Tuesday, June 30, 2009

Aμερικάνικη σηψηγονία

Είναι μια πάθηση του γόνου των μελισσών. Όπως όλα όσα συνοδεύονται από το χαρακτηρισμό αμερικάνικο, είναι κάπως υπερβολικό. Βαριά πάθηση, καλό είναι να μην την πάθεις. Η πείρα λέει ότι αν τα μελίσσια σου προσβληθούν από αυτή... πρέπει να τα κάψεις. Τουλάχιστον έτσι δεν θα προσβάλλεις κι άλλα μελίσσια.

Κατα τα άλλα θεραπείες με τερραμυκίνη ή άλλα αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν, αλλά ο κόπος έιναι τόσος που μάλλον είναι καλύτερα απλά να ξεφορτωθείς τα άρρωστα μελίσσια (αν βέβαια μπορείς να αντέξεις κάτι τέτοιο) Στις παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο, θα προσπαθήσω να δώσω, εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία που σε κάνουν να ξέρεις αν τα μελίσσια σου έχουν προσβληθεί απο αμερικάνικη Σηψηγονία ή όχι.


Γενικά , η πάθηση οφείλεται σε ένα βακτήριο που λέγεται Bacillus larvae και στα αγγλικά είνα γνωστή σαν American Foul Brood. Το βακτηριο προσβάλει και σκοτώνει τις προνύμφες στο στάδιο της επώασης με αποτέλεσμα να σηπτονται - σαπίζουν ενώ είναι ακόμα κλειστές μέσα στα κελιά.


Το μελίσσι απο μόνο του μυρίζει χαρακτηριστικά. Η προπολή τα μελια και η γύρη και τα κεριά, δίνουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά που όσοι αγαπουν τις μελισσσες θα την έλεγαν άρωμα. Αυτο το άρωμα χάνεται στο μελίσσι που ειναι προσβεβλημένο απο την αμερικάνικη σηψηγονία, αφου οι νεκρες προνυμφες έχουν μια δυσάρεστη οσμή θανάτου και αποσύνθεσης που θα μπορούσε απλα να χαρακτηριστεί ψαρίλα...


Επειδή δεν έιναι όλες οι μύτες ίδιες, τα πρώτα κριτήρια μπορεί να είναι άλλα.

1ον ο γόνος δεν είναι στρωτός αλλα διάσπαρτος. Οι εργάτριες κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να καθαρίσουν τις νεκρές προνύμφες κι έτσι δημιουργούν κενά στη συνοχή του.

bees


2ον τα καλυμμένα πλαίσια λαμβάνουν ένα μη υγιές σκούρο χρώμα, που υποθέτω οτι έχει να κάνει με χημικές διαδικασίες. Τα καλύμματα των κελιών "βαθουλώνονται". Αντι να ειναι εξογκωμένα, είναι εσοχές. Υποθέτω 'εχει να κάνει με φυσική και με το τι συμβαίνει μέσα στο κελι, που ίσως δημιουργεί αρνητική πίεση. Κάποια στιγμή τρυπούν και εκεί πλεον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

bees


Βλέπουμε λοιπόν διάσπαρτο γόνο, με "βαθουλωμένα καπάκια" και σε μερικά τρύπες.

bees


bees


bees


bees


Οι προνυμφες μεταμορφώνονται σε μια καφέ υγρή μάζα που αν την ακουμπήσεις με ενα ξυλάκι δημιουργεί μια χαρακτηριστική κλωστή- ίνα και μετά απο λίγες μέρες ξεραίνονται σχηματίζοντας μια μεμβράνη γνωστή σαν λέπι που είναι και η απόλυτη εστία μόλυνσης. Στην προσπάθεια τους να την απομακρύνουν οι εργάτριες μεταφέρουν το βακτήριο παντού.

Όταν ανοίξεις ένα κελί και τραβήξεις έξω με ένα ξυλάκι τη νεκρή προνύμφη, εκτός απο την χαρακτηριστικά άσχημη οσμή, βλέπεις οτι αυτή έχει μετατραπέι σε ένα καφέ κολώδες υγρό, όπως στο video που ακολουθεί

Labels: ,

Thursday, June 25, 2009

Κρίμα...

Διάβασα σήμερα με πολύ λύπη ότι ο Νίκος, γνωστός και ως Μελισσάς ή Μελισσονίκος δεν είναι πια στη ζωή.
Δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά... μόνο μέσω των blog, αλλά πραγματικά έμοιαζε τόσο χαρισματικός άνθρωπος...

Εχω απολαύσει κάθε μας διάλογο, όσο λίγους. Δεν ξέρω τι να πώ.

Ας είναι το κέφι και η ζωντάνια του, παράδειγμα σε όλους μας.

Τα θερμά μου συλληπτήρια στην οικογένεια του. Φαντάζομαι πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για αυτους, αν λείπει ήδη απο εμάς που δεν τον γνωρίζαμε πραγματικά.

(Δεν παραθέτω link απο το blog του γιατι το τελευταίο link είχε πέσει και δεν το βρίσκω πια)

update 02.07.09... μόνο αυτό βρήκα /profile/11085769359424535820

Wednesday, June 17, 2009

καστανίες (castanea sativa)

To σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήμουν στην Αρκαδία, Συγκεκριμένα στο Λεοντάρι και με εφαλτήριο τον Ξενώνα ευιώ που μέναμε (και τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για τα super πρωινά του και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα) κάναμε εκδρομούλες στη γύρω περιοχή. Τα μελίσσια είναι σε κατάσταση πανικού, δε σταματούν να μπαινοβγαίνουν στα μελισσοκοκήπια.

bees


bees


Τα έντομα άπειρα και οι καστανίες (castanea sativa) είναι σχεδόν στα φόρτε τους.

bees

bees

bees

Ενα φυτό που δεν είχα παρατηρήσει ποτέ είναι το εικονιζόμενο.

bees

bees

Δεν εχω ιδέα πως το λενε και αν είναι μελισσοκομικό. Υποθέτω οτι ειναι (αν και δεν είχα δει μέλισσες) γιατι ήταν γεμάτο απο άλλα έντομα, κυρίως σκαθάρια που συναντά κανείς και στις κυψέλες, όπως αυτό (και μάλιστα σε περιπτύξεις)

bees

Labels:

Monday, June 15, 2009

θυμάρι

Στον Υμηττό στα θυμαράκια, έσκασαν τα πρώτα μπουμπούκια.


bees


Ολοι απλώνουν το χεράκι τους στο νέκταρ. Ελπίζω σύντομα να το απλώσω κι εγώ.

bees


bees

bees

bees

bees

Labels: