Κισσοί. Θυμάμαι κάποτε να μάχομαι ώρες με κάποιους απο αυτούς. Βλέπεις το δευτερεύον σπίτι στο χωριό, αυτό στο περιβόλι, κάποτε κινδύνεψε να γίνει δικό τους. Τραβαγες ενα κλαδι και ερχόντουσαν μαζι του πλάκες απο τη σκεπή. Ήσουν μέσα στο σπίτι και απο τα κενα στα σκεβρωμένο κουφώματα, έμπαιναν ολόκληρες περικοκλάδες.

bees

Την πρώτη χρονια που αποφάσισα να το καθαρίσω μου πήρε ωρες να τα κόψω. Ηταν μια εργασία που πριν απο μένα, μπορει να ειχε και 7 – 8 χρονια να γινει. Ζούγκλα. Εκ τότε κάθε χρόνο μέσα στον Αύγουστο, ήξερα οτι πρέπει να φάω καμία ωρίτσα να τιθασεύω τον κισσό ώστε να μην ξανα κλείσει όλο το κτίριο.

bees

Ειναι όμως πολυ καλό μελισσοκομικό φυτο και δίνει γύρη και νεκταρ σε καλές ποσότητες. Ετσι τώρα πια οταν ειμαι στο χωριο ο φουκαράς ο κισσος που ειναι δίπλα στο κτίριο κόβετε και πάλι από τη ρίζα, (ξαναπετάει βέβαια) ενώ οι αλλοι, που συναντώ στο δρόμο για το περιβόλι μου ανοίγουν την καρδία, καθώς ειναι γεμάτοι απο μέλισσες. Οι φωτογραφίες είναι από τα τέλη Αυγούστου.

bees
bees

Δεν έχουν ανοίξει ακόμα όλα τα λουλούδια, αλλά σφύζουν απο επισκέπτες και ζωή. Τώρα λογικα θα γίνεται χαμός. Οι πρώην καλλιεργήσιμες πεζούλες, έχουν πλέον καταληφθεί.

bees

Οι μέλισσες σπεύδουν να πάρουν την τροφή τους και τα γνωστά και μη εξαιρετέα σερσενάνκια δράττονται της ευκαιρίας και κάνουν κι αυτα το γεύμα τους.

bees

Ανυπομονώ να ξαναπάω στο χωριό να δώ πως θα κλείσει η ανθοφορία τους και αν πραγματικά θα εχουν ωφελήσει τα δικα μου μελισσια. Υποχρεώσεις όμως και προβληματάκια που θα παλέψουμε, με καθηλώνουν προσωρινά εδώ. Δεν πειράζει, καλη ορεξη σε όλους, σερσενια δευτερευόντος (η φύση τα χει… τι να κάνουμε) και μέλισσες κυρίως (να ξεχεμιωνιασουν καλά, να πάρουμε και κανα μελι)

bees
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper