Πριν οκτώ χρόνια ξεκίνησα με τρία μελίσσια.Σταδιακά τα δεκαπλασίασα. Αλλες χρονίες τα κατάφερνα καλά κι αλλες όχι.
Οι τρεις τελευταίες χρονίες, όπως πολλοι γνωστοί μου θα γνωρίζουν, ήταν κακές. Τοσο γιατι τα αμέλησα λογω σοβαρότερων υποχρεώσεων, όσο και γιατι συνέβησαν περίεργα συμβάντα. Πρίν περίπου ένα χρόνο περιέγραφα ενα τετοιο περίεργο συμβάν στην Ερέτρια. Τώρα θα το ξαναπεριγράψω.

Οχι γιατι επαναλαμβάνω τα παλία μου post, αλλά επειδή συνέβη σχεδόν πανομοιότυπα στη διπλανή κυψέλη.

Εκεί είχα ξεμείνει λοιπον με τρια μελίσσια, γυρνώντας ουσιαστικά οκτώ χρόνια πισω. Το ένα το δηλητηρίασε κάποιος, τα άλλα δυο περίμεναν τις αραιές επισκέψεις του ασώτου μελισσοκόμου. Δεν είμαι σε θέση να πω τι έγινε. Ξέρω απλά οτι στην τελευταία μου επίσκεψη άλλο ένα μελίσσι ήταν νεκρό. Το μελέτησα όσο μπορούσα και παραθέτω οτι στοιχεία βρήκα. Αν καταλαβαίνει κανείς τι βλεπει ας μας πεί τη γνώμη του.
Το διπλανο μελισσι είναι διοροφο, πεινασμένο αλλα υγιέστατο. Το νεκρό είχε πολλές ψόφιες μέλισσες στην είσοδο.

dead bees

Το άνοιξα και βρήκα μέσα 100-200 ζωντανές εργάτριες.

dead bees

Όλες οι αλλες μαζί με τους κηφήνες πεθαμένες ή μισοπεθαμένες στον πυθμένα με τις γλώσσες έξω (δείγμα δηλητηρίασης?).

νεκρές μέλισσες

Υπηρχαν και δυο πλαίσια με λίγη γύρη. Μελι ουτε για δειγμα. Λίγες νεκρές μελισσες με τα κεφάλια μέσα στα κελια (δειγμα πείνας?). Βαρόα “ικανοποιητικό”…

γύρη, pollen

varroa destructor, βαροική ακαρίαση

βαρόα

Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο γόνος. Ο γόνος ζωντανότατος, σε δυο μόνο πλαίσια απο τα δέκα που ειχε το μελισσι.
Υπηρχαν αυγά μιας ημέρας και προνύμφες όλων τον ηλικιών.

αυγό μέλισσας, bee egg

Όση ώρα το κοιτούσα κελιά ανοιγαν και νέες εργάτριες γεννιόντουσαν. Μια δυο που είδα ήταν στα χάλια τους λόγο βαρόα. Υπήρχαν αρκετές που είχαν γεννηθεί προηγούμενες μέρες (ή ώρες) και μάλλον πέθαιναν αμεσα΄, παραμένοντας με το κεφάλι έξω απο το κελί και τη γλώσσα να κρέμεται.

dead bee

Όσοι είχαν την “τύχη” να χάσουνε μελίσσι και να το αντιληφθούν αρκετά αργότερα, γνωρίζουν καλα την χαρακτηριστική μυρωδιά του νεκρού απο μέρες γόνου. Τη μυρωδιά του θανάτου. Αυτη η μυρωδιά δεν υπήρχε.

Θα έλεγα απο το το τελευταίο οτι οτι έγινε έγινε ακαριαία και μάλιστα ελάχιστε ώρες πριν πάω εγώ. Απο την άλλη μια αράχνη είχε ήδη στήσει ιστό μέσα στο μελισσι.

web

Για το τι συνέβη έχω πάλι μια θεωρία. Προτιμώ όμως να ακούσω για άλλη μια φορά ανεπηρέαστους τους εμπειρότερους και να μην την πω ακόμα.

dead bee

Σε κάθε περίπτωση επειδή δεν θέλω να έχω τέτοιες εικόνες στην πρώτη σελίδα του blog θα ετοιμάσω άλλο ένα post με πιο ευχάριστες ανοιξιάτικες εικόνες.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper