Στο αναγνωστικό κοινό του blog, περιλαμβάνονται ως επί το πλείστον άτομα, που δεν είναι και τόσο εξοικειωμένα με τις μέλισσες. Τις αγαπούν όμως και τις συμπαθούν.
Συμπαθώ σημαίνει συμπάσχω.  Άραγε αν περιγράψω κάτι που ταλαιπωρεί τις μέλισσες και όχι μόνο, θα συμπάσχουν οι αναγνώστες μου με αυτές? Ελπίζω έστω και σε έναν αναγνώστη να καταφέρω να εξηγήσω πως έχουν τα πράγματα.
Η αδερφή μου όπως όλοι μας, έχει 5- 6 λουλουδάκια στο μπαλκόνι της. Η Τριανταφυλλιά που μαραζώνει από κάτι που της τρώει τα φύλλα, έγινε αντικείμενο συζήτησης με οικία πρόσωπα. Η καλοπροαίρετη συμβουλή που πήρε είναι να ψεκάσει τα φυτά με ένα σκεύασμα “πολύ καλό” που το χρησιμοποιεί αφειδώς ο συμβουλάτορας και κάνει θαύματα.
Πράγματι έφερε το φάρμακο σπίτι και πριν το χρησιμοποιήσει με χαρά στα φυτά της, έκανε κάτι που λίγοι κάνουν. Διάβασε τη συσκευασία. Ο λόγος είναι ότι έχει μικρά παιδάκια και δεν θέλει να ψεκάζει με ότι της δώσουν στο σπίτι της, αν δεν είναι σίγουρη ότι είναι αβλαβές.
Τι διαβάζουμε λοιπόν στο cypergan (Συπερμεθρίνη)?
cypergan

cypergan

-Πρώτον ότι προορίζεται μόνο για επαγγελματίες χρήστες. Σας εγγυώμαι ότι μπορείτε να το αγοράσετε όλοι και δεν θα σας ρωτήσει κανείς αν είστε επαγγελματίας. Επίσης εγγυώμαι ότι αυτός που το έδωσε στην αδερφή μου δεν είναι κανενός είδους επαγγελματίας.
-Είναι πολύ τοξικό, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον και δεν πρέπει να πετάξετε ούτε καν το μπουκάλι του όταν αδειάσει, αλλά δεν λέει τι να το κάνουμε.
-Λέει ότι κατά την εφαρμογή οι εργάτες που το χρησιμοποιούν πρέπει να φορούν ειδική προστατευτική ενδυμασία αλλά ακόμα και μετά την εφαρμογή του φαρμάκου, αν έρθουν σε επαφή με τα φυτά που ψέκασαν, πρέπει να φορούν πάλι προστατευτική στολή. Η στολή περιλαμβάνει ακόμα και ειδικές μπότες σύμφωνα με τις συμβουλές.
-Τονίζει για δεύτερη φορά ότι δεν πρέπει ούτε καν το άδειο μπουκάλι να αφεθεί στο περιβάλλον και συνεχίζει με τις μέλισσες.
Εξηγεί στη συσκευασία, ότι αυτό το σκεύασμα που τόσο επικίνδυνο θεωρείται για το περιβάλλον και τον άνθρωπο που το χρησιμοποιεί, σκοτώνει και τις μέλισσες και γιαυτό πρέπει να μη το χρησιμοποιούμε την περίοδο που οι μέλισσες πάνε στα λουλούδια, να μην το χρησιμοποιούμε τις ώρες που έχει φως, ωστε να μη σκοτώσουμε και τους άλλους επικονιαστες (πεταλούδες κλπ) και αν υπάρχουν μελισσοκομία στην περιοχή, να κλείσουμε τις κυψέλες για μια μέρα και να μην αφήσουμε τις μέλισσες να βγουν.
Η αδερφή μου προτίμησε τελικά οι τριανταφυλλιές της να είναι άρρωστες. Σκέφτηκε ότι είναι λιγότερο χρήσιμες από τα παιδιά της. Σκέφτηκε ότι δεν ξέρει καν τι να να κάνει το μπουκάλι (ούτε εγώ ξέρω και δεν έχω ιδέα τι θα το κάνω). Σκέφτηκε ότι όταν κάτι λέει ότι επιβαρύνει μακροχρόνια το υδάτινο περιβάλλον, επιβαρύνει και την ίδια.
Όποιος νομίζει ότι έπεσε στα χέρια μου το απόλυτο δηλητήριο, μπορεί απλά να διαβάσει τις συσκευασίες όποιου φυτοφαρμάκου έχει στο σπίτι για να σκοτώνει πχ τη σατανική μελίγκρα. Όχι, δεν πέσετε στην περίπτωση. Απλά ανακαλύψατε τον μαγικό κόσμο των φυτοφαρμάκων.
Πιθανόν σαν αναγνώστες του blog να θυμηθείτε τυχόν πιασάρικες ιστορίες που διαβάσατε εδώ και να πείτε:
Ναι συμπάσχω με τις μελισσουλες και εναντιώνομαι στα φυτοφάρμακα. Γιατί όταν μιλάμε για ζημιά στα μελίσσια, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Θα επανέλθω σύντομα με μια ανάρτηση για την καταστροφή που υπέστησαν από φυτοφάρμακα τα μελίσσια στην Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο. Μιλάμε για ασύλληπτη καταστροφή.. για γενοκτονία.
Πιθανότερο πάλι, είναι να πείτε κρίμα, αλλά να μην ξανά ασχοληθείτε.
Ελπίζω λιγότερο πιθανό είναι να πείτε: χέστηκα και άμα ψοφάνε οι μέλισσες από τα φυτοφάρμακα.
Το θέμα όμως δεν είναι οι μέλισσες. Οι μέλισσες πεθαίνουν σαν πρώτος τροχός της αμάξης και σαν πιο ευαίσθητος οργανισμός. Κάπου πιο πίσω στον τροχούς θα βρει κανείς τη δική μας θέση. Τη θέση όλων εμάς που ψεκάζουμε τα μπαλκόνια μας με ότι μας δώσει ο καθένας, με μηδενική προφύλαξη. Που πλένουμε άνετοι τα χεράκια μας από τα φάρμακα που έτρεξαν πάνω μας και δεν σκεφτόμαστε ούτε με τι ήρθαμε σε επαφή ,ούτε που πήγαν τα απόνερα που αφήσαμε. Που ξεπλένουμε το ψεκαστηρακι από το φάρμακο και δεν έχουμε ιδέα τι κρατάμε εκείνη τη στιγμή.  Που κόβουμε τα γιασεμακια μας τα μοσχομυριστα και τα χώνουμε στη μύτη μας με περηφάνια και λέμε. Αχ φέτος πήρε τα πάνω του. Πέρσι που δεν το ψέκασα το τσάκισε η μελίγκρα. Που πήγαμε στο φυτώριο και νομίζοντας ότι μιλάμε με σοβαρούς ανθρώπους, αγοράσαμε ένα δηλητήριο και μας προέτρεψαν να το χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, με σκοπό να έχουμε όμορφα τριαντάφυλλα.
Και κάπου πριν από μας είναι οι αγρότες της Ηλείας που ενώ μένουν στον καθαρό αέρα της εξοχής, έχουν σε κάποια χωριά το ρεκόρ καρκίνων σε όλη την Ελλάδα. Πριν ξανακοιτάξουμε αν τα λαχανικά μας είναι από περιοχές που αδρευονται απο τον “μολυσμένο” Ασωπό, ας σκεφτούμε από τι μολύνθηκε και αν συνεχίζει να μολύνεται.
Θέλουμε να βάλουμε χέρι στους αγρότες που μας δηλητηριάζουν και καταστεφουν το μέλλον μας από άγνοια ή και από συμφέρον… ας βάλουμε τουλάχιστον λίγο χέρι στους οικείους μας και ας προσέξουμε με τι ψεκάζουμε τις ίδιες μας τις ζωές και μετά πάμε και στους άλλους.
Όπως προτιμάς να φας την κακοσχηματισμένη ντομάτα που καλλιεργησες εσύ αλλά δεν ήταν τίγκα στο φυτοφάρμακο, ισως ειναι πιο λογικό να προτιμάς και το κατσιασμένο γιασεμί σου απο το λαμπερό του γείτονα.
Και για να μην παρεξηγηθώ να επαναλάβω ότι δεν γίνεται η αναφορά αυτή για να διασφαλίσω οτι κάποιοι από εσάς δεν θα δηλητηριάσουν μέλισσες στο βωμό της αισθητικής του μπαλκονιού τους. Οι μέλισσες είναι η αφορμή. Η αναφορά γίνετε γιατί δηλητηριάζουμε ότι είναι ζωντανό συμπεριλαμβανομένων και εμάς για να κερδίζουν χρήματα οι εταιρίες φυτοφαρμάκων.
Δεν βγάζω την ουρά μου απ εξω. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες που ψέκασα με διάφορα, όλα τα φρεάτια για να διασφαλίσω οτι ούτε φέτος θα έχω κατσαρίδες και δεν είναι μακριά η εποχή που έγραφα εδώ, πως χρησιμοποίησα ένα αντίστοιχα ισχυρό δηλητήριο, το confidor για να σκοτώσω σφήκες. Είμαι όμως καλύτερος από τον κύριο που πουλάει κάθε μήνα από ένα μπουκαλάκι cypergan σε συγγενικό μου πρόσωπο για να κρατάνε φρέσκες τις τριανταφυλλιές.
Πρέπει να βάλουμε όλοι λίγο μυαλό και να μάθουμε να ιεραρχούμε τα πράγματα.

Εγκυκλοπαιδικά να πω οτι έχω ενα μπαλκόνι γεμάτο φυτά που δεν το εχω ψεκάσει ποτε με τιποτα περισσοτερο απο σαπουνόνερο και δεν εχω βάλει στο χώμα του τιποτα περισσοτερο απο μουστάρδα. IMG_2177 21062012

Δηλητηριασμένη μέλισσα

Δηλητηριασμένη μέλισσα

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper