χμ. μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που έμαθα σήμερα, αφορά γενικά τους χειρισμούς μου αλλά και ειδικά το Φωκίδα project. Θυμίζω ότι πρόκειται για δυο και μόνο κυψέλες που εχω στη Φωκίδα και θυσιάζονται στο βωμό του κακού προγραμματισμού. Τα μελισσακια αυτα πηγαν εκει, με πρωτη παραδοχη οτι ειναι χαμένα. Τι εννοώ? Θα τα έβαζα εκει και θα εβλεπα 1ον αν ειμαι ικανος να τα φροντιζω ενω ειναι 4 ωρες μακρια μου (και οδηγω γρήγορα) και 2ον αν ειναι δυνατόν να ανταποκριθούν στο οχι και τοσο φιλόξενο υψόμετρο των 1000 μετρων. Αν τα κατάφερναν θα πηγαίναμε στο σταδιο δυο, δηλαδη στη μεταφορα κι αλλων μελισσιών εκει, η στην αναπαραγωγή αυτων.

bees.gr

Τελικα επιβίωσαν αρα παμε στο σταδιο 2, αλλα υπαρχει κι αλλος ενα παραγοντας που λεγετε κακος χειρισμός και επιβίωσαν και απο αυτον. (ισως τυχη, ισως τελικά οι συνθηκες ειναι καλες εκει).
Μολις σημερα λοιπον μου υπέδειξαν τα εξης λαθη που εκανα (αλλα δεν απέβησαν μοιραία)
1. τα μελίσσια ηταν αδυναμα και χωρις πολύ φαι. Ετσι τους προσεθεσα απο ενα πλαίσιο με λίγο κλειστό μέλι ωστε να εχουν τροφή γα το χειμώνα. Τοτε νόμιζα οτι αυτο θα ηταν ανεπαρκές και ιδανικα ηθελα να βάλω ενα full κλειστο πλαίσιο.
Όμως: Τα μελισσια δεν ανοιγουν το ηδη σφραγισμενο μελι κατα τη διαρκεια του χειμώνα (πραγματι ειναι ακομα εκει) οποτε δεν ειχε αξια αυτο που έκανα ή τουλαχιστον οχι τόσο ωστε να επαναπαυτώ οτι τα τα ταισα. Βεβαια τα συγκεκριμένα ηταν τοσο αδεια απο μελι που δε θα μπορουσα να κανω κι αλλιως, αλλα τελικα η προσθήκη κλειστού μελιού σε μια κυψέλη μαλλον δεν αποδίδει αυτα που περίμενα. Μια λύση ειναι το μελι να ξεσφραγίζεται με την μελισσικομικη πυρούνα (φαντάζομαι οχι τόσο ώστε να τρεχουν τα μέλια έξω)

2. προ ολίγων ημερων εκανα μια αυτοσχέδια τροφη με μελι και αχνη ζαχαρη και την εδωσα στα μελισια. Λαθος.
Η άχνη ζάχαρη του εμποριου δεν ενδείκνυται για τροφοδοσία. Μαλιστα επειδη προέρχεται απο αλλο φυτο (εδώ το εχω χασει, αν πρεπει να ειναι απο ζαχαροτευτλο η τι αλλο βγαζει τη ζαχαρη) μπορει να αποβεί τοξική για τις μέλισσες. Οποτε οταν μιλαμε για άχνη μιλαμε παντα για κρυσταλλική, την οποια εμεις κανουμε αχνη στο blender και οχι άχνη του εμπορίου.

Ειχα ηδη προβληματιστει καπως την καθαρα Δευτέρα, που διαπίστωσα οτι δεν ειχαν φαει σχεδόν καθόλου απο αυτη την τροφή. Ο λόγος ηταν οτι μαλλον δημιουργήθηκε μια κρουστα απο πανω και δυσκολεύει τις μέλισσες να την “πάρουν” πραγμα που τελικα με ωφέλησε αφου το σκεύασμα κριθηκε ακαταλληλο. Οσο πεπνα ο καιρος μαθαινουμε…

Kατα τα άλλα οι κορομηλιες στη Φωκίδα παιρνουν και δίνουν. Περιμένω τις μηλές μας τώρα…

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper