Sunday, March 22, 2009

To κεντρί

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνεις στη μελισσοκομία είναι οτι οι μέλισσες τσιμπάνε. Προσωπικά είχα την τύχη να το νιώσω αρκετά καλά κάποιες φορές. Όλο λέω ότι θα γράψω κάτι σχετικά με το τσίμπημα και όλο το αναβάλω. Νομίζω είναι μεγάλο και ευαίσθητο θέμα. Το αποφεύγω σχεδόν εσκεμμένα, αφού είναι το μοναδικό πράγμα που καθιστά επικίνδυνη τη μελισσοκομία και δεν θα ήθελα να δώσω κάποια λάθος συμβουλή ή άποψη, γιατί για κάποιους τα λάθη σε αυτόν τον τομέα ήταν τα τελευταία τους.

Πιστεύω πάντως σύντομα θα το αναπτύξω κάπως και μιας και έρχεται η άνοιξη δυναμικά, θα έχω την μαζοχιστική ευκαιρία να φωτογραφίσω και τα αποτελέσματα του τσιμπήματος...

Προς το παρόν, αυτό το post, μπαίνει μόνο και μόνο για να παραθέσω μια φωτογραφία από μια εικόνα που πάντα με "ψαρώνει". Δεν δίνει την εικόνα όπως πρέπει αλλά είναι η κοντινότερη σε αυτή που θέλω να βγάλω κάποια στιγμή. Η κανονική εικόνα που δίνει μια μέλισσα είναι αυτή.

bees

Καμία φορά όμως όταν την πειράξεις και αποφασίσει να σε κεντρίσει ή να σε απειλήσει, στη σπάνια πιθανότητα να είσαι γρήγορος και να την αποφύγεις (η να είναι αυτή αργή λόγο κούρασης, όπως η εικονιζόμενη) μπορείς να δεις αυτή την εικόνα που μου προκαλεί κάποιο δέος.

bees

Η μέλισσα σηκώνει την κοιλία της προς τα πάνω και τεντώνει το κεντρί έξω όπως ακριβώς βλέπουμε σε ένα σκορπιό.

bees


bees

Δυστυχώς όπως είπα αυτά γίνονται πάντα σε στιγμές πανικού και η συγκεκριμένες εικόνες δεν το αποτυπώνουν καλά. Κάποια στιγμή θα βρω τρόπο και θα το σκηνοθετήσω και τότε θα μπορέσω να βγάλω μια πιο καλή φωτογραφία.

Labels:

Sunday, March 08, 2009

πειράματα κι επαναλήψεις

Την Καθαρά Δευτέρα πήγα στα μελισσία της Ερετριας. Η εικόνα καλή.

bees


Ενα απ όλα είναι λιγο πιο μαζεμένο (δεν βλέπω όμως το λόγο) και ένα αλλο επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη.

΄Ηταν το πρώτο που άνοιξα. Το πρώτο πλαίσιο που κοιταξα γεμάτο αυγά ημέρας! Το μελίσσι είχε και πολλά κλειστά κηφηνοκελια, λες και ετοιμάζει στρατούς απο μνηστήρες να γονιμοποιήσουν τις νέες ανοιξιάτικες βασίλισες. Και μελάκι έιχε και μέσα έξω οι εργατριες και ζωή. Καμάρωνα εγώ για την προκοπή και πάω να φέρω τη φωτογραφική.

bees


Εκεί γίνετε η μοιραία καλύτερη παρατήρηση. Αυγα. Πολλα αυγα.

bees

Ενα, δυο και τρια σε κάθε κελι... Μεγάλη επιτυχία όπως και πέρσι, ακριβώς τετοιες μέρες!

bees


Τα λέω πιο αναλυτικά στο περσινό post ας τα πω συνοπτικά και τώρα. Οταν το μελίσσι δέν έχει βασίλισσα για πολυ καιρό, όταν ειναι αμετάκλητα ορφανό, οι εργάτριες μπαινουν σε μια λανθάνουσα κατάσταση και ξεκινούν μια αρρωστημένη γέννα στα κελια.

Επειδή το blog καποιες φορες δεν γίνετε κατανοητό στους μη μυημένους στη μελισσοκομία, για βοήθεια παραθέτω και τα σχετικά link
Βασίλισσα / εργάτρια / κηφήνας /το μελίσσι / Διπλά αυγά


bees


Το μελίσσι είναι άμοιρο. Λογικά έπρεπε να το διαλύσω και να τινάξω τα πλαίσια με τις αρρενοτόκες μέλισσες καπου πιο δίπλα. Ο πληθυσμός όμως ήταν αξιόλογα μεγάλος και η διαδικασία της "απολύσεως" ενός μελισσιού δε μου αρέσει ποτέ.
Ετσι πήγα χτες με σκοπό να το ενώσω με κάποιο άλλο. Θυμόμουνα όμως οτι απο παλιότερες συζητήσεις οι συνάδελφοι ειναι εναντίον αυτής της λύσης.

