Μολόχα Malva sylvestris ή αγριομολόχα, μουλούχα, αμπελόχα,  Μαλάχη, Αμπελόχη, Μουλάγκα. Ανήκει στην οικογένεια των Μαλαχιδών (Malvaceae). Διετής ή πολυετής αυτοφυής πόα, γνωστή περισσότερο ως  ζιζάνιο.

Μολόχα Malva Sylvestris

Ανθίζει από Μάιο ως Οκτώβριο. Οι μέλισσες την επισκέπτονται για να πάρουν το νέκταρ, αλλά τη γονιμοποιούν αφού χωρίς οι ίδιες να επιλέγουν την συγκομιδή της λευκής της γύρης, αυτή κολλάει πάνω στις τρίχες του σώματος τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία από τις φωτογραφίες δεν θα δούμε γύρη αποθηκευμένη στις τσέπες (άρα εκούσια συλλογή) αλλά να στέκεται στο τρίχωμα (άρα ακούσια συλλογή). Αυτό οφείλεται στο σχήμα του άνθους, που αναγκάζει τη μέλισσα να έρθει φέρει σε επαφή το κεφάλι και το θώρακα της με τη γύρη, κατά τη συλλογή του νέκταρος ( vysinimelissa.gr )

Μολόχα Malva Sylvestris
Μολόχα Malva Sylvestris
Μολόχα Malva Sylvestris

Το φυτό είναι γνωστό απο την αρχαία Ελλάδα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και στην κουζίνα. Από τα φύλλα της φτιάχνουν ντολμαδάκια και τσαι ή τα χρησιμοποιούν σαν αρωματικό σε φαγητά.

Μελισσοκομικά, εκτός από τη μεγάλη του αξία για τη διατροφή των μελισσών, έχει κι άλλο ένα ενδιαφέρον, αφού τα φύλλα του ή ο χυμός τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κατευναστικό στον πόνο των κεντρισμάτων. Βέβαια οι περισσότεροι μελισσοκόμοι αδιαφορούν για τέτοιου είδους “προβλήματα¨

Μολόχα Malva SylvestrisΜολόχα Malva Sylvestris

Πηγές:
www.cooktherapy.gr
vysinimelissa.gr (είδη μολόχας)
meletw.blogspot.gr
twominutesangie.blogspot.gr
botanologia.blogspot.gr
cretangastronomy.blogspot.gr
nutrinews.gr
mani.org.gr
ellinikabaharika.gr

 

Πλακούτσης: Mελισσοκομικά φυτά΄

Μολόχα Malva Sylvestris
Μολόχα Malva SylvestrisΜολόχα Malva Sylvestris
Βυθισμένη στον παράδεισο… 0167

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper