Μελισσοκομικά φυτά: Thymus vulgaris – Θυμάρι και θυμαρίσιο μέλι.
Το θυμάρι ή θύμιο (Θύμος ο κοινός, λατ. Thymus vulgaris) είναι ο γνωστός σε όλους μας θάμνος με τα μοβ λουλουδάκια. Ανθίζει στο τέλος της άνοιξης έως αρχές του καλοκαιριού, για λιγότερο από ένα μήνα. Οι ανθοφορία μπορεί να “κυλίσει” ανάλογα την περιοχή, διαχωρίζοντας τα θυμάρια σε όψιμα και πρώιμα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 23 αυτοφυή είδη και τα πιο σημαντικά είναι:
1. Αγριοθυμάρι. Θύμος ο κεφαλωτός Thymus capitatus
2. Χαμοθρούμπι. Θύμος ο γραπτός Τhymus striatus.
3. Σμάρι.Θύμος η Ζυγίς ή Θύμος ο αττικός Thymus atticus
πηγή: wikipedia.org
Ετυμολογικά το θυμάρι ή θύμος όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι, προέρχεται από την λέξη θύω, η οποία αρχικά είχε την σημασία του «βγάζω καπνούς» και αργότερα του «θυσιάζω». Από την ίδια ρίζα προέρχονται και οι λέξεις θυμίαμα και θυμιατίζω.
πηγές: lexigram.gr και www.monastiriaka.gr
Το θυμάρι θεωρείται κορυφαίο μελισσοκομικό φυτό, επειδή δίνει ένα εξαιρετικά αρωματικό μέλι με μεγάλη διατροφική αξία. Το θυμάρι περιέχει αιθέριο έλαιο που το κυριότερο συστατικό του είναι η θυμόλη (ποσοστά άνω του 25%) Η θυμόλη έχει αντισηπτική δράση και υπήρξε φυσικός προκάτοχος των σύγχρονων αντιβιοτικών. Η θυμόλη έχει εφαρμογές και στη μελισσοκομία, αφού μπορεί κανείς να καταπολεμήσει με αυτή βιολογικά το μεγαλύτερο εχθρό της μέλισσας στην Ελλάδα (μετά τον άνθρωπο) το βαρρόα.
Το θυμαρίσιο μέλι κάνει περίπου εννιά μήνες για να αρχίσει να κρυσταλλώνει, αλλά η κρυστάλλωση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά, αν το μέλι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θυμάρι και να αρχίσει ακόμα και μετά τα 2 χρόνια. (βέβαια όποιος έχει θυμαρίσιο μέλι στο ντουλάπι του για δυο χρόνια δεν ξέρει να τρώει!) Αυτό δε σημαίνει ότι ένα μέλι που κρυσταλλώνει πιο γρήγορα είναι υποδεέστερο.
Η γεύση του θυμαρίσιου μελιού είναι έντονη και μπορεί να είναι και λίγο καυστική και το χρώμα του είναι ανοιχτόχρωμο. Συνήθως είναι μέλι με ελάχιστη υγρασία και είναι αρκετά πηκτό (αν συγκριθεί πχ με μέλι πορτοκαλιάς, ακακίας ή βαμβακιού)
Το θυμαρίσιο μέλι είναι ο κύριος και ίσως και μοναδικός τρύγος για ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θυμάρι έχουν συνήθως μέλια περιοχών όπως οι Κυκλάδες όπου δεν υπάρχουν άλλα φυτά για να γίνει πρόσμιξη στο νέκταρ από την ίδια τη μέλισσα. Παρόλα αυτά το πιο φημισμένο θυμαρίσιο μέλι και ίσως το ακριβότερο το βρίσκει κανείς στα Κύθηρα.
Το θυμαρίσιο μέλι είναι ένα προϊόν δύσκολο να παραχθεί, όχι τόσο γιατί τα μελίσσια θέλουν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν τον τρύγο του αλλά επειδή όσο ανθεκτικό είναι το θυμάρι ως φυτό, τόσο ευαίσθητο είναι το λουλούδι του.
Έτσι αν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές οι μέλισσες δεν θα συλλέξουν ικανοποιητικές ποσότητες. Μια παρατεταμένη βροχή την περίοδο της ανθοφορίας μπορεί να κάνει το φυτό πολύ “υγρό” και το νέκταρ του να αραιώσει τόσο ώστε να μην προκαλεί το ενδιαφέρον της μέλισσας (οι μέλισσες έχουν λιγότερο έντονη την αίσθηση της γεύσης από εμάς. Έτσι ένα αραιό και όχι και τόσο γλυκό νέκταρ δεν τις ελκύει) Ένας έντονος καύσωνας μπορεί να στεγνώσει γρήγορα το φυτό και τα άνθη να ξεραθούν, οπότε πάλι δεν θα υπάρξει ικανοποιητικός τρύγος. Οι ιδανικές συνθήκες είναι έχει ποτιστεί καλά το φυτό πριν την ανθοφορία και κατά τη διάρκεια αυτής απλά να κάνει δροσούλα και να έχει μια σχετική υγρασία (νότιους ανέμους κλπ) Η δυσκολία στη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων και η ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση, καθιστούν το θυμαρίσιο μέλι το πιο ακριβό στην Ελλάδα. Οι τιμές που μπορεί να φτάσουν τα 30 ευρό το κιλό. (κιλό στη μελισσοκομία για άγνωστο λόγο ορίζονται τα 900 γραμμάρια…)
Η μεγάλη ζήτηση και η υψηλή τιμή πώλησης μου δημιουργούν πάντα την απορία, πως είναι δυνατόν να εμπορεύονται τα super market θυμαρίσιο μέλι, (και μάλιστα σε τέτοιες ποσότητες) αφού ο παραγωγός μπορεί να το διαθέσει απευθείας στους πελάτες του με μεγαλύτερο κέρδος. Η απάντηση ίσως είναι εξαιρετικά απλή ίσως και όχι.
Το θυμαρίσιο μέλι έχει την τιμητική του στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, με αναφορές στον Όμηρο και σε άλλα κείμενα. Αναφορές επίσης έχουν γίνει ειδικά στο θυμαρίσιο μέλι του Υμηττού το οποίο συγκεκριμένα γίνοταν προσπάθεια να συλλεχθεί “άκαπνο”.
Το θυμάρι είναι προστατευόμενο είδος πράγμα που σημαίνει ότι αν δούμε κάποιον να τα κόβει, να τα ξεριζώνει να βόσκει τα ζώα του κλπ και φωνάξουμε το δασαρχείο θα έχει προβλήματα. Είναι επίσης ωραίο μπαχαρικό.
piifpu: 3368
Καλησπέρα.Πολύ καλό το άρθρο σχετικά με το θυμάρι.Εμείς εδώ κάτω στις Κυκλάδες παρακαλάμε για μιά βροχή μέσα στον Μάη και τον Ιούνιο.Αυτό έχει σημασία μεγάλη για την παραγωγή μελιού που με όλες τις καλές προϋποθέσεις δλδ βροχές την Άνοιξη και αρχές του καλοκαιριού μέσος όρος παραγωγής (διαίρεση του θυμαρίσιου μελιού διά του σύνολου των κυψελών που μάζεψαν θυμαρίσιο μέλι)δεν είναι πάνω από 10 κιλά.Η βροχή λοιπόν παρατείνη την ανθοφορία και την ποσότητα νέκταρος.
Το 2005 ή το 2006 νομίζω οτι είχε βρέξει πολύ τον Ιούνιο και το αποτέλεσμα ήταν να πάρουμε πολύ μέλι εκείνη την χρονιά.Δυστυχώς φέτος τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά.Έριξε λίγο βροχή προχτές αλλά τοπικά και εμένα προσωπικά δεν με ευνόησε
Καλό απόγευμα.
Γεια σου Μαρκο. Δηλ οι πολλες βροχες στη διαρκεια της ανθοφορίας σε βοηθάνε λες? Μιλάω αποκλειστικά για θυμάρι.
Επειδη εδω στα μερη μας οι ανοιξιατικες και οι καλοκαιρινες βροχες ειναι πραγμα πολυ σπανιο,παντοτε αυτες οι βροχες βοηθησαν τα μεγιστα στο θυμαρι,και πηραμε μελια,οποτε επεσαν.Τα τελευταια χρονια μας τιμησαν αρκετα,παρεπιπτοντως! 2006,2007,2009,2010,2011 και φετος 2013.
Κωστα ειναι 100% σιγουρο οτι οταν το θυμαρι ειναι ανθισμενο και βρεξει,θα δωσει τα μεγιστα.Το μονο κακο που μπορει να προκληθει,αν ειναι πολυ δυνατη η βροχη(οπως πχ το 2010-ηταν 5 Ιουνιου 120 χιλιοστα νερο σε 1 μερα) μπορει να καταστρεψει καποια απο τα ανθη.Μαλιστα εκεινη τη χρονια (2010) μολις ειχε ξεκινησει να ανθισει στην περιοχη μου και δεν εγινε καθολου ζημια.- Αντιθετως πηραμε τοσο πολυ μελι οσο ποτε αλλοτε.
Φετος Μαρτη Απριλη σχεδον ουτε σταγονα(απο 2οροφα κοντεψαμε να τα χασουμε),αλλα Μαιο με 2 βροχουλες κολλητα και πριν 3 μερες αλλη 1,τα μελισσια δουλευουν ακαταπαυστα.Αν ειχαμε και περισσοτερο λαο,θα ηταν τελεια!
Ο τρυγος θα δειξει βεβαια.Εγω ανοιγοντας ανα διαστηματα τις κυψελες με αυτα που ειδα ειμαι αρκετα ευχαριστημενος.Και το πιο καλο,και σημαντικο στο θυμαρι ειναι οτι ανοιγει “κυλιομενα”,και στην περιοχη μου αυτο το εχουμε σε μεγαλο βαθμο(ευτυχως).Δηλ δεν παιζει ρολο μονο το υψομετρο,ειναι και το εδαφος(βραχωδη,χωμασερά),το ανηλιο-ευηλιο,κοντα-μακρια απο θαλασσα και αλλοι πολλοι παραγοντες.
Αυτα για την ωρα.
Πολλα χαιρετισματα σε ολους απο τη Συρο !!!
Γεγονός είναι οτι και πέρισυ και φέτος η Σύρα είχε περισσότερο νερό από εμάς.Γιώργο πάλι δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πάει στράφει και δεν ξέρω όχι να βγάλω χρήματα αλλά αν καλύψω τα έξοδα θα είναι θαύμα.
ok το ίδιο λέμε τελικά
“Μια παρατεταμένη βροχή την περίοδο της ανθοφορίας μπορεί να κάνει το φυτό πολύ “υγρό”…”
Το πρόβλημα προφανώς δεν είναι το νερό. Είναι το πολύ νερό.
Εδω έριξε τρεις τέσσερις καλες βροχές την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά το χώμα το είχε ανάγκη. Δηλ τη νύχτα άκουγες ασραπές και βροντές κι εριχνε μια καλή για μισή ώρα, αλλά το πρωι ήταν πάλι όλα ολόστεγνα.
Δεν ξέρω πως θα πάει γενικά, πάντως σήμερα φυσούσε κι αυριο λένε για μίνι καύσωνα.
Εδω μετα την τελευταια βροχη,ολη την επομενη μερα ηταν συννεφια και το εδαφος “ηπιε”.Εχω παρατηρησει μετα απο 15ετή περιπου ενασχοληση μου με τα μελισσια,οτι εδω στη Συρα ή που θα δωσει καλα το θυμαρι,ή θα δωσει ψιχουλα ισα-ισα να τρυγησουμε λιγακι και να μην ψοφησουν.Χαρακτηριστικα το 2008 και περυσι(2012) κοντεψαμε να παθουμε νιλα.Το 2005 δεν ειχαμε τρυγησει καθολου !!! Ουτε 1 πλαισιο ! Ουτε καν πηγαμε δηλαδη !!! Τα τελευταια χρονια φαινεται μας λυπηθηκε ο Θεος.
Και το 2004 μετρια χρονια ηταν(ειχα και πολυ λιγα μελισσια τοτε).Το 2003
ηταν φαινομενο με συνολο 101 εκατοστα βροχης τελος Μαιου(ισως να μην ξαναγινε).Θυμαμαι τοτε χαρακτηριστικα κοψαμε καμποσα ανυδρα καρπουζια απο 10 εως 13 κιλα το τεμαχιο!
Τελοσπαντων η δεκαετια απο 2001 και μετα ηταν πολυ καλη σε βροχες,ενω η δεκαετια του ’90 ηταν πολυ φτωχη.
Ας οψομεθα οτι θα συνεχισει ετσι για να μην απογοητευτουμε
εμεις οι φτωχοι(σε ανθοφοριες) μελισσοκομοι.Και πιστεψτε με
ειναι πολυ σκληρο να τρεχεις ολο το χρονο,να ταιζεις(το χειμωνα εδω δεν επιβιωνουν χωρις ταισμα με τιποτα,εχει ελαχιστες ανθοφοριες και δυνατους ανεμους),να φτιαχνεις σιροπια,ζυμαρια,και στο τελος να βλεπεις το θυμαρι απο πρασινο να γινεται κιτρινο.
Δεν έχω κρατήσει αρχείο δυστυχώς με τις βροχές των τελευταίων Ιουνίων. Επειδή πάντα όμως τις έχω άγχος με το θυμάρι, θυμάμαι μέσες άκρες οτι κατα καιρούς βρέχει πολύ.
To αστείο είναι να ακους άτομα που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο και δεν έχουν λόγο να θυμούνται τον καιρό, να λένε κάθε χρόνο με την ίδια μίζερη φάτσα:
Πωπω! βρέχει Ιουνιο μήνα! Πάει τρελάθηκε ο καιρός.
Συνολικά πάντως τα φυτά στι δική μου περιοχή ευνοήθηκαν φέτος, κρίμα που κούνησα τα μελίσσια και τα πήγα σε άλλη περιοχή (κοντινή βέβαια) που τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο δυνατά.
φυτά (link)
Και εγω δεν κραταω σημειωσεις,αλλα μια που το βροχομετρο του υπουργειου γεωργιας το ελεγχει ενας θειος μου διπλα στο σπιτι μου,και αλλη μια που μολις βρεξει ολοι τις περιοχης η πρωτη κουβεντα μολις σε δουν ειναι “εκανε ….τοσα χιλιοστα,και εχουμε συνολο…τοσα”,ολοι,δηλαδη 5-6 σπιτια που κατοικουνται μονιμα στη περιοχη μου,πρωι-βραδυ ασχολουνται με τις βροχες!
χαχα οκ!
Κώστα, Γιώργο εδώ και δυό τρείς μέρες το πιάνουν πολύ καλάκαι βάζουν μέλια γιά να δούμε.Το κακό είναι οτι πήγα σήμερα να δώ το όψιμο και αρχίζει να ανοίγει και αυτό λόγω ανομβρίας.Θυμάμαι οτι το όψιμο παλιά άνοι μετά τις 5-7 Ιουλίου.Για το πόσο καλό κάνει η όψιμη βροχή φαίνεται και από αυτό που μου είπε ένας φίλος από Σίφνο που του το έλεγε ο παππούς του”Αν δεν μαυρίσουν τα σανά μέλι δεν πουλάς”.Δλδ πρέπει να κάνει τόση βροχή που να αρχίζουν να σαπίζουν (μαυρίζουν)τα κομμένα σανά στα χωράφια για να πάρεις τόσο μέλι ώστε να έχει το σπίτι σου και να πουλήσεις όσο περισσεύει.
Kωστα θαυμασιο ποστ οπως παντα,ως ασχετος ομως απο τεχνολογια εχω χασει παλιοτερα σου ποστ.Ενω σε εχω προσθεσει στα αγαπημενα δεν ανεβαινεις στη λιστα οταν κανεις καινουργιο ποστ με αποτελεσμα να μενεις παντα τελευταιος στη λιστα και να μην εχω ενημερωση.
Μηπως ως ειδικος ξερεις τι μπορω να κανω για να ανεβαινεις οποτε κανεις αναρτηση?
Ευχαριστω εκ των προτερων.
Μάρκο εγω εδώ ξεκίνησα με καλούς οιωνούς αλλά τζίφος. Ειτε μου φάνηκαν εμένα καλοί ενώ δεν ήταν, είτε στο δρόμ ο στράβωσε. Πάντως μόνο γεύση θα πάρουμε. Επίσης ξεκίνησαν οι φίλοι μου τα σερσένια…
Φόρη, φίλε μου σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Για να μη χάνεσαι ή έρχεσαι μια φορά την εβδομάδα (προσπαθώ πλεον να βάζω κάτι κάθε εβδομάδα) ή ακολουθείς τις παλίες αναρτήσεις απο το τέλος κάθε άρθρου, πριν τα σχόλια, εκεί που λέει Προηγούμενα posts και σε πάει στο αμέσως προηγούμενο. Επίσης δεξία έχει μια λίστα με τις αμέσως προηγούμενες αναρτήσεις.
Καλημερα.Και εδω το θυμαρι κραταει ακομα και τωρα που μιλαμε και τις τελευταιες μερες ειναι ο καιρος δροσερος.Σημερα μαλιστα βαρια συννεφια! Βαζουν συνεχως μεσα θυμαρομελο,λιγο-λιγο.Μονο οι αερηδες μας τα χαλασαν.Πιστευω οτι ειναι απο τις καλες χρονιες!
[…] και θυμάρια Kαι ενώ στην Αθήνα τα θυμάρια γύρω από το μελισσοκομείο μου, είναι κατάξερα κι έχουν […]
[…] μελιού ή την ανάπτυξη ενός σμήνους. Έτσι πχ το θυμάρι είναι ένα μελισσοκομικό φυτό, αφού δίνει ένα […]
[…] ούτε φτάνει που η τιμή ήταν 20 ολοζώντανα ευρώ το κιλό (θυμαρίσιο βλέπεις). Έπρεπε να το σπάσει κιόλας! Το ταξίδι ήταν […]
[…] θυμαράκια ήδη μοσχοβολούν και πετάνε σιγά σιγά νέα […]
[…] βροχές. Τόσο στην Ερέτρια, όσο και στον Υμηττό, τα θυμάρια είναι ακμαία και ποτισμένα, άλλα σε […]
[…] πηγές: wikipedia, Μελισσοκομία Ν. Νικολαίδη, lexigram, bees.gr […]