Το φετινό μέλι ήταν τόσο λίγο που δεν έβαλα καν σε λειτουργία τον μελιτοεξαγωγέα. Είχα 5 – 6 πλαίσια σε ένα ψυγείο και κάθε τόσο έλεγα να τα τρυγήσω αλλά όλο το αμελούσα. Η συνηθισμένη πρακτική είναι να βρω μια ζεστή μέρα, να τα αφήσω για λίγη ώρα στην ταράτσα, να μαλακώσουν κάτω απο το ζεστό ήλιο και μετά κατευθείαν απολέπιση και στον μελιτοεξαγωγέα. Με αυτά και με αυτά χάσαμε τις ζεστές μέρες, χάσαμε τον ήλιο και μείναμε με το λιγοστό μελάκι κρύο και εγκλωβισμένο στα πλαίσια. Ε αφού είδα κι από είδα, έκοψα τα πλαίσια σε κομμάτια τα έβαλα σε ένα ταψί και τα άφησα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για λίγη ώρα ώστε να μαλακώσουν. Τα έστυψα και φιλτράρισμα το μέλι από τα μεγάλα κομμάτια κερί. (κάτι παρόμοιο δηλαδή με τον φίλο Κώστα )

Το αποτέλεσμα ήταν ένα μάλλον θυμαρίσιο μέλι το οποίο όμως είναι το πυκνότερο μέλι που έχω δει ποτε. Το κουτάλι τρομάζει να βουλιάξει. Προφανώς το κερί που έμεινε μέσα έχει προκαλέσει αυτή την πυκνότητα. Αυτό φαίνεται και στη γεύση που σε κάνει να νομίζεις οτι μασουλάς κερήθρα (κι από αυτή κράτησα λίγο).

Μέλι

Μέλι

Η περιεκτικότητα σε κερί μπορεί να γίνει αντιληπτή και με το μάτι. Τα κοματάκια φαίνονται μέσα στο μέλι. Περιττό να πω, με καμία μετριοφροσύνη, ότι το προϊόν είναι τέλειο (τα χουμε ξαναπεί αυτά)

Ελπίζω μετά τα φετινά και περσινά χάλια του όγκου παράγωγης και με μια ανανέωση στα μελίσσια την Άνοιξη, να μπορέσουμε απ το 2012 να πάρουμε καμια πιο αξιοπρεπή ποσότητα. Οφείλω πάντως να πω οτι τα δικά μας μέλια μας έλειψαν.

Τα ωραία μέλια όμως, δεν μας έλειψαν.
Γυρνώντας από τις διακοπές όλοι φέρναν κι ένα μέλι από εκεί που είχαν πάει.

Έτσι βρεθήκαμε με πευκόμελα από τη Θάσο και απο τη σκόπελο, με πορτοκαλόμελα από την Πελοπόννησο με μέλια απο συναδέλφους μελισσοκόμους στο γραφείο και μέλι από τη Λευκάδα, αλλά και με τρία διαφορετικά καταπληκτικά μέλια του Θεοδόση.  Καστανιά , έλατο κι ανθομελο. Η καστανιά δεν έχει πολλούς φίλους γιατί έχει ιδιαίτερη γεύση. Όμως εμένα μου άρεσε ιδιαιτέρως και φρέσκα τη μνήμη μου γιατί ειχα χρόνια να τη φάω.

Και μιας και κάναμε την κίνηση, είπαμε να την κάνουμε ολοκληρωμένη κι ετσι απο το Θεοδόση προμηθευτήκαμε και και γύρη αλλά και βασιλικό πολτό (που συνιστώ επίσης ανεπιφύλακτα)

Και του χρόνου λοιπόν με υγεία.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper