Τον Αυγουστο του 2005 έβγαλα αυτή
τη φώτο,
την οποία βρήκα πάλι σήμερα βάζοντας τάξη στο φωτογραφικό μου αρχείο. Σταδιακά όλα αυτά θα μπουν και στο bees αλλά προς το παρόν όταν βρίσκω κάτι αξιόλογο, θα το ανεβάζω εδω, με κάποια παραπάνω σχόλια.

060111

Η ιστορία έχει ώς εξής:
17 Aυγούστου 2005. Χωριό Κροκύλειο Δωρίδας, το χωριό του πατέρα μου [www.krokili.gr/].
Σχετικά θερμή μέρα, [δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο] υψόμετρο περίπου 1000μ.

Γενικα στο συγκεκριμένο χωριό μπορεί να δει κανείς πολλά κι ενδιαφέροντα έντομα, τεράστια ποικιλία απο σκαραβαίους κλπ. Σφηκες βρίσκεις σχεδόν παντου. Κατω απο σκάλες, σε τσίγκους σε κεραμίδια σε εγκατελειμένα αυτοκίνητα. Το σύνηθες πρόβλημα ειναι οτι έρχονται στο τραπέζι σου, όταν τα μεσημεράκια πινεις το καφεδάκι σου κάτω απο τον πλάτανο και προσπαθουν να βουτήξουν μεσα στο αναψυκτικό του διπλανού σου ή στο λουκούμι του παππου απέναντι σου. Εκει επιστρατεύονται παγίδες μπουκάλια, μετα γνωστα ανοίγματα για να μπαινει το έντομο μέσα αλλα να μη βγαίνει και οι λοιπες ευρεσιτεχνιες. Συνήθως οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες ειναι οι κλασικές μικρες κιτρινόμαυρες σφήκες και σπανιότερα οι μεγάλες κόκκινες, [νομίζω ειναι Vespa Crabro] οι οποίες στο συγκεκριμένο χωριό αλλα και στην ευρύτερη περιοχή ακουνε στα εξής ονόματα:

Σερσένι, σερσέγκι, σέρσεγκας, σκούρκος, σκιούρος, σκουρκούμπανος και άλλα που ίσως μου διαφεύγουν.

Τη συγκεκριμένη μέρα λοιπόν ένα σερσένι επισκεύθηκε το τραπέζι μας προκαλώντας πανικό. Οι επίμονοι κύκλοι που έκανε γύρω απο το τραπέζι ανάγκασαν διάφορους να σηκωθούν και να φύγουν. Ενώ το παρατηρουσα με ενδιαφέρον, προσγειώθηκε κάτω απο το τραπέζι, οπου με έκπληξη το βλέπω να αρπάζει μια μικρή σαυρα. Δεν είμαι σε θέση να πώ σε τι κατάσταση ήταν η σαύρα. Ισως ήταν ήδη τραυματισμένη. Παντως σίγουρα δέν ήταν νεκρή. Κατάφερε να τη σηκώσει σε ύψος περίπου 2 μέτρα και ενώ πέταξε σε αποσταση επίσης 2 – 3 μετρα προσγειώθηκε. Προφανώς επιασε το θύμα καλύτερα ή ανέκτησε δυνάμεις και ξανα απογειώθηκε. Σε υψος λιγότερο απο 2 μέτρα πίαστηκε με το ένα πόδι απο ένα φύλλο του πλατάνου και με τα άλλα 5 αγκάλιασε τη σαυρα και άρχισε να την τεμαχίζει. Στο διάστημα αυτο είχα προλάβει να ανοιξω την ψηφιακή φωτογραφική μου και να βγάλω αρκετές φωτογραφίες.

Καμια φόρα όταν απασχολήσε με τη φωτογράφιση χάνεις το θέμα. Εννοώ οτι ειναι σα να μην ήσουν εκει και το έζησες, αλλα εισαι κι εσυ ενας θεατης-αναγνώστης των φωτογραφιών. Λίγο αυτό [ήθελα αν το δώ αυτο, οχι απλα να το φωτογραφίσω, λιγο το άγχος που με επιασε να τα προλάβω όλα, λιγο οι κακές συνθήκες [δύσκολη εστίαση, κόσμος που φώναζε: ελατε να δειτε τι φωτογραφίζει ο Κώστας, μην πηγαινετε κοντα θα σας τσιμπισει κλπ] δεν με βοήθησαν να βγάλω κάτι καλυτερο, παρα το γεγονός οτι μαλλον μπορούσα.

Γένικα το σερσένι είναι ένας πολυ ικανός θηρευτής μελισσών. Πάγιο πρόβλημα στις κυψέλες μου, όπου κι αν τις έχω βάλει, είναι οι τακτικές επιδρομές τους τις μεσημεριανές ώρες, οπου κυριολεκτικά σηκώνουν τις μέλισσες παραμάσχαλα όπως λέει κι ο πατέρας μου, και φεύγουν προς τις φωλίες τους [?]. Η συχνότητα είναι τρομερή. Οι δε μέλισσες σπάνια καταφέρνουν να τα σκοτώσουν.


Η εντυπωσιακότερη εικόνα που είχα μεχρι τον Αυγουστο ήταν σερσένι να σηκώνει μέλισσα, που ήδη σήκωνε άλλη, [ασθενή απο varroa] με σκοπό να την απομακρύνει. Η εικονα του σερσενιου με τις δυο μέλισσες απομυθοποιήθηκε όμως μετά τη σαυρα.

Σε γενικές γραμμές η σφήκα σε όλα τα είδη και τις παραλλαγές της ειναι ενα μάλλον αξιοθαύμαστο έντομο. Ειδικά για το μελισσοκόμο που έχει ουτως ή αλλως μελετήσει τις μέλισσες νομίζω οτι η σύγκριση σε δύναμη ανθεκτικότητα και οι ικανότητες δεν μπορουν παρα να είναι εντυπωσικές. Κορυφαίο είναι μάλλον αυτό το είδος: Giant Hornet. Ειναι η μεγαλύτερη σφήκα στον κόσμο, ζει στην Ιαπωνία και το τσιμπημα της ειναι θανατηφόρο και για τον ανθρωπο. Οι αυτόχθονες μελισσες της Ιαπωνίας έχουν αναπτύξει άμυνες απένατι τους, αλλα οι εισαγώμενες στη χώρα είναι εντελώς αδύναμες μπροστά τους. Στο video αυτο του national geographic μια χουφτα απο αυτές εμφανίζονται να καταστρέφουν κυψέλη με 30,000 ευρωπαικές μέλισσες σε μερικές ώρες! Συνολικα σαν έντομο έχει τρομερό ενδιαφέρον.

Ενα εξαιρετηκα ενδιαφέρον link ειναι το https://www.vespa-crabro.de/. Κακής αισθητικής αλλα τρομερα περιεκτικο, ειναι ένα γερμανικό site για σφήκες που εκτός απο βιολογικες πληροφορίες δίνει και tips εκτορφής [κατασκευη φωλιας κλπ].

Ουτε λίγο ουτε πολύ λένε οτι ειναι κατάλληλο για εκτροφή δίπλα στην κυψέλη γιατι ενώ θα σκοτώσουν ελάχιστες μέλισσες την ημέρα [10 με 15 ανα εργάτη… δεν ξερω πως προκύπτει οτι αυτές ειναι ελάχιστες] τρώνε και τις πεταλούδες κηρόσκωρου… Δεν θα το έκανα σε καμια περίπτωση, πιστεύω οτι χάνω 100 – 200 μέλισσες ημερισίως απο σφηκες οπότε θα προτιμίσω τον κηρόσκωρο. Πάντως οι γερμανοί εκδήλωσαν ιδιαιτερο ενδιαφέρον για τη σφήκα με τη σαύρα και μάλιστα έβαλαν ειδική κατηγορία στο site τους με τις υπόλοιπες φωτογραφίες.

___________________________
04.04.07 Συμπλήρωματικα: Eυχαριστώ πολύ τον Γεωπώνο κ.Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου που μου έστειλε την εξης διόρθωση σήμερα. Το εντομο που απεικονιζεται στη δεύτερη και τρίτη όμως φωτογραφία δεν είναι Vespa Crabro, αλλα Vespa orientalis.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper