Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ανατρέχω στις φωτογραφίες που έβγαζα το καλοκαίρι και αρχίζω να ανεβάζω “ανεπίκαιρο” υλικό. Τουλάχιστον όπως ασκώ εγώ τη μελισσοκομία, το φθινόπωρο κάθομαι (από μελισσοκομικής άποψης) οπότε έχει λογική να τα ανεβάζω τώρα.

Φέτος λοιπόν  από φωτογραφικής άποψης,  με απασχόλησαν αρκετά οι αράχνες. Τις συναντούσα συνέχεια. Τις συνάντησα και στις 2 Αυγούστου σε μια γρήγορη ματιά στα μελίσσια πριν τις διακοπές.

Η εν λόγω κυρία είχε κάνει έναν ωραίο ιστό περίπου ενάμιση μέτρο από μια κυψέλη, που επικοινωνούσε όμως με μερικές κλωστές μαζί της. H γενική εικόνα ήταν η ακόλουθη: (λόγω ανάλυσης, με δυσκολία διακρίνεται ο ιστός, τον οποίο έχω περιβάλλει με  δυο κίτρινες γραμμές για να φανεί.)…

Argiope lobata web on hive

Argiope lobata ιστός πάνω σε κυψέλη

Το σημείο a με το πρώτο βελάκι, είναι αυτό:

Argiope lobata web on hive

Argiope lobata ιστός πάνω σε κυψέλη

Argiope lobata ιστός

Argiope lobata ιστός

Ο ιστός ξεκινά απο το καπάκι της κυψέλης και απορώ πως, καταλήγει στο σημείο b, αρκετά πιο μακριά, όπου έχει στήσει το μεγαλύτερο μέρος του πλέγματος και είχε ήδη στριμώξει τουλάχιστον μια μέλισσα.

Argiope lobata ιστός

Argiope lobata ιστός

Μου έχει ξανατύχει να στήσουν παγίδα οι αράχνες ακριβώς έξω από κυψέλη, αλλά τότε το μελισσοκομείο ήταν εγκαταλειμμένο.

Argiope_lobata Argiopelobata b featured s

Υ.γ.: Τη συγκεκριμένη αράχνη δεν την πείραξα. Είναι εντυπωσιακά μαμούνια (αρθρόποδα – δεν είναι έντομα), κι έχω αναφερθεί και παλιά σε αυτές.  Τις βάζω κάτω απο το label ασθένειες εχθροί αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κίνδυνος για τις μέλισσες. Το τονίζω αυτό γιατί μερικοί με  ” υπερβάλλων ζήλο”, σκοτώνουν ότι βρουν μπροστά τους για να μην “κινδυνεύουν” οι μέλισσες τους. Όταν γίνεται αναφορά σε ένα έντομο που μπορεί να είναι εχθρικό προς τη μέλισσα, δε σημαίνει οτι αυτό αποτελεί κίνδυνο και πρέπει να εξοντώνεται.

piifpu: 2/8/2013

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper