Monday, April 27, 2009

Mπρος στα κάλλη τι είνα ο πόνος.

Moλις γύρισα απο την Ερέτρια. Είμαι λίγο πιο παχύς απο ότι οταν πήγα. Δεν είναι τόσο το καλό φαγητό, όσο το  γεγονός οτι προσπάθησα να "μεταγγίσω" ένα διώροφο μελίσσι* σε μια κυψέλη με καλύτερα ξύλα  για να τη μεταφέρω. Νομίζω ο κυρ Λευτέρης είναι τυχερός που τον επισκέφτηκαν οι μέλισσες της Αθήνας. Οι μέλισσες της Ερέτριας είναι πολύ άγριες!
 
Έβλεπα κάτι μελίσσια σε φωτογραφίες και τα ζήλευα. Αυτά που όταν ανοίγεις το καπάκι είναι κατάμαυρα. Παντού μέλισσες, Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να δεις. Τώρα τα βλέπω και τρομάζω.
Δυο, τρία μελίσσια στην Ερέτρια είναι θηρία.


bees


*Το συγκεκριμένο είναι και τρομερά άγριο. Οταν πριν 20 μέρες επιχειρήσαμε να το ανοίξουμε η κατάσταση ήταν ηδη εκτός έλεγχου απο ένα αλλό, Ο πατέρας μου μέτραγε μόνο στο δεξί χέρι καμιά 15αρια τσιμπήματα. 
 
Σε μια κίνηση πανικού το κόψαμε βίαια στα δυο. Εβαλα δηλαδη δίπλα του μια κινητή βάση.Ακούμπησα εκεί το πάνω του πάτωμα και προσθεσα χωρίς πολλά, πολλά, έναν όροφο με άχτιστα πλαίσια κι ένα δυο άδεια απο παλιότερο τρύγο. Ενα τετοιο πάτωμα πρόσθέσαμε και στο μισό που έμεινε πιο δίπλα, σα βάση.
 
Το μόνο που δεν περίμενα είναι να βρω το ίδιο "πρόβλημα" σήμερα επι δυο.Και τα δυο μελίσσια μοιάζουν τέρατα με πολύ κινητικότητα στις εισόδους τους. Ανοίξαμε  το ένα με σκοπό τη ¨μετάγγιση" που έλεγα πριν.


bees


Βγαλαμε τα 10 πλαισια της βάσης και τα βάλαμε σε μια άλλη,  γερή και καλή βάση, προκειμένου να πετύχουμε μια ασφαλή  μεταφορά μεσοβδόμαδα.
Ε, δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτε άλλο . Η διαδικασία αυτή έγινε μεν μεθοδικά και πρέπει να κράτησε 7 λεπτά, όμως η επίθεση ήταν τέτοιου επιπέδου που την  επόμενη μισή ώρα προσπαθούσαμε απλά να φύγουμε από το σπίτι. Για να δούμε τα άλλα μελίσσια καμιά συζήτηση. Με καταδρομικές κινήσεις πηγαίναμε που και που και μαζέυαμε κανα εργαλείο απο αυτα που είχαμε αφήσει γύρω γύρω.

Οι μέλισσες στις φωτογραφίες είναι απο την περιοχή, όταν εβδομάδες πριν ήταν πιο ήρεμες και εγω πιο ψύχραιμος στο να φωτογραφίζω. 

Labels:

Saturday, April 25, 2009

μεγάλο άρθρο για μεγάλες περιπετειες

Δε μου αρέσει να γράφω μεγάλα άρθρα, γιατί δε μου αρέσει και να διαβάζω μεγάλα άρθρα. Τώρα έχω να πω πολλά και δεν ξέρω πως θα το διαχειριστώ. Μάλλον με συνδέσεις με παλιότερα άρθρα.

Πάμε λοιπόν:
Για όσους δεν ξέρουν τι είναι η σμηνουργία, ας διαβάσουν εδώ. Για όσους ξέρουν θα καταλάβουν σε τι κατάσταση περιήλθα τις τελευταίες μέρες.

Για αυτούς που δεν ξέρουν και θα βαρεθούνε να διαβάσουν τα links να πω οτι κάποτε μπορεί να έχουν ένα γείτονα σαν εμένα και να ξυπνήσουν ένα πρωί με χιλιάδες μέλισσες στο μπαλκόνι τους. Τότε ή θα τις μαζέψουν και θα γίνουν μελισσοκόμοι (έτσι νομίζω ξεκίνησε ο φίλος glam) ή θα εύχονταν να είχαν ενημερωθεί από πριν. Διαβάστε λοιπόν τα σχετικά με τη σμηνουργία posts :D

Είχα κι εγώ σαν καλό παιδί ένα δυο (ίσως κι εφτά*) μελισσάκια στην καρδιά κατοικημένης περιοχής. Για να είμαι ακριβής 2 είχα, αλλα μετά τις απαραίτητες ενέργειες (διαχωρισμούς των μελισσιών κλπ) τα έκανα *λίγο περισσότερα ώστε να αποφύγω τη σμηνουργία.

Μάταια ο φουκαράς ο πατέρας μου μου έλεγε οτι ανησυχούσε. Μπορώ να πώ οτι τον ειρωνευόμουν κιόλας και εξηγούσα με λαμπρά επιχειρήματα γιατί είναι αδύνατο να σμηνουργίσουν τα συγκεκριμένα μελίσσια.

Οταν σμηνουργισε λοιπόν το πρώτο και πήγε εκει που μαστόρευε ο κυρ Λευτέρης μια ραφίερα, έπεσα απο τα σύννεφα. (το έπιασε ο ερμος ο μπαμπάς γιατί εγω ήμουν στο γραφείο). Οταν την άλλη μέρα μου έδειχνε απο την ταράτσα μας που πήγε το μελισσι διαπιστώσαμε ευτυχέστατοι οτι μόλις είχε ξεκίνησε για κει κι ενα δευτερο!!!

Μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις. Τέτοιο άγχος δεν έχω νιώσει απο κάτι άθλιες καψονάτες αναφορές στους πεζοναύτες, που νόμιζες οτι σκοπός του κάθε βρωμολοχία ήταν να σε σκοτώσει προκαλώντας σου έμφραγμα η εγκεφαλικό.

Να στέκομαι σε σημείο που να έχω πλήρη οπτική κάλυψη.
Να βλέπω τον πατερα μου να προσπαθεί να απομακρύνει τις μέλισσες που ερχόντουσαν μια, μια, για να δουν αν το σημείο είναι ικανό να δεχτεί τον φιλόδοξο αφεσμο, να τις σκοτωνει - διώχνει με μια αυτοσχέδια μυγοστοκωτόστρα.
Την ίδια ώρα, το θύμα κύρ Λευτέρης, απορούσε γιατί πάνε δεκάδες μέλισσες στο σημείο που θέλει να εργαστεί. Είχε παέι ο άνθρωπος να βάλει τα ράφια που ανέβαλε την προηγούμενη λόγο μελισσών!!

Να βλέπω τη δυνατότερη κυψέλη μου 3 μέτρα πιο ψηλα απο αυτούς, να "ξερνα" απο την εισοδο χιλιάδες μέλισσες που σταδιακά σχηματίζαν ένα τόξο που οδηγούσε στον κυρ Λευτέρη, γιατί προφανώς αποφάσισαν οτι το σημείο τους άρεσε.
Μεσα σε όλο το χαμό που προδιαγράφονταν οτι θα συμβεί, να βγαίνει άλλη γειτόνισσα στο μπαλκόνι και με διάθεση κουτσομπολιού να φωνάζει απο τη μια πολυκατοικία στην άλλη:ΜΩΡΕ ΛΕYΤΕΡΗΗΗΗΗ. ΤΙ EΓΙΝΕ ΧΤΕΣ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ?

-Που να δεις τι θα γίνει με το σημερινό να σκέφτομαι και να μην ξέρω τι να κάνω.

Τελικά λίγο τέζα(!) έκανε το σημείο στο οποίο ήθελε να πιαστεί ο αφεσμος ανεπιθύμητο. Αυτό σημαίνει οτι πήγε αλλου να σταθεί .Μια ελία στο δρόμο, μάταια... δεν τους άρεσε.. έφυγαν και ήρθαν στη Νεράντζια. Τίποτα. 20 αιώνια λεπτά τις έβλεπα να αλλάζουν πόστα μέχρι έρθουν στο δικό μου μπαλκόνι!

bees

Σύλληψη στο μπαλκόνι

bees
Λίγο μέλι στο πλαίσιο, πείθει τον αφεσμό να μπει σε μια κυψέλη.

Εκει πιαστικαν πλέον, με μια ελαφρά ευκολία αλλα όχι χωρίς εκπλήξεις.

Μεσα στον πανικό η Ελισάβετ να μου λέει οτι μέσα στο σπίτι μου , στη τζαμαρία υπάρχει μια βασίλισσα. Δύσπιστα να παρατάω τη δουλειά μου για να της δείξω οτι δεν είναι τίποτα περισσότερα απο μια μέλισσα που απλα μπήκε στο σπίτι και εκπληκτος να βλέπω μια βασίλισαρα ολομόναχη, την οποία τελικά συνέλαβα σε ένα μπουκαλι και πρόσεθεσα αργότερα στο μελισσι. (γεια σου Ελισάβετ μου βασιλισομαζώχτρα - πάλι καλα΄που δεν μπήκε όλος ο αφεσμός στο σπίτι)

bees

Η βασίλισσα στο μπουκαλάκι...

Τέλος καλό όλα καλά?
Ανέβαλα τις διακοπές μου για μια μέρα. Με το που νύχτωσε πήρα όλα το μελισσια που ήταν επίφοβα και τα πήγα σε κάποιο σημείο στο βουνό. Μειναν δυο χαζο παραφυαδούλες εντελώς ακίνδυνες που θα τις έπερνα μετα την επιστροφή απο το Πάσχα.
Ακίνδυνες... Καλό ε? Την άλλη μέρα έφυγε κι αλλο!!

bees

Μπροστά αφεσμός στο κάγκελο... πίσω ο Αντώνης φορτώνει το αμάξι για το ταξιδί του Πάσχα

Ειμαι τόσο σίγουρος οτι ήταν δυνατόν να ξανασυμβεί, που ακόμα πιστεύω πια οτι αυτό ισως να μην ήταν δικο μου...
δεν ξέρω... το μόνο που ξέρω ειναι οτι έτρεχε πάλι ο φουκαρας ο πατέρας (εγω ήμουν πια σε διακοπές στην Ξάνθη) επιστρατεύοντας μάλιστα και τον αγαπητο μου θείο και ξεκουβάλησαν τα υπολοιπα μελίσσια σε άλλο σημείο στο βουνο! Τον τριτο αφεσμο δεν τον έπιασαν. ηταν πολύ ψηλά. Εφυγε μονος του μετά απο δυο μέρες για αγνωστο δρόμο.. Οποιος τον δει να μου τον φιλησει)
Αφού δε μας γράψαν οι ειδήσεις όπως άλλους πάλι καλα.

Εξακολουθώ να πιστευω προφανώς, οτι η σμηνουργία είναι ζωή κι ελευθερία (ευτυχία δηλαδή), όμως θυμάμαι ένα σχόλιο που έκανε κάποτε ο Σπύρος χαριτολογώντας σε αντίστοιχο κείμενο του Ζέπου (ο οποίος φέτος τα κατάφερε)

[...]Τι να κάνουμε? Του χρόνου, όπως έλεγε και ένας γέρος αγρότης 80 ετών, που όταν εγκατέλειψε τα εγκόσμια και τον άνοιξε ο γιατρός βρήκε μέσα του ογδόντα ..."του χρόνου" [...]

Οχι άλλο του χρόνου! Απο φέτος ποτέ πια μελίσσια σε ταράτσα! κάθε πράμα στο τόπο του. Τα έβγαλα φέτος δεν τα ξαναβάζω ποτέ κοντά σε σπίτια.

bees

Δύσκολο να δείξεις σε μια μικρή φωτογραφία, πόσες χιλιάδες μέλισσες πετούν την ώρα ένος τετοιου σκηνικού
Το μελίσσι κατά τη σμηνουργία είναι το πιο ήπιο μελίσσι που μπορείς να συναντήσεις. Δεν είναι άγριες. Δεν τσιμπάνε. Οι κοιλίες τους είναι πρησμενες απο την τροφή που μεταφέρουν προς τη νέα φωλία και δεν μπορουν καν να σε κεντρίσουν Δεν θέλουν κιόλας, αφου αντικειμενικά δεν έχουν πια φωλια να προστατέψουν. Πως να το εξηγήσεις όμως αυτό σε κάποιον που βλέπει ξαφνικά μερικές χιλιάδες μέλισσες να εμφανίζονται στο σπίτι του?


bees

Eργάτρια απο τον "νεοσυληφθέντα αφεσμό" φέρουσα γύρη στα πόδια...

υ.γ. Ποιος είναι ο κύριος Λευτέρης? ειναι ενα γείτονας στον οποίον πήγαν φέτος 3 αφεσμοι και παλιότερα άλλοι δυο, απο τους συνολικά εφτα που μου έχουν φύγει στην Αθήνα.. μήπως να τον ρωτήσω τι άρωμα φορα και να το κανω παγίδα αφεσμών?

Labels: ,

Tuesday, April 14, 2009

Tι βρίσκει κανείς στην ταράτσα...

Η χρησιμότητα ενός καθαρού χώρου μπροστά από την κυψέλη, είναι ένα θέμα που έχω ήδη θίξει. Η καθαρή είσοδος είναι καθρέφτης του μελισσιού.

Εδώ και αρκετές μέρες βρίσκω αρκετές νεκρές μέλισσες μπροστά από μια συγκεκριμένη κυψέλη. Υπολογίζω καμία 20αρια την ημέρα. Αν αφαιρέσουμε και διάφορες που τις παίρνει ο αέρας, άλλες που τις παίρνουν άλλα έντομα και κυρίως αυτές που τις πετούν οι ζωντανές μέλισσες αρκετά μακριά από την κυψέλη, μιλάμε για πολύ μεγαλύτερο αριθμό. (κακά νούμερα είναι αυτά)

Δεν μπορώ να βρω κάποιο προφανή λόγο. Δεν ξέρω και τι να κοιτάξω. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι δεν οφείλεται σε βαρρόα καθώς έχω δει και δυο μέλισσες με όλα τα χαρακτηριστικά της προσβολής.

'Ομως όλες οι άλλες νεκρές, είναι αρτιμελέστατες. (η προσβολή από το παράσιτο βαρρόα, δημιουργεί πεδίο δράσης για μικρόβια που αφήνουν χαρακτηριστικά σημάδια ατροφίας στις νεκρες μέλισσες, όπως κακοσχηματισμένα φτερά κλπ, οπότε είναι εύκολο να διαγνώσεις από τι πέθαναν)

Απο την άλλη το μελισσάκι πάει καλα και αναπτύσεται ικανοποιητικά. Βεβαια μετα το σκ άλλαξα γνώμη γιατι βλέπω οτι τα υπόλοιπα αναπτύσονται ικανοποιητικότερα... οποτε δεν ξέρω τι να υποθέσω.
Προς το παρόν παρακολουθώ το χώρο μπροστά απο το μελίσσι, για να δώ τι μου βγάζει κάθε μέρα.

Σήμερα το απόγευμα βρήκα πάλι κάποιες νεκρές. Εργάτριες, κηφήνες ..μια βασίλισσα...
Φυσιολογικά πράγματα δηλαδή...(!)

bees


Το πήρα ψύχραιμα (δεν είναι πολύ ωραίο να βρίσκεις μια νεκρή βασίλισσα αφού είναι μοναδική σε κάθε κυψέλη) και νομίζω έχω τη λύση. Θα ξέρω καλύτερα μόλις επιθεωρήσω τα μελίσσια, αλλά θα εκτιμούσα μια επιβεβαίωση της θεωρίας μου για να κοιμηθώ λίγο πιο ήσυχα απόψε.

Στον ίδιο χώρο έχει 2 παραφυάδες που όπως τα έχω υπολογίσει το αργότερο την Κυριακή θα έβγαζαν νεα βασίλισσα και δυο παραφυάδες που έκοψα από μελίσσι έτοιμο να σμηνουργίσει. Εχουν δηλαδή μέσα έτοιμα, κλειστα βασιλικά κελιά, τα όποια έχω βάσιμες υποψίες οτι άνοιξαν επίσης την Κυριακή.

Λέω λοιπόν οτι η άτυχη βασίλισσα που βρήκα, είναι μια νεαρή η οποία βγήκε δεύτερη. Η πρώτη και κατα κάποια λεπτά γηραιότερη βασίλισσα φρόντισε να την ξεπαστρέψει κι έτσι βρήκα εγώ το πτωμα της. Μια επιθεώρηση σε δυο τρεις μέρες ελίζω να με πείσει.

Labels: , ,

Sunday, April 12, 2009

Νιώθω λιγο σαν τον Βέγγο, τρεχω τρέχω αλλά φωνάζω: Καλοί μου άνθρωποι!

To γεγονός οτι δεν γράφω συχνά τον τελευταίο καιρό, δε σημαίνει οτι δεν έχω πράγματα να γράψω. Αντίθετα έχω και υλικό και διάθεση. Το πρόβλημα είναι οτι δεν έχω χρόνο. Τρέχω, τρέχω, τρέχω. Προσωπικά θέματα σε συνδυασμό με πολύ δουλειά ροκανίζουν τον ελεύθερο χρόνο. Φέτος για πρώτη φορά παρά τις όποιες ατυχίες και απρόοπτα, τη νύφη δεν την πλήρωσαν οι μέλισσες αλλά το blog. Δεν προλαβαίνω να κάνω και ανανεώσεις εδώ, αλλά στα μελίσσια πάω κανονικά.

bees


Γενικά διαβάζοντας και τα blog των φίλων βλέπω οτι η χρονιά προδιαγράφεται σκληροπυρηνική. Τα μελίσσια έχουν κέφια τρελά. Ενδεικτικά δείχνω φωτογραφίες απο μελίσσι που παρακολουθώ στενά κι όμως δεν το προλαβαίνω (χτίζει σαν τρελό) και επίσης λέω οτι σήμερα έκανα διώροφο το μελίσι που δεν μου έκλεψαν το χειμώνα.
Αυτοί που ξέρουν, καταλαβαίνουν οτι όταν σου έχουν σηκώσει όλα τα μελίσσια και σου άφησαν ένα, μιλάμε για το πιο χτικιάρικο. Κι όμως με περιποίηση και φροντίδα έγινε κι αυτό πια νταμαρακι (απορώ τι να εγιναν τα δυο αρκούδια που είχε κλέψει!)

bees


Στα πλαίσια αυτά η κατάσταση δείχνει ιδανική για τη δημιουργία παραφυάδων, οπότε μάλλον έχω και τη δυνατότητα να συμπληρώσω τα μελίσσια που έχασα απο τους ελαφροχέριδες.

bees


Μάλλον όλα πάνε καλα (φτου να μη μας ματιάσουμε, γιατί κοντεύω να γίνω προληπτικός με αυτά που μου συμβαίνουν τελευταία) αλλα σε κάθε περίπτωση οφείλω ενα τεράστιο ευχαριστώ σε τρία τέσσερα άτομα που σθεναρά έχουν προσφερθεί να μου δώσουν παραφυάδες τους ώστε να ανακτήσω τα μελίσσια που μου βούτηξαν το χειμώνα.

Αν μη τι άλλο ξέρω οτι απο αυτο το blog έχω κάνει κάλους φίλους (απο την πρώτη μέρα το ήξερα αυτό αλλα νομίζω οτι πρέπει να το τονίζω καμια φορά, έτσι σαν ένα μικρό ευχαριστώ).
Εδώ πάει το καλοί μου άνθρωποι :D

Καλή συνέχεια σε όλους μας.

Labels: ,

Saturday, April 04, 2009

Kαλημέρα!

...και καλή μέρα είναι όχι μόνο επειδή ξυπνάς το πρωί και οι ολάνθιστες νερατζίες μυρίζουν υπέροχα, αλλα και επειδή είναι γεμάτες με μέλισσες.

bees


Παω στα μελίσσια (ένα έχει ενα προβληματάκι και θέλω να δω αν θα το λύσω) Καλημέρα σε όλους

Labels:

Friday, April 03, 2009

Ο φακός

Έβγαζα φωτογραφίες αυγά μελισσών την προηγούμενη εβδομάδα. Γενικά κάποιες στιγμές είχα στραβωθεί να ψάξω να βρώ αυγά.

bees


Στον μελισσοκόμο είναι αρκετά εύκολο αν και το αυγό όπως φαίνεται και στη φωτογραφία είναι εξαιρετικά μικρό. Το μέτρο σύγκρισης δίπλα του είναι μια βελόνα.

bees


Όμως η ηλικία και η κακή όραση σε κάποιες περιπτώσεις κάνει την παρατήρηση της μέλισσας δύσκολη. Δεν έχω τέτοια θέματα ακόμα, είμαι αρκετά μικρός, αλλά ποτέ δεν είμαστε μακριά.

bees


Ο παππούς μου είχε εναν αυτοσχέδιο μεγεθυντικό φακό τον οποίο τρακάρω πυκνά συχνά χαμένο ανάμεσα σε εργαλεία και επειδή στην τελευταία μας συνάντηση πραγματικά υπήρχε ανάγκη λεπτομερούς παρατήρησης (η οποία όπως όπως είπα για μένα ακόμα είναι εφικτή με γυμνό μάτι) μου φάνηκε ενδιαφέρον να τον φωτογραφίσω και να τον βάλω στο blog. Είναι η βάση από μια κονσέρβα και ένα κομμάτι της για λαβή και ένα κομμάτι χοντρό παραμορφωτικό γυαλί. Υποθέτω στα χρόνια του, τη δουλειά του θα την έκανε.

bees


bees

Labels: ,