Στα τέλη Οκτωβρίου έγραψα κάποια πράγματα για την Ιστορία του μεγαλύτερου εχθρου που γνωρίζει αυτή τη στιγμή ο Έλληνας μελισσοκόμος, το varroa. Aύριο, 20 Δεκεμβρίου θα γίνει στο hilton μια ημερίδα με θέμα τις ασθένειες των μελισσων και προφανώς θα γίνουν εκτενείς αναφορές στο varroa. (ευχαριστούμε Σπύρο) Δυστυχώς απο μια μερια, δεν θα μπορέσω να πάω, αλλά ευτυχως απο μια άλλη, δεν θα μπορέσω γιατι θα κάνω κατι που επίσης με ευχαριστεί.

Απο την άλλη συμβαίνει και η εξής ακρότητα: θα είναι το τρίτο σαββατοκύριακο στη σειρά που πηγαίνω σε συνέδριο ή ημερίδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και δεν θα αντέξω!

Eλπίζω να μας κατατοπίσουν οι συνάδελφοι που θα πάνε. Προς το παρόν αυτά που έχω να πώ ειναι τα εξής: Τις ημέρες που έγραφα για την ιστορία και τον Μάρκους Τερέντιους Βαρρώ, έκανα παράλληλα ένα χειρισμό για τον οποίο έχω ακούσει αρκετες φορές αλλα δεν τον είχα δοκιμάσει.

Μπορώ να πώ οτι έιχε ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Οι εργάτριες, για κάποιο λόγο δεν “καθαρίζονται” απο το παράσιτο. Ετσι άν καταφέρεις και τις λερώσεις με κάτι που θα καθάρισουν,  θα παρασυρθούν και θα βγάλουν απο πανω τους και το παράσιτο. Απο την αλλη το βαρρόα δυσκολευτεί να στηριχτεί πάνω σε σκονισμένες και ασταθείς επιφάνειες. Ετσι αν ρίξεις άχνη ζάχαρη στα μελισσια επιτυγχάνεις τα εξής πολλα:

bees
Ριχνεις μπόλικη ζάχαρη στα πλαίσια και αυτη περνά απο τα κενα

1. Οι μελισσσες προσπαθούν να καθαριστούν απο τη ζάχαρη ή να τη φάνε και ετσι αφαιρούν απο πανω τους και το παράσιτο.

2. Το παράσιτο αδυνατεί να περπατήσει στις σκονισμένες επιφάνειες και πεφτει στον πυθμένα της κυψέλης.

3. Οι μέλισσες τρώνε την άχνη ζάχαρη.

bees

Αν λοιπον συνδυαστικά με το πασπάλισμα, εχεις ενα πάτο με σίτα στην κυψέλη σου, καταφέρνεις να ξεφορτωθείς χωρίς κανέναν φάρμακο ή χημικό, μεγάλο αριθμό παρασίτων. Δεν καθαρίζεις την κυψέλη, αλλα σίγουρα ξεφορτώνεσαι πολλά βαρρόα ανώδυνα.

bees
την επόμενη μέρα έχουν ήδη καθαρίσει τη ζάχαρη, όση έχει μεινει κανει κρυστάλλους αλλα συνεχίζουν να την τρώνε
bees
Μετακινόντας τον πάτο την επόμενη μέρα βρίσκεις τα εγκλωβισμένα varroa.

Tips. Εγω δεν έβαλα πολύ ζάχαρη γιατι ήταν η πρώτη φορά που το έκανα και κόλωσα.
Η ζάχαρη ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ειναι αχνη του εμπορίου αλλα κρυσταλλική που τη σπάσαμε εμείς. Ο λόγος είναι όπως μου έλεγε ο Σπύρος οτι η αχνη του εμπορίου περιέχει άμυλο το οποίο πειράζει το πεπτικό των μελισσων. Σπάμε εύκολα την κρυσταλλική σε blender.
Η ολη ιστορία δεν αποτελεί θεραπεία αλλα απλή βοήθεια. Με ενδιαφέρον διάβασα μια πολύ καλη προσπάθεια του Θεοδόση.
Κάνοντας εναν περίπατο στα άλλα μελισσοκομικά blog θα βρούμε κι άλλα σχετικα παραδείγματα.

update 2012: Δεν επιμεμένω καθόλου οτι η άχνη του εμπορίου επηρρεάζει αρνητικά τις μέλισσες και το blender παρουσιάζει σημαντική φθορά όταν σπάει κρυσταλλική ζάχαρη.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper