις το καπακι και δεν σηκώνετε με τιποτα. Το βάρος αδικαιολόγητο. Οι μελισσες εχτισαν απο κατω ολόκληρη κυψέλη.

Bee


Αν δει κανεις και τη φωτογραφία με το καθαρό απο μέλισσες έργο καταλαβαίνει πόσες μέλισσες έχει πανω του στην πρώτη φωτογραφία.

Bee


Ανοίγεις αλλη κυψέλη... τα ίδια.

Bee


Bee


Τέλος παντων όλα ρυθμίστηκαν με επιυχία. Πλην ενος μελισσιου που ειναι αβασίλευτο και αν προλάβω θα γράψω για αυτο το ΣΚ.

Labels: ,

Thursday, March 08, 2007

Wax moth II

Eχω ξαναγράψει για τον κηρόσκωρο εδώ

Την Κυριακή σε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιθεώρηση μεταξύ άλλων πέτυχα κι ενα ωραίο στιγμιότυπο καθαρισμου της κυψέλης απο εισβολέα. Συγκεκριμένα προσθεσα πλαίσια στα μελίσσια μου, γιατι ηταν ανγκαίο να του εξοικονομίσω χώρο. Προφανώς καποιο ηταν προσβεβλημένο απο σκώρο, αλλα αυτο μας απασχόλησε ελάχιστα.

Τα μελίσσια ειναι τόσο δυνατα που απλα θα δαπανήσουν (δαπάνησαν.. προφανως εχουν ηδη τελειώσει) λιγα λεπτα για να αποβαλουν τις ελάχιστες καμπιες και λίγες ώρες για να καθαρίσουν τα αυγά τους. Αυτο που μου έκανε εντύπωση ειναι οτι όσην ωρα παρατηρουσα την επιχέιρηση καθαρισμου, δεν ειδα ουτε κατέγραψα ουτε ενα κεντρισμα.

Αυτο που προσπαθουσαν να κανουν (και έκαναν) ήταν να σηκώσουν την καμπια και να πετάξουν με αυτη μακρια απο την κυψέλη (εκει ειναι ετσι κι αλλιως καταδικασμένη γιατι δεν θα έχει τροφή) Δεν ξέρω αν το έχασα εγω η αν πραγματικα δεν χρησιμοποιούν κεντρι εναντιον του σκώρου.

Παραθέτω σκηνες απο την πάλη...


BeeBees

Labels:

Tuesday, March 06, 2007

5 πραγματα που εχουν σχεση με τον μελισσoκομικο μου βιο.

Εφτασε λοιπον και σε μενα για τριτη φορα το request να γραψω τα 5 πράγματα που δεν γνωρίζετε, ή θα έπρεπε, ή θα ήθελα, ή θα θέλατε, να γνωρίζετε για μενα. Δεν το πολύ ηθελα αλλα σεβόμενος τους αγαπητους κυριους penlix Lato και Beehappy (ελπιζω να μην το ζητησε και κανεις αλλος και τον εχασα) θα γραψω αλλα οχι γενικα για μενα.... λιιιγο πιο εξειδικευμένα, οσο δηλαδη και αυτο το blog

Οριστε λοιπον 5 πραγματα που εχουν σχεση με τον μελισσoκομικο μου βιο.

Koutsoukos Kostas


1. Δεν θυμάμαι να μου ειπε ποτε καποιος για πρωτη φορα, να παμε να δουμε κατι "πράγματα" που λεγονται μελισσια. Τα ζω απο παντα, αφου ειχε ο πατερας μου απο πολυ πριν γεννηθω και εχω μεγαλωσει με αυτα. Παρόλα αυτα έκανα την πρώτη πραγματική μου επιθεώρηση σε κυψέλη μόλις το 2003.

2. Την μερα που αγόρασα τα πρώτα μου μελίσσια πήγα φορώντας ενα κόκκινο κοντομάνικο που εγραφε DareDevil the man with no fear και την πιο απλή μελισσοκομική μάσκα. Δεν θυμόμουνα οτι οι μέλισσες δεν γουστάρουν και πολυ το μαυρο και το κοκκινο χρώμα.... Την περισσότερη ώρα το έπαιζα αδιάφορος γιατι ντρεπόμουν να πω μπροστά στον μελισσοκομο που μου εδινε τα μελισσια, οτι το αντικειμενο του ποθου μου, με ειχε γαζώσει κανονικότατα. Εφυγα με τεσσερα μελισσια και τα χερια τουμπανο χωρίς να ακουμπήσω ουτε ενα πλαισιο και δεν ξαναεβαλα κοκκινο κοντομανικο στα μελισσια.

3. Κατα τη μεταφορά μιας κυψέλης απο Υμηττό - Ερέτρια κάποιες μέλισσες βγήκαν από την κυψέλη. Ευτυχώς αυτή που με κέντρισε το έκανε όσο ξεπαρκαρα (με ελαχιστο κίνδυνο δηλαδή) αλλα ολο το ταξίδι στην εθνική οδό ήταν εφιαλτικό με μέλισσες να πετάνε αριστερά δεξιά και τη συνοδηγό μου να φόρα μελισσοκομικη μάσκα, νυχτιάτικα μεσα σε IX... Τωρα πια φροντιζω να ειμαι 100% σιγουρος οτι τις κλεινω καλα.

4. Κατα τη διάρκεια των μαθηματων στο ΙΓΕ μου αρεσε να κανω βλακείες και χαβαλέ (οπως παντα). Ετσι γνωρίζοντας την απέχθεια του καθηγητή μας Ν. Εμμανουηλ στην καυση σβουνιας γαϊδάρου για κάπνισμα των μελισσιών και τη σταθερη του θεση οτι το σωστο ειναι η πευκοβελονα, αρεσκόμουνα να χωνομαι πισω απο το πληθος των συμμαθητων μου και να προτείνω συνέχεια το αντίθετο (το οποιο παρεμπιπτόντως το θεωρώ αηδία) Οταν δηλαδή αναβε το καπνιστηρι χωνόμουν πισω πισω για να μη φαίνομαι και ρωτούσα δυνατά: πευκοβελονες καίμε? έχω ακούσει οτι ειναι πολυ καλη η σβουνια. (ειχε υπομονη παντως και το εξηγουσε καθε φορα)

5. δυο τσιμπήματα δεν θα τα ξεχασω ποτε. Ενα στον αντιχειρα, που εχει αφησει σημαδι ως σημερα και μαλλον ειχει πιασει καποιο νευρο (νομιζα οτι μου εκοψαν το δαχτυλο) και ενα στην μυτη, πανω στο ρουθουνι, σε ανύποπτο χρονο. Δεν φορουσα μασκα και νομιζω οτι ηταν η πιο επώδυνη μελισσοκομική μου εμπειρία Η ήδη μεγάλη μυτη μου πρήστηκε και χοντρύνε. Ο κολλητός μου μολις με ειδε ειπε:

Περιμενα να δω πολλα στη ζωη μου. Αλλο το οτι η μυτη σου μπορει να μεγαλωσει ακομα περισσότερο μου φαινοταν αδυνατο!

Aυτα λοιπον και δεν κανω πασα σε κανεναν ετσι για να ειμαι αντιδραστικός :P

Labels: ,

Sunday, March 04, 2007

Προεγασία κυψελών 1

Η μελισσοκομία ξεκινα λιγο σαν το καρατε kid... Wax on - wax off. To Σάββατο 24 Φεβρουαρίου αγόρασα απο την Αθήνα 4 πεντάρες κυψέλες. Με αυτες θα ξεκινήσω το Φωκίδα project. Μου κόστισαν 22 έυρω η μία (για να κρατώ ενήμερο και το φίλο μου τον Απόστολο) και λεγονται πεντάρες η πεντοκυψελίδια επειδη χωρούν 5 πλαίσια κι οχι 10 όπως η κλασική μονόροφη κυψέλη

Προς το παρόν αποτελουνται απο τα εξής στοιχεία. Ενα πατωμα - θαλαμο με σταθερη βάση (πατωμα δεν λεμε αυτο που θα λεγαμε κανονικα... αλλα τον χώρο στον οποιο βαζουμε τα πλαίσια.) Το πατωμα αυτό κλεινει με ενα καπακι που έχει λαμαρινενια εξωτερικη "επενδυση" και δυο τρυπες για καλυτερο αερισμο. Οι τρυπες φραζονται απο μια σιτα για να μην βγαίνουν οι μέλισσες. Οι μέλισσες θα μπαινο-βγαινουν απο μια εισοδο στη βαση. Τελος έχει 5 κενα πλαίσια. Περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτα στα αντίστοιχα posts

To πλαισιο

η είσοδος της κυψέλης

η κυψελη με τα κινητα πλαίσια Ι

η κυψελη με τα κινητα πλαίσια ΙΙ

Ο λόγος για τον οποίο τις πήρα πεντάρες δεν ειναι πολύ καλα μελετημένος, ίσως ειναι λαθος και δεν ειναι της παρούσης να εξηγηθει. Και δεκάρες να ήταν πάντως την ιδια μεταχείριση θα είχαν...

Wax on - wax off Πήρα λοιπόν τα νεα μου αποκτήματα και ξεκίνησα τη διαδικασία ενίσχυσης τους. Αν τα βγάλω ως έχουν στην εξοχή θα τα ξαναγοράσω του χρόνου. Οποτε ξεκινήσαμε με ενα γρήγορο τριψιματάκι. Στοκάρισα με ακρυλικό στόκο χαραμάδες και κενα που μπορει να έμειναν απο κατασκευαστικά λάθη. Ξαναετριψα και πέρασα ενα χερι αστάρι μετάλλου μόνο τις εξωτερικές επιφάνειες. Τωρα έχουν στεγνώσει και περιμένουν να συνεχίσω αλλα δεν πρόλαβα :)Labels:

Επιχείρηση Φωκίδα

Έχω αναφερθεί στον εικονιζόμενο χώρο και παλιότερα. Ειναι ενα "πρωην περιβόλι" που έχουμε καπου στη Φωκίδα, στο κάπως σεβαστό υψόμετρο των 900 - 1000 μέτρων και το οποίο φιλοξενούσε στο παρελθόν ενα σταθερό μελισσοκομείο του παππού μου. Μου έχει κολλήσει λοιπον οτι να βάλω μέλισσες εκει, ενω αντικειμενικά θα έχω διαφορες αντιξοότητες να αντιμετωπίσω (κυριως λόγο της απόστασης απο Αθήνα... ). Πιστευω οτι κατι θα καταφέρω. Αλλα κι αν δεν καταφέρω θα έχω μάθει 5 πραγματα. Λέω λοιπόν να μοιραστω αυτα τα 5 πραγματα που θα μάθω και είτε να μαθουν κι αλλοι απο αυτα είτε να μαθω εγω απο τυχον συμβουλες που θα λαβω μέσω του blog.

Με λίγα λόγια απο σήμερα, τα post με το label Φωκίδα project θα αποτελουν ενα online ημερολόγιο της απόπειρας να βάλω μέλισσες στο χωριό... ελπίζω να βρει φίλους, ειδικα γιατι θα προσπαθήσω να το κανω απο το μηδέν.

Δεν μπρορω να εγγυηθώ τιποτα για αυτο. Μπορει όπως το άρχισα έτσι να το κλεισω σε ένα μήνα. Δεν έχω ιδέα αν ειναι δυνατον να υποστηριξω ενα μελισσοκομείο 4 ώρες μακρια απο την κανονική μου κατοικία και αν ο πολυτάραχος (οπως προμηνύεται) Μαρτιος - Απριλιος θα μου επιτρεψει να κανω ενα τετοιο εγχείρημα

Αν δεν το δοκιμάσω όμως δεν θα μαθω ;) Ξεκινάμε!

Labels:

Saturday, March 03, 2007

Το κοστος της μελισσοκομίας.

Μια ερώτηση που μου εχουν κανει μια δυο φορες εδω μέσα, αλλα ποτε δεν απάντησα με ακρίβεια, ειναι το ποσο θα κόστιζε να ξεκινήσει καποιος μελίσσια. Tελευταίος με ρώτησε ο Αποστόλης.Η απάντηση δεν ειναι συγκεκριμένη και ειναι δυσκολη. Νομιζω οτι εχει δυο σκέλη.

Θες να γίνεις επαγγελματίας?
Θελει πολλα χρήματα αλλα δεν ξέρω ποσα. Κυρίως θελει το χρονο σου.
Θες να το κανεις ερασιτεχνικά? Θελει αρκετα περισσότερα χρήματα απ οσα θα σου δωσει αυτο.

Θα κάνω σε αυτο το post μια καπως επιφανειακη και γενική προσέγγιση στο θεμα χρηματα, που ελπιζω όμως θα δημιουργισει μια γενικη εικόνα.

Θα κάνω και μια σείρα απο άλλα posts, που θα λειτουργίσουν ως ημερολόγιο για ενα νέο, σταθερο μελισσοκομιο που θελω να φτιάξω απο το μηδέν, καπου στη Φωκίδα και ελπιζω οτι θα μπορουν κι αυτα με τη σειρα τους, να κατατοπίσουν καπως τους εντελως άσχετους.

Στο οικονομικο λοιπόν. Πρωτα απ όλα βαζω σαν απόλυτα αναγκαίο κόστος, την παρακολουθηση κάποιου σχετικου σεμιναρίου. Νομίζω οτι τα ιδανικα γίνονται εδώ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, Γεωργικό Σχολείο 210 8011146, κτήμα Συγγρού, Αθήνα. Τα παρακολουθησα το 2003 και δεν μπορω να θυμηθώ το κόστος (νομιζω οτι ηταν κατι γυρω στα 100 ευρώ και οτι αν δεν τα ειχα κανει θα ξεκινούσα εντελώς, μα εντελώς λάθος)Ενα άλλο κόστος που θα έβαζα μέσα ειναι η συνδρομή στη μελισσοκομικη επιθεώρηση, ενα κλαδικό περιοδικό το οποίο σε κρατά ενημερο για όλα τα σχετικά θέματα και κοστίζει νομίζω γύρω στα 25 euro το χρόνο. Mελισσοκομική ΕπιθεώρησηΤ.Θ. 15,57 500 Επανομή Τηλ.: 23920/91575 e-mail: melpress @ otenet . gr

Στα απολύτως πρακτικά και αναγκαία. Μια κυψέλη πλήρως εξοπλισμένη (δυο πατώματα, καπάκι, 20 πλαίσια και πόρτα) κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ. Η κυψέλη αυτή θα πρέπει να βαφτει και θα πρεπει να συμπληρωθεί απο καποιους μεταλλικους συνδετήρες που την κρατουν συναρμολογημένη κατα τις μεταφορές της και κοστίζουν ανάλογα με την ποιότητα τους γύρω στο 1 με 2 ευρώ (? εχω πολύ καιρο να αγοράσω)

Υπολογίζω μια κενή, διπατη κυψελη να φτανει τα 50 ευρώ τελειωμένη (μαζι με τα φυλλα κεριου στα πλάισια) Τα σμηνη δεν πρεπει να εχουν συγκεκριμένη τιμή. Αν δεν με απατα η μνημη μου εγώ ειχα αγορασει τα 3 πρώτα πριν απο 4 χρόνια περίπου 150 ευρω και μου εδωσαν κι αλλο ενα τζαμπα, οχι γιατι ειχαν προσφορες :) αλλα γιατι γνωρίζαμε το μελισσοκόμο. Η τιμη ισως φανει λίγο μεγάλη αλλα δεν μου έδωσε μόνο τα εντομα, αλλα και τα ήδη χτισμένα πλαίσια που περιειχαν και μέλια γυρη κλπ. Απο τότε δεν ξαναγόρασα και με μικρη φροντιδα αυτη τη στιγμη έχω 20 και αν όλα πανε καλα την ανοιξη αρκετα περισσότερα.

Για να εργαστεις στο μελίσσι θέλεις το λιγότερο μια μελισσοκομική μάσκα (αναλογα την αντοχη σου σε τσιμπήματα μπορει να θες κι ολοκληρη στολή.) Η φτηνότερη κανει 7 ευρω. Χρειάζεται είσης ενα ξέστρο, το εργαλείο με το οποίο κανεις όλες τις εργασίες κατα την επιθεώρηση και κοστιζει γυρω στα 6- 7 ευρω και ενα κάπνιστρο για να κρατας τα εντομα σου ήρεμα που κοστίζει γυρω στα 15 ευρώ. Αν λοιπόν θέλεις να ξεκινήσεις με 4 κυψέλες θες κατι της ταξεως των 500 ευρω για ξεκίνημα.

Σταδιακά και όσο πανε καλα τα πραγματα το κόστος θα αυξάνει γιατι θα πρεπει να παρεις κι άλλες κυψέλες, να προμηθευτείς εργαλεία εξαγωγής του μελιου και άλλες κυψέλες, να κανεις αρκετα ταξιδακια και να αγορασεις κι άλλες κυψέλες και φυσικα να αγοραζεις κι άλλες κυψέλες...

Νομιζω οτι η μόνη απόσβεση που μπορει να κανει ενας ερασιτέχνης ειναι η ηθικη ικανοποίηση που αποκτα απο τη μελισσοκομία και αξιζει πλήρως τα λεφτα που εχεις δαπανήσει για αυτη :)