Ο Βραχυχίτων ο ετερόφυλλος, (Brachychiton diversifolium) είναι κατά πολλούς ένα δέντρο “πεζοδρομίου”. Ένα απο εκείνα τα φυτά που αγοράζονται με είκοσι ευρώ για να καλύπτουν πεζοδρόμια στις μεγαλουπόλεις. Το ύψος του μπορεί να φτάσει εύκολα τα 15 μέτρα και το παχύ και πυκνό φύλλωμα του τον καθιστά ηχομονωτικό δέντρο. H καταγωγή του δέντρου είναι από την Αυστραλία. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και αντιπαθεί μέχρι θανάτου την παγωνιά.

Ανθίζει Μάιο εως Ιούνιο δίνοντας μια πολύ καλή βοήθεια στα μελίσσια. Τα λουλουδάκια του είναι σφαιρικά σαν μπουμπούκια και όταν ανοίξουν δίνουν μια βαθιά καμπανίτσα, που στο κέντρο της φιλοξενεί γύρη και νέκταρ.

Είναι απο εκείνα τα φυτά που μπορείς να δεις μέλισσες ακόμα και στα άνθη του που έχουν πέσει στο δρόμο.

Η ξενική καταγωγή του έχει προκαλέσει μεγάλες έριδες στο χώρο της αρχιτεκτονικής τοπίου, αφού σε πολλούς δήμους (όπως τον Δήμο Αθηναίων) απείλησε να αντικαταστήσει τις νεραντζιές που έχουν φανατικούς φίλους, και κατηγορήθηκε ότι δεν αντικατοπτρίζει την ελληνικότητα.

Βραχυχίτωνας

Στη γειτονιά μου έχει και μια άλλη χρήση. Ο εργένης, εκκεντρικός (το λέω ευγενικά) γείτονας της γωνίας, χρησιμοποιεί το πυκνό φύλλωμα του βραχυχίτωνα σαν “μακρύ-χιτώνα”. Τις καλοκαιρινές νύχτες ανεβαίνει ημίγυμνος στο ταρατσάκι του και αφού κρύβετε πίσω απο τα κλαδιά του δέντρου, κάνει το τσιγαράκι του και κουτσομπολεύει τη γειτονιά.

bee μέλισσσα

Βραχυχίτων
[Μπουμπούκια και άνθος ]

Βραχυχίτων
[φύλλο]

Πηγές: en.wikipedia.org

fytosymvoules.blogspot.gr

Μελισσοκομικά φυτά Α.Κ.Πλακούτσης

Άλλα ενδιαφέροντα μελισσοκομικά φυτά απο την Αυστραλία:

1571

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper