Monday, May 18, 2009

λαδανία Cistus incanus-creticus

Η λαδανία (Cistus incanus-creticus) είναι ένα όμορφο ροζ λουλουδάκι που ανθίζει αυτή την εποχή. (Απρίλη - Μάη) Είναι περισσότερο γνωστό σαν φυτό εξαιτίας μιας αρωματικής ρητίνης που βγάζει, γνωστής ως λάδανο, με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Κάτω απο τα τσαλακωμένα πέταλα της βρίσκεις σκαθαράκια που ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανεβαίνουν στο άνθος και τη γύρη και το νέκταρ.

bees

Προφανώς δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασυγκίνητες οι μέλισσες που συλλέγουν τη γύρη και το νέκταρ, αλλα και τη ρητίνη για να κάνουν πρόπολη. Τυχεροί όσοι έχουν τέτοια λουλούδια κοντά στα μελισσοκομία τους αυτόν τον καιρό. Οι φωτογραφίες είναι απο τον Υμηττό το Σάββατο 16.05.09

bees


bees

Ενδιαφέρον blog για το λάδανο είναι αυτό: ladano.blogspot.com

Labels:

Sunday, May 17, 2009

Nερό

Συνήθως όταν κάνει πολύ ζέστη, αν επισκεφτώ τις μέλισσες παίρνω μαζί μου ένα ψεκαστήρα νερού.

bees
αερίστριες εργάτριες προσπαθούν να δροσίσουν την κυψέλη δημιουργώντας ρεύμα αέρος με το χτύπημα των φτερών τους.


Φευγοντας, ψεκάζω τις εισόδους (καμία φορά ψεκάζω και σε ανοιχτές κυψέλες, πλαίσια που είναι ακόμα άχτιστα ή και πάνω στις εργάτριες)
Το ψέκασμα στην είσοδο και στο "κούτελο" της κυψέλης συνήθως προκαλεί μια απότομη και επιθετική έξοδο των εργατριών, η οποία όμως αυτόματα διακόπτεται. Μόλις καταλάβουν ότι πρόκειται για νερό, πέφτουν με τα μούτρα.

bees


Αυτή είναι και η αιτία που τις 'ποτίζω" πάντα με αυτόν τον τρόπο όταν κάνει ζέστη. Η αντίδραση τους δείχνει ότι το έχουν ανάγκη ακόμα κι αν έχεις εκεί γύρω την καλύτερη ποτίστρα.

bees


bees

Labels:

Thursday, May 14, 2009

H κατάρα του συνδρομητικού εντύπου...

Kληρονομικό χάρισμα.
Μια ζωή ξεχνάς να το πληρώσεις και πρέπει να στο θυμίζουν. Ήρθαν κι αυτόν το μήνα, τα δυο κλαδικά περιοδικά που αγοράζω ("επιθεώρηση" και "βήμα", με υπενθύμιση πληρωμής. Τι τραβάνε κι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι κλασικό όμως το πρόβλημα. Παραθέτω και τα πειστήρια:

Μελισσοκομική Ελλάς, έτος Ι, τεύχος 111, Μάρτιος 1960... Στην πρώτη σελίδα βρίσκουμε ένθετο, ένα ροζοκόκκινο χαρτάκι :D

bees

Labels: ,

Monday, May 11, 2009

Mεταφορές

Ο φίλος μου Ιορδάνης, μου βρήκε ένα νέο καλό σημείο στον Υμμητό. Εκεί έχουμε μεταφερθεί πλέον. Το σημείο μοίαζει καλό.

bees

Το θυμαράκι (σε πρώτο πλάνο)μας περιμένει και το περιμένουμε. Τα μελλισάκια δείχνουν να γουστάρουν την περιοχή.

bees


bees


bees

Eυτυχώς, φυτά "ειδικού" μελισσοκομικου ενδιαφέροντος, όπως η ασφάκα, δεν δεχονται επισκέψεις. Αυτό σημαίνει οτι βρίσκουν κάτι καλύτερο αλλού. Το συγκεκριμένο φυτό θα ήταν σουπερ μελισσοκομικό αν είχε λίγο διαφορετικό σχήμα στο άνθος (δείτε σχετικό επεξηγηματικότατο link, απο κόκκινη μέλισσα)

Labels: ,

Κάλαμος

bees


Σήμερα. Παραλία Καλάμου, ανατολική Εύβοια.Στην παραλία φυτρώνει ένα όμορφο "παχύφυτο" όπως μου το είπαν. Στα μεγάλα του λουλούδια βουτάγαν οι μέλισσες και κυλιόντουσαν στη γύρη του... (μοιάζει πολύ με αυτό)

bees


bees


bees


Πιο κάτω είχε και μερικά ανθισμένα γαϊδουράγκαθα σε δράση. Νερά παγωμένα... αλλά αναζωογονητικά

bees

Labels:

Wednesday, May 06, 2009

Αράχνη

Ένα πράγμα που μου λείπει όταν δεν έχω μελισσια στην ταράτσα, είναι η αμεση και καθημερινή επαφή. Δεν φαντάζεσαι τι γοητεία του να είσαι μεσημερακι στο "αεροδιάδρομο" των μελισσων και να ακους το πέταγμα τους (εκτός αν το εχεις ζησει) αλλα επίσης δεν φαντάζεσαι και τι φωτογραφίες σου δίνετε η ευκαιρία να βγάλεις, όταν έχεις διαρκώς ένα μελίσσι στα πόδια σου.

bees


πχ στις 12 Απριλίου. Τι είναι αυτό? Γιατί εχει παραπάνω πόδια η μέλισσα και γιατι δεν κουνιέται?

bees


Α! κουνιέται. οχι μόνη της όμως... κατι τη μεταφέρει. κρέμεται απο το λαιμό της χαλαρά. Ισα που κουνα σπασμωδικά το ένα της ποδαράκι.

bees


Άραγε τη σκότωσε η αράχνη με κάποιον τρόπο μπροστα στη φωλία ή απλα ανέλαβε να μεταφέρει το κουφάρι στη δική της φωλιά.

bees


Δεν ξέρω, θα βάλω πάντως label ασθένειες - εχθροί.

Labels: ,

Monday, May 04, 2009

Φωκίδα (νεος τίτλος NAI είμαι αρκούδα και δεν ντρεπομαι!)

Λοιπόν καμία φορά νοιώθω "άβολα". Κατηγορώ τον εαυτό μου και λέω ότι είμαι απρόσεκτος. Απο την άλλη πάλι δεν βλέπω και το λογο να σκάω. Οι μέλισσες είναι το χόμπυ μου (εχω κι άλλα, αλλά αυτό είναι το πιο αγαπημένο μου.)
Δεν θα τις αφήσω να με αγχώσουν ή να με στεναχωρήσουν. Απρόσεκτος ναί! Aπρόσεκτος και αρκούδα όταν πρέπει. Τι λέω? Αυτό είναι το post που μόλις ετοιμαζόμουν να ανεβάσω και το ανεβάζω ως είχε, με μια μικρή προσθήκη στο τέλος και τούτη την παράγραφο στην αρχή.
Θα έγραφα λοιπόν:


bees

Το τριήμερο ήμουν στο χωριό. Εκεί η άνοιξη φτάνει σαφώς αργότερα απο οτι εδώ. Εφτασε όμως κι εκεί και μάλιστα δυναμικά. Θυμίζω οτι τα μελίσσια του χωριού είναι μέρος του φανταστικού πειράματος που λέγεται Φωκίδα project. Mε απλά λόγια είναι εγκαταλειμμένα εκεί και περιμένουμε να δούμε πως μπορουν να εξελιχθούν - επιβιώσουν με μηδαμινή φροντίδα.

Αθλος! Μετά απο σχεδόν δυο χρόνια έκανα τα πεντάρακια δεκαράκια! Θα τρίζουν τα κόκαλα του παππού μου, που στον ίδιο χώρο διατηρούσε κανονικό μελισσοκήπι. Το θέμα είναι οτι αν κρίνω και απο το πόσα post εχω κάνει σχετικά, πρέπει να έχω πάει στα μελισσάκια αυτα καμια 10αρια φορές όλες κι ολες.

Νομίζω πια ότι μπορώ να πώ με ασφάλεια οτι δεν με χρειάζονται για να επιβιώσουν αλλα και να αναπτυχθούν. Με ασφάλεια όμως μπορώ να πώ οτι δεν θα πάρουμε και μέλι απο εκεί...
Δεν πειράζει, έχουμε κάτι να ασχολούμαστε. Το τελευταίο άνοιγμα έγινε κάτω απο καλές συνθήκες.

bees

Η περιοχή σφίζει απο νερό. Ο Μόρνος γέμισε και πάλι και τα πάντα είναι πρασινα και ανθισμένα.

bees

Ακόμα και οι βομβίνοι στο διπλανό παράθυρο έχουν κάνει τεράστιες φωλίες.

bees


bees


Τα χορταράκια τίνουν να κλεισουν τις εισόδους αλλα ευτυχώς τα κεραμυδάκια που είχα βάλει καλα κρατουν.

Οι σκεπές δεν αντεξαν τα χιόνια και το χρώμα τους χάλασε (του χρόνου ίσως τις ενισχύσω με λαμαρίνα). Τα μελίσσια απιστευτα ήρεμα και με αρκετό πληθυσμό και όρεξη ώστε να δεχτουν και απο δυο αχτιστα πλαισίακια (αν όλα πάνε καλά θα παώ σε κανα δυο εβδομάδες να σηκώσω πατώματα)

Όμως και στα δυο βρήκα βασιλικά κελία.
Υπήρχαν 7- 8 νομίζω σε καθε κυψέλη. Ηταν τακτοποιημένα στο κάτω μέρος του πλαισίου και όχι πανικόβλητα αριστερα δεξια, αρα ηταν μαλλον σμηνουργίας και όχι βεβιασμένων κινησεων. Ελα όμως που αρκετά ήταν ανοιχτά. Αρα?
Βγηκε βασίλισσα? Και που ήταν? Η άλλη γιατί εμεινε κλειστή και δεν την πείραξε κανεις? Και τα δυο μελίσσια είχαν απο λίγο σφραγισμένο γόνο.Και τα δύο είχαν αρκετό πλυθυσμό. Και τα δυο είχαν αρχίσει να βάζουν μελακι και εμοιαζαν ευτυχέστατα.

Πήρα λοιπόν την αποφαση! Ειμαι 300 χιλιόμετρα μακρια απο τα πολλά μου μελίσσια. Δεν έχω εξοπλισμό παρα μόνο ένα άδειο πενταράκι. Ειμαι ήρεμος και περνάω καλα, γιατί είμαι σε διακοπές. Τα μελισσια μοιάζουν να ειναι καλα απλά δεν έχω καταλαβει τι ετοιμάζουν. Σε ενα απο τα χωρίσματα που είχα βάλει έχουν αφήσει λίγη κερήθρα με ελάχιστο μελι...


bees


Οκ... τα κλεινω, ας κανουν οτι θέλουν! Παω να μασουλησω το κερακι να δώ αν είναι καλό το μελι που μαζευουν... δεν ξέρω αν το εχω ξαναγράψει αλλα σίγουρα το έχω πει σε φίλους. Καμία φορα εχει πιο πολυ πλακα να κάνεις την Αρκούδα* παρά το μελισσοκομο. Ας φάμε τα μελια και βλέπουμε
Καλο μηνα σε ολους!

(νομίζω η Ελισάβετ έβγαλε κανα δυο καλές φωτογραφίες απο τις μέλισσες) αν ναι θα τις ανεβάσω σύντομα).

bees


Κάπως έτσι θα έκλεινα μέχρι που τώρα που περιεργαζόμουν τις φωτογραφίες, είδα και τη βασίλισσα που δεν εβρισκα εκει! Ισχύει η ευχή:

Καλο μηνα σε ολους!

Labels: , ,