Monday, April 23, 2007

Βασιλικός Πολτός 4 VAAM, πολτός...σφήκας.

Ο πολτός λοιπόν είναι μια τροφή με μεγάλη αξία. Εχω διαβάσει για εξαιρετικά ενδιαφέροντα πειράματα κατα τα οποία κηφήνες τράφηκαν σε όλα τα στάδια εξέλιξης τους, εξολοκλήρου με πολτό και αναπτύχθηκαν με διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να γνωρίζω την εξέλιξη τους και αν καταφεραν να τους ζευγαρώσουν με βασίλισσες.

Κόσμος επενδύει την υγεία ή τις αθλητικές επιδόσεις του σε συμπληρώματα διατροφής βασισμένα στον πολτό.

Μια μελισσουλα ειναι ικανη να πετάξει 5χιλιομετρα μακρια απο την κυψέλη της και να γυρίσει πίσω φορτωμένη με γύρη (εσυ πόσο περπατας την ημερα?). Η μαμα μέλισσα ειναι ικανη να γεννήσει δυο φορές το βάρος της σε αυγα ημερησίως Η μαμα μέλισσα ειναι ικανη να ζήσει 4 χρόνια. Συνδυαστικά λοιπόν με την αδενική έκκριση που λέγεται βασιλικός πολτός και τη χρησιμοποιούν για να τρέφουν τα μικρα τους, ολοι λενε: μήπως αν φάω κι εγω απο αυτο, γινω κατι σε super ηρωας?

Και καλα αυτα με τη μελισσούλα. Αλλα οταν μιλάμε για τη γιαπωνέζικη σφήκα μιλάμε για ένα έντομο, που ειναι 6 φορές μεγαλύτερο σε διάσταση απο μια μέλισσα, μερικές δεκάδες απο αυτες ειναι ικανές να σκοτώσουν μερικές χιλιάδες μέλισσες και μπορούν να πετάξουν σχεδον 60 μίλια τη μέρα με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 20 μίλια την ώρα. Αν δουμε τις αποστασεις και πόσες φορές καλύπτει το σωμα τους αυτες.... μιλάμε για συγκλονιστικές επιδόσεις.

Μαλλον λοπόν ο αντίστοιχος βασιλικός πολτός έχει ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον. Εδώ βέβαια η διαδικασία ειναι ανάποδη. Οι τροφοι φέρνουν στερεά τροφή στις προνύμφες και αυτες σε αντάλλαγμα του δινουν μια έκκριση τους πλούσια σε αμινοξέα απο την οποία τρέφονται εργάτριες αλλα και βασίλισσα... Δεν ειναι δηλαδή ακριβώς βασιλικός πολτός. Έρχεται λοιπόν ενας δαιμόνιος Γιαπωνέζος επιστήμονας και με καποιο τροπο που δεν μας λεει απομονώνει την έκκριση αυτη.

Κανει κατι τραγικα πειράματα, του στιλ: ταΐζουμε ενα ποντίκι-πειραματοζωο με αυτο το συμπλήρωμα και αλλα ποντικια με κανονική τροφή. Τα πετάμε όλα στο νερο και πάντα πνίγεται πρώτο το ποντίκι που δεν πήρε το συμπλήρωμα... με λίγα λογια το ποντικι που πηρε το συμπλήρωμα άντεξε να κολυμπάει περισσότερη ώρα...

bees


Αποτέλεσμα των ερευνών ειναι το VAAM. Eνα συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή αναψυκτικού.
Γνωστο και ως vespa juice το VAAM (Vespa Amino Acid Mixture), υποστηρίζει οτι ειναι η αίτια για τη νίκη της γιαπωνέζας Naoko Takahashi στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000
(Sep, 2000 Sydney Olympics 2:23:14 Naoko Takahashi gold medal)

Αυτο ειναι και το αντίστοιχο διαφημιστικό του προιόντος που έχω μαζι με τα υπόλοιπα video στο youtube (προς απάντηση αυτών που με ρωτούσαν τι ειναι η γιαπωνέζα...)Σχετικα link ιαπωνικής αισθητικής www.vaam.jp

Labels: , ,

Sunday, April 22, 2007

Bασιλικός πολτός 3

Ο πολτός ως πολύτιμο εμπορικό αγαθό δεν θα μπορούσε να αφήσει τους μελισσοκόμους ασυγκίνητους. Πολύ απλά λοιπόν με την πάροδο των ετών, έχουν αναπτυχθεί τεχνικές ώστε να εξαναγκάζουν τις εργάτριες να γεμίζουν με πολτό βασιλικά κελιά, περισσότερα στον αριθμό, αλλά και πιο συχνά απ οτι θα έκαναν στην φύση

Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με το άθλημα. Αρκούμαι στο να καταναλώνω και να περισυλλέγω (οχι με απόλυτη επιτυχία) τον πολτό απο κελια που καταστρέφω καμία φορα την άνοιξη, για να σταματήσω τις διαδικασίες σμηνουργίας σε ενα μελίσσι. Δεν ειναι εσκεμμένη απόφαση αλλά θέμα ικανοτήτων χρόνου και αναγκών.


bees

Bασιλικό κελί κομμένο, ετοιμο να αφαιρεθει απο μέσα η προνυμφη για να "τρυγηθει"

Σε γενικές γραμμές πάντως η λογική ειναι οτι δημιουργείς τέτοιες συνθήκες σε ενα μελίσσι ώστε να θελει να φτιαξει μια νέα βασίλισσα. Με λίγα λόγια αφαιρείς την παλιά , το "ορφανεύεις" και οι εργάτριες θα σου γεμίσουν μερικά κελιά με πολτό. Ενα αβασίλευτο μελίσσι θα χασει σημαντική δύναμη απο πληθυσμό και συλλογή μελιού μέχρι να φτιάξει μια νέα βασίλισσα. Ο χρόνος ειναι μεγάλος γιατι αυτή, θα πρεπει να γονιμοποιηθεί, να γεννήσει νέα αυγά και τα νεα αυγά να εκκολαπτούν σε νέες εργάτριες.

Οπότε μάλλον θέλεις ενα πιο δυνατό ερέθισμα για να σκοτώσεις τη βασίλισσα σου.

Εισάγουν λοιπόν στην ορφανή κυψέλη ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια , τα οποια φέρουν τεχνητά Βασιλικά κελιά στα οποία υπάρχει γόνος που περιμένει να εκτραφεί Οι εργάτριες βλέπουν τα πολλαπλάσια απο αυτα που θα έκαναν κελια και συνεχίζουν κανονικά την εκτροφή τους. Ετσι ο μελισσοκόμος εχει πιο πολλα να τρυγήσει...και προφανώς θα παρει περισσότερο πολτό (Τα κελιά αυτα ειναι μικρά, πλαστικά και συμπληρώνονται με κερι και φτανουν στο επιθυμητό μήκος. "Εμβολιάζονται" με πορνυμφες απο αλλο μελίσσι οπότε ειναι πειρασμός για τις τροφούς εργάτριες οι οποίες τα ταίζουν αμεσως ) (απορφανισμός)Υπάρχουν παραλλαγές στο πως ακολουθεί κάποιος αυτή τη διαδικασία, όπως η μέθοδος Hopkins και Demaree. Οταν και αν ακολουθήσω κάποια ποιο συγκεκριμένα, θα γράψω σχετικά.


bees

Νωπός Bασιλικός πολτός που εχει αφαιρεθει απο το κελί με ξύλινη σπατουλα για να μην αλλοιωθεί.

Ο πολτός διατίθεται στην αγορά με διαφορετικές μορφές, απο νωπός μέχρι και σε σκόνη ή σε χάπια. Οταν μιλάμε για πολτο, μιλάμε πάντα για κάτι που αγοράζετε απο αξιόπιστες πηγές και πάντα σε ψύξη. Η οποια εσφαλμένη κίνηση αλλοιώνει το ευαίσθητο αυτο προϊόν.

Labels: , , ,

Wednesday, April 18, 2007

Bασιλικός πολτός 2

Νομίζω οτι απο το προηγούμενο post ειναι ξεκάθαρη η ιδιαιτερότητα του πολτού ως τροφή. Επηρεάζει στο 100% την ανάπτυξη και εξέλιξη του εντόμου που τρέφεται απο αυτον. Το θέμα είναι που τον βρίσκουμε για να τον συλλέξουμε.

Ο πολτός βρίσκεται σε καθε κελί που περιέχει προνύμφη για τις δυο πρώτες μέρες της ζωής της. Το σκουληκάκι κυριολεκτικά κολυμπάει σε αυτον. Όμως άντε να υπολογίσεις πια προνύμφη ειναι 2 ημερών και μιλάμε για ελάχιστη ποσότητα σε ενα υπερβολικά μικρό κελί οπότε η συλλογή του, προς το παρόν τουλάχιστον φαντάζει αδύνατη. Κατά την δημιουργία όμως μιας νέας βασίλισσας το κελί που φιλοξενεί την προνύμφη είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί και το έντομο που θα βγει από αυτό είναι πολύ πιο μεγάλο.


bees

bees

Βασιλικά κελία... φαινεται πόσο πιο μεγάλα ειναι απο τα κοινά εργατικά

Επίσης το γεγονός οτι η προνύμφη που εξελίσσεται σε βασίλισσα θα τρέφεται όλες τις μέρες με πολτό δίνει την ευκαιρία να γίνει η συλλογή ακόμα και μετα την πάροδο των 2 πρώτων ημερών.

bees

Προνύμφη που "κολυμπάει" σε πολτό μέσα σε βασιλικό κελί


bees

Αυγό ημέρας σε βασιλικό κελί. Δεν υπαρχει κάτι για να ταιστεί κι ετσι δεν υπάρχει ίχνος πολτου, ενω το φως που περνά δειχνει το διαγραμμα των πίσω κελιών.

bees

Προνυμφη σε βασιλικό κελί. Λόγω ων μετακινήσεων για τις αναγκες της φωτογράφισης έχει βγεί απο τη θέση της κι εχει φτάσει στο στόμιο του κελιού

Για να μην θεωρηθει όμως, οτι κι αυτη είναι καποια τεράστια ποσότητα, παραθέτω μια φωτογραφία με το δάχτυλο μου δίπλα, ως συγκριτηκό μέγεθος. Μιλάμε πάντα για λίγη ποσότητα.

bees


Οπότε ενα βασιλικό κελί ειναι το ιδανικό μερος να συλλέξει κάποιος πολτό. Η συλλογή γίνεται αφαιρώντας την προνύμφη απο μέσα και μετά, ειτε με κάποια ειδική αντλία, είτε με ξύλινη, μικρή ειδικά διαμορφωμένη σπάτουλα (μεταλλικό εργαλείο απαγορεύται δια ροπάλου γιατί αλλοιώνει το προϊόν) αφαιροουμε την επίμαχη ουσία.
Για να φτάσουμε λοιπόν στη συλλογή του πρέπει να έχουμε Βασιλικά κελία.
Σε ενα ελεύθερο απο ανθρώπινες παρεμβάσεις μελίσι η δημιουργία τέτοιων κελιών ειναι ετήσιο φαινόμενο. Τα φτιάχνουν οι εργάτριες προκειμένου να φτιάξουν μια νέα βασίλισσα σχεδόν κάθε άνοιξη. Η δημιουργία μιας νεας βασίλισσας σημαίνει το εξής.

Η παλιά βασίλισσα θα πάρει το μισο (περίπου) πληθυσμό, θα φύγει προς ανεύρεση νέας στέγης και θα αφήσει πίσω της κελια με εκολαπτόμενες νεες βασίλισσες που καποια στιγμη θα ανοίξουν. Η νεα βασίλισσα θα μείνει με τον υπόλοιπο πληθυσμό στην παλιά φωλιά και θα τη συνεχίσει μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Αυτή είναι η διαδικασία της σμηνουργίας και θα προσπαθήσω να την αναπτύξω σε επόμενο post.

Αναλογιζόμενος κανεις οτι καθε τετοιο βασίλικο κελί δινει την 3η μερα 0,25γρ βασιλικου πολτού και οτι θα έχω περίπου 20 τετοια σε καθε κυψέλη οχι περισσότερο απο μια φορα το χρονο, θα καταλαβει γιατι ο πολτος ειναι τόσο ακριβός. Εκτός απο την διατροφική του αξία που ανεβάζει την τιμή, η παραγωγή ενος μελισσιου με τον προηγουμενο τρόπο σημαίνει.... κατι σε.. 5 γραμμαρια αν ετος... (?)Αλλα.......υπάρχουν κι αλλες μεθοδοι που με την παρεμβαση του μελισσοκόμου η σοδεια μεγαλώνει :) (υπάρχει και συνέχεια :)

Labels: , , , ,

Aπώλεια (μικρη αλλα ενοχλητικότατη)

Να κι ενα post χωρις εικόνα. Δεν εχω κατι να φωτογραφίσω για αυτο. Τι να βγάλω? το πεντοκυψελίδιο? Βλεπεις για αυτο το γραφω το post. To πεντοκυψελίδιο λειπει.

Θα ήθελα λοιπόν να πω στον κύριο που πρωτος (κι ελπιζω τελευταιός) μου έκλεψε κυψέλη, οτι ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω ουτε τι κέρδισε ουτε τι ειχε στο μυαλό του.

Αν πραγματικα το κερδος του ηταν τα 25 ευρω που μου κόστισε εμενα αυτη η κυψέλη και αυτα ειναι που του έλειπαν και τον εκαναν κλέφτη τοτε ας μην εκνευριστώ. Ας τον λυπηθω και ας του πω καλοφάγωτα ή σε καλη μεριά.

Συνεχίζουμε απτόητοι... :P

Tuesday, April 17, 2007

Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας Colony Collapse Disorder 2

Πάλι σήμερα έκανε την εμφάνιση της σε όλα τα Μέσα Μαγικής Ενημέρωσης η Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας... Ειχα αναφερθεί και παλιότερα, δεν εχω ιδεά τι είναι και πόσο σοβαρό ειναι η δεν είναι, παντως υποτίθεται οτι στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Τοτε διαβάζαμε για μέλισσες που πέθαιναν μακρία απο την κυψέλη τους και στα σώματα τους βρίσκονταν περισσότεροι μύκητες και μικροοργανισμοί απο το κανονικό. Σημερα γίνεται μια αναφορα σε μια ερευνα του Landau University (που είναι αυτο?) σύμφωνα με την οποία υπεθυνη για την παθηση(?), ειναι πιθανότατα η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που παράγεται απο κινητα τηλέφωνα και κεραίες κινητης τηλεφωνιας. Οι μέλισσες χανουν την δυνατότητα προσανατολισμου τους και δεν μπορουν να επιστρεψουν στην κυψέλη.

bees

Δεν μπρορω να πω την άποψη μου γιατι εχω πλήρη αγνοια σε επιστημονικά θέματα.

Μου φαινεται όμως κάπως ενοχλητική η διασταση που εχει δωθει. Αναφερονται κρουσματα στην Ελλαδα απο τοτε που το πρωτοακόυσαμε το CCD, τον Φεβρουαριο. Εγω προσωπικα δεν εχω ακουσει ποτε για τετοιο πραγμα στην Ελλάδα. Αναφερονται ανακρίβειες όπως οτι ενας μελισσουργός που μετέφερε πρόσφατα δύο φορτηγά μέλισσες στην Καλιφόρνια για την επικονίαση των αμυγδαλιών ανέφερε ότι όλα τα έντομα ήταν νεκρά όταν έφτασε στον προορισμό του.

Ποιος ειναι ο ενας μελισσουργος που γινεται είδηση στην Ελλαδα?

Ποσους μελισσουργούς έχει η Καλιφόρνια κι ολος ο κόσμος και ποσοι απο αυτους δεν παθανε κατι χτες ή προχτες? Ειναι τρόπος αυτός να μεταφέρεις είδηση? Ειναι δυνατον να ακουω το πρωι ασχετους ανθρώπους στο Ραδιόφωνο (δεν θα πω ποιους εσκεμενα γιατι μου τη σπάνε και δεν θέλω να εχουν ουτε γραμμαριο διαφήμισης) να λένε βλακειες.

Ελεος! Μιλαμε για μουσικούς παραγωγούς που αναπτύσουν θεωρίες για το οτι οι μέλισσες δεν χανονται γιατι λεει, γιατι πετανε διπλα στην κυψέλη τους, λίγα μέτρα στα γυρω, γυρω λουλουδια. Ασχολήθηκαν με το θέμα λεγοντας τετοιες πληροφορίες απο την Υμηττο ώς το Μαρoύσι με όλη την κίνηση που εχει στις 9 το πρώι. Ειχα καλη παρέα στην οδήγηση σήμερα...

Σχετικα links
news.independent.co.uk
www.in.gr

υ.γ. Τα μελισσακια στη φωτο τον βρίσκουν μια χαρά το δρόμο τους (για να μην ανχώνεται ο κόσμος)

Labels:

Monday, April 16, 2007

Bασιλικός Πολτός 1

Αυτος ειναι ο βασιλικός πολτός και είναι ίσως το πιο αξιοπρόσεκτο παράγωγο της κυψέλης. Οι ιδιότητες του ειναι μοναδικές και η αξια του τεράστια. Είναι η λευκοκίτρινη παχύρευστη ουσία στον πυθμένα αυτών των βασιλικών κελιών. Ο πολτος παράγεται απο τις ιδιες τις εργάτριες.

bees


Ειναι το "γάλα" με το οποίο ταΐζουν τις προνυμφες τους. Ειναι το μενου των προνυμφων για τις πρωτες μερες τις ζωής τους και των βασίλισσων για το σύνολο των ημερών τους.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο ειναι που παίρνει και την αξία του ως διατροφικό στοιχειό. Η εργάτρια ειναι ενα ατελές θηλυκό έντομο. (βλ. σχετικο post) Μικρή σε διαστάσεις με ατελή γεννητικά όργανα, ειναι στείρα και αδυνατεί να γεννήσει γονιμοποιημένα αυγά (μπορεί να γεννήσει άχρηστα αγονιμοποιητα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις) και ζει απο 25 μέρες ώς εξη μήνες, ανάλογα την περίοδο του χρονου που γεννήθηκε και ποσο κουράζεται - εργάζεται την περίοδο αυτή. Απο την αλλη η βασίλισσα ειναι το απόλυτο θηλυκό έντομο.(βλ. σχετικο post) Είναι ικανή να γεννήσει ημερησίως 2 φορές το βάρος της σε αυγα (ακομα και 2000 τον αριθμό!) και ζει εως και 4 χρόνια...

Η μόνη διάφορα των εντόμων ειναι αυτή που προανέφερα:
Oι εργάτριες τρώνε πολτό για 3 μερες ενω η βασίλισσα τρέφεται αποκλειστικά με πολτό, ΠΑΝΤΑ. Αν λοιπόν η παρουσία του, ειναι ικανή να διαφοροποιήσει τόσο πολύ δυο κατα τα άλλα πανομοιότυπα άτομα, θεωρείται δίκαια το απόλυτο συμπλήρωμα διατροφής. Ο πολτός δεν ειναι γλυκός όπως το μέλι και κατα την προσωπική μου αποψη εχει μάλλον άσχημη γεύση.

(εχει και συνέχεια:)

Labels: , , ,

Thursday, April 05, 2007

Σύλληψη αφεσμου απο τηλεφώνου..

Aυτη τη στιγμη στην Ερετρια, λαμβάνει χωρα ενα ενδιαφερον γεγονος. Σε αυτη τη φωτογραφία απο το google earth, φαινεται ο χωρος 1 που ειναι το σπιτι μου, ο 2 που ειναι οι μελισσες και στο 3 με την κεραμοσκεπη, που ειναι το σπιτι ενος ξαδέρφου μου ενα πευκο....

bees


Πριν λιγες ώρες με πηρε τηλεφωνο και μου ειπε οτι στο πευκο κρέμεται ενας μεγαλος αφεσμος, προφανώς απο τα μελισσια μου. Το ενδιαφέρον γεγονος ειναι οτι δώσαμε οδηγίες απο τηλεφώνου στον θαρραλέο ξαδελφο... και επιχειρει να μαζεψει τον αφεσμο μονος του! Ο έρμος ο Δημήτρης δεν ξανειχε ποτε σχεση με μελισσες. Εχει ομως κλειδια του σπιτιου μου. Θεωρητικα τώρα εχει ηδη παρει μιa κυψελη 2 -3 πλαισια και μασκα απο το σπιτι και τα εχει τοποθετήσει κατω απο το επίμαχο κλαδί του πεύκου Αν καταφέρει και τον πιασει.. θα τον κανω αμέσως επίτιμο μέλος αυτου του blog και θα ανοιξω hotline γραμμη υποστήριξης υποψηφίων αφεσμο-συλλεκτων :D

Labels:

Wednesday, April 04, 2007

Φωτογραφίες

bees

Και ενω τελείωσα με τη δουλειά και άρχισαν οι διακοπές και θεωρητικά θα προλάβαινα να ασχοληθώ λιγο με τις μέλισσες, ως δια μαγείας αρχισε παλι να βρεεεεέχει.. Δεν μας πειραζει όμως σε οτι αφορά το blog γιατι ειχα παρει τα μέτρα μου.

Όταν λοιπόν πριν αρκετές μερες ειχα βρει στα καπάκια κάποιων κυψελών χτισμένες ελεύθερες κερήθρες, κράτησα κάποια στην κατάψυξη με σκοπό να την κόψω αργότερα και να φωτογραφίσω το εσωτερικό (αηδιαστικό θα πουν κάποιοι ενδιαφέρον άλλοι)

Αυτό ειναι λοιπον το υλικο που φωτογράφισα με σήμερα που έξω ειχε βροχή και δεν μπορέσαμε να παμε στα μελίσσια. Και μιλάω στον πληθυντικό γιατι ουσιαστικά τις φωτογραφίες τις έβγαλε η Ελισάβετ και εγω απλα έστησα το θεμα και φρόντισα να το φωτίσω κλπ κλπ.

Η πρωτη φωτογραφία ειναι το κομμάτι της κερήθρας σε ενα σημείο που μπορούμε να δουμε κλειστα κηφηνοκελία και ανοιχτά κελια. Στον πυθμένα των ανοιχτών το σκούρο , θολό πραγμα που εικονίζεται ειναι η αρχη αποθήκευσης μελίου.

Στις αλλες δυο φωτογραφίες φαινεται μια τομη εγκάρσια στην κερήθρα που αποκαλύπτει προνύμφες κηφήνων.


bees


bees

Τελος στο animation που ακολουθεί φαίνεται πιο καθαρα πώς ειναι το κηφηνοκελί κλειστο, κομμένο ωστε να φανει η προνύμφη και καθαρό απο την προνύμφη... αδειο δηλαδη.


Νομιζω καθιστα σαφες το πως ειναι μεσα η προνυμφη αν και εχω αποτύχει σε ενα πραγμα. Πηγα και φωτογραφισα την πιο χτικιαρα και κατεστραμμένη... ζητω λοιπον την επιείκεια σας σε αυτή τη φώτο γιατι κανονικά δεν ειναι τοσο χαλια. Αν σκεφτει κανεις οτι υπέστη την κατάψυξη για τοσες μερες και μετα τη ζεστη απο τις λάμπες για να φωτογραφηθει (και το κυριότερο οτι ειναι νεκρη) θα δικαιολογήσει γιατι ειναι τοσο κατσιασμενη. Αιντε να ξαναφτιάξει ο καιρος να βγάλω καμια φωτογραφία στα ζωντανα μελίσσια.

Labels: ,

Tuesday, April 03, 2007

Η Μελισσοκομική μασκα

Η μάσκα ειναι ενα απαραίτητο αξεσουαρ για τον μελισσοκόμο. Τα τσιμπήματα μπορει να ειναι ανεκτα σε διαφορες φασεις. Οταν ομως μιλαμε για το προσωπο και κυρίως για τα ματια η κατασταση δεν παλευται με τιποτα. Η εικονιζόμενη ειναι περιπου 30ετιας...

koutsoukos kostas


Δεν ειναι τιποτα περισσότερο απο ενα μεγαλο ελαφρυ καπέλο με ενα σκληρό ύφασμα, που πεφτει γυρω του και σε προστατευει απο δυσαρεστες επαφες. Προσαρμόζεται στον κορμο με ένα σχοινι και ειναι λίγο δυσκολη στο να βλέπεις αριστερα δεξιά. Ανήκε η στον παππου η στον πατέρα μου και κρεμεται σε αυτον τον τοιχο τουλάχιστον τα τελευταια 20 χρόνια...

Εγώ ειμαι μαλλον τυχερος και τα μελισσια μου ηταν παντα, κατα βαση ηρεμα. Ετσι χρησιμοποιώ την πιο ελαφριά μάσκα που υπαρχει η οποια ειναι η πιο ανετη αλλα και η πιο ανασφαλης. Μου εχει τυχει αρκετες φορες να με κεντρισουν στο μέτωπο, πανω απο το λεπτο της υφασμα. Ειχε την ιδια λογική με την πρωτη αλλα απο το καπέλο κρεμεται ενα λεπτο διχτυ και όχι υφασμα. Στο σωμα σου δενει με ενα λαστιχο. Το κοστος της ειναι 7 euro περιπου και το βασικο της μειονεκτημα ειναι οτι αν φυσάει εστω και λιγο και δεν εχεις δεσει τα υποσιάγονα πεταει.... η ακόλουθη φωτογραφία ειναι νομιζω χαρακτηριστική...

koutsoukos kostas


Υπάρχουν άπειρα ειδη μασκας. Μια που μου ειχε κανει πολυ κλικ, ηταν ακριβουλα και νομιζω απόλυτα άβολη ειναι και αυτη. Το ψάθινο σκληρο καπέλο εμενε σταθερά στο κεφάλι σου. Μολις πηγαινες στο μελισσοκομείο έβαζες και το συρμάτινο πλέγμα και ησουν άρχοντας. Θεωρητικά. Γιατι πρακτικά ολο αυτο εχει πλακα αλλα ειναι βαρυ και δυσκίνητο και με εκνευρίζει αφάνταστα οπότε δεν την εχω βάλει, παρα ελάχιστες φορες (μου έμεινε όμως το ωραιο καπέλο για εξερευνίσεις στη ζουγκλα). Με το κουμπακι next φαινεται πως ειναι πριν και μετα τη συναρμολόγιση.
Αναλογα με το ποσο αντεχει κανεις ή καλύτερα με το ποσο επιθετικα ειναι τα μελίσσια ειναι θα δει κανεις και μασκες που ενωνουνε με φερμουαρ με ολόκληρη φορμα-στολή ή μασκες με συρματινα προσόψια και σιτες. Θυμαμαι χαρακτηριστηκα (αλλα δυστυχως δεν τη φωτογράφισα) μια εξαιρετικα εντυπωσιακη "πανοπλια" που ειχα δει στις κυκλαδες. Εμοιαζει με μασκα ξιφασκίας... συρματινο πλέγμα και μονοκοματο σκληρό υφασμα απο την κορφη ως τα νύχια. Βεβαια το μελίσσι του συγκεκριμένου ανθρώπου φημιζότανε για την γλυκεία υποδοχή που επιφύλασε, οπότε η αμφιεση αυτου του είδους ηταν υποχρεωτικη. Απο την αλλη διαβαζα καποτε, στη μελισοκομικη επιθεώρηση νομίζω, για ενα κυριο που πηγαινε στα μελισια βαζοντας μόνο βαβμακια στα αυτια....

γουστα ειπε η μαιμου κι εφαγε το σαπουνι :)

Labels:

Sunday, April 01, 2007

Βάψιμο ("Φωκίδα project")

μέλισσα

Το καλό πράμα αργεί να γίνει (και όπως πάμε θα αργήσει κι άλλο.. οπότε ελπίζω να βγει όντως τίποτα καλό στο τέλος :D). Όποτε έχω χρόνο φυσάει η βρέχει κι ο οποτε εχει ηλιο δεν εχω χρόνο. (δηλαδη τον πιο πολυ καιρο δεν εχω χρονο γιατι οι βροχες σπανίζουν πλέον αλλά εχουν ραντεβού με τα σαββατοκύριακα)

Δεν ασχολούμαι οσο θα ηθελα λοιπον. Ειχαμε μεινει παντως στην προεργασία των νεων κυψελιδίων. Εξακολουθώ να μην εχω κατασταλάξει στο αν πρέπει να προχωρήσω με 5αρια η κανονικες κυψέλες. Ειτε ετσι είτε αλλιώς όμως κι αυτα θα πρεπει να βαφτουν σώστα. Σε μα ενδιάμεση φαση λοιπόν οπου το επέτρεπε ο καιρός πέρασα το πρώτο χερι μπογιά τις κυψέλες. Οι κυψέλες πρεπει να βάφονται σε χρώματα που να ειναι ορατα απο την εργάτρια. Η όραση τους βασίζεται στην υπεριώδη ακτινοβολία με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζουν καλα τα θερμα χρώματα (κοκκινο πορτοκαλί μωβ κλπ) αλλα ουτε και το μαυρο. Ετσι ιδανικα βαφουμε με ψυχρα χρωματα ή κυριως ψυχρά όπως ένα μπλε πρασινα γκριζα κλπ κλπ) Κατα συνέπεια, ουτε και φοραμε τετοια χρωματα κατα τη διαρκεια των επιθεωρήσεων.

Επίσης ιδανικά βάφουμε τις κυψέλες με διαφορετικά χρώματα για να αποφύγουμε το φαινόμενο της παραπλάνησης κατά το οποίο οι εργάτριες μπερδεύουν τις κυψέλες τους και εισέρχονται σε γειτονικές Αυτο συμβαίνει οταν οι κυψέλες μας ειναι πολυ κοντα η μια στην αλλη με ιδια χρώματα και την ιδια παράταξη Βεβαια κατα τους μελισσοκομικούς χειρισμούς συχνα αναγκάζεσαι να αλλαξεις θέση πατώματα και κυψέλες (οχι όμως και τους πληθυσμούς) οποτε το να εχεις εντελώς διαφορετικά χρωματισμένες κυψέλες ισως ειναι χειρότερο γιατι σίγουρα θα τις μπερδεψεις κάποια στιγμή.

Νομιζω η καλύτερη λύση ειναι να εχεις ενα συγκεκριμένο σημειο αναφοράς με διαφορετικό χρωμα το οποιο να ειναι κινητο και οχι ολη την κυψέλη. Μια παρόμοια λύση δινει ο Σπύρος με τις διαφορετικά χρωματισμένες ραμπες προσγείωσης.

Στο μελισσοκομείο που έχω στο νου μου για το "Φωκίδα project" θα υπάρχουν (για άσχετο λόγο) και δεύτερα εξωτερικά καπακια στις κυψέλες. Αυτα ειναι που θα ειναι χρωματισμένα με διαφορετικό τροπο ώστε να δινουν το "στιγμα" της κυψέλης. Τα καπάκι αυτα θα παίζουν μονωτικο ρόλο και δεν θα υπαρξει καποιος λόγος να μετακινηθούν απο κυψέλη σε κυψέλη, οπως το κανονικό, πρωτεύον καπακι. Ετσι η καθε κυψέλη θα διατηρει ενα συγκεκριμένο χρώμα. Για να γινω πιο κατανοητός, ενδεικτικά λέω οτι αν πχ σηκώσεις ενα καπάκι που εχει κίτρινο χρω μα και για καποιο λόγο πρεπει να το αλλαξεις (πχ εχουν χτισει απο κατω εργάτριες και θες καποιο χρονο για να το καθαρίσεις) θα πρεπει να το αντικαταστήσεις παλι με κιτρινο (που ενδεχόμενος δεν εχεις) αλλιως ειναι ακυρο να παιδεύεσαι με διαφοροποιήσεις σε χρωματισμούς του μελισσκομειου σου.

Εγω προς το παρόν εχω βάψει τα 3 κυψελίδια μπλε και το ένα λευκό αλλά πιστεύω μεχρι την αλλη εβδομάδα με το δεύτερο χεράκι αυτο θα αλλαξει.

Οι κυψέλες βάφονται εξωτερικά μόνο.

Kαλο μήνα λοιπόν και προσοχή! :D

Labels: ,