Χτες πήγα στην Ερέτρια. Εκεί υπάρχουν 8 μελίσσια αυτή τη στιγμή, μετά τις περσινές απώλειες και κάνα δυο μεταφορές που έγιναν. Εξαιρετικά πετυχημένη η επιλογή να έχω 5 – 6 μελίσσια εδώ, 5 – 6 εκεί και 5- 6 πιο πέρα. Μας έχουν φάει οι δρόμοι και η ανοργανωσιά. Από την άλλη όμως συμβαίνουν και κατι παράδοξα όπως ο σημερινό, που τελικά σε αποζημιώνουν. Βασικά φέτος η χρονιά ήταν καταστροφική σε ένα βαθμό. Τα μελίσσια του Υμηττού πήγαν χάλια. Εντάξει, μελια δεν είχαμε,αλλά είχαμε και ζημιές. Αλλα χάθηκαν, αλλά τα φαγαν τα σερσένια, αλλά τα φαγαν οι σπανιότατες επισκέψεις, μου καθώς ο φόβος για εμπρηστές είχε κυριεψει ολο τον κόσμο και μόλις έμπαινα στο δάσος μου την πέφταν από παντού δημόσιοι κατήγοροι για να σώσουν το βουνο από μένα…

Απο την άλλη αυτες ήταν οι μέλισσες που βασιζόμουν. Απο αυτές επερνα πάντα μέλι. Ελα όμως που φέτος που αυτές πάτωσαν, η Ερέτρια έκανε θαύματα. Εκτός από το οτι είναι υγιεστατες και υπερπλήρεις μου έδωσαν ένα δυο πολύ καλούς τρύγους και σήμερα που πηγα για να κανω μια τελευταία προληπτική ενέργεια για το βαρρόα, ώστε να τα κλείσω απο το άλλο σ.κ. για χειμώνα, τελικά τρύγησα!

bees

Επειδή ήμουν μόνος και κάπως απροετοίμαστος δεν είχα χρόνο να βγάλω και πολλες φωτογραφίες. Ασε που με έφαγαν πριν καν ανοιξω κυψέλη απο ενα ατύχημα. Έβγαλα όμως μια δυο.

Για αρχή τις σφήκες στην ταράτσα που για καποιο περίεργο λόγο εχουν μια συγκεκριμένη κυψέλη που την έχουν ταραξει. Τρεις τρεις έπεφταν πάνω σε μέλισσες και τις κατασπάραζαν. Βεβαια οση ώρα ήμουν όμως εκεί, έμαθαν ότι εκτός από το ότι οι μέλισσες μου έχουν ωραία γεύση, έχω κι ένα παπούτσι που τις χωράει όλες από κάτω.

bees
κάπου στη μέση και δεξια, φαίνεται το μαύρο ποδαράκι της άτυχης μέλισσας.
bees

Υπήρχε μεγάλη κινητικότητα. Τι βρίσκουν τα μελίσσια δεν ξέρω. Μάλλον είναι πεύκο. Γύρη γενικά έχουν μέσα αλλα φρέσκια δεν πολύ έφερναν. Μια δυο και μάλιστα μιας έρημης, της έπεσε στο δρόμο.

bees

Τέλος μια φωτογραφία απο μια κατάμαυρη μέλισσα. Οπως έχω πει και παλιά, η ηλικία μιας μέλισσας φαίνεται στην τριχόπτωση της. Οι ξανθές τριχούλες είναι που δίνουν τις ριγες στην κοιλιά. Όταν οι μέρες περνούν οι τρίχες πέφτουν και οι μέλισσα μενει μαύρη. Να ένα χαρακτηριστικό σημερινό παράδειγμα.

bees
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper