Εσύ πόσες μέλισσες σκότωσες σήμερα;
Στο αναγνωστικό κοινό του blog, περιλαμβάνονται ως επί το πλείστον άτομα, που δεν είναι και τόσο εξοικειωμένα με τις μέλισσες. Τις αγαπούν όμως και τις συμπαθούν.
Συμπαθώ σημαίνει συμπάσχω. Άραγε αν περιγράψω κάτι που ταλαιπωρεί τις μέλισσες και όχι μόνο, θα συμπάσχουν οι αναγνώστες μου με αυτές? Ελπίζω έστω και σε έναν αναγνώστη να καταφέρω να εξηγήσω πως έχουν τα πράγματα.

Η αδερφή μου όπως όλοι μας, έχει 5- 6 λουλουδάκια στο μπαλκόνι της. Η Τριανταφυλλιά που μαραζώνει από κάτι που της τρώει τα φύλλα, έγινε αντικείμενο συζήτησης με οικία πρόσωπα. Η καλοπροαίρετη συμβουλή που πήρε είναι να ψεκάσει τα φυτά με ένα σκεύασμα “πολύ καλό” που το χρησιμοποιεί αφειδώς ο συμβουλάτορας και κάνει θαύματα.

Πράγματι έφερε το φάρμακο σπίτι και πριν το χρησιμοποιήσει με χαρά στα φυτά της, έκανε κάτι που λίγοι κάνουν. Διάβασε τη συσκευασία. Ο λόγος είναι ότι έχει μικρά παιδάκια και δεν θέλει να ψεκάζει με ότι της δώσουν στο σπίτι της, αν δεν είναι σίγουρη ότι είναι αβλαβές.
Τι διαβάζουμε λοιπόν στο cypergan (Συπερμεθρίνη)?


cypergan

-Πρώτον ότι προορίζεται μόνο για επαγγελματίες χρήστες. Σας εγγυώμαι ότι μπορείτε να το αγοράσετε όλοι και δεν θα σας ρωτήσει κανείς αν είστε επαγγελματίας. Επίσης εγγυώμαι ότι αυτός που το έδωσε στην αδερφή μου δεν είναι κανενός είδους επαγγελματίας.
-Είναι πολύ τοξικό, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον και δεν πρέπει να πετάξετε ούτε καν το μπουκάλι του όταν αδειάσει, αλλά δεν λέει τι να το κάνουμε.
-Λέει ότι κατά την εφαρμογή οι εργάτες που το χρησιμοποιούν πρέπει να φορούν ειδική προστατευτική ενδυμασία αλλά ακόμα και μετά την εφαρμογή του φαρμάκου, αν έρθουν σε επαφή με τα φυτά που ψέκασαν, πρέπει να φορούν πάλι προστατευτική στολή. Η στολή περιλαμβάνει ακόμα και ειδικές μπότες σύμφωνα με τις συμβουλές.


-Τονίζει για δεύτερη φορά ότι δεν πρέπει ούτε καν το άδειο μπουκάλι να αφεθεί στο περιβάλλον και συνεχίζει με τις μέλισσες.
Εξηγεί στη συσκευασία, ότι αυτό το σκεύασμα που τόσο επικίνδυνο θεωρείται για το περιβάλλον και τον άνθρωπο που το χρησιμοποιεί, σκοτώνει και τις μέλισσες και γιαυτό πρέπει να μη το χρησιμοποιούμε την περίοδο που οι μέλισσες πάνε στα λουλούδια, να μην το χρησιμοποιούμε τις ώρες που έχει φως, ωστε να μη σκοτώσουμε και τους άλλους επικονιαστες (πεταλούδες κλπ) και αν υπάρχουν μελισσοκομία στην περιοχή, να κλείσουμε τις κυψέλες για μια μέρα και να μην αφήσουμε τις μέλισσες να βγουν.
Η αδερφή μου προτίμησε τελικά οι τριανταφυλλιές της να είναι άρρωστες. Σκέφτηκε ότι είναι λιγότερο χρήσιμες από τα παιδιά της. Σκέφτηκε ότι δεν ξέρει καν τι να να κάνει το μπουκάλι (ούτε εγώ ξέρω και δεν έχω ιδέα τι θα το κάνω). Σκέφτηκε ότι όταν κάτι λέει ότι επιβαρύνει μακροχρόνια το υδάτινο περιβάλλον, επιβαρύνει και την ίδια.


Όποιος νομίζει ότι έπεσε στα χέρια μου το απόλυτο δηλητήριο, μπορεί απλά να διαβάσει τις συσκευασίες όποιου φυτοφαρμάκου έχει στο σπίτι για να σκοτώνει πχ τη σατανική μελίγκρα. Όχι, δεν πέσετε στην περίπτωση. Απλά ανακαλύψατε τον μαγικό κόσμο των φυτοφαρμάκων.
Πιθανόν σαν αναγνώστες του blog να θυμηθείτε τυχόν πιασάρικες ιστορίες που διαβάσατε εδώ και να πείτε:
Ναι συμπάσχω με τις μελισσουλες και εναντιώνομαι στα φυτοφάρμακα. Γιατί όταν μιλάμε για ζημιά στα μελίσσια, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Θα επανέλθω σύντομα με μια ανάρτηση για την καταστροφή που υπέστησαν από φυτοφάρμακα τα μελίσσια στην Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο. Μιλάμε για ασύλληπτη καταστροφή.. για γενοκτονία.
Πιθανότερο πάλι, είναι να πείτε κρίμα, αλλά να μην ξανά ασχοληθείτε.
Ελπίζω λιγότερο πιθανό είναι να πείτε: χέστηκα και άμα ψοφάνε οι μέλισσες από τα φυτοφάρμακα.

Το θέμα όμως δεν είναι οι μέλισσες. Οι μέλισσες πεθαίνουν σαν πρώτος τροχός της αμάξης και σαν πιο ευαίσθητος οργανισμός. Κάπου πιο πίσω στον τροχούς θα βρει κανείς τη δική μας θέση. Τη θέση όλων εμάς που ψεκάζουμε τα μπαλκόνια μας με ότι μας δώσει ο καθένας, με μηδενική προφύλαξη. Που πλένουμε άνετοι τα χεράκια μας από τα φάρμακα που έτρεξαν πάνω μας και δεν σκεφτόμαστε ούτε με τι ήρθαμε σε επαφή ,ούτε που πήγαν τα απόνερα που αφήσαμε. Που ξεπλένουμε το ψεκαστηρακι από το φάρμακο και δεν έχουμε ιδέα τι κρατάμε εκείνη τη στιγμή. Που κόβουμε τα γιασεμακια μας τα μοσχομυριστα και τα χώνουμε στη μύτη μας με περηφάνια και λέμε. Αχ φέτος πήρε τα πάνω του. Πέρσι που δεν το ψέκασα το τσάκισε η μελίγκρα. Που πήγαμε στο φυτώριο και νομίζοντας ότι μιλάμε με σοβαρούς ανθρώπους, αγοράσαμε ένα δηλητήριο και μας προέτρεψαν να το χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, με σκοπό να έχουμε όμορφα τριαντάφυλλα.

Και κάπου πριν από μας είναι οι αγρότες της Ηλείας που ενώ μένουν στον καθαρό αέρα της εξοχής, έχουν σε κάποια χωριά το ρεκόρ καρκίνων σε όλη την Ελλάδα. Πριν ξανακοιτάξουμε αν τα λαχανικά μας είναι από περιοχές που αδρευονται απο τον “μολυσμένο” Ασωπό, ας σκεφτούμε από τι μολύνθηκε και αν συνεχίζει να μολύνεται.

Θέλουμε να βάλουμε χέρι στους αγρότες που μας δηλητηριάζουν και καταστεφουν το μέλλον μας από άγνοια ή και από συμφέρον… ας βάλουμε τουλάχιστον λίγο χέρι στους οικείους μας και ας προσέξουμε με τι ψεκάζουμε τις ίδιες μας τις ζωές και μετά πάμε και στους άλλους.
Όπως προτιμάς να φας την κακοσχηματισμένη ντομάτα που καλλιεργησες εσύ αλλά δεν ήταν τίγκα στο φυτοφάρμακο, ισως ειναι πιο λογικό να προτιμάς και το κατσιασμένο γιασεμί σου απο το λαμπερό του γείτονα.
Και για να μην παρεξηγηθώ να επαναλάβω ότι δεν γίνεται η αναφορά αυτή για να διασφαλίσω οτι κάποιοι από εσάς δεν θα δηλητηριάσουν μέλισσες στο βωμό της αισθητικής του μπαλκονιού τους. Οι μέλισσες είναι η αφορμή. Η αναφορά γίνετε γιατί δηλητηριάζουμε ότι είναι ζωντανό συμπεριλαμβανομένων και εμάς για να κερδίζουν χρήματα οι εταιρίες φυτοφαρμάκων.

Δεν βγάζω την ουρά μου απ εξω. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες που ψέκασα με διάφορα, όλα τα φρεάτια για να διασφαλίσω οτι ούτε φέτος θα έχω κατσαρίδες και δεν είναι μακριά η εποχή που έγραφα εδώ, πως χρησιμοποίησα ένα αντίστοιχα ισχυρό δηλητήριο, το confidor για να σκοτώσω σφήκες. Είμαι όμως καλύτερος από τον κύριο που πουλάει κάθε μήνα από ένα μπουκαλάκι cypergan σε συγγενικό μου πρόσωπο για να κρατάνε φρέσκες τις τριανταφυλλιές.
Πρέπει να βάλουμε όλοι λίγο μυαλό και να μάθουμε να ιεραρχούμε τα πράγματα.

Εγκυκλοπαιδικά να πω οτι έχω ενα μπαλκόνι γεμάτο φυτά που δεν το εχω ψεκάσει ποτε με τιποτα περισσοτερο απο σαπουνόνερο και δεν εχω βάλει στο χώμα του τιποτα περισσοτερο απο μουστάρδα. IMG_2177 21062012

Δηλητηριασμένη μέλισσα
Εξαιρετική ανάρτηση. Ως καλλιεργητής πολλών εξωτικών και λιγότερο εμπορικά διαδεδομένων ορχιδέων, όπως είναι λογικό, συναναστρέφομαι καθημερινά με άλλους καλλιεργητές.
Δυστυχώς παρόλο που προσωπικά δεν χρησιμοποιώ χημικά σκευάσματα στον κήπο ή στις ορχιδέες μου και προτιμώ φιλικές λύσεις όπως φύτεμα λεβάντας κάτω από τις τριανταφυλλιές, καραούλι με μια τσιμπίδα πάνω από μια ορχιδέα για να πιάσω γεωμέτρες κλπ… πολλοί άλλοι χρησιμοποιούν πάρα πολλά εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και λοιπά κτόνα…. στα φυτά τους.
Από την πλευρά μου προσπαθώ όσο μπορώ να συμβουλεύω για φιλικότερες λύσεις αλλά μάλλον με αφορμή την ανάρτησή σου και θα γράψω και εγώ κάτι αντίστοιχο.
Παλαιότερα είχα μέλισσες που έχασα από σφήκες… σήμερα ολοκλήρωσα σεμινάρια βασικών αρχών μελισσοκομίας οπότε και από εβδομάδα θα έχω ένα νέο μελίσσι. Υπόσχομαι να χρησιμοποιώ μόνο σαρδέλες και καλαμάρια για να πιάνω σφήκες και να συνεχίζω να κάθομαι με τις ώρες για να μαζεύω γεωμέτρες από τις ορχιδέες μου.
Έχεις απόλυτο δίκιο φιλε Κώστα. Η αλήθεια ειναι ότι παντού μας έχουν μάθει να χρησιμοποιούμε φάρμακα,αντιβιοτικά κ.α. Στο σπίτι χλωρινες , χημικά φούρνου,τουαλέτας. Στην βάρκα υφαλοχρωμα με διάφορα ακαταλαβίστικα συστατικά. Στο αυτοκίνητο χημικά καθαριστικά. Στην φύση χειρότερα. Βλέπουμε μια ακρίδα στην λεμόνια,βουρ να βάλουμε χημικά. Τελικά δεν χρειάζεται να μας ψεκάζουν,το κανουμε από μόνοι μας!!!
Βασίλη δεν θέλω να μακρυγορω σε αυτά που γράφω. Καμια φορα δεν τα καταφέρνω. Χαιρομαι που επισημένεις το θέμα των ψεκασμών γιατι ήθελα να το γράψω αλλα θεωρόυσα οτι θα φλυαρώ. Με αφορμή το σχόλιο σου λοιπόν παιρνω πάσα…
Πραγματικά.. καθομαι κι ακουω για χρόνια συνανθρώπους μου να λενε οτι τα αεροπλάνα μας ψεκάζουν και άλλε θεωρίες συνομωσίας και σοκάρομαι οταν σκεφτομαι καθένας που τα λεει αυτα, ποσο έχει ψεκάσει το περιβάλλον εν αγνοία του. Αντι να κοιτάμε τι κάνουμε λάθος εμείς (και ξαναλέω.. δεν βγαζω την ουρά μου απ εξω) ψάχνουμε τα προβλήματα σε αεροπλάνα και μυστικές υπηρεσίες.
“Στηβ” πάμε για άλλα 🙂 ερχονται μελισσοκομικές δόξες…
“Παν μέτρον άριστον”
Ατυχία να έχουμε σοφούς προγόνους…..
Aτυχία γιατι ξεβρακωνόμαστε, αλλα τύχη γιατι έχουμε τη γνωση έτοιμη
μπράβο μελισσοκόμε, εξαιρετικό το άρθρο σου!
υπάρχουν πολλά και εξίσου αποτελεσματικά βιολογικά σκευάσματα
για τα φυτά μας, εκχύλισμα τσουκνίδας, σαπουνόνερο με αποτσίγαρα κ οινόπνευμα, κτλ.
Μόνο που διαβάζεις τις οδηγίες εφαρμογής των χημικών δηλητηρίων σε πιάνει σύγκρυο…
[…] για τους μελισσοκόμους της Ανατολικής Αττικής Στην προηγούμενη ανάρτηση, αναφέρθηκα στην ανεύθυνη και άσκοπη χρήση επιβλαβών […]
Το ανέβασα το άρθρο, ευχαριστώ για τις φωτογραφίες.
Kostas
I am devastated! I am a British beekeeper and moved to Pelion last year. During the last year I have spent hours and hours in my garden, planting cultivated plants and letting the wild flowers flourish in preparation for the time I planned to get my beehives set up. I succeeded in finding a fellow beekeeper locally, who helped me to start my first two hives here.
All was going very well in the Apiary but my roses were really suffering with some large black insects who seemed to be eating every flower (I was not familiar with them from England). I tried soapy water and picking every one off by hand but sad to say I could not control them.
I have never spayed anything on my flowers in England but knowing I was dealing with a different environment I decided to go to our local garden centre, with a container of these insects, to ask for some advice.
I was told that this little bottle would solve the problem! Cypergan was its name and instructions given verbally. I trusted the guy as I couldn’t understand the written instructions and proceeded to spray the affected 5 rose trees.
I am still feeding my bees 1:1 syrup as they are building their colony and so I tend to visit most days and top up the syrup.
In my second colony, which wasn’t so strong anyway, I observed a number of dead bees. I didn’t think immediately but then after a second visit and more dead bees I thought about the Cypergan and then started to research online and found your blog!
I hope that my colony won’t completely collapse after my stupid mistake. I’m not even sure how to dispose of the stuff! But rest assured this is the first and last time I give way to vanity and will work in other ways to balance nature and give it a hand not a hindrance.
The only positive thing is that my bees don’t have a bee disease and the strong colony seems fine.
Good luck Jo Allright 🙂 I hope your bees will recover soon. Now that you know the problem, everything will be fixed 🙂
[…] Η ιδέα έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν, αυτή τη φορά όμως φρόντισαν οι γείτονες να με δυσκολέψουν. Το πρόβλημα που προέκυψε έχει να κάνει με την άγνοια μας και την λανθασμένη και αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων, όπως την έχω περιγράψει και παλιότερα. […]