Thursday, July 13, 2006

Προσθέτοντας μια νέα βασίλισσα


Τα μελίσσια αναγνωρίζουν την φωλιά τη βασίλισσα τους και τη μοναδικότητα τους. Έτσι δεν είναι σύνηθες να μπερδεύονται και να μπαίνουν σε άλλες κυψέλες, ούτε είναι σύνηθες να επιτρέπουν σε μέλισσες άλλες κυψέλης να μπούν στη δική τους φωλία.

Μια μέλισσα που θα το κάνει αυτό πρέπει για κάποιο λόγο να έχει μπερδευτεί ή να έχει χάσει τη δική της φωλιά. Μια τέτοια μέλισσα θα γίνει αποδεκτή μόνο με την προϋπόθεση οτι μπορεί πρώτα να προσφέρει και μετά να ζητήσει. Τι σημαίνει αυτό? Μια κατάκοπη γηραιά μέλισσα δεν θα φιλοξενηθεί με αγάπη απο μια τυχαία κυψέλη, για να απολαύσει την θαλπωρή της. Θα θανατωθεί μόλις τολμήσει να διασχίσει την είσοδο. Μια μέλισσα όμως φορτωμένη τροφή που τυχαία έχασε τον προσανατολισμό της θα περάσει ανενόχλητη.

Την ταυτότητα ενός μελισσιού τη δίνει μάλλον η βασίλισσα με τις φερομόνες που εκκρίνει Οι μέλισσες αναγνωρίζουν τόσο την παρουσία της όσο και την απουσία της. Ακόμα περισσότερο την παρουσία μιας νέας... Δηλαδή αναγνωρίζουν οτι ένα μελίσσι εχει μείνει ορφανό, έξη ώρες μετα την απουσία της βασίλισσας και αναγνωρίζουν άμεσα οτι μια βασίλισσα δεν είναι δική τους, αλλα την έχει προσθέσει ο μελισσοκόμος και τη θανατώνουν.

Σε μια περίπτωση ενός ορφανού μελισσιού (όπως του προηγόυμενου post) είναι δυνατόν να προσθέσεις μια εξωγενή βασίλισσα. Αυτή είτε την έχεις παράξει εσύ σε άλλο μελίσσι σου, είτε ακόμα πιο εύκολα την έχεις αγοράσει απο εξειδικευμένο έμπορο. Η βασίλισσες πωλούνται σε διάτρητα κουτάκια μαζί με εργάτριες. Το κουτί διασφαλίζει την ασφάλεια και οι τρύπες διασφαλίζουν τήν αναπνοή. Οι εργάτριες που εμπεριέχονται στο κουτί ειναι κόρες της βασίλισσας κι έχουν το ρόλο των τροφών. Η βασίλισσα δεν τρέφεται μόνη της αλλά έχει τροφούς - συνοδούς - υπηρέτριες - ή όπως αλλιώς θέλει να τις πει κάποιος, που τη φροντίζουν. Το κουτί αυτό έχει ένα άνοιγμα σε ένα τοίχωμα, κλειστό με ένα σφιχτό μείγμα απο ζάχαρη και ελάχιστο νερό, το λεγόμενο ζαχαροζύμαρο.

Οι εργάτριες μέσα στο κουτι φθείρουν τον τοιχο με σκοπό να ταίσουν με αυτόν τη βασίλισσα τους. Οι εργάτριες εκτός κουτιού φθείρουν τον τοίχο με σκοπό να τον φάνε αλλα και να εισβάλουν στο κουτί να σκοτώσουν τους "εισβολείς" . Αντίστοιχα με το προηγούμενο post, στο χρόνο που θα καταναλωθεί για να γίνουν αυτά, οι μέλισσες εντος (μιλάμε για 7-8 εργάτριες) και εκτος κουτιου θα έχουν συνηθίσει οι μεν τις δέ και μάλλον η κυψέλη θα ανεχτεί και θα αποδεχτεί τους νεοφερμένους Η ορφανή κυψέλη θα είναι πλέον κανονική....

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τέτοια κουτάκια, πριν αυτα τοποθετηθούν στις κυψέλες μου, όταν πριν 1,5 χρόνια έπρεπε να κάνω κάποιες τέτοιες ενέργειες. Οι βασίλισσες ειναι στιγματισμένες με μια κίτρινη σταγόνα χρώμα στην πλάτη για να ξεχωρίζεται απο τις άλλες μέλισσες.Labels:

7 Comments:

 • At 9:31 AM, Anonymous GeeKay said…

  Ερώτηση...

  Αν ήδη υπάρχει μια βασίλισσα σ΄ένα μελίσσι και για κάποιο λόγο χαθεί μια άλλη βασίλισσα (νέα με δυνατότητα προσφοράς), μπεί στο μελίσσι που υπάρχει και η άλλη βασίλισσα και την δεχθεί το μελίσσι κανονικά...ποιά είναι πλέον η βασίλισσα? ή δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μελίσσι με 2 βασίλισσες?

  Επίσης πόσο καιρό μπορούν να ζήσουν η βασίλισσα με τις "κόρες" (πραγματικά μου κάνει εντύπωση η ονομασίες που έχετε) της σε εκείνο το σακουλάκι, μέχρι να μπεί σε μελίσσι?

  Κώστα...μου έχεις "κεντρίσει" το ενδιαφέρον!

   
 • At 10:56 AM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

  οι βασίλισσες δεν βγαίνουν εκτος κυψέλης. Βγαινουν μόνο μια φορα στη ζωή τους, στην αρχη για να γονιμοποιηθούν. Ακόμα και τα "απόβλητα" της, τα βγάζουν έξω οι εργάτριες που την περιποιούνται.

  Αρα δεν τιθετε θέμα να μπει σε μια κυψέλη μια ξένη βασίλισσα.

  Η βασίλισσα θα ζήσει στο κουτί 3-4 μέρες (?) ανάλογα ποσο γρήγορα θα το ανοιξουν.

  Σε πειραματικές καταστάσεις και κυψέλες, ειναι δυνατόν να έχεις 2 βασίλισσες. Αυτο προυποθέτει πχ μια τριόροφη κυψέλη με κενο το μεσαίο θάλαμο. Δηλαδή να έχεις βασίλισσα στον κατω και πάνω όροφο και να μην έχεις στο μεσαίο. Πρεπει όμως να τις εγλωβίζεις στον οροφο τους, βάζοντας ανάμεσα ένα ειδικο διαχωριστικό που λέγεται βασιλικό διαφραγμα. Αυτό ειναι πυκνό πλέγμα που επιτρέπει τη διέλευση των εργατριών, όχι όμως και της πιο μεγαλόσωμης βασίλισσας. Ετσι αποκλείεις να έρθουν σε απαφη τα δυο έντομα. (οταν συμβει μαι τέτοια συνάντηση φεύγει μονο η μια...)

   
 • At 12:12 PM, Anonymous vasso-geo said…

  Εντόπισα το site εντελώς τυχαία πριν λίγες ημέρες και από τότε μπαίνω σχεδον καθημερινά! Σπουδάζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρόλο που γνωρίζω αρκετά πράγματα, ομολογώ ότι κάποια δεν είχα την ευκαιρία να τα δω από πρώτο χέρι (εισαγωγή βασίλισσας, εχθρούς εν δράση κλπ.). Οι φωτογραφίες βοηθούν πολύ σε αυτό όπως και τα animations. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν συμφέρει να αγοράσει κανείς μια βασίλισσα ή να την εισάγει σαν γόνο στην ορφανή κυψέλη. Δεν εννοώ μόνο από οικονομικής πλευράς, αλλά και από πλευρά αποτελεσματικότητας. (Αν μπορείς και θυμάσαι δώσε κ μια τιμή). Keep up the good work!

   
 • At 12:15 PM, Anonymous vasso_aua said…

  Εντόπισα το site εντελώς τυχαία πριν λίγες ημέρες και από τότε μπαίνω σχεδον καθημερινά! Σπουδάζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρόλο που γνωρίζω αρκετά πράγματα, ομολογώ ότι κάποια δεν είχα την ευκαιρία να τα δω από πρώτο χέρι (εισαγωγή βασίλισσας, εχθρούς εν δράση κλπ.). Οι φωτογραφίες βοηθούν πολύ σε αυτό όπως και τα animations. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν συμφέρει να αγοράσει κανείς μια βασίλισσα ή να την εισάγει σαν γόνο στην ορφανή κυψέλη. Δεν εννοώ μόνο από οικονομικής πλευράς, αλλά και από πλευρά αποτελεσματικότητας. (Αν μπορείς και θυμάσαι δώσε κ μια τιμή).
  Keep up the good work!

   
 • At 1:04 PM, Blogger Beekeeper said…

  Vaso, xαιρομαι ιδιέταιρα που σου αρέσει το blog :)

  Το να αγοράσεις μια ετοιμη βασίλισσα (δεν θυμάμαι το κοστος αλλα νομιζω δεν ξεπερνα τα 10 euro)ωφελεί ως προς το χρόνο.

  Βασικα αυτο που θες ειναι μια νεα και πιο παραγωγική βασίλισσα απο την παλια σου. Αν απλα σκοτώσεις την παλια βασίλισσα και εισαγεις γόνο ημέρας απο άλλο μελίσσι, ναι μεν θα πετύχεις, αλλα θα χασεις το χρόνο επώασης της νεας βασίλισσας, το χρόνο που θα κανει να γονιοποιηθεί και όταν αυτη τελικα γεννήσει, το χρόνο που θα κάνουν να γενηθουν και ωριμάσουν για εργασία οι νεες εργατριες.

  Αγοράζοντας μια ζωντανη και γονιμοποιημένη βασίλισσα γλυτώνεις τα δυο πρώτα και κατα συνεπεια χρόνο απο το μελισσι σου. Το βγάζεις πιο γρηγορα στην παραγωγή. Πιο συμφερον απ ολα ειναι να παράγεις δικές σου βασίλισσες, με ειδικες διαδικασιες απο ενα δικό σου αλλο μελισσι και να τις εισαγεις μετα στα αλλα (αρα γλυτώνεις και το κόστος της αγοράς)

   
 • At 7:15 PM, Anonymous Anonymous said…

  Δυστυχώς ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ελληνική μελισσοκομία οφείλονται στην άγνοια του έλληνα μελισσοκόμου που αφήνει το μελισσοσμήνος του να βγάλει καινούργια βασίλισσα απο ανοιχτό γόνο. Να φτιάξει δηλαδή βασίλισσες "διάσωσης". Βασίλισσες αμφίβολης ποιότητας με μειωμένη παραγωγικότητα....

   
 • At 10:00 PM, Blogger Beekeeper said…

  Για να ειμαστε ειλικρινεις... ακριβως αυτο κανω κι εγω...

  Ειναι θεματάκι η βασιλοτροφία.

   

Post a Comment

<< Home