Sunday, March 08, 2009

πειράματα κι επαναλήψεις

Την Καθαρά Δευτέρα πήγα στα μελισσία της Ερετριας. Η εικόνα καλή.

bees


Ενα απ όλα είναι λιγο πιο μαζεμένο (δεν βλέπω όμως το λόγο) και ένα αλλο επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη.

΄Ηταν το πρώτο που άνοιξα. Το πρώτο πλαίσιο που κοιταξα γεμάτο αυγά ημέρας! Το μελίσσι είχε και πολλά κλειστά κηφηνοκελια, λες και ετοιμάζει στρατούς απο μνηστήρες να γονιμοποιήσουν τις νέες ανοιξιάτικες βασίλισες. Και μελάκι έιχε και μέσα έξω οι εργατριες και ζωή. Καμάρωνα εγώ για την προκοπή και πάω να φέρω τη φωτογραφική.

bees


Εκεί γίνετε η μοιραία καλύτερη παρατήρηση. Αυγα. Πολλα αυγα.

bees

Ενα, δυο και τρια σε κάθε κελι... Μεγάλη επιτυχία όπως και πέρσι, ακριβώς τετοιες μέρες!

bees


Τα λέω πιο αναλυτικά στο περσινό post ας τα πω συνοπτικά και τώρα. Οταν το μελίσσι δέν έχει βασίλισσα για πολυ καιρό, όταν ειναι αμετάκλητα ορφανό, οι εργάτριες μπαινουν σε μια λανθάνουσα κατάσταση και ξεκινούν μια αρρωστημένη γέννα στα κελια.

Επειδή το blog καποιες φορες δεν γίνετε κατανοητό στους μη μυημένους στη μελισσοκομία, για βοήθεια παραθέτω και τα σχετικά link
Βασίλισσα / εργάτρια / κηφήνας /το μελίσσι / Διπλά αυγά


bees


Το μελίσσι είναι άμοιρο. Λογικά έπρεπε να το διαλύσω και να τινάξω τα πλαίσια με τις αρρενοτόκες μέλισσες καπου πιο δίπλα. Ο πληθυσμός όμως ήταν αξιόλογα μεγάλος και η διαδικασία της "απολύσεως" ενός μελισσιού δε μου αρέσει ποτέ.
Ετσι πήγα χτες με σκοπό να το ενώσω με κάποιο άλλο. Θυμόμουνα όμως οτι απο παλιότερες συζητήσεις οι συνάδελφοι ειναι εναντίον αυτής της λύσης.

Ετσι κάλεσα σε βοήθεια τον Σπύρο που πάντα έχει την τάση να με ξελασπώνει επιτυχώς με τις συμβουλές και τη συμπαράσταση του.
Μου πρότεινε κάτι που μοιάζει πιο πολύ με πείραμα αλλα μου φάνηκε ενδιαφέρον και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Αφαίρεσα όλα τα πλαίσιά και άφησα μέσα μόνο ένα φύλλο άχτιστη κηρήθρα στη μέση και δυο πλαίσια χωρίς καν κηρήθρα αριστερά, δεξιά.

Αυτό με την κερήθρα θα απασχολήσει τις εργάτριες απο την άσκοπη γέννα. Θα υποχρεωθούν να το χτίσουν γιατι δεν έχουν πλέον φωλια και θα αναλώσουν τον χρόνο τους εκει. Τα άλλα δυο είναι απλα εκεί για να στηρίξουν το αυτοσχέδιο ζαχαροζύμαρο που έβαλα στο πάνω μέρος για να έχουν λίγες προμήθειες τροφής. Αργότερα θα εισαγάγω μια βασίλισσα σε κλουβάκι

bees


Αυτο που με κάνει να αμφισβητώ την επιτυχία του εγχειρήματος είναι.
1 ον δεν ξεκαθαρίσαμε ποτε ειναι το αργότερα...
2 ον οποτε και να είναι εγώ πριν το Σαββατοκύριακο δεν μπορώ να παω...
3 ον που θα βρω βασίλισσα σε κλουβί τέτοιες μέρες?
4 ον εξακολουθεί να με τρωει το χέρι μου να το ενώσω με ενα υγιές (μήπως τώρα μπορώ?)

Αμαν, αμάν, αμάν, σε γενικές γραμμές, μάλλον φωτογραφικό μοντέλο θα καταλήξει κι αυτο το μελίσσι και θα πεθάνει. Κρίμα γιατι πραγματικά είναι πολλές οι εργάτριες.

Labels: , , , , ,

Sunday, June 29, 2008

Ο Άντρας.

Αυτες τις φωτογραφίες τις ειχα βγάλει σε κάποια επιθεώρηση στις 3 Mαίου. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει.

Ειναι τραβηγμένες μέσα σε ένα τροφοδοτη οροφής που ειχα αφήσει πιο δίπλα, για να ανοίξω το μελισσι. Προφανώς η εργάτρια ταίζει τον κηφήνα (δεν το ειχα ξαναδεί παντως). Εχει πιο πολύ ενδιαφέρον όμως, να πιστεψουμε οτι τον φιλαεί. Γιατι υπάρχουν ακόμα άντρες κηφήνες και μαλιστα την πεφτουν ακόμα και στις στείρες εργάτριες. Κι ας υπάρχουν εντομοκτόνα με ιδιότητες θυληκοποιήσης! Η ελπιδα πεθαίνει τελευταια!

bees


bees


Παρόλα αυτα το εν λόγο άρθρο έχει μεγάλο ενδιαφέρον και η φωτο που παραθέτω ειναι χαρακτηριστική για να δει κανεις τις αισθητικές διαφορές εργάτριας και κηφήνα.

Labels: , , ,

Wednesday, April 04, 2007

Φωτογραφίες

bees

Και ενω τελείωσα με τη δουλειά και άρχισαν οι διακοπές και θεωρητικά θα προλάβαινα να ασχοληθώ λιγο με τις μέλισσες, ως δια μαγείας αρχισε παλι να βρεεεεέχει.. Δεν μας πειραζει όμως σε οτι αφορά το blog γιατι ειχα παρει τα μέτρα μου.

Όταν λοιπόν πριν αρκετές μερες ειχα βρει στα καπάκια κάποιων κυψελών χτισμένες ελεύθερες κερήθρες, κράτησα κάποια στην κατάψυξη με σκοπό να την κόψω αργότερα και να φωτογραφίσω το εσωτερικό (αηδιαστικό θα πουν κάποιοι ενδιαφέρον άλλοι)

Αυτό ειναι λοιπον το υλικο που φωτογράφισα με σήμερα που έξω ειχε βροχή και δεν μπορέσαμε να παμε στα μελίσσια. Και μιλάω στον πληθυντικό γιατι ουσιαστικά τις φωτογραφίες τις έβγαλε η Ελισάβετ και εγω απλα έστησα το θεμα και φρόντισα να το φωτίσω κλπ κλπ.

Η πρωτη φωτογραφία ειναι το κομμάτι της κερήθρας σε ενα σημείο που μπορούμε να δουμε κλειστα κηφηνοκελία και ανοιχτά κελια. Στον πυθμένα των ανοιχτών το σκούρο , θολό πραγμα που εικονίζεται ειναι η αρχη αποθήκευσης μελίου.

Στις αλλες δυο φωτογραφίες φαινεται μια τομη εγκάρσια στην κερήθρα που αποκαλύπτει προνύμφες κηφήνων.


bees


bees

Τελος στο animation που ακολουθεί φαίνεται πιο καθαρα πώς ειναι το κηφηνοκελί κλειστο, κομμένο ωστε να φανει η προνύμφη και καθαρό απο την προνύμφη... αδειο δηλαδη.


Νομιζω καθιστα σαφες το πως ειναι μεσα η προνυμφη αν και εχω αποτύχει σε ενα πραγμα. Πηγα και φωτογραφισα την πιο χτικιαρα και κατεστραμμένη... ζητω λοιπον την επιείκεια σας σε αυτή τη φώτο γιατι κανονικά δεν ειναι τοσο χαλια. Αν σκεφτει κανεις οτι υπέστη την κατάψυξη για τοσες μερες και μετα τη ζεστη απο τις λάμπες για να φωτογραφηθει (και το κυριότερο οτι ειναι νεκρη) θα δικαιολογήσει γιατι ειναι τοσο κατσιασμενη. Αιντε να ξαναφτιάξει ο καιρος να βγάλω καμια φωτογραφία στα ζωντανα μελίσσια.

Labels: ,

Wednesday, March 21, 2007

Διπλά αυγά

Tην Κυριακή 25 Φεβρουαρίου έκανα μια επιθεώρηση στα μελίσσια μου (αναφέρθηκα σε αυτη σε δυο προηγούμενα πόστ 1 και 2) Μίλησα για τα υπερβολικά ακμάζοντα μελίσσια που εκμεταλλευόμενα τον ασυνήθιστα καλό καιρό έχτιζαν και στα καπάκια
Ενα ομως ηταν διαφορετικό. Θυμίζει τον πλανήτη που επισκέφτηκε στο Αlien (1979) το Νοστρομος. Ούτως η άλλως νομίζω οτι η σύλληψη του HR Gigger για το Alien βασίζεται στα έντομα.

Οπως λοιπον το ατυχο πλήρωμα του Νοστρομος, έτσι κι εγω ανοίγοντας μια κυψέλη που περίμενα να σφίζει απο ζωη, αντίκρισα την τρομακτική καταστροφή. Θάνατος. Ενα νωχελικό μελίσσι με ελάχιστο πληθυσμό. Κερήθρες σκούρες, με ελάχιστο μελι. Καμία συντήρηση. Πουθενά νεα χτισίματα, δείγμα υγείας και ευημερίας. Αταξία. Τα καλύμματα των κελιων που άνοιξαν για να βγουν οι νέες γέννες ριγμένα στο πάτωμα... Κανεις δεν ενδιαφέρετε να τα καθαρίσει. Κανεις δεν ενδιαφέρετε να κεντρίσει εμενα, τον εισβολέα που σκαλίζει την παρακμάζουσα φωλιά. Νωχελικοί κηφήνες τριγυρίζουν παντου (δεν θα έπρεπε να εχει τόσους αυτη την εποχή) Χούφτες ολόκληρες στην κυριολεξία!

μέλισσα


Κάπου καπου, συναντας τις απεγνωσμένες, ατελείς προσπάθειες να φτιάξουν οι εργάτριες Βασιλικά κελιά, χώρους εκτροφής νεων βασιλισσών.

μέλισσα


Το μελίσσι ειναι αβασίλευτο. Φωναζει. Δεν υπάρχει μανα, δεν υπάρχει διάθεση για ζωή ή υπαρχει αλλα ειναι σε λανθανουσα μορφη*

Ενας "πολιτισμος" που διαλύεται για αγνωστους(?) λογους.
Όμως καθόλου τακτικά, διάσπαρτα, βλεπεις κλειστο γόνο.

comb


Μονο κηφηνογόνο. Και αν προσέξει πιο καλα βλεπεις αυγα. Αυγα μιας και δυο ημερών... χωρις βασίλισσα? Γινεται να πέθανε η βασίλισσα μόλις μια δυο μερες πριν και να γνωρισε το μελισσι τετοια παρακμή και ερήμωση? Οχι. Και τα αυγα?

Εδώ ειναι η απόλυτη παρακμή

Το μελίσσι ηταν ορφανο πολύ καιρο. Τοσον καιρό που εχει σιγουρα προσπαθήσει να κανει μια νεα βασίλισσα, απέτυχε (για αγνωστο λόγο.. οπως αγνωστο ειναι και πως πεθανε η πρωτη βασίλισσα) και χανοντας την ισορροπία του, εχει αποσυντονιστει πλήρως.

*Τοσο που σε μια απεγνωσμένη τελευταία προσπάθεια οι στείρες εργάτριες αρχίζουν να γεννουν πληρως αντιτιθεμενες στους κανονες του μελισσιου! Ξαφνικά το μελίσσι γεμίζει αχρηστες μανες. Οι εργάτριες σε αυτη την ακραια συμπεριφορα, εχοντας ατελη γεννητικά όργανα και μη εχοντας την τυχη και δυνατότητα να γονιμοποιηθούν απο καποιον κηφήνα γεννούν μονο αγονιμοποιητα αυγα.

Αυτα που ανοιγουν κανονικα, σε μια θαυματουργή παρθενογένεση, παράγουν κηφηνες. Μονο κηφηνες. Και αυτοι με τη σειρα τους δεν εχουν τελειο θυληκο (βασίλισσα) να γονιμοποιήσουν Δεν βρίσκουν εδαφος να κανουν την κυριότερη εργασια που τους εχει ανατεθεί: Να γονιμοποιήσουν. Μοιραία μονο καταναλίσκουν τροφή σε ενα καταδικασμένο μελίσσι.

μέλισσα

Δεν θα μεγαλώσουν όμως όλα. Οι τερατώδεις μανες κανουν λαθη. Αυτος ειναι κι ο χαρακτηριστικότερος τρόπος να καταλαβεις την υπαρξη τους. Το συνηθέστερο ειναι να γεννουν περισσότερα

μέλισσα


μέλισσα

απο ενα αυγο σε καθε κελι με αποτελεσμα να μην ειναι δυνατον να μεγαλώσουν οι προνύμφες. Επισης επιλέγουν να γεννουν στα κελια που ειναι χτισμενα στα ακρα του πλαισιου και ειναι πιο ρηχα. Οταν γεννουν στα κεντρικα κελια οι μικρες κοιλιες τους, σε αντιθεση με της κανονικης μανας - βασίλισσας, δεν φτανουν στον πυθμένα κι ετσι τα αυγα αιωρούνται στα τοιχώματα.

μέλισσα


Το μελίσσι αυτο δεν εχει μαλλον, κανενα μελλον. Εχω ηδη αμελήσει (και μου τα χαλασε κι ο καιρος τώρα) να κανω τις σχετικες διαδικασίες. Ξεχώρισα τα 5 πλαίσια που δεν ειχανπροβλημα και θα τα χρησιμοποιήσω σε αλλα μελίσσια Τα 5 πλαίσια που έμειναν θα τα καταστρέψω Εχουν πανω τους άτακτο και απεριποίητο κηφηνογόνο με νεκρες ή θνησιγενείς προνύμφες που συντομα θα ειναι εστια μόλυνσης Θα τις απομακρύνω λίγο απο το μελισσοκομείο και θα τις τιναξω ωστε να φυγουν απο πανω οι εργάτριες. Μετα λιώσιμο για να παρω το κερι. Οι εργατριες που θα φυγουν θα περιπλανηθούν λίγο και μετααλλες κυψελες αφου δεν θα βρίσκουν φωλια η θα πεθανουν.Οσες ειναι σε θεση να παραγουν εργο θα γινουν αποδεκτες απο τις αλλες κυψελες. Οσες δεν φαινονται ακμαίες δεν θα περάσουν.

Ενα και το αυτο και σε μελισσι του Σπύρου, συμπτωματικα, σε επιθεώρηση της ιδιας ακριβως μέρας

Labels: , , , ,

Thursday, March 16, 2006

Η ζωή του κηφήνα (που δεν ειναι ο τεμπέλης της κυψέλης)

Ο κηφήνας ειναι το αρσενικό άτομο του μελισσιου. Ειναι πολύ πιο μεγαλόσωμος και ευρωστος απο μια εργάτρια. Ειναι γεννημένος απο αγονιμοποίητα αυγα, δηλαδή προιόν παρθενογέννεσης, πραγμα εντυπωσιακό αν κάνει κανείς μια αναγωγή του φαινομένου σε αλλα πλάσματα.


Θα ήταν ιδιέταιρα θαυμαστό και οικονομικα βολικό, να βάλω μια παρθένα κότα σε ενα δωμάτιο και όταν της ξανανοίξω μετά απο 1 μήνα να να βρω 30 κόκορες. Η πραγματικότητα βέβαια απέχει πολύ γιατι η μέλισσα μόνη της δεν υφίσταται. Το σύνολο των μελισσών, το σμήνος ειναι ένας υπεροργανισμός και χωρίς την παρουσία των υπολοίπων εντόμων [εργατριων - βασλισσας] ο κηφήνας δεν έχει ουτε αξία, ούτε και μέλλον. Ο υπεροργανισμός- σμήνος ειναι αυτός που λέμε τελικα μέλισσες και αυτος δεν μπορει να αναπαραχθεί χωρίς τη συνδρομή όλων των μελων του. Οι μέλισσες δεν χαρίζονται ουτε και φημίζονται για την κοινωνική τους πρόνοια. Αν ο κηφήνας ήταν τεμπελης ή αχρηστος δεν θα είχα κανένα μέλλον σε μια κυψέλη.

Το αγονιμοποίητο αυγό που αφήνει η βασίλισσα στο κηφηνοκελί στέκεται όρθιο την πρωτη μέρα. Σταδικα πέρνει μια κλιση και την 3η μέρα οριζοντιομένο πλέον, ανοιγει και μια μικρη προνύμφη κανει την εμφάνιση της. Αυτη ταίζεται απο τις εργάτριες για 2μιση μερες με βασιλικό πολτό και μετα με νερο γύρη και μέλι. Εξημιση μέρες μετά το κελι σφραγίζεται και η νυμφη με την ησυχία της μεταμορφώνεται σε κηφήνα. Το κελι του ειναι πιο μεγάλο απο των εργατριών για να τον χωράει και ξεχωρίζει. Το κάλυμα θα ανοίξει και ο κηφήνας θα αντικρύσει φως, 24 μέρες μετα τη γεννηση του αυγου.


Το νέο άτομο δεν θα βγει απο την φωλια αμέσως [καμια μελισσα δεν το κάνει αυτό] Θα παραμείνει μέσα για 12 μέρες. Η παρουσία του δεν θα συνοδευται απο κάποια εργασία αλλα οι μετακινήσεις του πανω στις κηρηθρες θα βοηθουν δραστικά στο να κρατιεται η θερμοκρασια του εκολαπτόμενου γόνου σταθερή. Μετα τη 12ατη μερα θα αρχίσει να βγαινει προς ευρεση "συζύγου" βασίλισσας η οποία αντίστοιχα κανει την μοναδική της πτήση για να γονιμοποιηθει. Κατα την συζευξη όμως θα έχει την ατυχία να πεθάνει καθώς μέρος των γενητικών του οργάνων θα αποκολήθουν για να ολοκληρωθει η γονιμοποίηση. Ο φαλλός βρίσκεται μέσα του σαν αδειο μπαλόνι. Αν πιέσεις έναν κηφήνα στην κοιλια θα είναι σαν να αδειάζεις ένα μπαλόνι μεσα σε άλλο και το όργανο θα φουσκώσει τόσο που θα ειναι θεατό]


Κηφήνες δεν παραγωνται μόνο όταν ένα μελισσι θέλει να αναπραχθει αλλα η παραγωγή τους συνεχίζεται "με μέτρο" όσο και αυτη των εργατριών προκυμενου να γονιμοποιούν και βασίλισσες απο άλλες φωλίες αλλα να είναι και σε επιφυλακή (?). Η ζωή τους σε αυτές τις συνθήκες δεν υπερβαίνει τους δυο μήνες και αν θεωρηθεί ενδιάμεσα οτι συντρέχει λόγος "απόλυσεως", (πχ έλειψη τροφής) οι εργάτριες τους "ξεφορτώνονται".

Ο κηφήνας παρά το εντυπωσιακό του μεγεθος ειναι ανυπεράσπιστος. Δεν έχει κεντρι και ειναι το πιο εύκολο θύμα των διαφόρων θηρευτών της κυψέλης. Ισως αυτο δικαιολογει οτι εγκαταλείπει την ασφάλεια της μονο για τη γονιμοποίηση.

Labels:

Friday, March 10, 2006

To μελίσσι

1 βασίλισσα, [ενα ολοκήρωμένο θηλυκό έντομο] μερικές εκατοντάδες κηφήνες [αρσενικές μέλισσες] και μερικες χιλιάδες εργάτριες [ατελή θηλυκά έντομα που δεν ειναι σε θέση να γεννήσουν γονιμοποιημένα αυγα], αποτελούν τον πληθυσμό ενος μελισσιου.

Η μέλισσα όπως την ξέρουμε στην Ελλαδα ειναι το κοινωνικό έντομο apis mellifera και η πιο διαδεδομένη απο τα χιλιαδες ειδη μελισσών που υπάρχουν στον πλανήτη. Κοινωνικό έντομο σημαινει οτι ζει σε οργανωμένες κοινωνίες με συγκεκριμένους ρόλους και πεδίο δράσης για το κάθε άτομο. Ενα λογικο άθροισμα των προηγουμενων θα μπρορουσε να ειναι 15.000 εντομα [μια μεση κυψέλη τον μηνα Απρίλιο] αλλα να φτάνει και τα 40-50.000 εντομα. Χοντρικα η βασίλισσα ειναι αυτη που γενναει, οι κηφηνες που τη γονιμοποιουν και οι εργάτριες που συντηρουν τρεφουν και προστατευουν το σύνολο.

Πιο ειδικά οι εργατριες έχουν χτίσει σε κάποιον προστετεύομενο χώρο [σπηλια, κουφάλα δέντρου, κυψέλη κλπ] ένα σύμπλεγμα απο κερύθρες που αποτελουνται απο χιλιαδες εξαγωνα κελια ισων διαστασεων [κατα βάση], παράλληλα τοποθετημενων. Σε κάποια απο αυτά αποθηκευουν τροφή, μελι και γύρη και σε αλλα γενναει απο ένα αυγό η βασίλισσα που όπως ειπα ειναι η μοναδική ολοκληρωμένη θηλυκη.


_______________________
Αυγά σε ανοιχτα κελια, μάλλον κηφηνοκελια, φωτογραφημένα απο την Ελισάβετ Πεντζίκη.
_______________________

Το αυγό σε 3 μέρες ανοίγει και γεννίεται ένα μικρό σκουλικάκι, η προνύμφη. Αυτή ανάλογα με το τί θα γίνει [κηφήνας? εργάτρια? βασίλισσα?] μένει στο ανοιχτό κελι απο πεντέμιση εώς εξίμιση μέρες και ενώ μεγαλώνει ταίζεται απο τις εργάτριες.


_______________________
Ανοιχτός γόνος - στην ακρη κερύθρας.
_______________________

Μετά το κελι στο οποίο μεγαλωνει κλεινεται απο τις εργάτριες και αρχίζει η μεταμόρφωση σε κανόνικό έντομο. Ανάλογα πάλι με το τί θα γίνει μετά απο 16 ως 24 μέρες απο την γέννηση του αυγού, το κελι ανοιγει και βγαίνει απο μέσα ενα έντομο.

Ξεκίνησα απο το αυγό γιατι μου μοιαζει ο πιο σωστός τροπος για να πεις την ιστορία, αλλα εδω έρχεται το κλασικό ηλίθιο ερώτημα σχετικα με το αν η κοτα έκανε το αυγο κλπ, οπότε ας πάμε πάλι στην αρχή και ας δούμε ποιος έκανε τελος πάντων το αυγό. Έστω λοιπον οτι απο το αυγό που περιγράφαμε πριν βγήκε μια βασίλισσα. Αυτο έχει γίνει με λίγο πολύπλοκο τρόπο αλλα δε μας ενδιαφέρει τώρα. Αλλωστε σκόπος του post ειναι να βάλει στο κλιμα με απλό τρόπο όσους δεν ξέρουν. Εστω λοιπόν οτι γεννήθηκε μια βασίλισσα και οτι στο μελίσσι για έναν μυστήριο λόγο δεν υπάρχει άλλη βασίλισσα. Αυτή που έκανε το αυγό χάθηκε-εφυγε [δε μας νοιαζει]... η νέα βασίλισσα λοιπόν αποκτα αμέσως συνοδεία. Εργάτριες την προσέχουν την φροντίζουν και την ταίζουν. Ειναι μεγαλύτερη απο ολες τις άλλες μέλισσες γιατι τα γεννητικα και αναπαραγωγικά της όργανα ειναι πλήρη και η κοιλία της μακρύτερη για να τα χωράει.

Τις πρώτες 20 μέρες της ζωής της θα βγεί απο τη φωλία για μια και μοναδική πτήση. Στην πτηση αυτη θα την ακολουθήσουν οι κηφήνες και οι πιο "αξιοι" θα την γονιμοποιήσουν στον αέρα. Με τη σπερματοθηκη της γεμάτη απο το σπέρμα των κηφηνών, θα επιστεψει στη φωλια απο την οποία δεν θα ξαναβγει... Με εργοστασιακό ρυθμό θα βυθίζει την μακριά κοιλια της στα αδεια κέρινα κελια και θα γεννα στον πυθμένα τους αυγά-ωάρια. Εργοστασιακό ρυθμο γιατί ειναι ικανη να γεννήσει και 2 φορες το βάρος της σε αυγά την ημέρα... Ειναι ικανή να κανει και 2,000 αυγά ημερισίως! Καθώς η κοιλια θα πιέζεται απο τα τοιχώματα του κελιου για να μπορέσει να φτάσει στον πυθμένα η συμπιεζόμενη σπερματοθήκη τις θα φερνει σε επαφή τα ωάρια με τα σπερματοζωάρια και θα τα γονιμοποιεί. Τα γονιμοποιημενα αυγά θα μας δώσουν θηλυκα άτομα εργάτριες ή βασίλισσες.


Κάποια κελια όμως ειναι πιο μεγαλα.. πρωορίζονται να βγάλουν κηφήνες, αρσενικους. Σαφώς πιο ευρωστα άτομα με μεγάλα κεφάλια και κοιλιες. Εκει η κοιλια δεν συμπιέζετε... το ωάριο πεφτει "στεγνο" χωρίς τη συνδρομή του σπερματοζωαρίου.. αγονιμοποίητο... Κι όμως!!! ανοιγει και βγάζει ενα κανονικότατο έντομο τον κηφήνα που θέλει μεγάλο κελι για να εκολαυθεί!!! Παρθενογέννεση! Ενα αγονιμοποιητο αυγο έγβαλε ζωή.

Κι αν αυτό ειναι θαυμαστό τοτε αυτό τι ειναι? Στα γονιμοποιημνενα αυγά, τι διαφορόποιεί την εργάτρια απο τη βασίλισσα?

Η προνύμφη της εργάτριας ταίζεται με βασιλικο πολτό ένα παράγωγο της εργάτριας τροφού για 2μιση μερες. Μετα η διατροφή περιλαμβάνει γύρη νερό και μέλι μεχρι να κλεισουν το κελι για να ολοκληρωθει το εντομο. Στην περίπτωση που η προνύμφη ταιστει μονο με πολτό, συνέχεια μεχρι να κλεισει το κελι, το έντομο θα ανπτυχθεί περισσοτερο!!! θα εχει πληρη όργανα και θα γίνει βασλισσα!

Εν κατακλειδι: Aπο το αγονιμοποίητο αυγό βγαίνουν κηφήνες και απο τα γονιμοποιημενα θηλυκα. Ανάλογα τη διατροφή του το θηλυκο ειτε ειναι αρτιμελες - βασίλισσα είτε ειναι μια στείρα εργάτρια με ατελή όργανα.

Πιο ενδιαφέρον απ ολα όμως ειναι οτι με λιγη προσοχή θα δει κανείς, οτι για τίποτα απο αυτά δεν αποφάσισε η βασίλισσα, που απλα βαζει την κοιλια της σε κελια και γενναει, αλλα οι παλιοτερες εργάτριες, που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της γέννας, ειτε αλλαζοντας τη διάμετρο των κελιών ανάλογα με τις αναγκες του σμήνους, [σε μια περίοδο που προσβλέπουν σε αναπαραγωγή χτίζουν κηφηνοκελια] ειτε αλλαζοντας την διατροφή της προνύμφης [όταν υπαρξει πχ αναγκη αντικαταστασεως της βασίλισσας ταίζουν κάποιες προνύμφες μονο με πολτο και παράγουν νέες βασίλισσες]. Μιλάμε για μια ιδιότυπη δημοκρατία που αξίζει δίκου της post.


_______________________
Κλειστός γόνος - στην ακρη της κερύθρας τα μεγάλα- φουσκωμένα κελια ειναι για κηφήνες, ενω τα πιο πάνω για τι πιο μικρόσωμες εργάτριες.
_______________________

Το σύνολο των προηγουμενων εξάποδων κεντροφόρων και μη συντρόφων μας [ολοι τρωμε μελια ;)] ειναι το μελισσοσμηνος, περιγεγραμμενο συνοπτικα και ερασιτεχνικά. Οσοι δεν το γνωρίζατε ίσως βρίσκετε πιο ενδιαφέρουσες τις μέλισσες τώρα. Οσοι το γνωρίζατε ίσως θα θελετε να συμπλήρώσετε στοιχεία.

Labels: , ,