Ετσι κάλεσα σε βοήθεια τον Σπύρο που πάντα έχει την τάση να με ξελασπώνει επιτυχώς με τις συμβουλές και τη συμπαράσταση του.
Μου πρότεινε κάτι που μοιάζει πιο πολύ με πείραμα αλλα μου φάνηκε ενδιαφέρον και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Αφαίρεσα όλα τα πλαίσιά και άφησα μέσα μόνο ένα φύλλο άχτιστη κηρήθρα στη μέση και δυο πλαίσια χωρίς καν κηρήθρα αριστερά, δεξιά.

Αυτό με την κερήθρα θα απασχολήσει τις εργάτριες απο την άσκοπη γέννα. Θα υποχρεωθούν να το χτίσουν γιατι δεν έχουν πλέον φωλια και θα αναλώσουν τον χρόνο τους εκει. Τα άλλα δυο είναι απλα εκεί για να στηρίξουν το αυτοσχέδιο ζαχαροζύμαρο που έβαλα στο πάνω μέρος για να έχουν λίγες προμήθειες τροφής. Αργότερα θα εισαγάγω μια βασίλισσα σε κλουβάκι

bees


Αυτο που με κάνει να αμφισβητώ την επιτυχία του εγχειρήματος είναι.
1 ον δεν ξεκαθαρίσαμε ποτε ειναι το αργότερα...
2 ον οποτε και να είναι εγώ πριν το Σαββατοκύριακο δεν μπορώ να παω...
3 ον που θα βρω βασίλισσα σε κλουβί τέτοιες μέρες?
4 ον εξακολουθεί να με τρωει το χέρι μου να το ενώσω με ενα υγιές (μήπως τώρα μπορώ?)

Αμαν, αμάν, αμάν, σε γενικές γραμμές, μάλλον φωτογραφικό μοντέλο θα καταλήξει κι αυτο το μελίσσι και θα πεθάνει. Κρίμα γιατι πραγματικά είναι πολλές οι εργάτριες.

Labels: , , , , ,

Saturday, November 15, 2008

Ουπς! κάποιος άφησε βασιλικές τροφές στην πόρτα!

Το εσωτερικό καπάκι μιας συσκευασίας βασιλικού πολτού που είχα στο ψυγείο έπεσε στο πάτωμα. Δεν θα το ξαναβαζα στη θέση του, τόσο γιατι δεν μου χρειαζόταν οσο και γιατι μάζεψε κάποιες βρωμίτσες.
Το θέμα ειναι οτι αν το κοίταζες προσεκτικά έβλεπες πανω του την υγρασία και τα σταγονίδια μιας ουσίας που ειναι πολύτιμη κι ετσι λυπηθηκα να το πετάξω. Παω λοιπόν στο μελισσι και το ακουμπώ στην είσοδο. Σε χρόνο μηδέν εργάτριες μαζεύτηκαν και το καθάρισαν τελείως. Δεν άφησαν πανω του τίποτα.
Απορώ τι σκεφτόντουσαν την ώρα του φαγητού.

bees


-Κορίτσια τι είναι αυτό? εχω να φάω τέτοιο... απο τοτε που ήμουν προνύμφη!

bees


(Κατά καιρούς καταναλώνω βασιλικό πολτό. Ο πολτός αυτός είναι πάντα αγοραστός, αφού όταν μιλάμε για προσωπική παραγωγή, μιλάμε για ελάχιστες ποσότητες, που άγγιξαν τον ουρανίσκο μου μετά απο κάποιο μελισσοκομικό ατύχημα ή ανάγκη για σμηνουργία και όχι εσκεμμένη δραστηριότητα.

bees


Στους στόχους ειδικά για φέτος είναι τόσο η απόπειρα βασιλοτροφίας, όσο και η προσπάθεια για κανονική παραγωγή του πολτού. Όσοι δεν γνωρίζουν για τι ακριβώς μιλάω μπορούν να διαβάσουν περισσότερα εδώ.)

Labels: , ,

Sunday, June 29, 2008

Ο Άντρας.

Αυτες τις φωτογραφίες τις ειχα βγάλει σε κάποια επιθεώρηση στις 3 Mαίου. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει.

Ειναι τραβηγμένες μέσα σε ένα τροφοδοτη οροφής που ειχα αφήσει πιο δίπλα, για να ανοίξω το μελισσι. Προφανώς η εργάτρια ταίζει τον κηφήνα (δεν το ειχα ξαναδεί παντως). Εχει πιο πολύ ενδιαφέρον όμως, να πιστεψουμε οτι τον φιλαεί. Γιατι υπάρχουν ακόμα άντρες κηφήνες και μαλιστα την πεφτουν ακόμα και στις στείρες εργάτριες. Κι ας υπάρχουν εντομοκτόνα με ιδιότητες θυληκοποιήσης! Η ελπιδα πεθαίνει τελευταια!

bees


bees


Παρόλα αυτα το εν λόγο άρθρο έχει μεγάλο ενδιαφέρον και η φωτο που παραθέτω ειναι χαρακτηριστική για να δει κανεις τις αισθητικές διαφορές εργάτριας και κηφήνα.

Labels: , , ,

Saturday, January 12, 2008

Aλυσίδα Eργατριών

Ειναι λίγο μεγάλες οι φωτογραφίες αλλα μου άρεσαν... Στο προηγούμενο post αναφέρθηκα σε μια κυψέλη που ειχε καταντήσει να ειναι ενα πλαίσιο. Σε κατι τετοια σημεια βλεπει κανεις καλυτερα και το μεγαλείο της μέλισσας και την οργάνωση. Ακόμα και σε τετοιες συνθήκες εξαθλίωσης τα ενστικτά της ενότητας παραμένουν. Αν οχι στην αμυνα (βλ. εικονα με σφήκες) τουλάχιστον στην ενότητα. Το σμήνος λειτουργεί παντα σαν υπεροργανισμός. Οι μέλισσες ειναι αχρηστες σα μεμονωμένα άτομα. Οταν τραβηξα το πλαίσιο απο τον τοιχο της κυψέλης με σκοπό να το το δω, οι εργατριες που ηταν πανω στο πλαισιο διαχωρίστηκαν απο αυτες που ηταν στο τοιχο. Το παλεψαν ομως. Εκαναν την κλασική αλυσίδα (οσοι εχουν ανοιξει κυψέλες το εχουν δει πολλες φορές)

bees


bee

Οι μέλισσες κρατιούνται "χερι χερι" και κρατουνται συνδεδεμένες τις ομαδες που διαχώρισε ο μελισσοκόμος με την κινηση του. Συνήθως τετοιες αλυσίδες βλέπει κανεις οταν οι μέλισσες χτίζουν. Τον Απρίλη / Μαη αν ολα πανε καλα, εχω στο μυαλό μου ενα project video-σκόπισης και φωτογράφισης τετοιων θεμάτων.

beekeeping

Labels: , , ,

Tuesday, September 11, 2007

Σκύρος I και μερικές φωτογραφίες...

Τον Αυγουστο λοιπον, (ψψψψψψ ποσο μακρινος μου φαινεται ο Αύγουστοςς!) μεταξυ αλλων πηγα και στη Σκύρο. Δεν είχα ξαναπαει. Εκτος όμως απο το οτι ηταν ομορφο νησι και περασα πολύ καλά, ειχε και μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Θα το αναπτύξω λίγο τις επόμενες μέρες.
Προς το παρον αρκούμαι στους ηλιανθους.

Εχει πολλούς ηλιανθους στη Σκυρο. Βρίσκεσαι λοιπον αναμεσα σε ηλιανθους, μετα απο ενα δροσερό μπανακι, με την καινούρια μηχανή στο χερι, με τον ήλιο να χαμηλώνει και να δίνει ωραια χρώματα και με μελισσες και βομβίνους να πεφτουν με τα μουτρα στα λουλουδια. Α! και εισαι και μελισσοκόμος - μελισσοφίλος -μελισσο εραστης - μελισσοκαμενος η οτι αλλο σε φωναζουν
Ε δεν παιζει.. σε τετοιες συνθηκες αρχιζεις να φωτογραφίζεις μανιωδώς.
οι βομβίνοι έπερναν κι εδιναν!...βομβίνοιπολλοι βομβίνοι!!
βομβίνοι σαν το δαχτυλο μου!

Ενδιαφέρον ειχε οτι το σημειο δεν ηταν πολυσυχναστο. Ο κυριος που ειχε το γειτονικό ταβερνάκι με φρεσκοκατεψυγμενο ψαρι ειχε προβληματιστεί. Βλεπεις η ληψη μου πηρε ώρα και οι ηλιανθοι ηταν κοντα στην τουαλετα του μαγαζιου λιγο πιο απομερα. Ενας τυπος τωρα με φωτογραφική μηχανη εξω απο τις τουαλέτες για περίπου 20 λεπτα ηταν ύποπτος. Αυτη ομως ειναι μια απο τις μαγίες στη φωτογραφία
1. να μην βαλεις την τουαλετα στο κάδρο
2. να φας ξυλο απο κανεναν γιατι λιγοι καταλαβαίνουν τι κανεις

Οι ηλιανθοι με την ευκαιρία ειναι ενα πολυ χρησιμο μελισσοκομικό φυτό. Το τεραστιο και ανθεκτικό ανθος τους προμηθεύει με γύρη τα μελισσια τις καυτες μερες του καλοκαιριού


αλλα και εργάτριες γεματες απο την πολυτιμη γύρη


Ερχονται κι αλλα για τι Σκύρο

υ.γ. ωραιο εντομο ο βομβίνος!

Labels: , , , ,

Tuesday, September 04, 2007

Σε συνέχεια των test σε macro φωτογραφίες με τη ΝikonCOOLPIX P5000:

Άνυδρο, φαινομενικά νεκρό περιβάλλον - ανατολικές Κυκλάδες Αύγουστος 2007.
Πριτς! Τα γαιδουράγκαθα λενε τα κύκνεια άσματα τους πριν ξεραθούν ολοκληρωτικά και οι πεινασμένες απο τον καύσωνα μελισσουλες δίνουν την απαραίτητη προσοχή. Τα ξετρυπώνουν μεσα απο βράχια και κοτρόνια και ξεζουμίζουν τα λιγοστά λουλουδάκια

η ΝikonCOOLPIX P5000 τα παει καλα αλλα μπορούμε και καλύτερα...


Παρά την θεωρητική πείνα όμως, είναι χαρακτηριστικό πόση γύρη έχουν φορτωμένη στα πόδια τους!

Labels: , , ,

Wednesday, July 18, 2007

Φωκίδα Project. Tο τελος της αρχής...

Aυτο που έμενε λοιπόν στην τελευταία επίσκεψη στο χωριό ήταν να βαλω τα πλαίσια απο τις 5αρες κυψέλες στις 10αρες. Ετσι κι εγινε. Μαζί μου ο κολλητός φίλος μου ο Κώστας. Μονιμος κάτοικος του χωριού και επίδοξος μελισσοκόμος. Δεν υπήρχε περίπτωση να με αφησει να κανω το παραμικρό χωρίς να ειναι εκει να το δει. Εχει ηδη παραγγείλει να του παω δυο μελίσσια για να ξεκινισει κι αυτος.Στην τράμπα έγιναν τα εξής:

Εβγαλα την μικρη κυψέλη στην ακρη. Εβαλα στη θεση της τη βαση και το πατωμα της δεκάρας. Μετέφερα όλα τα πλαισια απο την 5αρα στη 10αρα, προσθεσα ενα πλαίσιο με μελι που ειχα φέρει απο την Αθηνα και ενα άχτιστο σε περίπτωση που μεχρι την επόμενη φορα που θα παω (τον Αύγουστο) θελήσουν να χτίσουν. Στην 5αρα κυψέλη έμειναν μερικες 100αδες οικιακές μελισσες (σχετικό link) o οποίες έπρεπε να οδηγηθούν απο μας στην νεα κυψέλη. Τις τινάζω λοιπόν πανω απο τη νέα φωλια για να πεσουν μέσα. Προσθεσα ενα αλουμινένιο πιατακι στα πλαίσια το οποίο θα λειτουργήσει σαν αυτοσχέδιος τροφοδότης και θα γεμίσει με σιρόπι για τους λόγους που ανέφερα στα προηγούμενα post.

Mετα ο Κώστας έκανε ακριβώς τα ίδια για τη άλλη κυψέλη κι ετσι άσκησε για πρώτη φορα τα μελισσοκομικά του καθήκοντα. :)

Όλα αυτα ειναι καταγεγραμμένα στα βιντεο που ακολουθουν. Ειναι πολυ ερασιτεχνικά απομακρυσμένα και με κάκιστο ήχο γιατι η μηχανη δεν ειναι φτιαγμενη για κατι τετοιο. Ειναι όμως κάτι. Διαρκεια 16 λεπτα, όχι γιατι τοσο χρόνο πήρε η εργασια αλλα γιατι εξήγουσα στον Κώστα τι καναμε και γιατι.

Τέλος καλό όλα καλα.. τα μελισσια ειναι εκει που πρεπει και δειχνουν καπως έτσι:


Φρεσκοβαμμένα και με πρόσθετα τα καπακια με τις στεγες απο τις κυψέλες dadant του παππού.

Οχι γιατι θα χιονίσει σύντομα, αλλα για να συνηθίζουν το χρώμα τους και να ειναι και λίγο πιο δροσερές τη μέρα. Kαλή μας αρχή.

Labels: , , ,

Wednesday, April 18, 2007

Bασιλικός πολτός 2

Νομίζω οτι απο το προηγούμενο post ειναι ξεκάθαρη η ιδιαιτερότητα του πολτού ως τροφή. Επηρεάζει στο 100% την ανάπτυξη και εξέλιξη του εντόμου που τρέφεται απο αυτον. Το θέμα είναι που τον βρίσκουμε για να τον συλλέξουμε.

Ο πολτός βρίσκεται σε καθε κελί που περιέχει προνύμφη για τις δυο πρώτες μέρες της ζωής της. Το σκουληκάκι κυριολεκτικά κολυμπάει σε αυτον. Όμως άντε να υπολογίσεις πια προνύμφη ειναι 2 ημερών και μιλάμε για ελάχιστη ποσότητα σε ενα υπερβολικά μικρό κελί οπότε η συλλογή του, προς το παρόν τουλάχιστον φαντάζει αδύνατη. Κατά την δημιουργία όμως μιας νέας βασίλισσας το κελί που φιλοξενεί την προνύμφη είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί και το έντομο που θα βγει από αυτό είναι πολύ πιο μεγάλο.


bees

bees

Βασιλικά κελία... φαινεται πόσο πιο μεγάλα ειναι απο τα κοινά εργατικά

Επίσης το γεγονός οτι η προνύμφη που εξελίσσεται σε βασίλισσα θα τρέφεται όλες τις μέρες με πολτό δίνει την ευκαιρία να γίνει η συλλογή ακόμα και μετα την πάροδο των 2 πρώτων ημερών.

bees

Προνύμφη που "κολυμπάει" σε πολτό μέσα σε βασιλικό κελί


bees

Αυγό ημέρας σε βασιλικό κελί. Δεν υπαρχει κάτι για να ταιστεί κι ετσι δεν υπάρχει ίχνος πολτου, ενω το φως που περνά δειχνει το διαγραμμα των πίσω κελιών.

bees

Προνυμφη σε βασιλικό κελί. Λόγω ων μετακινήσεων για τις αναγκες της φωτογράφισης έχει βγεί απο τη θέση της κι εχει φτάσει στο στόμιο του κελιού

Για να μην θεωρηθει όμως, οτι κι αυτη είναι καποια τεράστια ποσότητα, παραθέτω μια φωτογραφία με το δάχτυλο μου δίπλα, ως συγκριτηκό μέγεθος. Μιλάμε πάντα για λίγη ποσότητα.

bees


Οπότε ενα βασιλικό κελί ειναι το ιδανικό μερος να συλλέξει κάποιος πολτό. Η συλλογή γίνεται αφαιρώντας την προνύμφη απο μέσα και μετά, ειτε με κάποια ειδική αντλία, είτε με ξύλινη, μικρή ειδικά διαμορφωμένη σπάτουλα (μεταλλικό εργαλείο απαγορεύται δια ροπάλου γιατί αλλοιώνει το προϊόν) αφαιροουμε την επίμαχη ουσία.
Για να φτάσουμε λοιπόν στη συλλογή του πρέπει να έχουμε Βασιλικά κελία.
Σε ενα ελεύθερο απο ανθρώπινες παρεμβάσεις μελίσι η δημιουργία τέτοιων κελιών ειναι ετήσιο φαινόμενο. Τα φτιάχνουν οι εργάτριες προκειμένου να φτιάξουν μια νέα βασίλισσα σχεδόν κάθε άνοιξη. Η δημιουργία μιας νεας βασίλισσας σημαίνει το εξής.

Η παλιά βασίλισσα θα πάρει το μισο (περίπου) πληθυσμό, θα φύγει προς ανεύρεση νέας στέγης και θα αφήσει πίσω της κελια με εκολαπτόμενες νεες βασίλισσες που καποια στιγμη θα ανοίξουν. Η νεα βασίλισσα θα μείνει με τον υπόλοιπο πληθυσμό στην παλιά φωλιά και θα τη συνεχίσει μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Αυτή είναι η διαδικασία της σμηνουργίας και θα προσπαθήσω να την αναπτύξω σε επόμενο post.

Αναλογιζόμενος κανεις οτι καθε τετοιο βασίλικο κελί δινει την 3η μερα 0,25γρ βασιλικου πολτού και οτι θα έχω περίπου 20 τετοια σε καθε κυψέλη οχι περισσότερο απο μια φορα το χρονο, θα καταλαβει γιατι ο πολτος ειναι τόσο ακριβός. Εκτός απο την διατροφική του αξία που ανεβάζει την τιμή, η παραγωγή ενος μελισσιου με τον προηγουμενο τρόπο σημαίνει.... κατι σε.. 5 γραμμαρια αν ετος... (?)Αλλα.......υπάρχουν κι αλλες μεθοδοι που με την παρεμβαση του μελισσοκόμου η σοδεια μεγαλώνει :) (υπάρχει και συνέχεια :)

Labels: , , , ,

Monday, April 16, 2007

Bασιλικός Πολτός 1

Αυτος ειναι ο βασιλικός πολτός και είναι ίσως το πιο αξιοπρόσεκτο παράγωγο της κυψέλης. Οι ιδιότητες του ειναι μοναδικές και η αξια του τεράστια. Είναι η λευκοκίτρινη παχύρευστη ουσία στον πυθμένα αυτών των βασιλικών κελιών. Ο πολτος παράγεται απο τις ιδιες τις εργάτριες.

bees


Ειναι το "γάλα" με το οποίο ταΐζουν τις προνυμφες τους. Ειναι το μενου των προνυμφων για τις πρωτες μερες τις ζωής τους και των βασίλισσων για το σύνολο των ημερών τους.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο ειναι που παίρνει και την αξία του ως διατροφικό στοιχειό. Η εργάτρια ειναι ενα ατελές θηλυκό έντομο. (βλ. σχετικο post) Μικρή σε διαστάσεις με ατελή γεννητικά όργανα, ειναι στείρα και αδυνατεί να γεννήσει γονιμοποιημένα αυγά (μπορεί να γεννήσει άχρηστα αγονιμοποιητα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις) και ζει απο 25 μέρες ώς εξη μήνες, ανάλογα την περίοδο του χρονου που γεννήθηκε και ποσο κουράζεται - εργάζεται την περίοδο αυτή. Απο την αλλη η βασίλισσα ειναι το απόλυτο θηλυκό έντομο.(βλ. σχετικο post) Είναι ικανή να γεννήσει ημερησίως 2 φορές το βάρος της σε αυγα (ακομα και 2000 τον αριθμό!) και ζει εως και 4 χρόνια...

Η μόνη διάφορα των εντόμων ειναι αυτή που προανέφερα:
Oι εργάτριες τρώνε πολτό για 3 μερες ενω η βασίλισσα τρέφεται αποκλειστικά με πολτό, ΠΑΝΤΑ. Αν λοιπόν η παρουσία του, ειναι ικανή να διαφοροποιήσει τόσο πολύ δυο κατα τα άλλα πανομοιότυπα άτομα, θεωρείται δίκαια το απόλυτο συμπλήρωμα διατροφής. Ο πολτός δεν ειναι γλυκός όπως το μέλι και κατα την προσωπική μου αποψη εχει μάλλον άσχημη γεύση.

(εχει και συνέχεια:)

Labels: , , ,

Wednesday, January 31, 2007

Δύο εργάτριες
Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες μου για να βρω μια να συνοδευσω το προηγούμενο post, βρηκα αυτη. Εχω βαλει μέσα στο μήνα μια παρόμοια. Αυτή όμως έχει ενα επιπλέον ενδιαφέρον.
Η μέλισσα ειναι ουσιαστικα ενα σκουρόχρωμο έντομο, σχεδόν μαυρο. Μερος του σώματος της ειναι καλυμμένο με ξανθομελιές τριχούλες, στις οποίες κολλάει η γύρη και μεταφέρεται απο λουλουδι σε λουλουδι.
Η διάταξη τους ειναι τέτοια που την κανουν να φαίνεται ριγέ! Οσο η μέλισσα γερνάει, δεν γλυτώνει απο την σκληρη μοίρα της τριχόπτωσης.. :DΕτσι οι τριχούλες πεφτουν και φτωχη εργάτρια φαίνεται πλεον μαυρη.

Στη φωτο αυτη βλέπουμε δυο εργατριες, μια νεαρη και μια ηλικιωμένη να τρώνε μέλι (η σκουρόχρωμη ειναι η μεγαλύτερη)

Labels: ,

Sunday, December 03, 2006

Οι εργάτριες

Οι εργάτριες ειναι γένους Θηλυκού. Ειναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του σμήνους.

Ειναι μικρότερες
σε διαστάσεις απο τους αρσενικούς κηφήνες, όπως τα πιο πολλά θηλυκά πλάσματα είναι μικρότερα απο τα αντίστοιχα αρσενικά, αλλα όχι επειδή το αρσενικό ειναι δυνατότερο και οπλισμένο. Αντίθετα η εργάτρια είναι οπλισμένη με το κεντρί ενώ το αρσενικό είναι απολυτως άοπλο...

Είναι μικρότερες και από το άλλο θηλυκό μέλος του σμήνους, τη βασίλισσα. Ο λόγος ειναι οτι είναι στείρες. Το ατελές σύστημα γενητικών οργάνων τους, τους "χαρίζει" μια πολύ πιο μικρή κοιλιά από αυτή της γόνιμης βασίλισσας. (δεν ειναι ικανές να γεννήσουν, πλην πολυ ειδικών περιπτωσεων και όταν το κάνουν αυτό, όλα λειτουργουν σε λανθάνουσα κατασταση...)


H κοιλία της Baσίλισσας ειναι σχεδόν διπλάσια απο των εργατριών

Οι εργάτριες είναι ατελείς γιατι όταν ήταν προνύμφες και τις τάιζαν ακόμα οι άλλες εργάτριες, έλαβαν βασιλικό πολτό (μια έκκριση των ενηλίκων εργατριών για το τάισμα των προνυμφων, κατι αντίστοιχο με το γάλα των θηλαστικών) μόνο για τις 3 πρώτες μέρες της ζωής τους. Μετά έτρωγαν μελι νερό και γύρη. Αυτή η διατροφική διαφορά και μονο, διαφοροποιεί την ανάπτυξη τους και τις καθιστά ανάπηρες...! (βλ. και αυτό)

Το παράγωγο δηλαδή των εργατριών, το γάλα τους, ο βασιλικός πολτός, είναι μια τόσο σημαντική και ιδιαίτερη τροφή, που επηρεάζει την ανάπτυξη του λήπτη σε ακραίο βαθμό.

Η εργάτρια λοιπόν γεννιέται απο ένα γονιμοποιημένο αυγό. Το αυγό ανοίγει μετά απο 3 μέρες. Η προνύμφη που βγαίνει απο αυτο, ταΐζεται επι 2μιση μέρες με πολτό, μετά με γύρη μέλι και νερό. Αργότερα το κελι που την περιέχει σφραγίζεται και η προνύμφη πλέον γίνεται νύμφη και σταδιακά μεταμορφώνεται στην ησυχία του κελίου της σε εργάτρια. Την 21 μέρα το κάλυμμα του κελιου τρυπάει και βγαίνει απο αυτό μια τέλεια εργάτρια.

Αυτη η εργάτρια θα ζήσει απο 45 μέρες εως 6 Μήνες, ανάλογα με το πόσο έργο παράγει. Αν γεννηθεί την άνοιξη σε μια περίοδο αιχμής θα ζήσει 45 μέρες.
Αν γεννηθεί το φθινόπωρο και περάσει ενα χειμώνα μεσα στην κυψέλη περιμένοντας μια καλή μερα για να βγεί και να εργαστεί θα ζήσει εως και 6 μήνες. Η βασίλισσα που δεν θα βγεί απο την κυψέλη ποτε, θα ζήσει εως και 4 χρόνια...

Σύμφωνα και με το βιβλίο "πρακτική μελισσοκομία" του Ανδ. Θ. Θρασυβούλου η εργάτρια αυτή, κυρίως θα καθαρίζει κελιά στην κυψέλη τις 6 πρώτες μέρες της ζωής της (νομίζω ξεκινώντας απο το δικο της, αυτο που τη γέννησε)

Απο την τρίτη μέρα εως την πεμπτη θα παράγει κερι με το οποιό θα σφραγίζει τα κελια που περιέχουν προνυμφες έτοιμες να γινουν νύμφες.

Θα φροντίζει το ακάλυπτο γόνο (τάισμα) ή θα ταΐζει τη βασίλισσα απο την 6 εώς τη 13 μέρα της ζωής της.

10 - 20η μέρα θα καθαρίζει συνολικά την κυψέλη θα αναλαμβάνει τη διατήρηση του χώρου σε τέτοια κατάσταση που να μην υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης απο εχθρούς ή εισβολείς
Αχερόντια, βαλσαμωμένη απο έργάτριες

και θα συσκευάζει το νέκταρ και τη γύρη που θα παραλαμβάνει απο άλλες εργάτριες που βγαίνουν και εκτός κυψέλης και ρισκάρουν τη ζωή τους (βλ. σερσένι vs εργάτρια)

Επίσης απο τη 13 μέρα εωςτην 20η θα αρχίσει να εκμεταλλευται και τους κηρογόνους αδένες της και παράγοντας κερί θα αρχίσει να ασχολείται με το χτίσιμο τη κερήθρας.

15 με 23 μέρα θα βοηθά με τα φτερά της τον εξαερισμό της κυψέλης (αερίστρια) (βλ σχετικό post για τον καυσωνα)Αερίστριες εργάτριες


16 - 28 μέρα θα ειναι φρουρός.


Γενικα δεν θα βγει απο τη φωλιά για συλλογή τροφής πριν απο τις πρωτες 20 μέρες και στο χρόνο αυτό ονομάζονται οικιακές εργάτριες. Οι οικιακές εργάτριες είναι σαν να λέμε τα παιδιά και είναι πάντα επιθυμητά μέλη μιας κοινωνίας μελισσών ακόμα κι αν ειναι ξένες. (Σχετικό post) Τότε εκπαιδέυονται σαν "εντομο-γενίτσαροι" και μεγαλώνουν σαν παιδια
της νέας κυψέλης.

Στο χρονο που ονομάζονται οικιακές, μοιράζονται τις προηγούμενες εργασίες και ρόλους αλλα αν οι ανάγκες ειναι διαφορετικές θα προσαρμοστουν. Αν πχ σκοτώσω όλες τις εργάτριες ηλικίας κάτω απο 6 μέρες δεν σημαίνει οτι δεν θα καθαρίσουν οι μεγαλύτερες τα κελια. Η ακόμα πιο ακραία αν σκοτώσω όσες ειναι περίπου 13- 20 ημερών θα αναγκαστούν να παράγουν κερί άλλες ηλικίες

Η εργάτρια που ειναι μεγαλύτερη απο 20 μέρες, είναι ικανη να πετάξει μέχρι και 6χλμ μακριά απο την κυψέλη για να βρεί τροφη, να την φορτωθεί και να πετάξει αλλα 6 για να έρθει πισω στην κυψέλη! Το σύνηθες και ιδανικό ειναι μην αναγκάζεται να ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα και να έχει τροφή κοντά. Συλλέγει νέκταρ, μελιττώματα, γύρη, νερό κ.α. και παράγει το μέλι και την πρόπολη. Ακόμα και η γύρη δεν έχει διατροφική αξία για τον καταναλωτή, παρα μόνο όταν περάσει απο το στόμα της εργάτριας και εμπλουτιστει με ενζυμα που παράγει η ιδια μεσκοπο να τη συσκευάσει και να την αποθηκεύσει.Γυρη αποθηκευμένη σε κελια κομένα κατα το ύψος, για να φωτογραφηθουν

Όταν βρίσκει τροφή επιστρέφει στην κυψέλη και με εναν περίεργο κώδικα επικοινωνίας, που βασίζεται σε κινήσεις του σώματος της με συγκεκριμένους προσανατολισμούς (το χορό των μελισσών) θα υποδείξει στις συντρόφισσες της, τοσο την κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η τροφή (σε σχέση με το που ειναι ήλιος και η κυψέλη) όσο και την απόσταση αλλά και την ποσότητα της τροφής ώστε να αποφασιστει πόσες θα πανε προς συλογή της.

Οταν κεντρίζει ενα θηλαστικό, λόγο της ελαστικότητας του δέρματος του το κεντρί της θα μείνει καρφωμένο στο θύμα και με την προσπάθεια της να απομακρυνθει θα αποκοληθει απο πάνω της μαζι με ζωτικά της όργανα και θα την σκοτώσει. Πολλοί ισχυρίζονται οτι το γνωρίζει αυτό και γιαυτο αποφευγει να κεντρίζει. Μαλιστα κεντρίζει με οικονομία (μια μια), αλλα οταν σε κεντρίσει, θα σε σημαδέψει με κάποια μυρωδιά και αν δεν φύγεις άμεσα απο το χωρο θα σου επιτίθενται και οι υπόλοιπες με γεωμετρική πρόοδο (και θα το μετανιώσεις :)

Αποφασίζει γα το μέλλον του μελισσιού αφού αυτη διαμορφώνει τον πληθυσμό. (βλ. και αυτό) Η βασίλισσα γέννα αυγά μηχανικά. Η εργάτρια ανάλογα με τους ελεύθερους χώρους γέννας που δίνει στη βασίλισσα επηρεάζει το αποτέλεσμα της γεννας.
Οταν φτιάχνει μεγάλα κελια προκαλεί την γέννηση αγονιμοποίητων αυγών με αποτέλεσμα να γεννιoυνται αρσενικά.

Οταν επιθυμεί, ανάλογα με το τάισμα που κανει στις προνύμφες, κατασκευάζει νεες βασίλισσες και ειτε σκοτώνει την παλια (τη συνταξιοδοτεί) ειτε δημιουργεί συνθήκες για τη διάσπαση του μελισσιού και με τη δεύτερη βασίλισσα κάνει ένα δεύτερο πληθυσμο (πολλαπλασιάζει το μελίσσι).

Η εργάτρια αποφασίζει για ότι έχει να κάνει με το μέλλον του μελισσιού, ποιος ζει ποιος πεθαίνει και πότε.

Η βασίλισσα ειναι απλα το όργανο αναπαραγωγής . Εγκέφαλος ειναι η "ταπεινη" εργατρια... εκτός αν την ξεγελά ο πιο έξυπνος μελισσοκόμος (βλ προσθήκη βασίλισσας).

Η εργάτρια χτίζει με τρομερή ταχύτητα κερινες κατασκευές ασύληπτης ακρίβειας και αρχιτεκτονικής στις οποίες ορίζεται η φωλιά (βλ bees.gr και beehappy)

Eίναι υπέθυνες για την καθαριότητα τόσο μέσα στο χώρο της φωλιάς όσο και έξω. Αν μια μέλισσα νοσήσει (πχ απο βαρροική ακαρίαση) δεν αρκούνται στο να την βγάλουν εκτός κυψέλης. Την απομακρύνουν όσο μπορούν. Οπότε ακόμα και στην περίμετρο της κυψέλης να βρουν καποια που νοσεί θα την απομακρύνουν.


Δεν μου αρέσει να γράφω τόσο μεγάλα άρθρα και να βάζω και τόσο πολλά link γιατι τελικά αποσπούν τον αναγνώστη. Παρόλα αυτα εδω το άρθρο παραμεγάλωσε αν και πάλι ειναι όλα πολύ συνοπτικά γραμμενα. Η εγάτρια ώς ψυχή του μελισσιου ειναι ουσιαστικα σχεδόν ότι ενέργεια περιγραφεται σε αυτό το blog.

Labels:

Η εργάτρια.Η εργάτρια είναι η μέλισσα που ξέρουμε όλοι. Οι υπόλοιποι κάτοικοι της κυψέλης δεν ειναι κατι που συναντάς συχνά, εκτος αν είσαι μελισσοκόμος.

Ο λόγος απλός. Οι εργάτριες ειναι αυτές που τα κάνουν όλα και που βγαίνουν εκτός κυψέλης πιο συχνά.

Ειναι ο στρατός, οι νοικοκυρές, οι τροφοι και συνάμα ο εγκέφαλος του σμήνους.

(Γράφοντας σε αυτο το σημείο κόλλησα για πολύ ώρα. Ψάχνω ένα επίθετο. ειναι φανταστικές? είναι αξιοθαύμαστες? ειναι πανέμορφες? είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες?ειναι? ειναι? ειναι?..... Νομίζω ειναι τρομακτικές, αλλα όχι με την έννοια οτι με τρομάζουν. Είναι τρομακτικά πολλές οι δυνατότητες τους. Τρομακτικά πολύπλευρες και πολύπλοκες Τρομακτικά πιο σημαντικές και ιδιαίτερες απο όσο νομίζει κανείς οτι ειναι ένα έντομο. Δεν μπορώ να πώ λοιπόν κάποια επίθετα που να τις χαρακτηρίζουν. Αυτό που μπορώ να πώ ειναι οτι απο τη μέρα που ασχολήθηκα με τις μέλισσες - και σίγουρα αυτό το έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι - βλέπω την αξία της ζωής ενός εντόμου εντελώς διαφορετικά Μια εργάτρια έχει ψυχή. Υποθέτω κάθε έντομο έχει.)

Γράφω τώρα ένα post για την εργάτρια :)

Labels: