Flow hive, κυψέλη ροής ή όπως αλλιώς θέλεις να το πεις!
Περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου, εκτέθηκα σε ένα βίντεο στο οποίο κάποιος είχε εγκαταστήσει μια σωλήνα με κάνουλα σε μια κυψέλη. Γύριζε την κάνουλα κι έπαιρνε μέλι…
Επειδή όλο αυτό φαίνεται τόσο εφικτό όσο το να βάλεις μια κάνουλα σε μια πορτοκαλιά και να σου κατεβάζει πορτοκαλάδα κι επειδή ανακυκλώθηκε, κυρίως από άσχετα με τη μελισσοκομία site, δεν μπήκα καν στον κόπο να δω το video.
Oι μέρες πέρασαν και στις 22 Φεβρουαρίου, οι Stuart και Cedar Anderson, πατέρας και γιος από την Αυστραλία, ανέβασαν στο crowdfunding site, indiegogo.com την εφεύρεση τους, ζητώντας χρηματοδότηση 70,000$ για να την βγάλουν στην παραγωγή.
Το πρώτο εντυπωσιακό γεγονός είναι οτι με το video που συνοδεύει την καμπάνια, εξήγησαν επαρκώς ότι η εφεύρεση τους όντως λειτουργεί!
Το δεύτερο εντυπωσιακό είναι οτι στην τρίτη μέρα της αίτησης χρηματοδότησης (σσ οτι η καμπάνια διαρκεί 43 μέρες…) έχουν μαζέψει 2.881.716$(!) δηλαδή έχουν συγκεντρώσει 4117% του στόχου τους.
Η όλη ιδέα με συνεπήρε τόσο πολύ, που έβαλα κι εγώ τον οβολό μου, οδηγώντας μάλιστα στιγμιαία το ποσό σε έναν κάπως σατανικό αριθμό που συχνά μπλέκεται στα πόδια μου.
Ο λόγος για τον οποίο δεν ασχολήθηκα από την αρχή και δεν πίστεψα τίποτα, είναι οτι η πρώτη παρουσίαση ήταν εξαιρετικά απλουστευμένη και διανθισμένη με βαζάκια που γέμιζαν μόνα τους στη φύση.
Ακόμα κι οταν είδα τον εσωτερικό μηχανισμό, δεν πείστηκα γιατί είχα πολλές απορίες.
Ουσιαστικά μιλάμε για ένα σετ από πλαστικές κερήθρες, στις όποιες οι μέλισσες βάζουν το μέλι κι εσυ μια παροχέτευση οδηγείς το μέλι σε δικό σου δοχείο.
Και γιατί να πεισθεί η μέλισσα να γεμίζει ένα άπατο κελί?
Και γιατί δεν λεηλατούν οι μέλισσες το μέλι από το δοχείο?
Και πως ωριμάζει το μέλι?
Πως δεν φράζουν οι μέλισσες την παροχέτευση?
Αυτά κι άλλα πολλά εύλογα ερωτήματα, έρχονται να απαντηθούν από τα video των δημιουργών. Χοντρικά να πω, οτι η ευφέρεση, είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας. Η τελικη κατασκευή ειναι αποτέλεσμα τριων χρόνων μελέτης και παραλλαγών. Οι μέλισσες τοποθετούν το μέλι στις ειδικές, πλαστικές κερήθρες και ο μελισσοκόμος με μια κίνηση, σπάει τη δομή των εξάγωνων κελιών δημιουργώντας ένα ενιαίο χώρο που αφήνει το μέλι να τρέξει ελεγχόμενα.
Κατά τη γνώμη μου η εφεύρεση θα κάνει θραύση στους λεγόμενους backyard beekeepers αλλά και στους urban beekepers, ιδιοκτήτες μιας – δυο κυψελών, που συναντάμε σωρηδόν στο εξωτερικό. Εξάλου πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως πλαστικές κερήθρες.
Ανάλογα τη διαμόρφωση της τελικής τιμής ίσως κάνει θραυση και στους Ελληνες μελισσοκόμους του Σαββατοκύριακου (κατά Μπίκο)
Υπαρχουν πολλά ερωτηματικά και κενά αλλά με 3 εκατομύρια κεφάλαιο, νομίζω θα καλυφθούν εύκολα!
Εγκυκλοπαιδικά να θυμήσω ότι ο τρόπος που εξάγουμε σήμερα το μέλι, είναι πάνω κάτω ο ίδιος από το 1865, όταν ο Franz von Hruschka είδε τον γιο του να παίζει με έναν κουβά και εμπνεύστηκε τον πρώτο φυγόκεντρο μελιτοεξαγωγέα. (πάλι πατέρας με γιο…)
Παραπoμπές:
honeyflow.com
indiegogo.com
bees.gr/archives/1962
Όταν ξεκίνησα να το γράφω και να συγκεντρώνω τις φωτογραφίες έγραφα:
…έχουν μαζέψει 2.881.716$(!) δηλαδή έχουν συγκεντρώσει 4117% του στόχου τους.
τώρα που βάζω το post είναι ήδη στα 2.915,546$ … και στο 4165% του στόχου τους!
Με τόσο μεγάλο ποσό… ξέρεις τι έρευνα μπορεί κάποιος να κάνει;!
Κώστα έχω γράψει μια τοποθέτηση σχετικά με το θέμα στο φόρουμ, αν θέλεις επειδή είναι πολλά… σου δείνω το link για τους φίλους του blog σου
http://melissologia.great-forum.com/t4609-topic
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιάννης
Αγαπητέ Γιάννη (aka lingistis) Δεν θα μπορούσες να με βρεις πιο σύμφωνο. Ακριβώς την ίδια άποψη έχω.
1. καλό αλλά για στα δικά μας πυκνά μέλια θα έχει δυσκολίες
2. όσο άνετο και να φαίνεται ΔΕΝ είναι για άσχετους με τη μελισσοκομία
3. Αφορά μελισσοκόμους με λίγα ως ελαχιστα μελίσσια
4. Αυτό με το crowdfunding με έχει ξεπεράσει. Ανοίγω το indiegogo όταν άρχισα να γράφω αυτό το σχόλιο και το ποσό είναι $2,949,643USD.. κάνω refresh τώρα και το ποσό είναι $2,951,748USD !!!
όσο για το πως είναι τελικά απο κοντά, αν ισχύει η υπόσχεση τους θα σου γράψω τον Σεπτέμβρη 🙂 Εγώ την αγορά μου την έχω κάνει…
στο video στο 4.50” , το παιδί που κρατά το βάζο ψηλά . παρατήρησε τη στάθμη του μελιού πόσο ταλαντεύεται. Προφανώς είναι πολύ ρευστό ,μεγάλη υγρασία (22-25%). Βέβαια και αυτό διορθώνεται στο εργαστήριο (αφυδάτωση)!
Καλη ιδέα. Οι επιφυλάξεις μου:
1. Το μέλι δεν θα έχει σφραγιστεί, επομένως θα έχει υψηλή υγρασία, και θα ξινίσει πολύ γρήγορα. Επίσης, η γεύση του δεν θα είναι η δέουσα…
2. Ποιός θα καθορίσει πόσο μέλι θα μείνει στην κυψέλη, σε ποιά μορφή (σφραγισμένο-ασφράγιστο) για το χειμώνα. Ίσως το μοντέλο λειτουργεί πιο εύκολα σε τροπικά κλίματα, που οι ανάγκες για σφραγισμένο μέλι το χειμώνα να είναι λίγες.
3. Η διαστάση του μελιού αυτού λογικά θα είναι χαμηλή, ίσως κάτω απο το 8 που είναι το αγορονομικό όριο.
4.Με 700.000 € χρηματοδότηση ξεκινάω έρευνα για κυψέλη που βγάζει αυτόματα … βασιλικό πολτό!
Τώρα που είδα το βίντεο, αναθεωρώ πολλά που έγραψα στο παραπάνω σχόλιο! Η ιδέα είναι όντως αξιοθαύμαστη…
Σε λίγο θα μας βάζεις εξισώσεις να λύνουμε για να βάλουμε ένα σχόλιο. Ενσωμάτωσε το disqus για τα σχόλια, για να ξενοιάσεις, υπάρχει και σε wordpress
Σάκη πραγματικά σε διάφορα σημεία το μελι τους φαίνεται πολύ ρευστο…
Σπύρο έπαθες ακριβώς ότι κι εγω.
Στο πρώτο άκουσμα φαίνεται από απάτη μέχρι βλακεία. Είναι όμως κάτι που έχει τουλάχιστον λογική και είναι μια καλή ιδέα που μπορεί να εξελιχθεί σε ενα βαθμό. Το βαθμό τον καθορίζει το ποσό και το ποσό αυτή τη στιγμή είναι νομίζω το μεγαλύτερο που έχει περάσει από το indiegogo (αναλογία στόχου αποτελέσματος) αφού αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 3,5 εκατομύρια δολλάρια! Αν είναι σοβαροί και δεν τρελαθούν από το χρήμα θα το προχωρήσουν όσο πάει.
Πάντως δείχνουν να είναι “σωστοι” πχ ήδη ανακοίνωσαν ότι λόγο του ανέλπιστα μεγάλου ποσού θα προχωρήσουν σε εκπτωση τουλάχιστον 50% στις αποστολές
Επιπλέον αξίζει να σημειώσω ότι μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό, τους έστειλα mail για ζητήσω άδεια χρήσης του φωτογραφικού τους υλικού και video αλλά και να ρωτήσω κάποια πράγματα και βρήκαν χρόνο και να απαντήσουν και να ανοίξουν κουβέντα!
Με λίγα λόγια οι άνθρωποι μοιάζουν να σέβονται απόλυτα το κοινό τους, πράγμα σπάνιο για εμάς!
3.οοο.οοο!!!!!!!!!σίγουρα δεν θα ξαναδούλευα και θα προσπαθούσα να βάλω πέταλα σε κάθε μέλισσα!!!.
Αν κατάλαβα καλά παράγγειλες και εσύ.Από λεηλασίες πώς θα πάει θα φανεί στο τέλος.Ίσως σε περιοχές που σε ακτίνα 5 χλμ να μην υπάρχουν μελίσσια και σφήγκες να ψιλοδουλεύουν.
μόνο 3.000.000? Tώρα που το έβλεπα έχεουν φτάσει 3.850.188!
Παρήγγειλα ένα μέρος του μηχανισμού, όχι ολόκληρη κυψέλη. Τρία πλαίσια, αυτό που δεν μπορώ να φτιάξω μόνος μου δηλαδή.
Οτάν έρθει θα ενημερώσω σχετικά. Οι λεηλασίες κατά τη γνώμη μου είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το θέμα είναι αν είναι δυνατόν μέλι με μικρή υγρασία μπορεί να “τρέξει”
Είναι περίεργο συνολικά, γιατί ούτε άσχετος με τη μελισσοκομία θα μπορεί το δουλέψει ούτε και σοβαρός μελισσοκόμος θα το θέλει.
Ποσο είναι η τιμή?????
τα έχει αναλυτικά εδώ https://www.honeyflow.com/
Αξίζει να παρεις μια κιψελη τέτοιου είδους ανάλογα βέβαια και τα χρήματα για εδώ στην Ελλάδα
Κώστα τι νέα θα μας πεις σχετικά με τα παίσια; Τα έλαβες, τα δούλεψες, εντυπώσεις;
Γιάννης
Γιάννη, τα έχω δουλέψει ελάχιστα με διάφορα προβλήματα που έχουν να κάνουν με μένα. Δεν έχω μείνει ικανοποιημένος αλλά θέλω να τεστάρω καλύτερα και να τους δώσω κι άλλη ευκαιρεία. Πιστεύω την Άνοιξη του 18 θα μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής δεν το συνιστώ (για εδώ)
Καλημέρα σας,ονομάζομαι Ανδρέας και θα ήθελα να μου δώσει κάποιος που την έχει χρησιμοποιήσει περισσότερες πληροφορίες.
Δεν είμαι μελισσοκόμος αλλά θα ήθελα να ασχοληθώ κάποια στιγμή και να επενδύσω πάνω σε αυτό τον τομέα και σε αυτές τις κυψέλες αν τελικά αξίζουν.Το τηλ μου είναι το 6974025307,ευχαριστώ!
εγώ την έχω Ανδρέα, δεν νομίζω ότι αξίζει για παραγωγή. Μόνο για ερασιτέχνη.
Eυχαριστώ για την άμεση απάντησή σου,αλλά θα ήθελα να γνωρίζω αρκετά περισσότερα για αυτή τη κυψέλη (προτερήματα-μειονεκτήματα κτλ) καταλαβαίνεις.
μειονεκτήματα που έχω βρεί μέχρι στιγμής, αν και δεν έχω καταφέρει να το δουλέψω πολύ: κόστος, δυσκολία στη μεταφορά, δεν βοηθά στα πολύ πυκνά μέλια, δεν το πιάνουν εύκολα οι μέλισσες, εξαιρετικά αργό στον τρύγο, βαρύ, επικίνδυνο για λεηλασία. Πλεονέκτημα που δεν μπορείς να το κερδίσεις κι αλλιώς δεν έχω δει ακόμα. Εξακολουθώ να το θεωρώ εκπληκτική ιδέα, αλλά για ερασιτέχνη.
Καλησπέρα παιδιά, διαβάζω το αρθρο το 2021 και οπως βλεπω μάζεψαν πανω απο 12 μυρια και εχουν βγάλει και βελτιωμένα μοντέλα.
Για καποιον αρχαριο που δεν ενδιαφερεται να κανει παραγωγη για να πουλήσει αλλά κυρίως Να βοηθησει τον πλυθησμο των μελισσων, για περιβαλλοντικους δηλαδη λογους και κατα δευτερον να βγαζει λιγο μελι για τον εαυτο του και κανα δωρακι σε φιλους αξιζει τον κοπο; Ειναι αρκετα ακριβο, αλλα αν το παραβλεψουμε αυτο αξιζει να ασχοληθει καποιος εντελως αρχαριος;
Γεια χαρά, προσωπικά δεν το έκανα ποτέ να λειτουργήσει. Τα ελληνικά μέλια ως επί το πλείστον είναι πυκνά και δεν ρέουν εύκολα. Επήσης αν το αφήσεις σε χώρο που δεν είναι δικό σου θα το “χάσεις” με μαθηματική ακρίβεια. Γενικά έχει σημεία που ποτέ δεν πρόλαβα να μελετήσω και δεν μπορώ να δώσω με βεβαιότητα συμβουλή.
Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι εκατομύρια αρχάριοι έκαναν όλα όσα περιγράφεις χωρίς το flowhive για χρόνια πριν την έλευσή του. θα σου πρότεινα να αρχίσεις χωρίς αυτό το κόστος.