Έρχεται λοιπόν ο φίλος μου ο Κώστας με την 9οροφη φωλια. Στο χωρίο λενε καθε όροφο πίτα. Απο τις 9 πιτες λοιπόν οι 4 ηταν ακόμα κολλημένες μεταξύ τους. Συνολικά το σύστημα συνδέετε με μικρα κοματια υλικου και τα κελια κρέμονται το ενα κατω απο το αλλο κι οχι το ενα διπλα στο αλλο όπως των μελισσών. Ειναι δηλαδή σαν ανάποδα ποτήρια. Δεν ειμαι 100% βέβαιος για αυτα που γράφω οποτε αν δουμε κατι ακραίο με διορθώνει όποιος ξέρει.

Το σύνολο της φωλιάς ειναι τυλιγμένο με ενα λεπτο φύλο δημιουργώντας ενα τοίχωμα γυρω της και απομονώντας την απο εχθρους (τι εχθρο να χει αυτο το πραμα?? υποθετω τον καιρο.)

Το υλικο δεν ειναι καποια εκρισση όπως το κερί στη μέλισσα αλλα ενας πολτός απο ξύλο λιωμένα όλα στο στομα των χτιστών και επεξεργασμένα κατάλληλα. Κατι σαν ανακυκλωμένο χαρτι.

Η βασίλισσα χρησιμοποιεί τα κελια μονο για γεννα. Το εντομο αυτό δεν αποθηκευει τροφη στη φωλία και σε καμια περίπτωση δεν κανει μελι…

Στη φωτο που ακολουθεί φαίνεται ενας απο τους σπασμένους ορόφους. Τα λευκα ειναι κελια που εχουν κλείσει και περιεχουν τις υπο μεταμόρφωση προνύμφες.

Οι προνύμφες αυτές οταν έφτασε η ωρα να κλειστούν στα κελιά τους έπλεξαν ενα μεταξένιο κάλυμμα σε αυτα και μειναν μεσα στην ησυχία τους για να μεταμορφωθούν σε πλήρες εντομο.

Υποθέτω οτι το υψος του καλύματος ορίζει και το μεγεθος του εντομου και το φύλο. Το αρσενικο λογικα θα ειναι το μεγαλύτερο.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper