(Με αφορμή ένα πρόσφατο, internet-ικό, παραπληροφορικό γεγονός…)

Στο έργο του Ισοκράτη, “Προς Δημόνικον”, παρατίθενται διάφορες πρακτικές διδαχές του συγγραφέα προς κάποιον Δημόνικο για έναν ορθό και ηθικό τρόπο ζωής.

Σε κάποιο σημείο γίνεται αναφορά στη μόρφωση κι έκει χρησιμοποιεί το παράδειγμα της μέλισσας.

Λέει λοιπόν:

“Δει σε τα βέλτιστα των ποιητών μανθάνειν και των άλλων σοφιστών, ει τι χρήσιμον ειρήκασιν, αναγιγνώσκειν. Ώσπερ γαρ την μέλιτταν ορώμεν εφ’ άπαντα μεν τα βλαστήματα καθιζάνουσαν, αφ’ εκάστου δε τα βέλτιστα λαμβάνουσαν, ούτω δει και τους παιδείας ορεγομένους νεανίας μηδενός μεν απείρως έχειν, πανταχόθεν δε τα χρήσιμα συλλέγειν”

Ισοκρ. Προς Δημόνικον, 50-52.-

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Πρέπει εσύ να μαθαίνεις τα καλύτερα έργα των ποιητών και να διαβάζεις ό,τι ωφέλιμο έχουν γράψει οι άλλοι συγγραφείς. Γιατί όπως ακριβώς βλέπουμε τη μέλισσα να κάθεται βέβαια πάνω σε όλα γενικά τα άνθη, να παίρνει όμως από το καθένα τα καλύτερα συστατικά, έτσι πρέπει να κάνουν και οι νέοι που λαχταρούν τη μόρφωση: Τίποτε να μην αφήνουν ανεξέταστο, αλλά από παντού να παίρνουν τα ωφέλιμα.

Το 338 π.Χ. οι ρήτορες,  οι Φιλόσοφοι, οι ποιητές και στοχαστές δεν είχαν στη διάθεση τους του internet για να προβάλουν τα έργα, τις απόψεις  και τη γνώμη τους. Έτσι τα κείμενα που διακινούνταν από στόμα σε στόμα ή με τη δύσκολη και ακριβή τέχνη της γραφής,  ήταν μόνο αυτά που ήταν πραγματικά αξιόλογα και από αυτά τα αξιόλογα είχε να διαλέξει ο Δημόνικος σύμφωνα με την συμβουλή του Ισοκράτη.

Σήμερα η ευκολία του internet δίνει στον καθένα μας τη δύναμη να έχουμε δημόσιο λόγο.

Δεν ξέρω αν θα πρότεινε πάλι ο Ισοκράτης στον Δημόνικο να διαβάσει όλα τα κείμενα που κυκλοφορούν και να κρατήσει το καλύτερο.

Τώρα πια είναι και λίγο θέμα τύχης. Εξακολουθεί όμως να είναι περισσότερο θέμα διανοητικής κατάστασης και κριτικής ικανότητας του αναγνώστη.

Πηγή αρχαίου κειμένου και μετάφρασης: greek-language.gr

silybum_bees

Πηγή αρχαίου κειμένου και μετάφρασης: greek-language.gr

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper