Την τελευταία φορά που είχα πάει στα μελίσσια είχα ήδη παρατηρήσει μερικά σερσένια να μου σκοτώνουν μέλισσες απο αρχαιοτάτατων χρόνων. Επίσης είχα δει “χρυσόμυγες” να εισβάλουν στις κυψέλες και “μύγες ληστές” (robber flies – asilidae  )  να κάνουν επιδρομές. Έτσι, φεύγοντας για διακοπές είχα ήδη κλείσει στο ελάχιστο τις εισοδους των κυψελών για να δυσκολεύονται να εισέλθουν οι επίδοξοι εισβολείς. Είχα στήσει παγίδες με κόλα για να πιαστούν τα σερσένια και είχα στήσει και την κλασική παγίδα με το δίχτυ για τον ίδιο λόγο.

Ο απολογισμός όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακός.

Παγίδα για Σερσένι, σφήκα vespa crabro

Ενα δυο σερσέρνια σε κάθε παγίδα – (παλι καλά να λες αν σκεφτείς πόσες μέλισσες θα είχαν σκοτώσει) μερικές σφήκες, μερικά άσχετα έντομα και αρκετές μύγες ληστες.

Μύγα ληστής robber flies

Οι τελευταιες δεν περίμενα να πιαστούν στις παγίδες.

robber flies μύγα ληστής

Αυτό που με έβαλε σε σκέψεις ήταν τα αλογάκια της Παναγίας. Μικρος έφτιαχνα βλάσφημες εικόνες στο μυαλό μου, με βυζαντινές παναγίες καβάλα στο έντομο με χαλινάρια.Τελικά νομίζω οτι η στάση του, που παραπέμπει σε στάση προσευχής, προκάλεσε το όνομα praying mantis (O μάντης που προσεύχεται) και σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά εντάχθηκε και η παναγία… Αλογάκι της Παναγίας.

αλογάκι της Παναγίας Praying Mantis

Καμία σχέση με πανάγιο έντομο πάντως. Μιλάμε για το πιο επιδέξιο αρπακτικό στον κόσμο των εντόμων. Διαχωρίζετε σε πάνω απο 2000 είδη. Σε κάθε τροφική αλυσίδα ένα είδος αλογακίου είναι πάνω απ όλα και τρώει όλους τους άλλους θηρευτές. Ακόμα και τα σερσένια τρώει. Αυτό το φανταστικό έντομο λοιπόν,  με τις τρομερές θηρευτικές ικανότητες, τρώει τις μέλισσες για πρωινό.
Δεν είχα ποτε ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά την Κυριακή, μολις έφτασα στα μελίσσια εντελώς τυχαία το μάτι μου έπεσε σε ένα παράξενο έντομο σε ενα θυμαράκι δίπλα σε μια είσοδο.
Στάθηκα και το φωτογράφισα. Πανέμορφο και κοκκινωπό, προφανώς κάποιο έιδος mantis.

praying mantis

Στην αρχή δεν υπέθεσα οτι είναι εκει για κακό. Μετά προσεκτικά είδα οτι άλλο ένα παραμόνευε πιο δίπλα.

αλογάκι της παναγίας praying mantis

Δεν ξέρω τι γίνοταν. Μπορεί το ένα να περίμενε το άλλο, μπορεί να ήταν αρσενικό θηλυκό (υπάρχει νομίζω αισθητή διαφορά σε σχήμα και διαστάσεις, με το θυληκό να υπερτερεί και να σκοτώνει το αρσενικό κατά το ζευγάρωμα…)

Το θέμα είναι οτι μου κινήθηκαν υποψίες με αποτέλεσμα να καπνίσω με το καπνιστήρι μου το θαμνακι και να ανακαλύψω οτι πολύ περισσότερα mantis περίμεναν στα φύλλα του. Σε μια γενικότερη έρευνα καθάρισα αρκετά τα οποία προφανώς έστηναν ενεδρες σε άλλα έντομα και στις μέλισσες. Δυο τα απήγαγα και αν μπορέσω θα τα φωτογραφίσω τις επόμενες μέρες και θα τα ανεβάσω.
Σύμμαχος  μου στις συλλήψεις καθώς δεν ήθελα να ρισκάρω να πίασω το περίεργο mantis με το χέρι για ευνόητους λόγους, ήταν μια απόχη που είχα μαζί μου για άλλον λόγο και θα εξηγήσω στο επόμενο post καθώς έχει ένα κάποιο μελισσοκομικό ενδιαφέρον.

Αλογάκι της Παναγίας Praying Mantis
update 13.07.2017 O φίλος λέγεται Juvenile Empusa pennata

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper