Ζβίνγκα στο βασιλικό!!! Ουτε σφήκα, ουτε σφίγγα… ζβίνγκα. Και με το ν πολυ έντονο… ζβίν – νγκα θα τόλμαγα να πώ. Αυτό ειπε ο Ιάκωβος, ιδιοκτήτης τόσο της ζαρτινιέρας όσο και των παρακείμενων μελισσιών, που εντυπωσιάστηκε κι αυτος με το θέαμα.

Το σερσένι (όπως το ξέρω εγώ) – vespa orientalis κανονικά, κάνει επιδορμές στις κυψέλες για να κλέψει μέλισσες. Δεν το είχα ξαναδεί να κυνηγάει με τέτοια ένταση και σύστημα στο χώρο βοσκής. (ευχαριστώ τον κ. Αλεξανδρο Παπαχριστοφόρου για την υπόδειξη του στις 03.04.07 οτι τελικα το εικονιζόμενο έντομο ειναι vespa orientalis κι oχι crabro όπως ειχα αρχικά γράψει)

Πιανοντας τα πράγματα απο την αρχή, η ζαρτινίερα στην οποία αναφέρθηκα στο προηγούμενο post, καταδυναστεύονταν καθε μέρα απο αυτον τον τρομέρο κυνηγό. Δεν πείραζε τα άλλα έντομα. Μονο τις μέλισσες!

Δεν ειμαι σιγουρος αν ήταν ένα ή περισσότερα. Ερχόταν πάντως περιοδικά. Τσιμπαγε μια μέλισσα. Την τεμάχιζε λίγο πιο δίπλα και μέτα πάλι το ίδιο. Ηλίαση έπαθα για να το φωτογραφίσω.

Το πραγμα ηταν δύσκολο. Κι εγώ κουραζόμουνα κι αυτό. Εγω απο τον ήλιο και τη συνεχή κίνηση κι αυτο απο την ενοχλητική παρέα μου. Σε κάθε του πτηση, κάποιος με φωτογραφική μηχανή κολημένος πίσω του, τρόμαζε την πιθανή του λεία και του έκανε το κυνήγι δυσκολότερο*.
Είτε πετά τρυγύρω και ψάχνει,

είτε στήνει ενεδρες μέσα στα φυλλώματα.

Παντα προσπαθεί όμως να περάσει απαρατήρητο απο τις μέλισσες.


Με εμένα πίσω του να φωτογραφίζω δεν ειναι ευκολο όμως, ενοχλείται…

Αλλοτε του διώχνω τα θηράματα και μένει άπραγο στα κενά ανθη…

Αλλοτε τα καταφερνει παίρνει μια μέλισσα και φεύγει μακρια, πριν προλάβω να βγάλω μια κοντινή φωτγοραφία…

Κι εγώ με τη σειρά μου να προσπαθώ να βγάλω μια κοντίνη με το θήραμα, χωρίς να ειναι κουνημένη.

Όταν επιτέλους τα κατάφερα μια ακόμα δύστυχη μελισσούλα είχε πέσει στην αγγαλιά του δολοφόνου της.

Δεν είμαι σίγουρος για τη διαδικασία που ακολουθείται. Σε μερικές μέλισσες που πρόλαβα να δώ, το σερσένι προχωρούσε σε τεμαχισμο. Ο Ιακωβος μου έλεγε οτι κράταγε μόνο το θώρακα. Αφαιρούσε δηλαδη κοιλια και κεφάλι κι επαιρνε το υπόλοιπο στη φωλια του. Πιθανό.

Έχω φωτογραφίσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, πολύ πιο εντυπωσιακό όμως, με σαυρα(!) (το post ειναι εδώ), αλλα και μέλισσες να σκοτώνουν Σερσένι. (σπάνιο) Επίσης υπάρχει κι ενα πιο παλιο post για την σφήκα, η οποία επίσης κυνηγάει μέλισσες καμια φορά, αλλα και για άλλα σερσένια, που δεν είχαν τύχη…

Όπως και να έχει, η μέρα κάνει τον κύκλο της οι επιζήσαντες γυρνάνε στις φωλιες τους και οι μάχες της ζαρτινέρας παύουν, επιτρέποντας στα γατάκια να αράζουν στην μαντρούλα και απολαμβάνουν.

_______________________________________

* Εδώ αποδείχθηκε και πόσο δύσκολα σου επιτείθετε αυτό το έντομο. Αρκεί να σκεφτεί κανεις πόσες φορες το ακούμπησα καταλάθος για να πάω κοντα και να το φωτογραφίσω αλλα δεν με κέντρισε.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper