Οι κηφήνες είναι μεγαλύτεροι – πιο εύρωστοι από τις εργάτριες. Εύκολα μπορείς να τους ξεχωρίσεις από εμφανείς διαφορές  (όπως το ότι είναι στρουμπουλοί) αλλά και από τις λιγότερο εμφανείς, (όπως το ότι δεν θα σε κεντρίσουν αν τους ενοχλήσεις). [κηφήνας 1 και κηφήνας 2]

Ένα από τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα είναι τα τεράστια σετ ματιών που κυριαρχούν στο κεφάλι τους. Είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των εργατριών και είναι και αυτά μαύρα.
Όμως υπάρχει η πιθανότητα κάποια φορά να μας εκπλήξουν, όπως έγινε πριν λίγες μέρες στο μελισσοκομείο του φίλου μου, του Αντρέα. Ο Αντρέας με πήρε τηλέφωνο για να μου περιγράψει το περίεργο φαινόμενο, μήπως μπορώ να του το εξηγήσω:

Στο μελίσσι του κυκλοφορούσαν κηφήνες με λευκά μάτια. Ούτε εγώ μπορούσα να το εξηγήσω και δεν το είχα ξανασυναντήσει. Μέχρι την επόμενη μέρα όμως που συναντηθήκαμε, οι δικές του επαφές με άλλους μελισσοκόμους και μια μικρή έρευνα που έκανα εγώ στο internet, μας έδωσε την απάντηση.
Η εμφάνιση κηφήνων με “ιδιαίτερο” χρώμα ματιών είναι σχετικά συχνό φαινόμενο ως αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης. Η μετάλλαξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενδογαμίας και αιμομιξίας. Όταν το μελισσοκομείο δεν έχει πολλές πολλές επαφές με άλλα μελίσσια είναι πιθανό να παρουσιάσει τέτοια προβλήματα, αφού μεταξύ “μελισσοκομικών γενιών”, κηφήνες θα ζευγαρώσουν με αδελφές των μαμάδων τους κλπ.

Ειδικά στο συγκεκριμένο μελίσσι που εμφανίστηκαν οι συγκεκριμένοι κηφήνες, τα πράγματα ίσως ήταν πιο εύκολο να εξελιχθούν, αφού η βασίλισσα απουσίαζε και το μελίσσι ήταν αρρενοτόκο, γεννούσαν δηλαδή οι εργάτριες και κατά συνέπεια έκαναν κηφήνες. Το γεγονός οτι ο κηφήνας είναι προϊόν παρθενογέννεσης, σημαίνει οτι έχει ενα χρωμόσωμα οπότε τέτοιοι εκφυλισμοι είναι δυσκολότερο να καλυφθούν. Ετσι τα λευκά μάτια ( ή κίτρινα ή και αλλαγές στα φτερά ) είναι πιο ευκολο να παρουσιαστούν σε αυτούς.

Είναι δε πιθανό να συναντήσει κανείς ακόμα πιο έντονα προβλήματα, όπως κηφήνες με πόδια εργάτριας κηφήνες με ένα μάτι λευκό ένα κανονικό και άλλα περίεργα.

Οι συγκεκριμένοι κηφήνες ήταν νεκροί όταν τους φωτογράφισα και χα’ιρομαι  που ο Αντρέας που μου έδωσε την ευκαιρία να τους δω από κοντά. Είναι τυφλοί. Τα λευκά μάτια δεν είναι λειτουργικά. Το έντομο όμως (με εξαίρεση το οτι ζουσε σε ενα αρρενοτοκο μελίσσι) θα έκανε μια φυσιολογική ζωή. Φυσιολογική, μέχρι τη στιγμή που θα βγει από την κυψέλη και τότε η δυσλειτουργία των ματιών του θα τον προδώσει. Άλλωστε το ότι η φύση τον προίκισε με τεράστια μάτια σημαίνει ότι του χρειάζονται περισσότερο από ότι στα αλλά μέλη της κυψέλης. Το γεγονός ότι η μετάλλαξη του τα στέρησε τελείως προφανώς είναι μοιραίο.

Το συγκεκριμένο μελίσσι έχει σοβαρότερα προβλήματα αφού όπως είπα είναι αρρενοτόκο. Το θέμα της μετάλλαξη λύνεται με το να φροντίσει ο μελισσοκόμος να ανανεώσει τα γονίδια του μελισσοκομείο του με καμία νέα βασίλισσα ή κυψέλη.

white eyed drone κηφήνας με λευκά μάτια
white eyed drones κηφήνες με λευκά μάτια
white eyed drones κηφήνες με λευκά μάτια

img8308

πηγές:

beelab.agro.auth.gr

glenn-apiaries.com

beeinformed.org

ucanr.edu

υ.γ. (update): νομίζω οτι υπάρχει ενδεχόμενο να γεννηθούν προβληματικοί κηφήνες που στις πρώτες μέρες τα μάτια τους να είναι λευκά αλλά σταδιακά να αποκατασταθούν και να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper