Τα μελίσσια αναγνωρίζουν την φωλιά τη βασίλισσα τους και τη μοναδικότητα τους. Έτσι δεν είναι σύνηθες να μπερδεύονται και να μπαίνουν σε άλλες κυψέλες, ούτε είναι σύνηθες να επιτρέπουν σε μέλισσες άλλες κυψέλης να μπούν στη δική τους φωλία.

Μια μέλισσα που θα το κάνει αυτό πρέπει για κάποιο λόγο να έχει μπερδευτεί ή να έχει χάσει τη δική της φωλιά. Μια τέτοια μέλισσα θα γίνει αποδεκτή μόνο με την προϋπόθεση οτι μπορεί πρώτα να προσφέρει και μετά να ζητήσει. Τι σημαίνει αυτό? Μια κατάκοπη γηραιά μέλισσα δεν θα φιλοξενηθεί με αγάπη απο μια τυχαία κυψέλη, για να απολαύσει την θαλπωρή της. Θα θανατωθεί μόλις τολμήσει να διασχίσει την είσοδο. Μια μέλισσα όμως φορτωμένη τροφή που τυχαία έχασε τον προσανατολισμό της θα περάσει ανενόχλητη.

Την ταυτότητα ενός μελισσιού τη δίνει μάλλον η βασίλισσα με τις φερομόνες που εκκρίνει Οι μέλισσες αναγνωρίζουν τόσο την παρουσία της όσο και την απουσία της. Ακόμα περισσότερο την παρουσία μιας νέας… Δηλαδή αναγνωρίζουν οτι ένα μελίσσι εχει μείνει ορφανό, έξη ώρες μετα την απουσία της βασίλισσας και αναγνωρίζουν άμεσα οτι μια βασίλισσα δεν είναι δική τους, αλλα την έχει προσθέσει ο μελισσοκόμος και τη θανατώνουν.

Σε μια περίπτωση ενός ορφανού μελισσιού (όπως του προηγόυμενου post) είναι δυνατόν να προσθέσεις μια εξωγενή βασίλισσα. Αυτή είτε την έχεις παράξει εσύ σε άλλο μελίσσι σου, είτε ακόμα πιο εύκολα την έχεις αγοράσει απο εξειδικευμένο έμπορο. Η βασίλισσες πωλούνται σε διάτρητα κουτάκια μαζί με εργάτριες. Το κουτί διασφαλίζει την ασφάλεια και οι τρύπες διασφαλίζουν τήν αναπνοή. Οι εργάτριες που εμπεριέχονται στο κουτί ειναι κόρες της βασίλισσας κι έχουν το ρόλο των τροφών. Η βασίλισσα δεν τρέφεται μόνη της αλλά έχει τροφούς – συνοδούς – υπηρέτριες – ή όπως αλλιώς θέλει να τις πει κάποιος, που τη φροντίζουν. Το κουτί αυτό έχει ένα άνοιγμα σε ένα τοίχωμα, κλειστό με ένα σφιχτό μείγμα απο ζάχαρη και ελάχιστο νερό, το λεγόμενο ζαχαροζύμαρο.

Οι εργάτριες μέσα στο κουτι φθείρουν τον τοιχο με σκοπό να ταίσουν με αυτόν τη βασίλισσα τους. Οι εργάτριες εκτός κουτιού φθείρουν τον τοίχο με σκοπό να τον φάνε αλλα και να εισβάλουν στο κουτί να σκοτώσουν τους “εισβολείς” . Αντίστοιχα με το προηγούμενο post, στο χρόνο που θα καταναλωθεί για να γίνουν αυτά, οι μέλισσες εντος (μιλάμε για 7-8 εργάτριες) και εκτος κουτιου θα έχουν συνηθίσει οι μεν τις δέ και μάλλον η κυψέλη θα ανεχτεί και θα αποδεχτεί τους νεοφερμένους Η ορφανή κυψέλη θα είναι πλέον κανονική….

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τέτοια κουτάκια, πριν αυτα τοποθετηθούν στις κυψέλες μου, όταν πριν 1,5 χρόνια έπρεπε να κάνω κάποιες τέτοιες ενέργειες. Οι βασίλισσες ειναι στιγματισμένες με μια κίτρινη σταγόνα χρώμα στην πλάτη για να ξεχωρίζεται απο τις άλλες μέλισσες.

 

Κλωβός μεταφοράς βασίλισσας

Κλωβός μεταφοράς βασίλισσας

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper