Δεν έχω καθαρίσει ακόμα 100% με τα σερσένια. Πάντως η συμβουλή με τη βενζίνη ήταν μακράν η καλύτερη. Νόμιζα οτι ειναι σχήμα λόγου το “ακαριαίος θάνατος” που μου είπαν οι glam και θεοδόσης, αλλα τελίκα δεν ήταν υπερβολή. Πήγα κι εγω την πρώτη μέρα ντυμένος με πανοπλία να δώ τι θα κάνω. Μεχρι και μπουφάν φόρεσα. Τελικά η βενζίνη που ρέει μεσα στην τρύπα και ενα κλείσιμο με χαρτί επίσης ποτισμένο με βενζίνη έκανε δουλεία.

Το μόνο ζήτημα ειναι ότι (ω τι περίεργο) δεν ήταν ουτε δυο οι φωλιές. Βρήκα σε απόσταση αναπνοής και μια τρίτη. Ετσι εχουμε μια δεν την έχουμε καταστρέψει ακόμα. Ενα πράγμα που έπιασε ήταν ότι μεχρι να τα οργανώσω αυτα προσπάθησαν να κερδίσω χρόνο με τον κηρόσκωρο. Δηλαδή τίναξα τα προβληματικά απο το σκώρο πλαισια κοντα στη φωλια των σερσενιών.

bees

Οι καμπιες τα κουκούλια και τα ελαχιστα μέλια απασχόλησαν το στρατό των σερσενιών για ενα απόγευμα με αποτέλεσμα να επιτιθονται λιγότερα στα μελισσία. (αφου είχαν ετοιμη την τροφή μπροστά τους.) Αυτο το λουκούλλειο γέυμα βέβαια ηταν το τελευταίο του γιατι το ίδιο βράδυ κατέστρεψα τη συγκεκριμένη φωλια. Αυτο που επίσης με εντυπωσίασε είναι το γεγονός οτι ενω κατάφερα και την εφραξα τελείως (όχι όμως με τον ασβέστη που τον ξετρύπισαν σε μια νύχτα) ακόμα και τώρα αραιά και πού μπορείς να δεις σερσένια να πλησιάζουν και να κάθονται λίγη ώρα εκει που ήταν παλια οι είσοδοι.

Δυο πράγματα καταλαβαίνω έγω. Ειτε οτι τα σεσρενια μπορει να κανουν περισσότερο απο δυο μέρες να γυρίσουν στη φωλια (και να μάθουν τα μαντάτα) έιτε (αυτο θα ηταν το πιο περίεργο) οτι κανουν ανταλλαγές πληθυσμών φωλιές που ειναι τοσο κοντα η μια στην αλλη (μιλαμε για 3-4 μέτρα)

Το βιντεο αυτό ειναι γυρισμένο στην πρώτη φωλιά. Εχει δυο εισόδους και μετα την πρώτη απόπειρα που εκανα να τη θαψω με ασβέστη απέκτησε 3.

bees
Χαρακτηριστικό για να καταλαβει κανεις το μέγεθος της φωλιάς, είναι να δει το ύλικο (πέτρες και χαλίκια) που έχουν βγάλει έξω τα σερσένια για να σκάψουν την τρύπα

Το βιντεο δεν ειναι καλό γιατι ειναι τραβηγμένο απρόσεκτα μεσα σε πανικο, αφου ταυτόχρονα (εχω απλα αφήσει τη μηχανή) κανω αλλες 10 δουλειες. Εχει όμως πλάκα γιατι περνάνε κάποια ελικόπτερα και συνδυάζοντας την εικόνα με τον ήχο δίνει αλλες εντυπώσεις.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper