Η μελισσοκομία στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερα επικερδής υπόθεση. Με μέλια σπάνια ή και μοναδικά στην παγκόσμια αγορά, όπως το μέλι βανίλια της Βυτίνας ή το πευκόμελο, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ένα μικρό (λόγο ποσότητας) αλλά ισχυρό (λόγο ποιότητας) ρόλο στους καταναλωτές των προϊόντων της κυψέλης ανα τον κόσμο.

Αν δεν καταφέραμε να τα πετύχουμε βέβαια αυτά με τον κρόκο Κοζάνης ή τη μαστίχα Χίου, δεν ξέρω τι μπορεί να ελπίζουμε με το μέλι. Δυστυχώς ακόμα η πολιτεία αντιμετωπίζει τη μελισσοκομία, το πολύ όπως την αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο μέρος των μελισσοκόμων. Ένα οικονομικό συμπλήρωμα στον οικογενειακό προϋπολογισμού.

Οι πραγματικοί επαγγελματίες είναι λίγοι και δικαίως, αφού κανείς δεν συμπαραστέκεται στον κλάδο και αρνούνται να δουν τα οφέλη. Στο εξωτερικό πάλι, άνθρωποι τους οποίους εμείς οι “έξυπνοι ” αποκαλούμε κοροϊδευτικά αμερικανάκια, κάνουν άλλα πράγματα. Στην π.χ Καλιφόρνια οι εκτάσεις που καλλιεργούνται είναι τόσο τεράστιες και οι απαιτήσεις για καρπό τόσο αυξημένες που η φυσική πανίδα δεν αρκεί να επικονιάσει τα δέντρα. Έτσι ο μελισσοκόμος είναι περιζήτητος. Ο αγρότης τον πληρώνει προκειμένου να φέρει τα μελισσομήνη του και να επικονιάσει τα φυτά ώστε να παράξουν περισσότερο καρπό…

Δεν έχω τρέφω αυταπάτες και δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να δούμε στην Ελλάδα τέτοιο φαινόμενο. Αντικειμενικα, δεν το έχουμε και ανάγκη.

Όμως εδώ έχουμε περάσει στο άλλο άκρο. Σε αντίθεση λοιπόν με την Αμερική εδώ ο αγρότης όχι μόνο δεν βλέπει το όφελος από τον μελισσοκόμος, αλλά τον ζημιώνει κιόλας.

Παραβιάζοντας κανονισμούς και νομοθεσίες για τα φυτοφάρμακα, ψεκάζει τα φυτά του με απαγορευμένα δηλητήρια ή σε ώρες που δεν επιτρέπετε με αποτέλεσμα να σκοτώνουν τις μέλισσες.

poison

Οι μελισσοκόμοι σκέφτονται διπλά πριν πάνε σε μια περιοχή με αγροτική καλλιέργεια την περίοδο της ανθοφορίας, χάνοντας ένα σημαντικό έσοδο, οι αγρότες χάνουν τους επικονιαστές τους, χάνοντας ένα ακόμα μεγαλύτερο έσοδο από τη μειωμένη παραγωγή και το τελικό προϊόν (όπως και το περιβάλλον) επιβαρύνονται από βλαβερές χημικές ενώσεις.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη παράμετρος η οποία επιδέχεται πολλές συζητήσεις και θα αρκεστώ μόνο σε ένα ρητορικό ερώτημα. Γιατί να απασχολεί έναν επιδοτημένο καλλιεργητή βαμβακιού, η πιθανότητα να μην επικονιαστουν όπως θα μπορούσαν τα φυτά του, αφού έχει ήδη εισπράξει τα χρήματα του; ( το γιατί τον επιδότησαν για το συγκεκριμένο φυτό είναι άλλο ερώτημα).

Μέσα σε όλο το κακό οι μελισσοκόμοι ξεκίνησαν σήμερα μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου και εκθέτουν μέσα από το internet το πρόβλημα τους. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Βασίλη Ξεσφίγγη και είναι μια αρχή. Έτσι, χωρίς υπερβολές και υστερίες, σήμερα 2 Αυγούστου οι μελισσοκόμοι που έχουν διαδικτυακή φωνή, κάνουν μια κοινή ανάρτηση, στην οποία λένε όχι στους παράνομους ψεκασμούς και ζητούν από το κράτος τη συμπαράσταση του για την τήρηση των νόμων.
Ελπίζω, σε μια εποχή που η μαγκιά περισσεύει και κάθε άνθρωπος που νιώθει αδικημένος, παίρνει δέκα φίλους του και κλείνει δρόμους και λιμάνια, ένας απλός και πολιτισμένος τρόπος διαμαρτυρίας να βρει γόνιμο έδαφος. Αν θες να συμβάλεις σε κάτι που είναι περιβαντολογικής σημασίας και μας αφορά όλους διέδωσε το κι εσύ.

Ιn English:
Greek beekeepers are demanding through the internet in a common post published on August 2nd 2010 that the Greek government take a firm stand and put into force the law so that the illegal spraying by Greek farmers is stopped as it is killing beeswarms and destroying Greek bee-keeping.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper