Ο Μάρτιος και μερικές μέρες μυρίζουν ‘Ανοιξη. Αν κρατήσει μερικές ποτιστικές βροχούλες και δεν κάνει κανένα δυνατό κρύο, από αυτά που δικαιολογούν τη λαϊκή ρήση περί “παλουκοκαύτη” η άνοιξη θα μπει πολύ δυνατά. Διαβάζω σε φιλικά blogs της βορείου Ελλάδας για την αμυγδαλιά που ετοιμάζεται να ανθίσει και παράλληλα βλέπω την αμυγδαλιά του γείτονα που έριξε ήδη τα λουλούδια της και έχει γεμίσει φύλλα.( η φωτογραφία είναι πριν τις μεγάλες βροχές της αττικής)

αμυγδαλιά Amygdalus communi - almond tree

Η φύση προχωρά. Οι κυριακάτικες βόλτες στο βουνό έδειξαν φυτά στο φόρτε τους ή οριακά έτοιμα να δώσουν το νέκταρ τους απλόχερα.

Ασφόδελος Asphodelus Alba

Ασφόδελος μπουμπουκιασμένος, έτοιμος να σκάσει.

γαλατσίδα Euphorbia helioscopia L.

Γαλατσίδα καταπράσινη και ολάνθιστη, αυτό το φυτό που μου διαφεύγει ( update: Δενδρώδης Μηδική μου λένε :))

και πολύ, μα πολύ μούσκαρι.

 

μούσκαρι Muscari commutatum – grape hyacinth

μούσκαρι Muscari commutatum – grape hyacinth


μούσκαρι Muscari commutatum. (grape hyacinth)

μούσκαρι Muscari commutatum. (grape hyacinth)
Εδώ λοιπόν έρχεται η ομορφιά της επικοινωνίας. Το μούσκαρι το βλέπω, το ξέρω αλλά φέτος για πρώτη φορά το εκτίμησα τόσο, αφού είδα τόσα φυτά μαζί και μέλισσες να το δουλεύουν ακόμα και την Κυριακή, που ήταν μια κρύα μέρα με πολύ αέρα. Δεν γνώριζα όμως το όνομα.

Ο Σπύρος με κατατόπισε, μου συνέστησε και αυτό το καταπληκτικό site floraattica.blogspot.gr και με όχημα πλέον το όνομα, μπόρεσα να σερφάρω και να ψάξω λεπτομέρειες για το φυτό.

Muscari

Μετά από μεταμεσονύκτιο διάβασμα λοιπόν, συνοψίζω εδώ αυτά που βρήκα. Το όνομα του έχει ελληνική ρίζα καθώς το πρώτο συνθετικό προέρχεται από το μόσχο αφού το άνθος μοσχοβολάει μια γλυκιά μυρωδιά.

Μούσκαρι  –  Σταφυλουάκινθος – Muscari commutatum. (grape hyacinth)
Μούσκαρι είναι το γένος, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 40 είδη.
Το εικονιζόμενο είναι μάλλον το Muscari commutatum είναι βολβός και είναι καλό μελισσοκομικό φυτό. Στο ίδιο γένος πάντως εύκολα θα αναγνωρίσει κανείς πολλά ακόμα μελισσοκομικά φυτά από την Ελληνική ύπαιθρο.
Η γενική ονομασία μούσκαρι, βολεύει τον μελισσοκόμο, όχι όμως και τους άλλους που ενδιαφέρονται για το φυτό, αφού μάλλον είδος από είδος έχει σημαντικές διαφορές ως προς τις ιδιότητες. Έτσι διαβάζεις οτι ο βολβός του θεωρείται δηλητηριώδης από τους  Άγγλους, (αφορά το muscari commutatum) ενώ στην Ελλάδα βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες  συνταγές, οι οποίες μάλιστα περιέχουν και μέλι….  (αφορά το Muscari comosum) ή συνταγές για σαλάτες με “βορβιά” ή “βορβούς” (βολβούς)
Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος σκοπεύει να το φάει (οχι εγώ μάλλον!) θα πρέπει να είναι καλύτερα ενημερωμένος απο εμένα.

Χρησιμοποιείτε σαν καλλωπιστικό σε κήπους και παρτέρια για το εντυπωσιακό του χρώμα. Κατά τα άλλα οι μέλισσες δουλεύουν καλά και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί σύντομα θα είναι πολύ στριμωγμένα.

bees μέλισσες Αpis mellifera

Ακολουθούν οι σχετικές παραπομπές:
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper