To καλοκαίρι που πέρασε είχα την τύχη να συναντήσω μερικά έντομα που δεν είχα ξαναδεί ή προσέξει επαρκώς. Από αυτά έχω ήδη αναφερθεί στην μοναδική εμπειρία του να γίνεις μάρτυρας της μεταμόρφωσης ενός τζίτζικα  ενώ θα γράψω και για μερικά ακόμα τις επόμενες μέρες.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ ιδιαίτερα σε έναν γρύλο, για να τονίσω την σπανιότητα μερικών εντόμων και το ότι η ζωή πολλών από αυτά που περνάνε κάτω από τη μύτη μας μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία απ’ όσο νομίζουμε.

saga pedo predatory bush cricket γρύλος

saga pedo predatory bush cricket γρύλος

Ο γρύλλος αυτός είχε την “ατυχία” να βρεθεί μπροστά μου ένα καλοκαιρινό βραδάκι. Ήμουν εντός έδρας και είχα την ευχέρεια τόσο να τον μαζέψω, όσο και να το κρατήσω για να τον φωτογραφίσω την επόμενη μέρα. Μιλώντας αργότερα με έναν φίλο που συλλέγει έντομα για επιστημονικούς σκοπούς και αφού είδα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο είδος, έμαθα ότι  ο γρύλος αυτός είναι προστατευόμενος!

 

 

Με μια μικρή έρευνα είδα λοιπόν ότι αφενός ο saga pedo όντως σπανίζει, αφετέρου είναι όντως προστατευόμενο είδος σε κάποιες χώρες. (Αν είναι pedo κι όχι κάποιο άλλο saga, χωρίς αυτό να αλλάζει κάτι, ούτε στη σπανιότητα ούτε στην αξία του). Ο γρύλος λοιπόν αφού φωτογραφήθηκε αφέθηκε και πάλι ελεύθερος μετά Βαΐων και κλάδων. Πολλοί θα αναρωτηθούν τι βλακείες είναι αυτές που γράφω και τι αξία έχει ένας γρύλος, αν εξαφανίζονται τα έντομα κλπ

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά και όπως έχω ξαναπεί υπάρχει ένα απλό παράδειγμα για να δει κανείς πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να χαλάσουμε το περιβάλλον μας. Η ερώτηση έχει ξαναγίνει από εδώ:

 

Από πότε έχεις να δεις πυγολαμπίδα;

 

Γιατί εγώ χωρίς να είμαι κανένας γέρος που λέει ιστορίες από την κατοχή, έχω να πω ότι έχω παίξει πολύ με πυγολαμπίδες σαν παιδί αλλά η πυγολαμπίδα σήμερα είναι επίσημα είδος υπό εξαφάνιση και δεν είναι επειδή τις έβαλα εγώ όλες σε ένα μπουκάλι (όπως έκανα).
Τα έντομα είναι ευαίσθητα, κάποια από αυτά είναι απειλούμενα και κάποια από αυτά που ξέρουμε είναι υπό εξαφάνιση.

 

Η οικολογική μας ευαισθησία δεν πρέπει να αναλώνεται μόνο στο να “σώσουμε τις μέλισσες” επειδή ο Αϊνστάιν δεν είπε ποτέ τη βλακεία που το χρεώνουν.

 

Ειδικά για την Ελλάδα όσο και να έψαξα, δεν μπόρεσα να βρω μια λίστα με προστατευόμενα έντομα. Φαίνεται εδώ δεν κινδυνεύει τίποτα.

 

Για την ιστορία να πω ότι Οι γρύλοι που αριθμούν πάνω από 900 είδη είναι γενικά παμφάγα αλλά  ο εικονιζόμενος πράσινος κύριος ή κυρία, είναι ένας άξιος θηρευτής εντόμων. Το μαρτυρούν και τα πολύπλοκα σαγόνια του που μοιάζουν κάπως με αυτά του Αλόγου της Παναγίας.

saga pedo predatory bush cricket γρύλος

τα σαγόνια του saga pedo

Τα γεμάτα αγκάθια πόδια του, αποτελούν παγίδες θανάτου για πολλά άλλα έντομα.

 

Ταυτοποιήθηκε και ονομάστηκε πριν από 240 χρόνια, το 1771 από τον  Peter Simon Pallas Σήμερα θεωρείται απειλούμενο είδος σε παγκόσμια κλίμακα 7473 15082015
Πηγές:

en.wikipedia.org/wiki/Saga_pedo

 

saga pedo predatory bush cricket γρύλος

Αγκάθια στα πόδια – αρπάγες

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper