Sunday, March 22, 2009

To κεντρί

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνεις στη μελισσοκομία είναι οτι οι μέλισσες τσιμπάνε. Προσωπικά είχα την τύχη να το νιώσω αρκετά καλά κάποιες φορές. Όλο λέω ότι θα γράψω κάτι σχετικά με το τσίμπημα και όλο το αναβάλω. Νομίζω είναι μεγάλο και ευαίσθητο θέμα. Το αποφεύγω σχεδόν εσκεμμένα, αφού είναι το μοναδικό πράγμα που καθιστά επικίνδυνη τη μελισσοκομία και δεν θα ήθελα να δώσω κάποια λάθος συμβουλή ή άποψη, γιατί για κάποιους τα λάθη σε αυτόν τον τομέα ήταν τα τελευταία τους.

Πιστεύω πάντως σύντομα θα το αναπτύξω κάπως και μιας και έρχεται η άνοιξη δυναμικά, θα έχω την μαζοχιστική ευκαιρία να φωτογραφίσω και τα αποτελέσματα του τσιμπήματος...

Προς το παρόν, αυτό το post, μπαίνει μόνο και μόνο για να παραθέσω μια φωτογραφία από μια εικόνα που πάντα με "ψαρώνει". Δεν δίνει την εικόνα όπως πρέπει αλλά είναι η κοντινότερη σε αυτή που θέλω να βγάλω κάποια στιγμή. Η κανονική εικόνα που δίνει μια μέλισσα είναι αυτή.

bees

Καμία φορά όμως όταν την πειράξεις και αποφασίσει να σε κεντρίσει ή να σε απειλήσει, στη σπάνια πιθανότητα να είσαι γρήγορος και να την αποφύγεις (η να είναι αυτή αργή λόγο κούρασης, όπως η εικονιζόμενη) μπορείς να δεις αυτή την εικόνα που μου προκαλεί κάποιο δέος.

bees

Η μέλισσα σηκώνει την κοιλία της προς τα πάνω και τεντώνει το κεντρί έξω όπως ακριβώς βλέπουμε σε ένα σκορπιό.

bees


bees

Δυστυχώς όπως είπα αυτά γίνονται πάντα σε στιγμές πανικού και η συγκεκριμένες εικόνες δεν το αποτυπώνουν καλά. Κάποια στιγμή θα βρω τρόπο και θα το σκηνοθετήσω και τότε θα μπορέσω να βγάλω μια πιο καλή φωτογραφία.

Labels:

Saturday, March 21, 2009

Kαλή Ανοιξη!

21 Μαρτίου. Παρά τον κακό καιρό, σήμερα είναι επίσημα η πρώτη μέρα μιας νέας εποχής! Καλή άνοιξη σε όλους!

bees

Θέλω να πιστεύω οτι μετά απο τόση βροχή, η φετεινή χρονιά, από μελισσοκομικής απόψεως θα είναι πολύ καλή. Ηδη τις μέρες που είναι καλές, οι μέλισσες (και όχι μόνο) οργιάζουν.

bees

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες την προηγούμενη εβδομάδα στην Καισαριανή.

bees

bees

Labels:

Monday, March 16, 2009

Το μελίσσι μάρτυρας

Έτσι λένε μερικοί μελισσοκόμοι το μελίσσι που αφήνουν σε μια τοποθεσία, για να μαρτυρά οτι η συγκεκριμένη θέση είναι πιασμένη και να διώχνει άλλους μελισσοκόμους, επίδοξους καταληψίες του σημείου.
Εγω πάλι το μελίσσι που αποκαλώ μάρτυρα, είναι αυτό που μαρτύρησε κυριολεκτικά τις τελευταίες μέρες στα χέρια μου. Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση μπορούμε να δούμε τα εξής.

21 Φεβρουαρίου παρατηρώ οτι αυτό το μελίσσι κι άλλο ένα*, δεν κατανάλωσαν τις πρόσθετες τροφές που είχα βάλει για το χειμώνα στον ιδιο βαθμό με τα άλλα. Ο καιρός δεν επέτρεπε να το ψάξω σε βάθος όμως
28 Ανακαλύπτω οτι σε κάθε κελί υπάρχουν διπλα και τριπλα αυγά και το μελισσι είναι αρρενοτοκο (τα εξηγώ σε προηγούμενο post και παρουσιάζω και τις φωτογραφίες αδιάψευστο μάρτυρα μου)
7 Mαρτίου γνωρίζω οτι έχω καθυστερήσει Το μελίσσι έχει ακόμα αρκετό πληθυσμό. Το ξετινάζω δεν βρίσκω πουθενα γόνο θηλυκό. Ολα τα κλειστά κελια έιναι κηφηνο κελία και υπάρχουν πολλά κελιά με δυο και τρεις γέννες. Τινάζω όλα τα πλαίσια και αφήνω μέσα ένα αχτιστο μετα απο συμβουλή συναδέλφων. Αφήνω και λιγότερο απο μισο ζαχαροζύμαρο και λιγο μέλι ανακατεμένο με ζάχαρη σε ενα πιατάκι. Επειδη όμως πιστευω οτι είναι πολί λιγα αφήνω μέσα κι ενα πολύ παλίο πλαίσιο της ιδιας κυψέλης. Το πλαίσιο έχι πάνω μέλι καλυμμένο και ακαλύπτο και αρκετό κηφηνο γόνο τον οποίο αφαιρώ με το μαχαίρι κυριολεκτικά κόβοντας και πετώντας περισσότερο απο τη μισή κερήθρα

14 ανοιγω. Το τι είχα σκοπο να κάνω δεν εχει αξία να το πω γιατι δεν το έκανα. Το μελίσι δεν πείραξε το άχτιστο φύλλο που έβαλα. Έκανε μαι πολύ μικρη κερήθρα σε ενα αδειο πλαίσιο

bees


bees


και ο μεγαλύτερος ογκος των εργατριών καθοταν στο παλιο - έτοιμο αλλά κατεστραμμένο πλαίσιο που είχα αφήσει. Θεωρώ οτι η κατάσταση δεν αξίζει και παω να ξετινάξω τις εργάτριες λιγο πιο μακριά για να διαλύσω το μελίσσι.

bees


Κλασικά πριν κανω οτιδήποτε φωτογραφίζω - εξου και το υλικό. Τινάζω το μελίσσι αρκετά μέτρα μακριά απο την κυψέλη και τι βλέπω?
Ενα βασιλίκο κελι.. κλειστό.....

bees

bees

που
το βρήκατε κορίτσια μου το αυγο και κάνατε κελι? Είχατε μανα και δεν την ειχα δει? Και γιατι έκανε διπλά αυγα? Γιατι έκανε μόνο γιους? που βρέθηκε αυτο το αυγό ή τι έχει μεσα αυτο το σφραγισμένο κελί?

και εκει που καίγεται το μυαλό συνειδητοποιείς οτι... μολις τίναξες το μελίσσι. Μεχρι να καταλάβω τι γίνετε βλέπω οτι οι μέλισσες που τιναξα επέστρεψαν προφανώς στην κυψέλη, πλην μερικών οικιακών που προσπάθησαν αν μπουν στην κοντινότερη κυψέλη και μερικών αλλω που σφάχτηκαν με διπλανά μελίσσια.
bees


Ξανά έβαλα τα δυο πλαίσια στην κυψέλη. Πρόσθεσα ενα χτισμένο πλαισιο με ακαλυπτο μέλι και ενα ζαχαροζύμαρο. Περιμένω το σκ να δω τι έχει γίνει.
Πάραλληλα βέβαια τα υπόλοιπα μελισσια συνέχιζαν φυσιολογικά την καθημερινότητα τους.

bees


*το άλλο μελίσσι που δεν έχει πάρει τις τροφές του έχει μεσα μανα. Την έχω δει και τις δυο τελευταιες φορές που το άνοιξα, αλλα δεν υπάρχει καθόλου γέννα.

Συμπέρασμα. Οποιος δεν έχει φάει το φαί του το χειμώνα κατι κακό κρύβει.

Labels:

Sunday, March 08, 2009

πειράματα κι επαναλήψεις

Την Καθαρά Δευτέρα πήγα στα μελισσία της Ερετριας. Η εικόνα καλή.

bees


Ενα απ όλα είναι λιγο πιο μαζεμένο (δεν βλέπω όμως το λόγο) και ένα αλλο επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη.

΄Ηταν το πρώτο που άνοιξα. Το πρώτο πλαίσιο που κοιταξα γεμάτο αυγά ημέρας! Το μελίσσι είχε και πολλά κλειστά κηφηνοκελια, λες και ετοιμάζει στρατούς απο μνηστήρες να γονιμοποιήσουν τις νέες ανοιξιάτικες βασίλισες. Και μελάκι έιχε και μέσα έξω οι εργατριες και ζωή. Καμάρωνα εγώ για την προκοπή και πάω να φέρω τη φωτογραφική.

bees


Εκεί γίνετε η μοιραία καλύτερη παρατήρηση. Αυγα. Πολλα αυγα.

bees

Ενα, δυο και τρια σε κάθε κελι... Μεγάλη επιτυχία όπως και πέρσι, ακριβώς τετοιες μέρες!

bees


Τα λέω πιο αναλυτικά στο περσινό post ας τα πω συνοπτικά και τώρα. Οταν το μελίσσι δέν έχει βασίλισσα για πολυ καιρό, όταν ειναι αμετάκλητα ορφανό, οι εργάτριες μπαινουν σε μια λανθάνουσα κατάσταση και ξεκινούν μια αρρωστημένη γέννα στα κελια.

Επειδή το blog καποιες φορες δεν γίνετε κατανοητό στους μη μυημένους στη μελισσοκομία, για βοήθεια παραθέτω και τα σχετικά link
Βασίλισσα / εργάτρια / κηφήνας /το μελίσσι / Διπλά αυγά


bees


Το μελίσσι είναι άμοιρο. Λογικά έπρεπε να το διαλύσω και να τινάξω τα πλαίσια με τις αρρενοτόκες μέλισσες καπου πιο δίπλα. Ο πληθυσμός όμως ήταν αξιόλογα μεγάλος και η διαδικασία της "απολύσεως" ενός μελισσιού δε μου αρέσει ποτέ.
Ετσι πήγα χτες με σκοπό να το ενώσω με κάποιο άλλο. Θυμόμουνα όμως οτι απο παλιότερες συζητήσεις οι συνάδελφοι ειναι εναντίον αυτής της λύσης.

Ετσι κάλεσα σε βοήθεια τον Σπύρο που πάντα έχει την τάση να με ξελασπώνει επιτυχώς με τις συμβουλές και τη συμπαράσταση του.
Μου πρότεινε κάτι που μοιάζει πιο πολύ με πείραμα αλλα μου φάνηκε ενδιαφέρον και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Αφαίρεσα όλα τα πλαίσιά και άφησα μέσα μόνο ένα φύλλο άχτιστη κηρήθρα στη μέση και δυο πλαίσια χωρίς καν κηρήθρα αριστερά, δεξιά.

Αυτό με την κερήθρα θα απασχολήσει τις εργάτριες απο την άσκοπη γέννα. Θα υποχρεωθούν να το χτίσουν γιατι δεν έχουν πλέον φωλια και θα αναλώσουν τον χρόνο τους εκει. Τα άλλα δυο είναι απλα εκεί για να στηρίξουν το αυτοσχέδιο ζαχαροζύμαρο που έβαλα στο πάνω μέρος για να έχουν λίγες προμήθειες τροφής. Αργότερα θα εισαγάγω μια βασίλισσα σε κλουβάκι

bees


Αυτο που με κάνει να αμφισβητώ την επιτυχία του εγχειρήματος είναι.
1 ον δεν ξεκαθαρίσαμε ποτε ειναι το αργότερα...
2 ον οποτε και να είναι εγώ πριν το Σαββατοκύριακο δεν μπορώ να παω...
3 ον που θα βρω βασίλισσα σε κλουβί τέτοιες μέρες?
4 ον εξακολουθεί να με τρωει το χέρι μου να το ενώσω με ενα υγιές (μήπως τώρα μπορώ?)

Αμαν, αμάν, αμάν, σε γενικές γραμμές, μάλλον φωτογραφικό μοντέλο θα καταλήξει κι αυτο το μελίσσι και θα πεθάνει. Κρίμα γιατι πραγματικά είναι πολλές οι εργάτριες.

Labels: , , , , ,