Στο προηγούμενο post για το πλαίσιο, ο Γιάννης Γακος (επίσης ερασιτέχνης μελισσοκόμος) έκανε ενα σχόλιο σχετικα με το πως μπορει να σταθεροποιήσει κανεις το φύλλο κερήθρας πάνω στο πλαίσιο. Αυτο που παρέλειψα να πώ ειναι οτι το φύλλο πρεπει να στηριχτεί εκτός απο το πάνω μερος (κερηθροφορέα) και στα συρματα.

Ο ιδανικός ισως τροπος ειναι αυτος που περιγράφει ο Γιαννης, η χρήση δηλαδη ενος μετασχηματιστή Η διαδικασία ειναι απλή. Ακουμπάμε απλα το φύλλο κερήθρας πάνω στα σύρματα (δεν το περνάμε εναλλάξ απο αυτα οπως σε αλλες μεθόδους) και προσαρμόζουμε στις δυο ακρες του συρματος τα ηλεκτρόδια. Ειναι προφανές οτι το σύρμα ειναι αγώγιμο, κλείνει κύκλωμα και το ρεύμα περναει απο τη μια ακρη στην άλλη. Το βαρος της κερήθρας την κανει να πιέζει το σύρμα. Το σύρμα ειναι ζεστό γιατι αντίσταση στο ρεύμα προκαλεί θερμότητα, η κερήθρα μαλακώνει και κολάει στο σύρμα τέλεια. (αν το παρακανεις την κοβει τελείως) Οπώς λεει λοιπον κι ο Γιαννης 2 – 3 δεύτερα ειναι αρκετά

Το σχόλιο του αυτο μου δίνει την αφορμή να περιγραψω και την οχι τοσο προχωρημένη εναλλακτικη λύση που υπάρχει.

Αυτο το εργαλείο με τον μικρο τροχο στην ακρη μπαίνει σε ενα δοχειο με βραστο νερο. Μολις ζεσταθει ικανοποιητικά, το “ρολαρουμε” πανω στο συρμα πιέζοντας πολυυυυυ ελαφρα την κερήθρα. (πρεπει απο κατω να υπάρχει οπωσδήποτε μια σκήρή βάση).

Ο τροχός εχει μια εγκοπή στη μέση οποτε “διαβαζει” τη διαδρομή του πάνω στο συρμα. Οπως γυρίζει τα δοντακια που περισσεύουν και ειναι ζεστα, πληγώνουν την κερήθρα και τραβάνε απο αυτη μικρα κομματάκια κεριου που τυλίγουν το συρμα και το κόλλάνε πανω του.

Ειναι προφανώς λίγο πιο χρονοβόρο αλλα και κουραστικό απο τη λύση με το μετασχηματιστή…

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper