Περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου, εκτέθηκα σε ένα βίντεο στο οποίο κάποιος είχε εγκαταστήσει μια σωλήνα με κάνουλα σε μια κυψέλη. Γύριζε την κάνουλα κι έπαιρνε μέλι…

Επειδή όλο αυτό φαίνεται τόσο εφικτό όσο το να βάλεις μια κάνουλα σε μια πορτοκαλιά και να σου κατεβάζει πορτοκαλάδα κι επειδή ανακυκλώθηκε, κυρίως από άσχετα με τη μελισσοκομία site, δεν μπήκα καν στον κόπο να δω το video.

Oι μέρες πέρασαν και στις 22 Φεβρουαρίου, οι Stuart και Cedar Anderson, πατέρας και γιος από την Αυστραλία, ανέβασαν στο crowdfunding site, indiegogo.com την εφεύρεση τους, ζητώντας χρηματοδότηση 70,000$ για να την βγάλουν στην παραγωγή.

 

2

Το πρώτο εντυπωσιακό γεγονός είναι οτι με το video που συνοδεύει την καμπάνια, εξήγησαν επαρκώς ότι η εφεύρεση τους όντως λειτουργεί!

Το δεύτερο εντυπωσιακό είναι οτι στην τρίτη μέρα της αίτησης χρηματοδότησης (σσ οτι η καμπάνια διαρκεί 43 μέρες…) έχουν μαζέψει 2.881.716$(!) δηλαδή έχουν συγκεντρώσει 4117% του στόχου τους.

Η όλη ιδέα με συνεπήρε τόσο πολύ, που έβαλα κι εγώ τον οβολό μου, οδηγώντας μάλιστα στιγμιαία το ποσό σε έναν κάπως σατανικό αριθμό που συχνά μπλέκεται στα πόδια μου.

κυψέλη ροής

Ο λόγος για τον οποίο δεν ασχολήθηκα από την αρχή και δεν πίστεψα τίποτα, είναι οτι η πρώτη παρουσίαση ήταν εξαιρετικά απλουστευμένη και διανθισμένη με βαζάκια που γέμιζαν μόνα τους στη φύση.

Ακόμα κι οταν είδα τον εσωτερικό μηχανισμό, δεν πείστηκα γιατί είχα πολλές απορίες.
Ουσιαστικά μιλάμε για ένα σετ από πλαστικές κερήθρες, στις όποιες οι μέλισσες βάζουν το μέλι κι εσυ μια παροχέτευση οδηγείς το μέλι σε δικό σου δοχείο.

1f

Και γιατί να πεισθεί η μέλισσα να γεμίζει ένα άπατο κελί?
Και γιατί δεν λεηλατούν οι μέλισσες το μέλι από το δοχείο?
Και πως ωριμάζει το μέλι?
Πως δεν φράζουν οι μέλισσες την παροχέτευση?

Αυτά κι άλλα πολλά εύλογα ερωτήματα, έρχονται να απαντηθούν από τα video των δημιουργών. Χοντρικά να πω, οτι η ευφέρεση, είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας. Η τελικη κατασκευή ειναι αποτέλεσμα τριων χρόνων μελέτης και παραλλαγών. Οι μέλισσες τοποθετούν το μέλι στις ειδικές, πλαστικές κερήθρες και ο μελισσοκόμος με μια κίνηση, σπάει τη δομή των εξάγωνων κελιών δημιουργώντας ένα ενιαίο χώρο που αφήνει το μέλι να τρέξει ελεγχόμενα.

Κατά τη γνώμη μου η εφεύρεση θα κάνει θραύση στους λεγόμενους backyard beekeepers αλλά και στους urban beekepers, ιδιοκτήτες μιας – δυο κυψελών, που συναντάμε σωρηδόν στο εξωτερικό. Εξάλου πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως πλαστικές κερήθρες.

a
b

Ανάλογα τη διαμόρφωση της τελικής τιμής ίσως κάνει θραυση και στους Ελληνες μελισσοκόμους του Σαββατοκύριακου (κατά Μπίκο)

Υπαρχουν πολλά ερωτηματικά και κενά αλλά με 3 εκατομύρια κεφάλαιο, νομίζω θα καλυφθούν εύκολα!

Εγκυκλοπαιδικά να θυμήσω ότι ο τρόπος που εξάγουμε σήμερα το μέλι, είναι πάνω κάτω ο ίδιος από το 1865, όταν ο Franz von Hruschka είδε τον γιο του να παίζει με έναν κουβά και εμπνεύστηκε τον πρώτο φυγόκεντρο μελιτοεξαγωγέα. (πάλι πατέρας με γιο…)

 Παραπoμπές:

honeyflow.com
indiegogo.com
bees.gr/archives/1962

3f
2f

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper