O δυνάστης του μικρόκοσμου μιας κυκλαδίτικης ζαρτινιέρας…
Ζβίνγκα στο βασιλικό!!! Ουτε σφήκα, ουτε σφίγγα… ζβίνγκα. Και με το ν πολυ έντονο… ζβίν – νγκα θα τόλμαγα να πώ. Αυτό ειπε ο Ιάκωβος, ιδιοκτήτης τόσο της ζαρτινιέρας όσο και των παρακείμενων μελισσιών, που εντυπωσιάστηκε κι αυτος με το θέαμα.
Το σερσένι (όπως το ξέρω εγώ) – vespa orientalis κανονικά, κάνει επιδορμές στις κυψέλες για να κλέψει μέλισσες. Δεν το είχα ξαναδεί να κυνηγάει με τέτοια ένταση και σύστημα στο χώρο βοσκής. (ευχαριστώ τον κ. Αλεξανδρο Παπαχριστοφόρου για την υπόδειξη του στις 03.04.07 οτι τελικα το εικονιζόμενο έντομο ειναι vespa orientalis κι oχι crabro όπως ειχα αρχικά γράψει)
Πιανοντας τα πράγματα απο την αρχή, η ζαρτινίερα στην οποία αναφέρθηκα στο προηγούμενο post, καταδυναστεύονταν καθε μέρα απο αυτον τον τρομέρο κυνηγό. Δεν πείραζε τα άλλα έντομα. Μονο τις μέλισσες!
Δεν ειμαι σιγουρος αν ήταν ένα ή περισσότερα. Ερχόταν πάντως περιοδικά. Τσιμπαγε μια μέλισσα. Την τεμάχιζε λίγο πιο δίπλα και μέτα πάλι το ίδιο. Ηλίαση έπαθα για να το φωτογραφίσω.
Το πραγμα ηταν δύσκολο. Κι εγώ κουραζόμουνα κι αυτό. Εγω απο τον ήλιο και τη συνεχή κίνηση κι αυτο απο την ενοχλητική παρέα μου. Σε κάθε του πτηση, κάποιος με φωτογραφική μηχανή κολημένος πίσω του, τρόμαζε την πιθανή του λεία και του έκανε το κυνήγι δυσκολότερο*.
Είτε πετά τρυγύρω και ψάχνει,
είτε στήνει ενεδρες μέσα στα φυλλώματα.
Παντα προσπαθεί όμως να περάσει απαρατήρητο απο τις μέλισσες.
Με εμένα πίσω του να φωτογραφίζω δεν ειναι ευκολο όμως, ενοχλείται…
Αλλοτε του διώχνω τα θηράματα και μένει άπραγο στα κενά ανθη…
Αλλοτε τα καταφερνει παίρνει μια μέλισσα και φεύγει μακρια, πριν προλάβω να βγάλω μια κοντινή φωτγοραφία…
Κι εγώ με τη σειρά μου να προσπαθώ να βγάλω μια κοντίνη με το θήραμα, χωρίς να ειναι κουνημένη.
Όταν επιτέλους τα κατάφερα μια ακόμα δύστυχη μελισσούλα είχε πέσει στην αγγαλιά του δολοφόνου της.
Δεν είμαι σίγουρος για τη διαδικασία που ακολουθείται. Σε μερικές μέλισσες που πρόλαβα να δώ, το σερσένι προχωρούσε σε τεμαχισμο. Ο Ιακωβος μου έλεγε οτι κράταγε μόνο το θώρακα. Αφαιρούσε δηλαδη κοιλια και κεφάλι κι επαιρνε το υπόλοιπο στη φωλια του. Πιθανό.
Έχω φωτογραφίσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, πολύ πιο εντυπωσιακό όμως, με σαυρα(!) (το post ειναι εδώ), αλλα και μέλισσες να σκοτώνουν Σερσένι. (σπάνιο) Επίσης υπάρχει κι ενα πιο παλιο post για την σφήκα, η οποία επίσης κυνηγάει μέλισσες καμια φορά, αλλα και για άλλα σερσένια, που δεν είχαν τύχη…
Όπως και να έχει, η μέρα κάνει τον κύκλο της οι επιζήσαντες γυρνάνε στις φωλιες τους και οι μάχες της ζαρτινέρας παύουν, επιτρέποντας στα γατάκια να αράζουν στην μαντρούλα και απολαμβάνουν.
_______________________________________
* Εδώ αποδείχθηκε και πόσο δύσκολα σου επιτείθετε αυτό το έντομο. Αρκεί να σκεφτεί κανεις πόσες φορες το ακούμπησα καταλάθος για να πάω κοντα και να το φωτογραφίσω αλλα δεν με κέντρισε.
1ον Μάλλον θα το είχε πειράξει ο ήλιος και γι’ αυτό δεν σε τσίμπησε2ον τι πατέρας είσαι εσύ, που έβλεπες τα ξαδέρφια των παιδιών σου να τα σκοτώνουν και δεν έκανες τίποτα (μάλλον έκανες, τα φωτογράφιζες)3ον που στο καλό είναι τραβηγμένες αυτές οι φωτογραφιές? Ωραία θέα!!
Δεν τσιμπανε… ειναι πολυ καλα (αν δεν πιστευεις δες αυτο το video)Δεν σκοτωνω οτι βρω.. ειμαι ηθικος. Κανω συμφωνιες. Τους λεω να κατσουν να τα φωτογραφισω και τα αφηνω να φυγουν…
ελπίζω μόνο τα έντομα…ωραιές φώτος! 😉
φίλε…ο τύπος στο βίντεο είναι στη τσίτα! Κοίτα τα νεύρα του χεριού του! πάντως αρκετά γενναίος!
stin astipalia mou eipan gia tis euegertikes idiotites tou epimenou. einai to proto meli pou vgainei. etsi mou eipan. alla edo nomizo pos tha matho ti isxiei kai ti oxi.euxaristo
Τελικά το σερσέγκι είναι ένας μεγάλος κυνηγός απο ότι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά απο τις καταπληκτικές φωτογραφίες. Και θα ήταν αγαπητό έντομο αν δεν κατέστρεφε τους ώριμους καρπούς με τόση μανία.Κάπου είχα δεί οτι κάποια παραλλαγή τους ονομάζεται και cicada killers.
Ενδιαφέρον έντομο το cicada killer. Προσπαθούσα το καλοκαίρι να πιάσω ένα που του εμοιαζε καταπληκτικα στις διαγραμμίσεις αλλα ήταν κιτρινόμαυρο. Αυτο βέβαια, κατα βάση κυνηγάει τζτιτζίκια (cidadas)αλλα πραγματικα η συμπερτιφορά μοιάζει.
συμπεριφορά…. 🙂
Κώστα Καλημέρατελικά ένα βιβλίο(Ρέρρες;) για τις σφήκες που κάπου αναφέρθηκε το έχετε βρεί πουθενά;Ετσι για να διαπρέψουμε στο θέμα.:):):)
Το βρήκα!Γιάννης Ρέρρας – Σφήκεςτιμή 3€Αποστολή με αντικαταβολή + ταχυδρομικά έξοδα.Παραγγελίες Μελισσοκομική Επιθεώρηση τηλ.: 239020/91575:)
[…] κυνηγούς. Θυμίζω βοσκές σε φοίνικες σε κισσούς και σε ζαρτιέρες και προφανώς στις ίδιες τις […]
[…] την αμυγδαλιά. (το κάνουν αυτό κατα συρροή 1 , 2 , 3)Όμως οι φωτογραφίες έδειξαν οτι το σερσένι ήθελε να […]