H άχνη ζάχαρη δεν είναι μόνο για κουραμπιέδες…
Στα τέλη Οκτωβρίου έγραψα κάποια πράγματα για την Ιστορία του μεγαλύτερου εχθρου που γνωρίζει αυτή τη στιγμή ο Έλληνας μελισσοκόμος, το varroa. Aύριο, 20 Δεκεμβρίου θα γίνει στο hilton μια ημερίδα με θέμα τις ασθένειες των μελισσων και προφανώς θα γίνουν εκτενείς αναφορές στο varroa. (ευχαριστούμε Σπύρο) Δυστυχώς απο μια μερια, δεν θα μπορέσω να πάω, αλλά ευτυχως απο μια άλλη, δεν θα μπορέσω γιατι θα κάνω κατι που επίσης με ευχαριστεί.
Απο την άλλη συμβαίνει και η εξής ακρότητα: θα είναι το τρίτο σαββατοκύριακο στη σειρά που πηγαίνω σε συνέδριο ή ημερίδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και δεν θα αντέξω!
Eλπίζω να μας κατατοπίσουν οι συνάδελφοι που θα πάνε. Προς το παρόν αυτά που έχω να πώ ειναι τα εξής: Τις ημέρες που έγραφα για την ιστορία και τον Μάρκους Τερέντιους Βαρρώ, έκανα παράλληλα ένα χειρισμό για τον οποίο έχω ακούσει αρκετες φορές αλλα δεν τον είχα δοκιμάσει.
Μπορώ να πώ οτι έιχε ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Οι εργάτριες, για κάποιο λόγο δεν “καθαρίζονται” απο το παράσιτο. Ετσι άν καταφέρεις και τις λερώσεις με κάτι που θα καθάρισουν, θα παρασυρθούν και θα βγάλουν απο πανω τους και το παράσιτο. Απο την αλλη το βαρρόα δυσκολευτεί να στηριχτεί πάνω σε σκονισμένες και ασταθείς επιφάνειες. Ετσι αν ρίξεις άχνη ζάχαρη στα μελισσια επιτυγχάνεις τα εξής πολλα:
1. Οι μελισσσες προσπαθούν να καθαριστούν απο τη ζάχαρη ή να τη φάνε και ετσι αφαιρούν απο πανω τους και το παράσιτο.
2. Το παράσιτο αδυνατεί να περπατήσει στις σκονισμένες επιφάνειες και πεφτει στον πυθμένα της κυψέλης.
3. Οι μέλισσες τρώνε την άχνη ζάχαρη.
Αν λοιπον συνδυαστικά με το πασπάλισμα, εχεις ενα πάτο με σίτα στην κυψέλη σου, καταφέρνεις να ξεφορτωθείς χωρίς κανέναν φάρμακο ή χημικό, μεγάλο αριθμό παρασίτων. Δεν καθαρίζεις την κυψέλη, αλλα σίγουρα ξεφορτώνεσαι πολλά βαρρόα ανώδυνα.
Tips. Εγω δεν έβαλα πολύ ζάχαρη γιατι ήταν η πρώτη φορά που το έκανα και κόλωσα.
Η ζάχαρη ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ειναι αχνη του εμπορίου αλλα κρυσταλλική που τη σπάσαμε εμείς. Ο λόγος είναι όπως μου έλεγε ο Σπύρος οτι η αχνη του εμπορίου περιέχει άμυλο το οποίο πειράζει το πεπτικό των μελισσων. Σπάμε εύκολα την κρυσταλλική σε blender.
Η ολη ιστορία δεν αποτελεί θεραπεία αλλα απλή βοήθεια. Με ενδιαφέρον διάβασα μια πολύ καλη προσπάθεια του Θεοδόση.
Κάνοντας εναν περίπατο στα άλλα μελισσοκομικά blog θα βρούμε κι άλλα σχετικα παραδείγματα.
update 2012: Δεν επιμεμένω καθόλου οτι η άχνη του εμπορίου επηρρεάζει αρνητικά τις μέλισσες και το blender παρουσιάζει σημαντική φθορά όταν σπάει κρυσταλλική ζάχαρη.
Την δουλιά αυτή την έκανα φέτος,Δεν λέω οτι έπεσαν ‘ολα τα βαρρόα αλλά την πρώτη φορά έπεσε ένας αρκετά μεγάλος αριθμός.Ακολούθησαν και άλλες δόσεις με τον ίδιο τρόπο.Σίγουρα είναι χρονοβόρα διαδικασία και επίπονη αλλά αξίζει τον κόπο γιατί δεν χρησιμοποιείς φάρμακα που μπορεί το βαρρόα να τα αντέξει όπως επίσης δεν επιβαρείνεις την κυψέλη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Dear Kostas,firstly I wish you happly years.I read your write carefully,because of not eneough my translate program,some wörds not translate English,those wörds stay as a Greek language,when I read again and again understand all subject,I believe that to try no medicine and antibotıc implementation,anymore effect to harmfull insect and fighting against to varroa.I want to try this and powder sugar method,I thanksgiving and appriceate for you share best idea for us.Best wishes,stay well
Kala Χριστουγεννα !!!!!Σχετικα με το αμυλο στην αχνη ζαχαρη του εμποριου εγω δεν το εχω διαβασει στην συσκευασια της σακουλας οτι υπαρχει.Ειναι λεει και σε ποσοστο 2%,εδω τα συντηρηρητικα που ειναι σε ποσοστο 0,1% και γραφονται και δεν θα εγραφαν το αμυλο?
ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΧΝΗ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΥΟ ΔΟΥΛΙΕΣ ΜΑΖΙ
Κώστα, Χρόνια Πολλά και καλά.Αν και ήθελα να σου στείλω email δεν τα κατάφερα!! ξέρεις….Σε παρακαλώ, αν μπορείς, γράψε μου για φωτογραφική μηχανή. (περίπου ξέρεις τι θέλω…)Ευχαριστώ εκ των προτέρων…. (Προσπάθησα να το αποφύγω, αλλά η κόρη ισχυρίζεται ότι ο Αι Βασίλης δεν θα την ξεχάσει! Τι να κάνω, είναι και μωρό βλέπεις, μόλις 22 χρονών !!
Για την άχνη εμπορίου αναφέρει σε περιοδικό του χώρου ο κ. Θρασυβούλου, ότι σε πειράματα που έκαναν (ταίσματα) με άχνη του εμπορίου και άχνη από κρυσταλική ζάχαρη, δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα. Θα βρώ το τεύχος και θα σας το αναφέρω. Επίσης, η σκόνη δεν είναι ανάγκη να είναι ζάχαρη άχνη. Οποιαδήποτε σκόνη κάνει, γιατί το βαρρόα έχει στις απολήξεις των ποδιών βεντούζες με βλεννώδη ουσία και με αυτές κολλάει στις μέλισσες. Όταν οι βεντούζες γεμίσουν με σκόνη, τότε δεν μπορεί να στηριχθεί στις μέλισσες και πέφτει. έχω και εγώ ακούθσει πως το άμυλο διμιουργεί προβλήματα στις μέλισσες, αλλά από την άλλη χρησιμοποιούμε σογιάλευρο στην γυρεόπιτα για αντικατάσταση γύρης.Το σογιάλευρο όμως δεν είναι άμυλο; Γιατί δεν τις πειράζει;
Κώστα είσαι μέσα στο κλίμα των Χριστουγέννων!!! Σα κουραμπιέδες τις έκανες! Χαλάλι όμως για τη βαρρόα!Χρόνια Πολλά και καλές γιορτές!
χαιρετώ και εγώ.πόσος χρόνος απαιτείται και ποιά στιγμή η γονοφωλιά μένει μόνο με την σίτα;
Kωστα!! δεν ξέρεις ποσα κέρδισες αλλα και ποσα έχασες που δεν ηρθες στην ημερίδα!!αρχίζω απο το δεύτερο!! οι τσικουδιές , οι μεζέδες και το καλο παρεακι που κάναμε εγω ο Παναγιώτης ο μπαμπάς του , και φυσικά ο Σπύρος ήταν το κάτι άλλο!!για το ποσα κέρδισες δεν περιγράφετε!! μια επανάληψη σε συντομία τον οσο γράφουν τα μελισσοκομικά βιβλία μέχρι τώρα!!!ασε που είχαμε και δημ. υπαλλήλους ομιλητές και δεν μπορούσαν να εκφραστούν λέει ελεύθερα!!
Χρόνια πολλάκαλλή χρονιά
@ markos. σιγουρα βοηθάει μελισσοκομους της τάξεως των 10-15 μελισσιων. Τωρα καποιος που εχει πολλα μελλισια δεν ξερω αν μπορει να το κανει. Εσυ σε πόσα το έκανες?Ηappy new year İlhami! Good luck with the sugar!@manos η αληθεια ειναι οτι δεν έχω διαβασει, αλλα απ οσο γνωριζω υπάρχει και στην τελικη γιατι να το ρισκάρεις?melisettas. μιλάς για νοζεμίαση προφανως. Οποτε τι προτίνεις? σκορδο σε σκονη σε τι αναλογιες?glam χρονια πολλα! θα σου στειλω mailixnilatis. Eνδιαφρον θα ειναι να βρεις το αρθο. Δεν προσθετω σογιαλευρρα ουτε εχω ασχοληθει ποτε. Αυτο που λες με το ποπιαδειποτε σκονη ισχυει, αλλα βαζεις ζαχαρη γιατι θα την φανε κιολας.Θεοδοση χρονια πολλα! έχουμε και μελομακαροναΠηνεια. Προφανως δεν θα πας να το κανεις τώρα που εχει ψοφο. Το ειχα κανει με καλο καιρό. Δεν ξερω αν ειναι ο πιο σωστος τροπος, αλλα αυτο που έκανα εγω ειναι το εξης.Εβαλα ενα πατο με σιτα. Το πασπαλισα καλα καλα βαζοντας τη ζαχαρη σε ενα συρματινο σουροτηρι(σιτα) σα να πασπαλιζα κουραμπιεδες. Τα πλαισια που δεν ειχαν γονο τα εβγαζα έξω και υπο γωνια εριχνα και απευθειας πανω τους ζαχαρη (οχι ομως με το κιλο, να μπει και μεσα στα κελια και να μπουκώσουν..Κατω απο τη σιτα ειχα ενα κοντρα πλακε, περισσοτερο για να δω τα αποτελεσματα. Το εβγαλα την επομενη μερα και μετα απο δυο τρεις μερες εβαλα και τον κανονικο πατω παλι.Παντελη, το ξερω ρε γμτ οτι εχασα τα τσιπουρα και την κουβεντα… οχι τιπτ αλλο αλλα αντε να δουμε τωρα ποτε θα ξαναερθετε οι “εκτος αθηνων”… δεν πειραζει καλη χρονια και την αλλη φορα θα τα βολεψουμε.Μελονικο Χρονια πολλα με υγεια και ευτυχια
Εσχάτως διαβάζω ότι το άμυλο που περιέχει η άχνη δεν κάνει και το μεγάλο κακό που μας έλεγαν πριν.Στο βαθμό πάντως που βρίσκω άχνη χωρίς άμυλο την προτιμώ.Το τελευταίο τεύχος του ABJ έχει άρθρο του πολύ καλού Randy Oliver σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου. Δεν το έχω διαβάσει ακόμα, μόλις το διαβάσω θα προσπαθήσω να ενημερώσω. Θεωρώ πάντως ότι από μόνη της η μέθοδος δεν αρκεί αλλά σε συνδυασμό με πλαίσια κηφηνόγονου, σίτες στους πάτους, οξαλικό το χειμώνα και θυμόλη στο σιρόπι/ζαχαροζύμαρο, ελέγχει κανείς το βαρρόα σε ποσοστό πάνω του 90%.
Συμφωνω κι εγω οτι δεν αρκει απο μόνο του. Δεν ξερω κι αν βολευει και οικονομικα για να ειμαστε ειλικρινεις… Αλλα όπως είπα.. στα λίγ μελισσια όλα επιτρεπονται!
Εγω βαζω αχνη ζαχαρη του εμποριου χρονια τωρα και δεν εχω προβλημα απο αυτο.Προβλημα εχω αν δεν βαλω καθολου τροφες !!!!!!και λιμοκτονησουν.
Κ & γ… σας ευχαριστώ για όλα!
το θεο… 😉
Κώστα καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές, με υγεία και ευτυχία για σένα και την οικογένεια σου!
Χρόνια Πολλά & Καλά Χριστούγεννα!
Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2009
Χρονια πολλα σε ολους με υγεια,αγαπη,ευτυχια και οτι επιθυμειτε!
Χρόνια ΠολλάΚαλα Χριστούγεννα
Χρόνια Πολλά, Κώστα! Καλά Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά, πάντα με Υγεία!
xronia polla kai kala melia
Χρόνια πολλά, χαρούμενα, ειρηνικά, και ευτυχισμένα, με αγάπη και υγεία.καλές γιορτές.
χρόνια πολλά !!!!!!!!!!!!!!!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ,ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!
Best wishes for a Haapy New Year.
Κώστα χρόνια πολλά με υγεία και δημιουργικότητα
Εύχομαι σε όλους ειρήνη, ευτυχία και πάνω απ’ όλα υγεία! Το 2009 να πραγματοποιηθούν τα όνειρα όλου του κόσμου και να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας ζωντανό και μαζί του και την Ελλάδιτσα μας! Καλές Γιορτές και ευτυχισμένος ο καινούργιος Χρόνος!
Εύχομαι σε όλους ειρήνη, ευτυχία και πάνω απ’ όλα υγεία! Το 2009 να πραγματοποιηθούν τα όνειρα όλου του κόσμου και να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας ζωντανό και μαζί του και την Ελλάδιτσα μας! Καλές Γιορτές και ευτυχισμένος ο καινούργιος Χρόνος!
Χρόνια Πολλά & Ευτυχισμενο το 2009 με υγεία και ευτυχία!
Χρόνια ΠολλάΚαλή Χρονιά
Κώστα, Καλή Χρονιά γεμάτη Υγεία & Ευτυχία!
Καλή Χρονιά φίλε Κώστα.
xronia pola ,kala me igia kai eftixia.
Οτι στον κόσμο επιθυμείς και πλάθεις με το νου σου, να σου το φέρει η χρονιά στην πόρτα του σπιτιού σου .Καλή Χρονιά και γλυκιά σαν το μέλι μας
Καλή χρονια Χρονια πολλα καικαλά
Κωστή, Χρόνια πολλά και καλά , για μέρες δεν μπορούσα να μπώ στο blog απο το site σου λόγο λέει αναδυομένου παραθύρου (κλπ δεν τα καταφέρνω σε αυτά).Που είσαι εσυ ? περνάμε , χτυπάμε αλλά τιποτα (χρησιμοποιώ παλαιότερα λογια του Θεοδόση).Κατι ζητά ο Σπύρος στην ‘κυψέλη” και το περιμένω και εγώ γιατι μου το έχεις τάξει.
Nα είστε καλα κυριοι! καλη χρονια σε όλους. Πραγματι το site ειχε καποιο κόλημμα αυτες τις μέρες κι εγω έλειπα. Κώστα? δεν καταλαβα τι με ρωτας…
oikomell απο σερρες.χρονια πολλα.βαλτε την αχνη μεσα σε ενα μπουκαλι απο νερο μεγαλο αλλα πριν με ψιλο τρυπανακι να του ανοιξετε τρυπες στον πατο ετσι θα σκονιζει καλλυτερα τα πλαισια…….
[…] είναι απο άχνη ζάχαρη που μπήκε νωρίτερα, για βιολογικό περιορισμό (καταπολέμιση) του βαρρόα. Όσες τομές και να κάνω στην πρόπολη, ποτέ δεν βρίσκω […]