Αποφάσισα οτι αυτο το post θα βγει λιγο μεγαλο και δεν θελω. Μάλλον λοιπόν πρεπει να το σπασω… Ας δουμε λοιπον σαν κεφάλαια τη ολη ιστορια.


Bασιλικό κελί. Η προνυμφη μέσα του θα γίνει βασίλισσα και θα “διαφύγει” με εναν αφεσμο…

Ενα ειναι… οι αφεσμοι γενικα...
Μετα τη σμηνουργία, ο πληθυσμός του μελισσιου που φευγει προς ανεύρεση νεας κατοικίας ονομάζεται αφεσμος. Ο αφεσμός ειναι ίσως η πιο “ψαρωτική” εικόνα μελισσιού που μπορει να έχει καποιος (μη συνηθισμένος στα μελίσσια) ειναι όμως και η πιο ανώδυνη και άκακη επαφη με τις μέλισσες.

Αρκει να φανταστεί κανεις οτι 8 – 9 χιλιάδες μέλισσες (γιατι όχι και περισσότερες) να πετουν όλες μαζι, με τη βασίλισσα τους και καποια στιγμη να κρέμονται σε απο ενα κλαδί μπροστά στο σπιτι μας σχηματίζοντας μια τεράστια σφαίρα. Ειναι όντως αγχωτικό.


Μικρός αφεσμος σε κληματαρια… κοντινό πλάνο

Ομως οι μέλισσες που απαρτίζουν τον αφεσμο ειναι παντα εξαιρετικά ήρεμες. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ τη συλλογή τους απο κάποιον ασχετο, αλλα για το μελισσοκόμο η σύλληψη τους ειναι ανώδυνη και ακίνδυνη. Οι εργατριες, οι οποίες έχουν και το κεντρι έχουν ειναι φορτωμένες με μέλι το οποίο θα αποτελέσει τις πρωτες προμήθειες στη νεα τους φωλιά. Ετσι οι κοιλίες του ειναι γεμάτες και δυσκαμπτες όντας δυσκινητες δεν μπαίνουν καν στον κοπο να σε κεντρισουν. Αυτες που ειναι πιο δραστήριες επίσης ειναι απασχολημένες.

Ειναι κατα κάποιον τρόπο σε μια “διατεταγμένη υπηρεσία.” Να βρουν το κατάλληλο μέρος για το νέο σπιτικό οπότε ουτε αυτές έχουν διάθεση για μαχες και ηρωισμούς Ετσι ο μελισσοκόμος μπορει ευκολα να πλησιάσει τήν εντυπωσιακή, ελεύθερη μάζα των μελισσών και να την τοποθετήσει σε μια νεα φωλιά (κυψέλη) της αρεσκείας του (και τους). Αφεσμους συναντούμε εύκολα κοντά σε μελισσοκομεία κατα την ανοιξη. Αυτος ήταν και εφιαλτης μου για αρκετα χρόνια μιας και τα δυο σταθερα μελισσοκομία μου ηταν εντος κατοικημένων περιοχών. Την πρωτη χρονια που απετυχα να επιτηρησω τη διαθεση σμηνουργίας των μελισσιων μου γεμίσαμε τη γειτονια με μελισσες. Καποιες τις προλαβαμε στο τσακ. Αλλες τις προλαβε…. η αστυνομία σε γειτονικες αυλες (αυτα ας μεινουν μεταξυ μας ομως… δεν θα ηθελα να το δημοσιεύσω περισσότερο γιατι δεν ξερω ποτε παραγράφεται το αδίκημα της αμέλειας των μελισσιων μου και ισως με κυνηγάνε ακομα. 🙂

Tο γεγονος οτι καποιος τυχερος αστυνομικος που ασχολούνταν με τη μελισσοκομία τσίμπησε ενα μελισσι μου απο τη γειτονία ισως εχει πλάκα Το γεγονος ομως οτι δεν εχεις ιδεα πόσο σαπσμωδικα θα αντιδράσει κάποιος που θα δει χιλιάδες μελισσες στην αυλή του η τι θα γινει αν καποιος αλλεργικος γειτονας εχει καποια δυσάρεστη επαφή με μέλισσα σου ειναι εξαιρετικά σοβαρο.Οποτε μετακίνησα τελικώς τα μελισσια μου και τωρα κοιμάμαι ήσυχος.


O μέλισσες του προηγούμενου αφεσμου, αφου εχουν δεχτέι να μπουν σε μια κυψελη που έβαλα απο κατω τους.

Σε καθε περίπτωση καποιος που θα βρει εναν αφεσμο σε σημειο που τον ενοχλεί (στην αυλη του πχ.) καλύτερα να μη δοκιμασει να κανει κατι μόνος του, Αν φωναξει κάποιο μελισσοκόμο θα ερθει σιγουρα να το μαζεψει και θα ειναι κατι παραπανω απο χαρούμενος για το νεό του μελισσι. Αν παλι δεν γνωρίζει καποιο μελισσοκόμο η δεν υπαρχει καποιος κοντά (καποια στιγμη με φωναξαν μεσω του blog σε καποιο σπίτι για τη συλληψη ενος αφεσμου… ομως το μελισσι ηταν στο Ριο κι εγω στη Αθηνα) τότε η αστυνομία η πυροσβεστική θα μπορει σιγουρα να βοηθήσει. Αν παλι κανουμε υπομονή μια μερα, ο αφεσμος θα βρει μια νεα κατοικια και θα φυγει (αποκλείεται να μεινει στο κλαδί που τον βρήκαμε)

Το μονο πρόβλημα θα ειναι να βρει στεγη καπου κοντα και να μας ενοχλήσει μετα. Την Παρασκευή μου ζήτησαν βοήθεια για κατι σχετικο αλλα τελικα το ανελαβε ο Σπυρος. (Υποθετω – ελπιζω θα βαλει καποιο σχετικο post καποια στιγμη αν και μαλλον δεν φωτογραφήθηκε η συλληψη η οποια περιλάμβανε ξηλώματα τοίχων σε κουζίνες και αλλα ακραία.. )

Οι αφεσμοι γενικά συλλαμβάνονται εύκολα. Καποιες φορες υπαρχει δυσκολια επειδη το σμαρι ειναι σε δύσβατο η ψηλο σημειο. Εκει καλο ειναι να αποφεύγετε η σύλληψη του. Ο αφέσιμος που ειναι ψηλα δεν ειναι αξιόλογο

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper