Tα λάθη
χμ. μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που έμαθα σήμερα, αφορά γενικά τους χειρισμούς μου αλλά και ειδικά το Φωκίδα project. Θυμίζω ότι πρόκειται για δυο και μόνο κυψέλες που εχω στη Φωκίδα και θυσιάζονται στο βωμό του κακού προγραμματισμού. Τα μελισσακια αυτα πηγαν εκει, με πρωτη παραδοχη οτι ειναι χαμένα. Τι εννοώ? Θα τα έβαζα εκει και θα εβλεπα 1ον αν ειμαι ικανος να τα φροντιζω ενω ειναι 4 ωρες μακρια μου (και οδηγω γρήγορα) και 2ον αν ειναι δυνατόν να ανταποκριθούν στο οχι και τοσο φιλόξενο υψόμετρο των 1000 μετρων. Αν τα κατάφερναν θα πηγαίναμε στο σταδιο δυο, δηλαδη στη μεταφορα κι αλλων μελισσιών εκει, η στην αναπαραγωγή αυτων.

Τελικα επιβίωσαν αρα παμε στο σταδιο 2, αλλα υπαρχει κι αλλος ενα παραγοντας που λεγετε κακος χειρισμός και επιβίωσαν και απο αυτον. (ισως τυχη, ισως τελικά οι συνθηκες ειναι καλες εκει).
Μολις σημερα λοιπον μου υπέδειξαν τα εξης λαθη που εκανα (αλλα δεν απέβησαν μοιραία)
1. τα μελίσσια ηταν αδυναμα και χωρις πολύ φαι. Ετσι τους προσεθεσα απο ενα πλαίσιο με λίγο κλειστό μέλι ωστε να εχουν τροφή γα το χειμώνα. Τοτε νόμιζα οτι αυτο θα ηταν ανεπαρκές και ιδανικα ηθελα να βάλω ενα full κλειστο πλαίσιο.
Όμως: Τα μελισσια δεν ανοιγουν το ηδη σφραγισμενο μελι κατα τη διαρκεια του χειμώνα (πραγματι ειναι ακομα εκει) οποτε δεν ειχε αξια αυτο που έκανα ή τουλαχιστον οχι τόσο ωστε να επαναπαυτώ οτι τα τα ταισα. Βεβαια τα συγκεκριμένα ηταν τοσο αδεια απο μελι που δε θα μπορουσα να κανω κι αλλιως, αλλα τελικα η προσθήκη κλειστού μελιού σε μια κυψέλη μαλλον δεν αποδίδει αυτα που περίμενα. Μια λύση ειναι το μελι να ξεσφραγίζεται με την μελισσικομικη πυρούνα (φαντάζομαι οχι τόσο ώστε να τρεχουν τα μέλια έξω)
2. προ ολίγων ημερων εκανα μια αυτοσχέδια τροφη με μελι και αχνη ζαχαρη και την εδωσα στα μελισια. Λαθος.
Η άχνη ζάχαρη του εμποριου δεν ενδείκνυται για τροφοδοσία. Μαλιστα επειδη προέρχεται απο αλλο φυτο (εδώ το εχω χασει, αν πρεπει να ειναι απο ζαχαροτευτλο η τι αλλο βγαζει τη ζαχαρη) μπορει να αποβεί τοξική για τις μέλισσες. Οποτε οταν μιλαμε για άχνη μιλαμε παντα για κρυσταλλική, την οποια εμεις κανουμε αχνη στο blender και οχι άχνη του εμπορίου.
Ειχα ηδη προβληματιστει καπως την καθαρα Δευτέρα, που διαπίστωσα οτι δεν ειχαν φαει σχεδόν καθόλου απο αυτη την τροφή. Ο λόγος ηταν οτι μαλλον δημιουργήθηκε μια κρουστα απο πανω και δυσκολεύει τις μέλισσες να την “πάρουν” πραγμα που τελικα με ωφέλησε αφου το σκεύασμα κριθηκε ακαταλληλο. Οσο πεπνα ο καιρος μαθαινουμε…
Kατα τα άλλα οι κορομηλιες στη Φωκίδα παιρνουν και δίνουν. Περιμένω τις μηλές μας τώρα…
και σε τι λάθη θάχεις το νου σου να αποφύγεις συνάδελφε στο άμεσο μέλλον;
αυτα που λεώ, δηλαδη, δεν ξαναδινω αχνη ζαχαρη στα μελισσια, αλλα κρυσταλικη και να πρεπει να ειναι αχνη θα την σπασω εγω σε blender και το κυριοτερο να προσεχω τη δυναμικη των μελισσιων μου το χειμώνα. Δεν πρεπει να εχω την ψευδαισθηση οτι με λιγο τσοντα μελακι (απο αλλη κυψέλη) θα καταφερω να διατηρησω ενα ηδη καταπονημενο μελισσι
Πολλές φορές έχει το έχουν πεί για την άχνη του εμπορίου ίσως δεν το πρόσεξες.Οσο για το blender μάλλον καλό θα είναι να το ξεχάσεις γιατί θα το κάψεις.Βρές ένα ζαχ/στείο πήγαινέ του 5 κιλά ζάχαρι και πές του να στην σπάσει.Δεν είναι μόνο το κλειστό μέλι είναι και σε ποιό σημείο το βάζεις.Αν κάνει κρύο έστω και δίπλα ενα τελάρο να είναι δεν το παίρνουν και χάνονται από πείνα.Κατά την άποψή μου θέλουν φαΐ πάνω απ΄το κεφάλι τους.
Δεν είναι ακατάλληλη η ζάχαρη που χρησιμοποίησες, το πρόβλημα βρίσκεται στο άμυλο που περιέχει η άχνη του εμπορίου ώστε να μην “πετρώνει”. Αυτό το άμυλο λοιπόν δημιουργεί δυσεντερία στις μέλισσες. Το ότι δεν το ακούμπησαν δεν οφείλεται στο σκεύασμά σου αλλά σε άλλους παράγοντες (αδύνατο το μελίσσι, αφθονία τροφής έξω κλπ). Όσο και να προσπαθήσεις να κόψεις τη ζάχαρη στο σπίτι το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Δεν θα καταφέρεις ποτέ να την κάνεις “πούδρα” για να έχεις σωστό ζαχαροζύμαρο. Θα σου στείλω τηλέφωνο βιοτεχνίας που θα σε εξυπηρετήσει.Ζάχαρη βγαίνει και από ζαχαροκάλαμο αλλά δεν νομίζω να κυκλοφορεί ευρέως στη χώρα μας. Διαβάζω πολλές διαφημίσεις στα αμερικάνικα περιοδικά.
…πέφτεις σε λάθει τι έχεις πάθει ….:)
Προσοχή Κώστα. Πάντως το χωριό σου πρέπει να είναι καλός μελισσότοπος.
…ΩΧ ΩΧ ΩΧ παει το blender…να θυμάσε πως εχθρός του μελισιού είναι η πείνα η υγρασία και όχι το κρύο. Καλό βράδυ.
ευχαριστώ πολυ κυριοι για τις συμβουλες σας.
BEE HAPPY αν είναι δυνατόν, θα ήθελα και εγώ το τηλέφωνο της βιοτεχνίας. Το τηλέφωνό μου είναι 697 60 64 024 Ευχαριστώ Παναγιώτης
Kalimera,tikaneteh,efharisto,because of ı cant translete your blog I cant write comment,I m sure has nice subject and useful knowladge.Have a good job.best wishes