Kοίτα τώρα ένα περίεργο. Από τότε που ασχολήθηκα με τα μελίσσια, όλοι οι φίλοι και γνωστοί που συναντούν κάτι σχετικό με το μέλι, με θυμούνται και μου το παίρνουν για δώρο!
Έτσι απολαμβάνω από ιδιαίτερες ποικιλίες μελιού, όπως το μέλι ακακίας του Γιώργου από τη Γαλλία και το πορτοκαλόμελο του Γαβριήλ από την Αίτνα, μέχρι σοκολάτες και μέλια φίλων.

Καμιά φορά δεν προλαβαίνω καν να δοκιμάσω, ή τα γεύομαι μισά (όπως το μισό σοκολατακι – αρκουδάκι της εικόνας)

Honey chocolate, σοκολάτα με μέλι

(Υποτίθεται ότι περιέχει βασιλικό πολτό, μέλι και πρόπολη…)

Αυτή τη φορά όμως, άλλο ένα δώρο, πάλι του Γαβριήλ ήταν κατάδικο μου.

Υδρόμελο ή υδρομέλι

Το υδρόμελο είναι ένα από τα πιο αρχαία αλκοολούχα ποτά, μαζί με την μπύρα και το κρασί. Ουσιαστικά είναι κρασί που προκύπτει από ζύμωση του μελιού και όχι του μούστου. Δεν είχα πιει μέχρι σήμερα ή αν είχα πιει δεν ήταν την εποχή που είχα μέλισσες και δεν έδωσα τη δέουσα προσοχή. Ίσως το καλύτερο άρθρο που διάβασα για το υδρόμελο και την ιστορία του, τον τρόπο παραγωγής και τα είδη του είναι εδώ.

 

υδρόμελο

υδρόμελο

Polish mead

Polish mead

Οι βόρειοι λαοί, άργησαν περισσότερο από εμάς να συναντήσουν το κρασί όπως το γνωρίζουμε εμείς, απο σταφύλια δηλαδή. Έτσι το υδρόμελο εκτός από το ότι είχε περίοπτη θέση στις κοινωνίες τους στο παρελθόν, έχει διατηρήσει και σήμερα την πρωτοκαθεδρία.

Ο Γαβριήλ μου έφερε λοιπόν μια συσκευασία τριών διαφορετικών mead (υδρόμελων) από την Πολωνία. Τα “χτύπησα” τις μέρες των Χριστουγέννων και μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασαν θετικά.Τα γλυκά ποτά έχουν μια εξέχουσα θέση στην καρδιά μου αν και τελικά είμαι φανατικός της καθαρής τσικουδιάς.
Έχω καταναλώσει σε σημαντικές ποσότητες στη ζωή μου ,γλυκά κρασιά τύπου μαυροδάφνη σαν έφηβος, γλυκά ουίσκι τύπου canadian σαν φοιτητής και γλυκά ρακόμελα σαν τουρίστας.

πολωνικά υδρόμελα

πολωνικά υδρόμελα

Τα τρία πολωνικά υδρόμελα που ήπια, 16, 16 και 13 βαθμών αντίστοιχα ήταν ιδιαίτερα. Είχαν όλα έντονα τα αρώματα των μελιών και ήταν ικανά να με κάνουν να θέλω να ξαναδοκιμάσω. Εκ πρώτης μπορείς να πεις ότι ήταν γλυκά κρασιά,  (θύμιζε μαυροδάφνη αλλά και τα σαμιώτικα γλυκά κρασία που χρησιμοποιούνται και στην εκκλησία) αλλά τελικά υπερίσχυε η γεύση του μελιού.

υδρόμελο, υδρομέλι mead

Παρά το γεγονός ότι το δώρο περιλάμβανε και “ειδικά” ποτηράκια, τα ήπια σε γυάλινα γιατί μου άρεσε να βλέπω το μελί χρώμα τους. Τα δυο δυνατότερα μου φάνηκε πως ήταν τα καλύτερα αν και δεν μπορώ να πω τι διαφορά είχαν (στην επεξεργασία? στο μέλι? στη ζύμωση?)

πολωνικό υδρόμελο

πολωνικό υδρόμελο

Τα ονόματα αδύνατο να προφερθούν, οπότε θα αρκεστώ στο polish Mead… άντε και miod. Η εταιρία είναι η apis, χρονολογείται στο 1932 και το site τους είναι αυτό https://apis.pl/

Kαλή χρονιά σε όλους!

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper