Kέφια…
Tην προηγούμενη εβδομάδα που άνοιξα τα μελίσσια, βρήκα μια “νεόκτιστη γλώσσα” κερήθρας (link, σχετικό με το χτίσιμο).

Δεν τη χάλασα και χτες που ξανάνοιξε για να τροφοδοτήσω, την είχαν μεγαλώσει… Την αφαίρεσα τελείως και πρόσθεσα κι ενα χτισμένο, αλλά άδειο πλαίσιο που είχα από πέρσι.Θεώρησα ότι αν έχει τάση να χτίζει ίσως θέλει χώρο. Σήμερα που ξανάνοιξα από περιέργεια για να δω πως παίρνουν την τροφη, βλέπω ότι την ξεκίνησαν πάλι.

Θέλω να πιστεύω ότι η Άνοιξη θα μας βρει πολύ ακμαίους. Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο μελίσσι χτίζει λόγο έλλειψης χώρου γιατί έχει και μάλιστα αρκετό. Μάλλον δεν του αρέσουν οι κερήθρες που ήδη έχει μέσα…
σ.σ. Την τροφή που έβαλα, ήθελα να την ελέγξω γιατι δέν την έχω ξαναχρησιμοποιήσει.
Είχε και γύρη και στο μαγαζί που μου την πούλησαν με θορύβησαν λίγο, εξου και ο επαναληπτικός έλεγχος σήμερα. Μου είπαν οτι η τροφή αυτη χαλάει και θα πρέπει να καταναλωθεί σύντομα. Πραγματικά οι μέλισσες έχουν πέσει με τα μούτρα και την εξαφανίζουν. Για να δούμε.


Να σε ρωτήσω 2 πράγμαυα α) τις κυψέλες σου τις είχες γεμάτες απο πλαίσια ή είχες λιγότερες απο 10 μέσαβ) ποιά τροφή χρησιμοποίησες και σε πόσο καιρό σου είπαν στο μαγαζί οτι θα πρέπει να καταναλωθεί για να μην χαλάσειΦιλικά και συντροφικά….
Exουμε και λέμεα) οι κυψέλες αυτες δεν είναι μια με 10 σκαρτα πλαισια και μια με 6…Αυτες ειναι που είδα και το Σαββατο που έβαλα την τροφή και την Κυριακη που την βλέπω οτι την τρωνε με πολυ ευχαρίστηση. Οι αλλες που ειναι στην Ερετρια και ειναι μεγαλουτισκα μελισσακια και μαχιμα, δεν ξέρω τι έκαναν.β) η τροφη ειναι απλό ζαχαροζύμαρο και ζαχαροζύμαρο με γύρη. Μου είπαν οτι αυτο με τη γύρη έχει ζωή ενα μηνα γιατι δεν έχει κανενός είδους συντηριτικό και μετά θα χαλάσει. Το πια τροφή ειναι θα στο πώ έτσι που να μην κανουμε αμεση διαφήμιση, αλλα οι μελισσοκόμοι μαλλον θα κατάβουν.Απο το κατάστημα του Γερακα.Βασικα δεν ειμαι σταθερός στις επιλογές μου και απο του χρόνου λέω να γίνω λίγο πιο ψαγμένος στο θέμα.
http://www.assale.net/
Κώστα και λοιποί επισκέπτες σας χαιρετώ.Είναι αλήθεια πως δεν έχω καμία σχέση με τη μελισσοκομία, αλλά σε παρακολουθώ πολύ καιρό επειδή οι σελίδες σου όπως και οι συζητήσεις των επισκεπτών με ελκύουν. Συγχαρητήρια σε όλους σας.Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Ξέρει κανείς πως μπορείς να ξεχωρίσεις το ανόθευτο μέλι από τα υπόλοιπα? Άκουσα πως αν βουτήξεις στο μέλι ένα δάχτυλο βρεγμένο με νερό, αν κολλήσει μέλι ή όχι στο δάχτυλό σου θα δείχνει αν το μέλι είναι καθαρό ή όχι. Γνωρίζεις αν ισχύει κάτι τέτοιο ή κάποια άλλη μέθοδο?Σε ευχαριστώ ειλικρινά.Γιάννης Βασαγιάννης
Γεια σου Γιαννη κι ευχαριστούμε για τα καλα σου λόγια. Σε φαντάζομαι στο σουπερ μαρκετ με το λεκανακι, να βρεχεις το δαχτυλο και να το βουτας σε όλες τις συσκευασίες για να δεις πιο ειναι καθαρό! Πλακα κάνω.Το θέμα της νοθείας ειναι μεγάλο. Πρώτα απ όλα τι εννοούμε νοθεία?Το μέλι ως προϊόν δεν νομίζω οτι νοθευται για πολλους λόγους, που θα παρει ώρα να εξηγήσω. Δηλαδη, νοθευμένο μέλι, δεν πιστεύω οτι μπορείς να αγοράσεις. Μπορείς όμως να το καταναλώσεις έξω. Πχ αν παραγγείλεις έξω λουκουμάδες μόνο μέλι δεν θα έχουν επάνω.Το ζήτημα ειναι αν το μέλι που αγοράζεις είναι ποιότητας ανάλογης της τιμής του και προσέχω τι λέω. Δεν λεω αν ειναι κακής ποιότητας γιατι και το χειρότερο μέλι μαλλον καλό ειναι. Λεω αν αναλογεί στην τιμή του η αν το συγκρίνεις με ενα προσεκτικά φτιαγμένο μέλι. Αυτο για να ελεγχθεί θέλει εργαστήριο νομίζω.
Κώστα σε ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν αγοράζω ποτέ μέλι τυποποιημένο, παρά μόνο από “γνωστούς”. Θεωρώ πως έτσι τιμώ περισσότερο τον παραγωγό. Αν τώρα αγοράζω δεύτερης ποιότητας πιθανώς δε θα το μάθω ποτέ. Εύχομαι καλή συνέχεια, δύναμη και αγάπη σ’ ό,τι κάνεις
Γιάννη, αν αγοραζεις απευθείας απο παραγωγό πιστευω ειναι αδυνατο να πάρεις κατι “νοθευμενο” (τα εισαγωγικά ειναι γιατι το μέλι δεν νοθευται με τη στενη εννοια του όρου)