Δεν μπορώ να βρω ακριβή λόγια, για να εξηγήσω πόσο ενδιαφέροντα μου φαίνονται τα έντομα. Από τότε που μπορώ να με πρωτοθυμηθώ, ασχολούμουν μαζί τους. Μερικά είναι λίγο σαν μικροί Μπόμπι Ντικ. Τα έχω δει μια φορά ή δυο και από τότε τα κυνηγώ με πάθος.

Όχι όμως για να αναμετρηθώ μαζί τους όπως ο Τζορτζ Πόλαρντ με τον Μπόμπι Ντικ, αλλά για να τα φωτογραφίσω. Έτσι, ψάχνω αρειμανίως για άλλον ένα σκαραβαίο “Δυνάστη Ηρακλή” ή ένα “ρινόκερο”. Ανυπομονώ να ξαναγίνω μάρτυρας μιας αποδερμάτωσης ενός τζίτζικα. Αναπολώ να ξαναδώ τις εξαφανισμένες πυγολαμπίδες στα ρέματα. Στους στόχους υπάρχουν αρκετά, το ένα πιο περίεργο από το άλλο, αλλά τώρα ήρθε να προστεθεί στη λίστα των στόχων άλλο ένα έντομο που με καταγοήτευσε.

Αχερόντια

Στα χρόνια που διατηρώ τα μελίσσια, πάντα βρίσκω μια νεκρή αχερόντια σε μια κυψέλη. Όμως μόλις την Τρίτη, συνειδητοποίησα, ότι δεν είχα δει ποτέ ζωντανή και το ανακάλυψα επειδή έπιασα μια!

Η αχερόντια είναι ίσως ο μεγαλύτερος σκόρος που υπάρχει. Με μήκος που αγγίζει τα 9 εκατοστά είναι ίσως και το μεγαλύτερο έντομο που έχω πιάσει – δει ποτέ. Η κοντή προβοσκίδα της την δυσκολεύει να πάρει νέκταρ από τα λουλούδια, [όπως η  Agrius convolvuli (Convolvulus Hawk-moth) με την οποία την είχα μπερδέψει παλιότερα.

Έτσι πρέπει να εισβάλει στις κυψέλες για να κλέβει μέλι. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι παράγει έναν ήχο σαν σφύριγμα που για κάποιο λόγο αποπροσανατολίζει τις μέλισσες που δεν την σκοτώνουν. Συχνά όμως δεν τα καταφέρνει.

Τότε οι μέλισσες την σκοτώνουν. Συνήθως παίρνουν πίσω το μέλι τους σε ένα αυτοσχέδιο χειρουργείο ( ο νοών νοήτω) και επειδή το έντομο είναι εξαιρετικά ογκώδες για να το βγάλουν έξω, το βαλσαμώνουν επιτόπου με πρόπολη και το αφήνουν μουμιοποιημένο να διακοσμεί το σπίτι τους.

Έτσι όλες ή σχεδόν όλες οι αχερόντιες που είχα δει ήταν νεκρές, βαλσαμωμένες και χωρίς κοιλιά. Η χαρακτηριστική νεκροκεφαλή στην πλάτη της, που τόσες δεισιδαιμονίες έχει προκαλέσει και που της προσάπτει ένα τόσο σκοτεινό χαρακτήρα* και την έχει κάνει να πρωταγωνιστήσει, ακόμα και στη σιωπή των αμνών(όπως έχω ξαναγράψει) μου ήταν γνώριμη μόνο από τις φωτογραφίες.

αχερόντια

Αχερόντια

Όταν λοιπόν την είδα ζωντανή άρχισα να τη φωτογραφίζω. Οι διαστάσεις είναι μοναδικές και γίνονται αντιληπτές όταν την συγκρίνεις με το ευρώ. Αυτή άγγιζε τα 7 cm, ενώ υπολογίζω ότι είχε άνοιγμα φτερών της τάξεως των 12 cm.

Acherontia Atropos Αχερόντεια πεταλούδα νεκροκεφαλή

Acherontia Atropos

Ο όγκος της τεράστιος. Έμοιαζε να μη μπορεί να κρατηθεί στα πόδια της, που επειδή ήταν χνουδωτά σε έκαναν να πιστεύεις οτι είχαν δίπλες απο το πάχος.  Tα μάτια της μαύρα, ματ, λες και τα έντυσες με βυνίλιο. Η νωθρότητα της με έκανε να πιστεύω ότι είναι στα τελευταία της κι έτσι, όταν την έπιασα και άρχισε να τσιρίζει και να κοπανίεται με σόκαραρε!

Αcheronia Death’s Head Hawk-moth from kostas.koutsoukos on Vimeo.

Ο ήχος που παράγει είναι δυνατός και ευτυχώς πρόλαβα να τον καταγράψω σε ένα αρκετά κακής ποιότητας video, σε ότι αφορά την εικόνα.

Mόλις συνήθισα την παρουσία τη, πρέπει να πω ότι αποφάσισα, πως είναι από τα συμπαθέστερα έντομα που έχω δει ποτέ μου. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχα μαζί μου τον κατάλληλο φακό για την φωτογραφίσω, συν ότι οι φωτιστικές συνθήκες ήταν τραγικές. Πήρα λοιπόν ένα κουτί που είχα εκεί και την έβαλα μέσα για να την φωτογραφίσω με την ησυχία μου στο σπίτι. Αυτό που επίσης με εντυπωσίασε είναι το βάρος της. Τόσο πολύ, που ήθελα στο σπίτι να τη ζυγίσω γιατί πιστεύω ότι εύκολα ξεπερνούσε τα 15 γραμμάρια.

Όλες αυτά, το μέγεθος, το βάρος η νωθρότητα, με έκαναν να πιστέψω ότι όταν τη βγάλω από το κουτί για να τη φωτογραφίσω θα πάρει και πόζα..

Πάει η αχερόντια. Πέταξε σαν πουλάκι κι εγώ έμεινα με τη μηχανή στο χέρι στο μπαλκόνι να βρίζω καθώς απομακρύνοταν.

Τώρα θα αρκεστούμε στις βιαστικές φωτογραφίες και ελπίζω σύντομα να πιάσω άλλη μια για να τη φωτογραφίσω με δικούς μου όρους. Πολυ περισσότερο να βρω μια προνύμφη της, που είναι εξίσου εντυπωσιακή. Για όσους καταλαβαίνουν από φωτογραφικές, να πω ότι το video είναι τραβηγμένο με 90αρη φακό, που σημάνει ότι για να κάνω τη λήψη έπρεπε να έχω το χέρι μου τεντωμένο σαν παλούκι για να έχει ικανοποιητική απόσταση ώστε να χωρά το έντομο στο κάδρο. Την άλλη φορά, σαν νέος Τζορτζ Πόλαρντ,  θα τα πάω καλύτερα.

*H αχερόντια παίρνει το όνομα της από τον Αχέροντα που σύμφωνα με το wikipedia έχει την εξής σημασία:

Η ονομασία του ποταμού Αχέροντα προέρχεται από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη αναφερόμενη στη θλίψη του θανάτου. Αχέρων είναι ο Ποταμός χωρίς χαρά, ο ποταμός της θλίψης Μια άλλη άποψη λέει ότι προέρχεται από την αρχαία λέξη «αχός» (=ήχος, βουή, «ηχώ», «αχώ» = εκπέμπω ήχο) και το ρήμα «ρέω», άρα ο ποταμός με την δυνατή ροή.

Όλα αυτά τα μακάβρια, για ένα σχέδιο που θυμίζει νεκροκεφαλή. Εγώ πάλι πιστεύω, ότι αν ο παρατηρητής είχε ανακαλύψει το έντομο μετά το 1980 υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να την ονόμαζαν  Pac Man Ghost

Acherontia atropos (Death’s Head Hawkmoth) – Αχερόντια

 

Για την ιστορία να πω οτι ναι, το τρίχωμα της είναι τόσο απαλό όσο φαίνεται και ότι τοποθετώντας πόρτες με μικρά ανοίγματα στις εισόδους των κυψελών το σεπτέμβρη, οι Αχερόντιες αδυνατούν να μπουν και είμαστε όλοι χαρούμενοι. img 2911

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper