Νομίζω οτι απο το προηγούμενο post ειναι ξεκάθαρη η ιδιαιτερότητα του πολτού ως τροφή. Επηρεάζει στο 100% την ανάπτυξη και εξέλιξη του εντόμου που τρέφεται απο αυτον. Το θέμα είναι που τον βρίσκουμε για να τον συλλέξουμε.

Ο πολτός βρίσκεται σε καθε κελί που περιέχει προνύμφη για τις δυο πρώτες μέρες της ζωής της. Το σκουληκάκι κυριολεκτικά κολυμπάει σε αυτον. Όμως άντε να υπολογίσεις πια προνύμφη ειναι 2 ημερών και μιλάμε για ελάχιστη ποσότητα σε ενα υπερβολικά μικρό κελί οπότε η συλλογή του, προς το παρόν τουλάχιστον φαντάζει αδύνατη. Κατά την δημιουργία όμως μιας νέας βασίλισσας το κελί που φιλοξενεί την προνύμφη είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί και το έντομο που θα βγει από αυτό είναι πολύ πιο μεγάλο.

bees
bees

Βασιλικά κελία… φαινεται πόσο πιο μεγάλα ειναι απο τα κοινά εργατικά

Επίσης το γεγονός οτι η προνύμφη που εξελίσσεται σε βασίλισσα θα τρέφεται όλες τις μέρες με πολτό δίνει την ευκαιρία να γίνει η συλλογή ακόμα και μετα την πάροδο των 2 πρώτων ημερών.
bees

Προνύμφη που “κολυμπάει” σε πολτό μέσα σε βασιλικό κελί

bees

Αυγό ημέρας σε βασιλικό κελί. Δεν υπαρχει κάτι για να ταιστεί κι ετσι δεν υπάρχει ίχνος πολτου, ενω το φως που περνά δειχνει το διαγραμμα των πίσω κελιών.

bees

Προνυμφη σε βασιλικό κελί. Λόγω ων μετακινήσεων για τις αναγκες της φωτογράφισης έχει βγεί απο τη θέση της κι εχει φτάσει στο στόμιο του κελιού

Για να μην θεωρηθει όμως, οτι κι αυτη είναι καποια τεράστια ποσότητα, παραθέτω μια φωτογραφία με το δάχτυλο μου δίπλα, ως συγκριτηκό μέγεθος. Μιλάμε πάντα για λίγη ποσότητα.
bees
Οπότε ενα βασιλικό κελί ειναι το ιδανικό μερος να συλλέξει κάποιος πολτό. Η συλλογή γίνεται αφαιρώντας την προνύμφη απο μέσα και μετά, ειτε με κάποια ειδική αντλία, είτε με ξύλινη, μικρή ειδικά διαμορφωμένη σπάτουλα (μεταλλικό εργαλείο απαγορεύται δια ροπάλου γιατί αλλοιώνει το προϊόν) αφαιροουμε την επίμαχη ουσία.
Για να φτάσουμε λοιπόν στη συλλογή του πρέπει να έχουμε Βασιλικά κελία.

Σε ενα ελεύθερο απο ανθρώπινες παρεμβάσεις μελίσι η δημιουργία τέτοιων κελιών ειναι ετήσιο φαινόμενο. Τα φτιάχνουν οι εργάτριες προκειμένου να φτιάξουν μια νέα βασίλισσα σχεδόν κάθε άνοιξη. Η δημιουργία μιας νεας βασίλισσας σημαίνει το εξής.

Η παλιά βασίλισσα θα πάρει το μισο (περίπου) πληθυσμό, θα φύγει προς ανεύρεση νέας στέγης και θα αφήσει πίσω της κελια με εκολαπτόμενες νεες βασίλισσες που καποια στιγμη θα ανοίξουν. Η νεα βασίλισσα θα μείνει με τον υπόλοιπο πληθυσμό στην παλιά φωλιά και θα τη συνεχίσει μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Αυτή είναι η διαδικασία της σμηνουργίας και θα προσπαθήσω να την αναπτύξω σε επόμενο post.

Αναλογιζόμενος κανεις οτι καθε τετοιο βασίλικο κελί δινει την 3η μερα 0,25γρ βασιλικου πολτού και οτι θα έχω περίπου 20 τετοια σε καθε κυψέλη οχι περισσότερο απο μια φορα το χρονο, θα καταλαβει γιατι ο πολτος ειναι τόσο ακριβός. Εκτός απο την διατροφική του αξία που ανεβάζει την τιμή, η παραγωγή ενος μελισσιου με τον προηγουμενο τρόπο σημαίνει…. κατι σε.. 5 γραμμαρια αν ετος… (?)Αλλα…….υπάρχουν κι αλλες μεθοδοι που με την παρεμβαση του μελισσοκόμου η σοδεια μεγαλώνει 🙂 (υπάρχει και συνέχεια 🙂

Ιn English:
Royal jelly 2
I believe from the previous post it is quite clear how special royal jelly is as a food. It influences 100% the development and growth of the insect which uses it as a source of nutrition. The question is how we find the royal jelly in order to harvest it.

Royal jelly is found in every cell which contains a larva during the first two days of its life. The little worm literally swims in royal jelly. However, trying to figure out which larvae are in their first two days – and we’re talking about very small quantities in tiny cells – and then trying to harvest the jelly, is next to impossible. During the creation of a new queen, however, the cell which hosts the larva is much larger, since the insect which will emerge is far larger as well.

(photo caption: This photo of a queen cell shows how much larger it is than the normal worker’s cell.)

Furthermore, the fact that the larva which will grow into a queen is fed royal jelly for all of its life provides an opportunity to harvest this substance even after the two-day period has passed.

(photo caption: Larva “swimming” in royal jelly inside a queen cell.)

(photo caption: One day-old egg in a queen cell. Since there is nothing to feed, there is no trace of royal jelly, while the light shining through shows the outline of the cell behind it.)

(photo caption: Larva in a queen cell. Due to movement resulting from the photographing of this cell, the larva has shifted position and now resides near the mouth of the cell.)

Just so you won’t imagine that even this comprises some huge quantity, I am showing this photo of my finger next to the queen cell. We’re still talking about small quantities.

Nevertheless, the queen cell is the ideal place for harvesting royal jelly. The harvesting of royal jelly takes place by first removing the larva, either with a special suction device or with a tiny, specially designed wooden spatula (using metal is forbidden, since it spoils the product) – and then removing this difficult substance.

In order to harvest royal jelly, therefore, we have to have queen cells.

In a beehive free from human intervention, the creation of such cells is a yearly phenomenon. The worker bees created this cells nearly every Spring in preparation for a new queen. The creation of a new queen entails the following:

The old queen will take approximately half of the hive’s population and will leave in search of a new home. She will leave behind her numerous sealed cells with potential queens which will, at some point, open. The new queen will remain with the rest of the hive’s population and will stay there until the following Spring.

This is the process of swarming, which I will attempt to describe in my next post.

If one calculates that every one of these queen cells produces 0.25 grams of royal jelly on the third day, and you have approximately 20 such cells per hive – and not more than once per year – you can see why royal jelly is so expensive. In addition to its value as a nutritional substance, which considerably enhances its price, a single hive can yield only about 5 grams of royal jelly per year. However… there are other methods which the beekeeper can use to increase a hive’s yield – which we shall explore shortly.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper