Την προ-προ-προηγούμενη εβδομάδα, βγήκα για “κυνήγι” ασφόδελου. Σε μια προσπάθεια να φωτογραφίσω όσο περισσότερα μελισσοκομικά γίνεται, σταμάτησα στον Υμηττό πριν πάω στο γραφείο και μέρος του αποτέλεσματος είναι αυτό που ακολουθεί.

Ασφόδελος (Asphodelus aestivus ή Asphodelus microcarpus):

ασόδελος

Ανήκει στην οικογένεια των Λειλιϊδών (Liliaceae). Ανθίζει απο Μάρτιο μέχρι Απρίλιο, είναι πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό και πανέμορφος.

Ασφόδελος γύρη - Asphodelus pollen

Το χαρακτηριστικό του είναι η κόκκινη γύρη με την οποία γεμίζουν τις τσέπες τους οι μέλισσες. Επείδη δεν τον τρώνε τα ζώα, η εξάπλωση του είναι μεγάλη. Παλιότερες αναφορές στον Ασφόδελο είχαν γίνει εδώ και εδώ και φωτογραφίες του είχα ξαναβάλει εδώ.

flower

Θα τον βρείτε με πολλά ονόματα, ανάλογα και την περιοχή που θα βρεθεί, ακαρώνι, άρβυκας, ασφέρδουκλας-γκας-κλα, ασφοδελίνη, ασφοδήλι, ασφοντύλι, ασφόντυλος, περιδρομόχορτο, σπερδούκλα, σπερδούκλι, σφερδούκλας, σπουρδακύλα, σφερδούλακας, σφοντύλι, (πηγή wikipedia) σκορδαλές (όπως έλεγε ο Λάμπρος για τη Σκύρο), σπουρτουλίτσι (Στην πολύπαθη Κύπρο), ασφεντιλιά, ασφενδυλέ, σφεντυλιά, σπερδούκλα, ασπερδούκλα, σφερδούκλι, σφέρδουκλας (Σίφνος), ασφέρδουγκας, , σπορ-τούλα, άρβηκας (πηγή diaita-express.com )

Χρησιμοποιείται και για καλοπιστικούς λόγους, μπορείς να το βρεις και σε φυτώρια tani.gr

Η αναφορά του στην Οδύσσεια, (ραψωδία λ στίχοι 539 και 573), στο σημείο που ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Αδη και συναντά κάμπους με ασφόδελα, καθώς και άλλες αναφορές τον συνδέουν άμεσα με το θάνατο στην αρχαία Ελλάδα. […] η ψυχή του Αχιλλέα στον κάμπο με τ’ ασφόδελα κίνησε δρασκελώντας, και στον κάμπο των ασφόδελων τ’ αγρίμια να σωριάζη […] Πηγή mikrosapoplous.gr

Για τους απαιτητικούς, βγαίνει και σε κίτρινο 🙂 Asphodeline lutea

update 10/07/2013 Επειδή είναι ανθοφορία στην αρχή της  Άνοιξης και οι μέλισσες καταναλώνουν οι ίδιες το μέλι του, για να αναπτύξουν πληθυσμούς, είναι δύσκολο να πάρουμε μέλι από ασφόδελο. Φέτος είχα την τύχη και δοκίμασα ένα μέλι του φίλου μου Αντρέα Μαστρογιάννη το οποίο είχε πάνω από 30% κουμαριά και μετρήσιμες ποσότητες ασφόδελου. Ήταν από τα πιο ιδιαίτερα μέλια που έχω φάει!

βιβλιογραφία: A.K. Πλακούτσης –Μελισσοκομικά Φυτά

asphodelus

A! και μην ξεχάσω… καλή  Άνοιξη, 22 Μαρτίου πλέον! IMG_9543

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper