21 Σεπτεμβρίου σήμερα και το καλοκαίρι παρέδωσε τη θέση του στο Φθινόπωρο. Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της εποχής που πέρασε, έχω να πω τα εξής.

Μετά από μια δύσκολη άνοιξη, με περίεργες καιρικές συνθήκες και αποτυχημένες (πρώτες απόπειρες) βασιλοτροφίας, κατάφερα κι έμπασα στο καλοκαίρι σχεδόν όσα μελίσσια ήθελα – στόχευα και σχεδόν όπως τα ήθελα.

Βασιλικός πολτός

Βασιλικός πολτός


Το καλοκαίρι τα μελίσσια έσπασαν, τα μισά έμειναν στον Υμηττό και τά άλλα μισά πήγαν στην Εύβοια. Τα αποτελέσματα από άποψης τρύγου έδειξαν ότι του χρόνου δεν πρέπει να μείνει τίποτα στον Υμηττό. Η επιθυμία μου να τα πάω και-ή  στη Φωκίδα, έμεινε στα χαρτιά.

Το μέλι που βγήκε είναι τόσο ώστε όχι μόνο να μην δοθεί σε τρίτους, αλλά πιστεύω για άλλη μια χρονιά, κάποια στιγμή παίζει να αγοράσουμε κιόλας.

μέλι ευκαλύπτου

Ευτυχώς αυτό που βγήκε ήταν τόσο καλό, που το αγάπησαν ακόμα και τα κουνούπια…

Κουνούπι τίγρης Aedes albopictus - Asian Tiger Mosquito

Ο εικονιζόμενος τίγρης (Κουνούπι τίγρης Aedes albopictus – Asian Tiger Mosquito) με βουτηγμένη τη μουσούδα σε σταγόνες ευκαλυπτόμελου, τρυγημένου το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι πέρασε ήπια για μένα, παρά το γεγονός ότι είδαμε φωτιές, οριακά στα γειτονικά μελισσοκομεία,

φωτιά
δηλητηρίαση μελισσών
δηλητηριάσεις πολύ μικρής έκτασης ευτυχώς και πολλά σερσένια. Στη Φωκίδα στο σημείο που τελικά δεν πήγα, εμφανίστηκε μέχρι και αρκούδα.
Η μέλισσα που φαίνεται να κολυμπάει στη μεγάλη φώτο δεν κολυμπάει ακριβώς. Απλά οργανώθηκα λίγο καλύτερα σε σχέση με τα νερά των μελισσιών (κι έτσι θέλω να πιστεύω οτι δεν ενόχλησα κανέναν) και βρήκα κι ευκαιρία για φωτογραφίες.

η κολυμβήτρια μέλισσα

η κολυμβήτρια μέλισσα

μέλισσες

Από internetικής άποψης δόθηκαν εξαιρετικές ευκαιρίες, να γράψω για καινούριες σφήκες (1 και 2) κι αχερόντειες, καθώς και φυτά περίεργα και μη.

Από φωτογραφικής και εντομολογικού ενδιαφέροντος άποψης, συνάντησα διάφορα όμορφα, άσσους στο καμουφλάζ, που απαθανάτισα.
Καλό φθινόπωρο εύχομαι σε όλους, εγώ μελισσοκομικά είμαι λίγο αδρανής αυτόν τον καιρό κι θα αρκεστώ στο να κάνω μια δυο, πιο βιολογικές ενέργειες για το βαρρόα και να εξασφαλίσω τροφές για το χειμώνα.

Eύβοια

ιμγ1841

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper