Wednesday, April 19, 2006

Marchalina hellenica



Αυτό που κολάει στα αυτοκίνητα όταν παρκάρουμε κάτω απο τα πεύκα της Αττικής, δεν ειναι ρετσίνι. Έχει να κάνει με το γεγονός, οτι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας παραγωγής μελίου στη χώρα, είναι το πευκόμελο. Κάποια απο τα πεύκα "σταζουν" μελιτώματα. Είναι αυτά που έχουν πάνω τους τη "βαμβακάδα".

Πιάνοντας τα πράγματα απο την αρχή, πρεπει να σημειωθεί οτι η μέλισσα, χοντρά χοντρά, παράγει το μέλι ως εξής:

Bρίσκει κάτι πολύ γλυκό, το συλλέγει, το επεξεργάζεται με δικές της εκρίσεις - ένζυμα και το μετρέπει σε μέλι, μια τροφή που μπορεί να αποθηκέυει και να συντηρει, τόσο για να τρώει αργότερα, όσο και για να ταίζει τις νεαρώτερες μέλισσες.

Αυτές οι γλυκές τροφές που μπορεί να βρίσκει στη φύση σαν πρώτη ύλη, ειναι το νέκταρ των λουλουδιών. Απο αυτό παράγεται το λεγόμενο ανθόμελο, που μπορεί να ειναι και πιο εξειδικευμένο, δηλαδή κυρίως απο θυμάρι (θυμαρίσιο μέλι) απο ρείκι (ρεικόμελο) απο ακκακίες, πορτοκαλίες κλπ.

Υπάρχουν όμως και τα μέλια απο κωνοφόρα δέντρα, ελατίσιο, πευκόμελο κλπ. Αυτά δεν προκύπτουν απο λουλούδια, αλλα απο μικροοργανισμούς, εντομα που παρασιττουν στα δεντρα ρουφόντας τους χυμούς τους απο τον κορμο και παράγοντας εκκρίσεις που ειναι εξαιρετικα γλυκές. Αυτες με τη σειρά τους τις συλλέγουν οι μέλισσες και φτιάχνουν μέλι.


Οι ποσότητες αυτές ειναι τεράστιες και πολύ πιο ευκολο να συλεχθουν. Το μέλι απο κωνοφόρα ειναι η μεγαλύτερη παραγωγή μελιου στην Ελλάδα. Υπολογίζετε, οτι το 60%. του συνόλου της παραγωγής, ειναι μέλι απο τα τα παράγωγα φλοιομυζητικών εντόμων...

Τα έντομα αυτα ποικίλουν. Το πιο διάσημο όμως ειναι η Marchalina hellenica

Αυτό το βρίσκουμε μονο στα πεύκα και μάλιστα μόνο Ελλάδα, Τουρκία και νομίζω Ισραήλ. Το πευκόμελο είναι δίκο μας προνόμιο ή καλύτερα μεσογειακό. Η Marchalina hellenica στη γλώσσα των μελισσοκόμων λέγεται εργάτης του πεύκου ή απλά εργάτης. Απομυζά χυμους απο το πέυκο και παράγει τα γλυκά μελιττώματα, που στάζουν και λερώνουν οτι βρίσκεται κατω απο το ο πληγωμένο δέντρο. Φτίαχνουν ένα είδος κουκουλιού τη βαβμακάδα η οποία δημιουργεί μια αντιαισθητική εικόνα στο πεύκο. Χωρίζει το κόσμο σε δυο στρατόπεδα. Στους μελισοκόμους που θεωρούν οτι υπάρχει κέρδος απο την ύπαρξη του εργάτη και φροντίζουν για την αναπαραγωγή του και στους πολίτες που θεωρούν οτι το έντομο σε κάποιο βάθος χρόνου καταστρέφει το δέντρο και ξεραίνει τη λιγοστη χλωρίδα της Αττικής.

Το 2000 το υπουργείο γεωργίας με συγγραφέα τον γεωπόνο Θανάση Μπικο κυκλοφόρισε μια εκδοση στην οποία περιγράφοταν τρόποι μετάδοσης - εμβολίασμου των πεύκων με το έντομο ώστε να γίνουν μελιττοφόρα. Απο την άλλη πολίτες επάναστάτησαν και διμαρτυρήθηκαν σε βαθμό που πρότειναν τo μποικοτάζ του πευκόμελου...

Το θέμα νομίζω δεν ειναι σίγουρα λυμένο, ουτε μέσα σε επιστημονικούς κύκλους. Αν δηλαδη περά απο το αισθητικό μέρος, ο εργάτης καταστρεφει το πευκο ή οχι. Η έλειψη επίσημης τοποθέτησης προκαλεί υστερικές λύσεις. Πχ ενω με νερό με πίεση την περίοδο αναπαραγωγής ο πληθυσμός μπορει να κρατηθει σε ελεγχόμενα επίπεδα, οι βλαχοδήμαρχοι καθε πληγήσας περιοχής καταλήγουν σε δηλητήρια και φάρμακα (ψεκασμούς) ή σε κοπή των κλαδίών που παρασιτόυνται απο εργάτες με αποτέλεσμα τον αμετάκλητο τραυματισμό των πεύκων.

Απο την άλλη μελισσοκόμοι με μηδενική γνώση των πιθανών επιπτώσεων καταφεύγουν στο "μπολιασμα " των πευκων κάθε τόσο με αποτέλεσμα πραγματικά, όλα σχεδον τα πευκα της πόλης να πάσχουν.

Στις φωτογραφίες που ακολουθουν φαίνεται η μαρχαλίνα, (ειναι το κίτρινο έντομο) η βαμβακάδα της αλλα και τα μελιττώματα. (οι κοκκινωπές σταγόνες) Καλό ειναι να μην παρκαρουμε κάτω απο πευκα με αυτη τη χιονισμένη εικόνα...


Labels: ,

24 Comments:

  • At 11:45 AM, Blogger BeeHappy said…

    Άμα τώρα πω ότι δεν νομίζω να ευθύνεται ο εργάτης για το μαρασμό των πεύκων θα πείτε ότι δεν είμαι αντικειμενικός? Αφ' ενός, ήδη από εκατοντάδες χρόνια πριν, υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη του εργάτη στα πεύκα της Αθήνας αφ' ετέρου δε, τις δύο περιόδους που "δίνει" ο πεύκος, το μελίσσι βρίσκεται στην ανάπτυξή του και δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς δεν είναι επαγγελματική η ενασχόλησή μου. Συμφωνώ πάντως ότι τα πεύκα στις πόλεις δεν πρέπει να εμβολιάζονται καθώς το αισθητικό αλλά και το πρόβλημα της καθαριότητας είναι σημαντικά. Κατά τα συνήθη Ελληνικά ήθη βέβαια χωρίστηκαν όλοι, και κυρίως οι επιστήμονες, σε δύο στρατόπεδα (γήπεδα, κόμματα, σεισμολόγους κλπ), και μάχονται να αποδείξουν την ορθότητα της άποψης τους οι μεν αδιαφορώντας για τα τυχών δίκαια των δε.
    Αν κοιτούσαμε προς την μεριά της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από τα χιλιάδες αυτοκίνητα και της μόλυνσης του νερού από τα χιλιάδες ...απορρυπαντικά, ίσως καταλαβαίναμε καλύτερα γιατί μαραζώνουν τα δέντρα.
    Το πευκόμελο πάντως είναι εξ' ίσου νόστιμο και θρεπτικό, όπως και το αντίστοιχο του ελάτου και δη της Βυτίνας (μοναδικό στον κόσμο) άσε δε που δεν κρυσταλλώνει σχεδόν ποτέ και δεν χρειάζεται να εξηγούμε στον κάθε ένα ότι δεν έχει ζάχαρη το μέλι μας. Στη Γερμανία πάντως έχουν κάτι αντίστοιχο που το αναφέρουν ως "μέλι δάσους" που προέρχεται από αντίστοιχους μικροοργανισμούς που εκκρίνουν μελιτώματα, στη Χαλκιδική είναι γνωστό ως "μελαδούρα".

     
  • At 12:53 PM, Blogger Azrai said…

    Πολύ ενδιαφέρον! (πολύ ενδιαφέρον μπλογκ γενικά, αν και υπερεξειδικευμένο)

    Είχα την εντύπωση από τα ΜΜΕ ότι το βαμβάκι αυτό ήταν πρόβλημα και κατέστρεφε τα δέντρα. Ότι ήταν κάποιο είδος αρρώστιας. Δεν τα ήξερα αυτά για το μέλι.

     
  • At 2:19 PM, Anonymous GeeKay said…

    Με έστειλες ρε Κώστα! Ειλικρινά αυτό δεν το ήξερα και αυτά που διάβασα μου έκαναν απίστευτη εντύπωση!!! Μπράβο!

    Καλό πάσχα να έχεις...;)

     
  • At 11:49 PM, Blogger M13 said…

    Σήμερα παρατήρησα για πρώτη φορά την άσπρη αυτή ουσία, όταν κατά λάθος κόλλησε στα μαλλιά μου.
    Αναρωτιόμουν τί είναι και τώρα, ώρες μετά, έμαθα, χάρη σε αυτό το εξαίρετο ποστ. Συγχαρητήρια.
    :)

     
  • At 1:18 AM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    η αλήθεια ειναι οτι ουτε εγω πιστέυω οτι βλάπτει τα πευκα σε βαθμό καταστροφής. Θα το παρομοίαζα με τις ψείρες. Οπως οι ψείρες παρασιτούν και μειώνουν πολυ το επίπεδο διαβίωσης του ασθενή αλλα σε καμια περίπτωση δεν τον σκοτώνουν, ετσι νομίζω και ο εργάτης δυσκολευει το πευκο αλλα όχι σε τετοιο βαθμο που να το ξεραινει. Προς το παρόν το μελετάω... αλλα νομίζω οτι μόνο ένας επιστημονας τα ξέρει αυτα. Εγώ εικάζω...

    Αυτό το πράγμα πάντως κολάει όντως και σε μαλλια και σε αυτοκίνητα και σε μπαλκόνια και είναι δυσάρεστο. Τουλάχιστον όμως δεν πορκαλει αλεργείες αλλα το πολυ ωραίο πευκόμελο.

     
  • At 2:32 PM, Anonymous Anonymous said…

    Εχει ξεκινησει ενα πειραματικο σχεδιο απο το Πανεπιστημιο για την καταπολεμιση του εργάτη, μια και ειναι πλέον εξακριβωμένο (επιστημονικά και εμπειρικά) οτι το πευκο αργοπεθαίνει με τον εργατη πάνω του. Οι πλησεις και οι ψεκασμοι ειναι καθαρα για το αισθητικό του πράγματος και οχι για την ουσία. Η διχωγνωμία που αναφέρεται προκείπτει από την αρχική έλλειψη γνωσης(απο τουες επιστημονες) για το πως αντιμετοπίζεται, και απο την "αναγκη" παραγωγής από τους μελισσοκόμους. Σχετικές πληροφορίες μπορειτε να λαβετε απο το Πανεπιστημιο Αθηνων για το θέμα

     
  • At 11:24 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    Θα με ενδίεφερε 1000% να μάθω αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης. Μπρορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής? που και πώς?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

     
  • At 2:29 PM, Anonymous Anonymous said…

    Υπάρχει σχετικη δημοσιευση στην εφημεριδα "Καθημερινη" στις 12 ή 13 /3/2006. Αρθρο των Πετράκη/ρούση/Βάγια.

     
  • At 9:24 PM, Anonymous Anonymous said…

    Μήπως ξέρετε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για την καταπολέμηση της βαμβακίασης τώρα που είναι σε έξαρση; Χημικά κτλ.

     
  • At 9:32 PM, Blogger Beekeeper said…

    Δεν γνωρίζω όχι. Αλλα σίγουρα όχι χημικα. Νερο με πίεση ειναι η πιο οικολογικη λύση. Ακομα κι αν το μπολιασμα με Marchalina hellenica ειναι λάθος, η χρηση χημικων ειναι ακομα πιο λάθος.

    Αν μιλαμε λιγα δεντρα στο κηπο η στην αυλη σας η στο πεζοδρόμιο σας πχ. το νερο νομίζω ειναι η πιο καλή λύση. Υποθετω σε συνενοηση με το δημο θα ηταν και πιο ευκολο και οραγανωμένο. Επισης σιγουρα μου φαίνεται λάθος το κλαδεμα.

     
  • At 9:33 PM, Anonymous Αλέξανδρος Ζήβας said…

    Αποκωδικοποίηση...: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,...
    Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,...
    URL : www.siopi.gr
    Γεια.....

     
  • At 9:42 PM, Blogger Beekeeper said…

    οχι και πολυ σχετικο με το θεμα μας... αλλα γεια.

     
  • At 12:45 PM, Anonymous Anonymous said…

    Min aftapatomaste, einai veveo oti ta pefka argopethainoun me tin marchalina hellenica kai oti meta mia dekaetia apo simera tha ekleipsoun ean den kanoume oloi kati gia to thema afto..

     
  • At 10:52 PM, Blogger Beekeeper said…

    ε για να εκλειψουν σε μια 10ετια δε νομιζω. Αλλα σιγουρα το πραγμα θελει προσοχή. Οσο περνα ο καιρος τοσο πιο πολυ το πιστευω

     
  • At 2:54 PM, Anonymous Anonymous said…

    Αγαπητέ κύριε:
    Εσείς είστε ερασιτέχνης μελισσοκόμος και εγώ ένας πρώην παραθεριστής και νυν κάτοικος της Ανατολικής Αττικής. Αναφέρετε στην ενημέρωσή σας ότι δεν γνωρίζετε εάν το έντομο ξεραίνει τα πεύκα.
    Εφόσον έχετε τόσο λεπτομερή φωτογράφηση και πληροφόρηση πιστεύω ότι γνωρίζετε αλλά δεν παραδέχεστε ότι αποξηραίνονται τα πεύκα και πέφτουν. Είναι μια καταστροφή χωρίς επιστροφή που επεκτείνεται χωρίς φραγμό.
    Σας προσκαλώ στις περιοχές του Αγίου Ανδρέα, Μάτι, Ραφήνας, που είναι από τις λίγες εναπομείνασες περιοχές με βλάστηση πεύκου, να δείτε το εύρος της καταστροφής.
    Και ο G. Bush την τρομοκρατία θέλει να σταματήσει δεν κάνει κακό στο Ιράκ!

    Ευχαριστώ
    Σ. Θεοχαρόπουλος
    swtosth@gmail.com

     
  • At 3:56 PM, Blogger Beekeeper said…

    κ. Θεοχαρόπουλε, ευχαριστώ για το σχόλιο και κυριώς γιατι γράφετε επώνυμα (σπανιο πραγμα)Πιστευετε λάθος όμως. Αναφέρομαι στο σημειο που λετε οτι ξερω οτι βλαπτει αλλα, δεν το παραδεχομαι. Προς τα εκει κλινω όντως. Αλλα δεν ειμαι σιγουρος και αυτα τα πραγματα πρεπει να τα πουν γεωπονοι ή σε καθε περίπτωση ανθρωποι που εχουν κανει καποιες σχετικες σπουδες.

    Επειδη ειναι ευαισθητο το θεμα και προκαλει υστεριες, δεν μπορω να παρω εγω που δεν ειμαι ειδικος μια καθετη θεση.

    Δεν μπορω να πω δηλαδή ΝΑΙ ΒΛΑΠΤΕΙ.
    1ον γιατι μιλαμε για πλασμα της φύσης που υπήρχε πριν τους μελισσοκόμους και οχι καποιο κατασκευασμα επιτηδείων
    2ον γιατι ακομα και αν ειναι βλεβερο σε βαθμο που να ξεραινει τα δεντρα, η λυση δεν ειναι να το αναθεματιζουμε. Ο λογος ειναι οτι πανε μετα οι πραγματικοι επιτηδειοι.. γεμιζουν τον τοπο με ταμπελες που λενε - κλαδεμα - κοπη τηλεφωνο 699ταδε.... και τελικα αντι να παμε σε θεραπεια παμε σε σφαγη των δεντρων.

    Προσωπικα δεν εχω κανενα λογω να υπερασπιστω τη Marchalina και πολυ περισσοτερο οσους προσπαθησαν να τη μεταδόσουν

    παρολα αυτα πρεπει να σημειωθει οτι εκτος απο την Ανατολικη αττικη, αλλες περιοχες που ειναι γεματες μαρχαλίνα, δεν εχουν τετοιο βαθμο ξηρανσης.
    απο την αλλη αν με ρωταγες αν θα εβαζα τετοιο πραγμα στα πευκα του κηπου η της γειτονιας μου θα ελεγα σιγουρα οχι.
    Ελπίζω να σας καλυψα :D

     
  • At 10:06 AM, Anonymous Anonymous said…

    Βαμβακίαση των πεύκων: Νέοι τοξικοί ψεκασμοί
    προς έγκριση στα Δημοτικά Συμβούλια
    S. O. S στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Αττικής
    Έρευνα για τις επιπτώσεις κι αντιπροτάσεις..


    Αδιαφορώντας παντελώς για την δημόσια υγεία το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης αγνοεί τις επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας(!) και προτείνει για τρίτη χρονιά μαζικούς ψεκασμούς με τοξικά φυτοφάρμακα στα πεύκα της Αττικής για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης χωρίς καμία μελέτη για τις επιπτώσεις σε ανθρώπους, ζώα και πεύκα! .

    Ανίκανο να λύσει την τεράστια οικολογική καταστροφή που με ευθύνη του δημιούργησε το Υπουργείο ( προκρίνοντας ανεύθυνα μαζικούς «εμβολιασμούς» με το έντομο Μαρσαλίνα για αύξηση της μελισσοκομίας) προχωράει σε νέες αυθαιρεσίες.
    Με πρόσφατη προκλητική δήλωση του εκπροσώπου του κ. Κ. Καραμήτρου (προϊστάμενου του τμήματος φυτοφαρμάκων) σε ημερίδα (5 Μαρτίου 2008 στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) το Υπουργείο δήλωσε πως «θα παρακάμψει το μικρό νομικό πρόβλημα της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας καθώς διαθέτει τα νομικά όπλα» και προέτρεψε τους παρόντες δημάρχους κι αντιδημάρχους να συνεχίσουν τους ψεκασμούς με φυτοφάρμακα κατά της βαμβακίασης προσθέτοντας πως για οποιοδήποτε πρόβλημα «αναλαμβάνει την ευθύνη ο ίδιος ο Υπουργός»!
    Το Υπουργείο αντί να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες που προώθησε ψεκασμούς με καρκινογόνα φυτοφάρμακα (insegar, applaud) σε μαζική κλίμακα στην Αττική (όπου ζει πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της χώρας) και αντί να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε παράνομους τους ψεκασμούς δηλώνει με θράσος ότι θα παρακάμψει τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και θα συνεχίσει την ίδια τακτική!
    Σε ερώτησή μας αν το Υπουργείο αναλαμβάνει την ευθύνη των περασμένων ψεκασμών στις πόλεις με απαγορευμένα -σήμερα- φυτοφάρμακα που τις περασμένες 2 χρονιές καταδίκασε το ΣτΕ και αν σκοπεύει κάθε χρονιά να προτείνει νέα φυτοφάρμακα που θα απαγορεύονται την επομένη δεν απάντησε.
    Σε άλλη ερώτηση αν υπήρξαν παράπονα στο Υπουργείο για προβλήματα υγείας κατοίκων από τους ψεκασμούς δήλωσε πως «υπήρξαν σχετικά τηλεφωνήματα αλλά καμία έγγραφη καταγγελία οπότε δεν τίθεται πρόβλημα»! Τέτοιος κυνισμός!

    Για τα προτεινόμενα φυτοφάρμακα από το Υπουργείο όχι μόνο δεν προηγήθηκε καμία μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο αλλά δεν ρωτήθηκαν καν οι αρμόδιοι φορείς (πλην του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου) που καθοδηγεί «επιστημονικά» τις απόψεις του Υπουργείου δίνοντας για τρίτη χρονιά άλλοθι στις ενέργειες του Υπουργείου, άγνωστο για ποιες σκοπιμότητες…
    Αλλά από πού κι ως που είναι αρμόδιο το Μπενάκειο να γνωμοδοτήσει για την χρήση γεωργικών φαρμάκων όχι σε γεωργικά φυτά αλλά σε δέντρα; Με ποιο επιστημονικό θράσος αυτοδιορίζεται ως αρμόδιο για την δημόσια υγεία ενώ για τα εντομοκτόνα που προτείνει για ψεκασμούς σε αστικές περιοχές δεν έχουν καν προηγηθεί μελέτες; Γιατί το Υπουργείο δεν απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και γιατί αδιαφόρησε να συνεργαστεί με πανεπιστημιακούς φορείς και το Υπουργείο Υγείας αφού οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα αφορούν την δημόσια υγεία; Πώς εντομοκτόνα για γεωργική χρήση βαπτίζονται εν μια νυκτί κατάλληλα για τα πεύκα και ασφαλή για την δημόσια υγεία χωρίς μελέτη; Με επιφοίτηση αγίου πνεύματος;



    Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας

    Πέρυσι το Υπουργείο πρότεινε το ψεκασμό των πεύκων της Αττικής με διάφορα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον εντομοκτόνα. Το ΣτΕ (Δ’ Τμ.), με την υπ΄ αριθ. 390/2008 απόφασή του, έκρινε σχετική αίτηση ακυρώσεως, που υπέβαλε η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη που είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο Περιβάλλον και Υγεία, Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
    Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις της διοίκησης που αφορούσαν στα εντομοκτόνα ΧΕΛΛΟΝΑ, TRIONA, SAVONA, SAF-Τ-SIDE, ΑΡΡLAUD και ADMlRAL 10 ΕC, με την αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη χρήση τους είναι παράνομη, διότι δεν συνιστά μέτρο αντιμετώπισης απρόβλεπτου κινδύνου που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί με άλλα μέσα, κατά την έννοια του άρθ. 8 παρ. 4 του Π.Δ. 115/1997.
    Κι όμως το Υπουργείο έβγαλε άδεια και όχι πλέον κατ΄ εξαίρεσιν αυτών των ίδιων εντομοκτόνων (!) διευρύνοντας οριστικά την χρήση τους πέρα από γεωργική χρήση και για χρήση στα πεύκα χωρίς επαναλαμβάνουμε καμία μελέτη προηγουμένως. Η ενέργεια αυτή θεωρείται εγκληματική τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον.
    Τα φυτοφάρμακα που εγκρίνει φέτος για ψεκασμούς είναι τα ίδια που ακύρωσε το Συμβούλιο επικρατείας με εξαίρεση το SAF-Τ-SIDE, που απoσύρθηκε από την εταιρία και το ΑΡΡLAUD ενώ προστέθηκε το φερόμενο ως βιολογικό TETRASTOP.
    Η παραπάνω απόφαση έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της προηγούμενης χρονιάς μετά από καταφυγή και πάλι της κας Νικολοπούλου σύμφωνα με την οποία ανεστάλη η έγκριση διαθέσεως στην αγορά του φυτοφαρμάκου Insegar (που είχε εγκρίνει το Υπουργείο) καθώς περιείχε την ουσία Fenoxycarb λόγω της αποδεδειγμένης καρκινογόνου δράσης του (βλ. απόφαση 647/2006 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ).
    Την ευθύνη όμως του Υπουργείου που επέτρεψε να ψεκαστούν καρκινογόνα φυτοφάρμακα ανεξέλεγκτα στην Αττική δεν ανέλαβε ποτέ κανείς! Ούτε μας είπαν γιατί τα ενέκριναν ενώ ήταν απαγορευμένα σε άλλες χώρες και την Αμερική..

    Ποιες είναι οι επιπτώσεις των ψεκασμών με εντομοκτόνα στον άνθρωπο και τα ζώα;

    Τα εντομοκτόνα αυτά που ψεκάζονται κατά τόνους και σε μεγάλο ύψος δημιουργούν μια χρόνια, μη αναστρέψιμη τοξικότητα στον οργανισμό κι είναι απολύτως επικίνδυνα στις ευπαθείς ομάδες αλλά και στα παιδιά και τα ζώα που έρχονται σε άμεση επαφή με το έδαφος. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται κι από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν πέρυσι και πρόπερσι τέτοια εποχή διάφοροι κάτοικοι με ζαλάδες, ιλίγγους, πονοκεφάλους κι άλλα αφού οι συγκεκριμένοι «διαταράκτες ορμονών» όπως λέγονται πλήττουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργούν μη ορθή νευρολογική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των εμβρύων, υπογονιμότητα, προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα (λιποειδική πνευμονία) κι αλλεργίες.
    Ταυτοχρόνως τα φυτοφάρμακα γνωστά για τις αυξήσεις των καρκινογενέσεων στην επαρχία καθώς και για την αύξηση του άσθματος, των παιδικών λευχαιμιών και των αλλεργιών υποθηκεύουν ακόμη και το μέλλον μας αφού τα εντομοκτόνα διασπείρονται στον υδροφόρο ορίζοντα κι έτσι καταλήγουν πολλαπλασιαστικά μέσω του νερού και των τροφών ξανά κα ξανά στο σώμα μας..
    Τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα ήταν εγκεκριμένα μόνο για γεωργική χρήση. Άλλωστε, σύμφωνα με τα δελτία ασφαλείας που τα συνοδεύουν επιβάλλεται η λήψη μέτρων (απομάκρυνση ανθρώπων και ζώων) από τους χώρους χρήσης τους. Η εγκεκριμένη δοσολογία σε θερμοκήπια διαφέρει παντελώς από τη δοσολογία στην οποία μπορούν να εκτεθούν χωρίς βλάβη άνθρωποι και ζώα. Ο ψεκασμός των πεύκων με τα φυτοφάρμακα που περιελάμβαναν οι αποφάσεις του Υπουργείου το 2007 συνεπαγόταν κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων των περιοχών που καταλαμβάνονταν από τις επίδικες αποφάσεις αλλά και των πουλιών και ζώων. Άλλο να ψεκάζεις σε χαμηλό ύψος σε απομονωμένα θερμοκήπια κι άλλο σε ύψος 20 μέτρων (πεύκα) σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Είναι γνωστό, εξάλλου, από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι η δράση τους παραμένει σε ισχύ για μήνες μετά το ψεκασμό
    Στη διεθνή βιβλιογραφία τα στοιχεία για τις βλαπτικές επενέργειες των εντομοκτόνων στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι γνωστά και συντριπτικά. . Η έκθεση σ’ αυτά συνδέεται με μη-Hodgkin λεμφώματα. Η δράση των εντομοκτόνων στο έμβρυο είναι γνωστό ότι σχετίζεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές στο ορμονικό σύστημα, αλλά και με καρκινογενέσεις σ’ ενήλικα άτομα των οποίων η μητέρα είχε εκτεθεί σ΄ αυτά στη διάρκεια της κύησης. Υπάρχει μελέτη που συσχετίζει τον καρκίνο των όρχεων των ενηλίκων ανδρών με το γεγονός ότι οι μητέρες τους εκτέθηκαν σ’ εντομοκτόνα κατά τη διάρκεια της κύησης. Πρόσφατα, μάλιστα, έχει περιγραφεί από τους Skakebeake και Toppari η συσχέτιση της ενδομήτριας έκθεσης του άρρενος εμβρύου με την υπογονιμότητα, δηλαδή την ελάττωση του αριθμού σπερματοζωαρίων, αλλά και συγγενείς ανωμαλίες, όπως η κρυψορχία και η υποσπαδία, ανωμαλίες που συμβάλλουν αποφασιστικά στην εμφάνιση καρκίνου των όρχεων στην ενήλικη ζωή.

    Ποιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον;

    Οι βλαπτικές επιπτώσεις της ελεύθερης χρήσης των εντομοκτόνων σε αστικές περιοχές δεν είναι λιγότερο σημαντικές: Ο αέρας των αστικών περιοχών είναι ήδη επιβαρημένος από αιωρούμενα σωματίδια και καυσαέρια. Ο ψεκασμός ευρείας αστικής περιοχής μ’ εντομοκτόνα επιβαρύνει κι άλλο το περιβάλλον, γιατί όταν στεγνώσει η τοξική ουσία, η σκόνη της παρασύρεται από τον αέρα και προσθέτει ρυπογόνα υλικά στην ατμόσφαιρα. Κι ύστερα η τοξική σκόνη των ψεκασμένων περιοχών με το πότισμα και τη βροχή μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.
    Η Αθήνα έχει τη χειρότερη ποιότητα ατμόσφαιρας. Σύμφωνα με στοιχεία του εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, η ετήσια μέση τιμή του όζοντος φτάνει τα 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (mg/m3), όταν στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι σαφώς κάτω από 80.
    Πρώτη είναι και στα μικροσωματίδια (ΡΜ10), με 53 mg/m3. Πλην της Ρώμης και του Άμστερνταμ, (40 και 39 mg/m3), οι άλλες πόλεις είναι πολύ πιο κάτω. Εκεί ειδικά που η διαφορά της Αθήνας είναι τεράστια είναι οι ημέρες υπέρβασης των «ορίων ποιότητας» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά ξεπερνιούνται σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα για τα ΡΜ10 και μία στις τρεις μέρες για το όζον. Επίσης στην Ανατολική ειδικά Αττική η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή καθώς ο υδροφόρος της ορίζοντας είναι ήδη φοβερά επιβαρημένος από τον Ασωπό και το εξασθενές χρώμιο καθώς και άλλους ρύπους, κάδμιο, μόλυβδο κ. λ. π.
    Επίσης η χρήση ακόμη και των «εγκεκριμένων» φυτοφαρμάκων διέπεται, ούτως ή άλλως, από τις ειδικές διατάξεις του κοινοτικού δικαίου που συγκροτούν το λεγόμενο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τους Κινδύνους (risk regulation).
    Οι διατάξεις αυτές αποτελούν σύγχρονη εκδοχή της κοινοτικής αρχής προφύλαξης και πρόληψης, αρχή που υιοθετεί και το Σύνταγμά μας και διδάσκεται στην Νομική Σχολή της Αθήνας. Πρόκειται για Οδηγίες, από τις οποίες ο ιδιώτης μπορεί ν΄ αντλήσει ευθέως δικαιώματα έναντι της διοίκησης του κράτους μέλους, για την αποτροπή προσβολής της ανθρώπινης υγείας και των περιβαλλοντικών αγαθών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, η χρήση των φυτοφαρμάκων τελεί διαρκώς υπό τον όρο ότι δεν βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε διάταξη νόμου αλλά και κάθε απόφαση της διοίκησης θα πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται με βάση την αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου. Κι αυτό είναι το μόνο που δεν φροντίζει να κάνει σήμερα το Υπουργείο.

    Είναι τουλάχιστον αποτελεσματικά τα εντομοκτόνα στην βαμβακίαση ή τζάμπα ψεκαστήκαμε;

    Σε άρθρο τους (12 Μαρτ. 2006) στην «Καθημερινή» οι Πάνος Πετράκης, Bασίλης Pούσσης και Kωνσταντίνος Bάγιας* έλεγαν πως όχι μόνον δεν είναι αποτελεσματικά τα εντομοκτόνα αλλά «αντίθετα, αυξάνεται η επικινδυνότητα πληθυσμιακών εξάρσεων του φυτοφάγου εντόμου. Eπιπλέον, το έντομο αυτό, όπως και όλα τα άλλα έντομα της ταξινομικής ομάδας, έχουν πολλές προσαρμογές που τα καθιστούν άτρωτα στα εντομοκτόνα. Ακόμα και σε αγροτικές καλλιέργειες, που ο έλεγχος των παρασίτων είναι προσφορότερος δεν έχει επιτευχθεί ποτέ έλεγχος με εντομοκτόνα».
    Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην χορήγηση οριστικής έγκρισης κυκλοφορίας ακόμη και του πλέον καρκινογόνου –νυν απαγορευμένου- Insegar από το υπουργείο Γεωργίας τον Μάρτιο του 2003, πουθενά δεν αναγραφόταν ότι καταπολεμά την βαμβακίαση των πεύκων! Πιο συγκεκριμένα, το πεδίο εφαρμογής του περιορίζεται στα εσπεριδοειδή, τα μηλοειδή, τη ροδακινιά, το αμπέλι και την ελιά. Επιπλέον, στις οδηγίες της εταιρείας Syngenta που παράγει το Insegar πουθενά δεν αναφερόταν ότι συνίσταται για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης. Άρα τόσο ο δήμος Αγ.. Παρασκευής όσο κι ο δήμος Δροσιάς που από όσο γνωρίζουμε ψέκασαν μαζικά στους πολίτες τους το καρκινογόνο αυτό μόνο κακό τους έκαναν καθώς η κατάσταση των πεύκων παραμένει η ίδια. Το ίδιο συνέβη και με το άλλο καρκινογόνο το applaud και τα άλλα. Πολλοί δήμοι μπέρδευαν μάλιστα τους λεγόμενους θερινούς πολτούς με τον βασιλικό πολτό! Θεωρώντας τους λόγω αγνοίας αβλαβείς!

    Τι έκαναν και τι μπορούν να κάνουν οι δήμοι;

    Πρόπερσι οι δήμοι Αθηνών, Ψυχικού, Αγίου Στεφάνου, Χολαργού, Γαλατσίου, Αχαρνών, Αιγάλεω, οι κοινότητες Δροσιάς και Διονύσου και άλλες περιοχές στο Λεκανοπέδιο χρησιμοποίησαν εντομοκτόνα. .Ήταν η πιο επιβαρυντική χρονιά. Η πλειονότητα χρησιμοποίησε Admiral, λιγότεροι το Triona και το ΧΕΛΛΟΝΑ και μόνο ο δήμος Δροσιάς και Αγίας Παρασκευής χρησιμοποίησαν το πλέον τοξικό Insegar. Πέρυσι οι πλέον ευσυνείδητοι δήμοι δεν ψέκασαν με εντομοκτόνα. Μάλιστα ο υποστηριζόμενος από την Ν. Δ δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, που είναι γιατρός έπλυνε απλώς τα πεύκα με μηχανική μέθοδο βάζοντας μετά χαμηλά στους κορμούς ειδικές ταινίες με οικολογική κόλλα για να εμποδίσει την νέα άνοδο των εντόμων στο πεύκο.. Ο ίδιος δηλώνει στην εφ. Αμαρυσία (3 Μάη 2008): «Αντιμετωπίζουμε την βαμβακίαση με την μηχανική μέθοδο που είναι εύκολη, ακίνδυνη κι αποτελεσματική χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον διαφυλάσσοντας την υγεία των κατοίκων..». Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, πέρυσι ζήτησε αλλά δεν πήρε έγγραφη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας σχετική με την χρήση των εντομοκτόνων που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Γεωργίας. Αντιλαμβάνεστε..
    Μιλήσαμε με αρκετούς δημάρχους και το ενδιαφέρον για μια οικολογική λύση βλέπουμε να μεγαλώνει. Για παράδειγμα ο δήμος Βύρωνα χρησιμοποίησε χλιαρό νερό με διάλυμα σαπουνιού «Αρκάδι» με πιεστικό μηχάνημα χωρίς καν λίγο πετρέλαιο που διευκολύνει, έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα με τα εντομοκτόνα που ούτως ή άλλως αναγκάζεται κανείς να τα ψεκάζει κάθε χρονιά. Το ίδιο έκανε κι ο δήμος Πεντέλης, ενώ την οικολογική συνταγή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών που σας δίνουμε παρακάτω ακολουθούν πλέον διάφοροι δήμοι. Στον Κορυδαλλό ο δήμος έκανε διασπορά ανταγωνιστών του εντόμου με μεγάλη επιτυχία. Πολύ καλά αποτελέσματα είχε κι ο δήμος Ρέντη που πρωτοπορεί. Οι δήμαρχοι αυτοί όχι μόνον επέλεξαν να μην επιβαρύνουν άσκοπα το περιβάλλον αλλά εξοικονομούν πολλά χρήματα και γλιτώνουν και τις πιθανές μηνύσεις των κατοίκων αλλά και των τοπικών φορέων. Σημειώνεται ότι ακόμη κι η απόφαση του Υπουργείου με αριθμό πρωτοκόλλου 118722 της 9/5/2007 «επέτρεψε» μεν πέρυσι κατ’ εξαίρεσιν όπως αναφέρει, την διάθεση του εντομοκτόνου Triona για αστικές και περιαστικές περιοχές αλλά προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε διαπιστώσει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία και τις αποκρύψει διώκεται ποινικά! Αυτό στην πράξη αφήνει αιχμάλωτους τους δήμους σε πιθανές προσφυγές πολιτών στο 5ο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας ενώ το ίδιο το Υπουργείο βγάζει και την ουρά του απ’ έξω.. Η δε προσφυγή για αναστολή ψεκασμών, εφόσον μάλιστα δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων στο ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να ευοδωθεί την ίδια ημέρα, εφόσον γίνει καταφυγή στην λεγόμενη «αρχή προφύλαξης», γνωστό διεθνώς δικαστικό όρο.
    Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες μπορούν να δράσουν άμεσα και πως οι δήμοι που απερίσκεπτα χρησιμοποιούν εντομοκτόνα είναι και νομικά εκτεθειμένοι. Η δε αναστολή σε έναν δήμο δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και για τους υπόλοιπους, όπως έγινε παλαιότερα και με τους αεροψεκασμούς. Φυσικά οι μηνύσεις μπορούν να γίνουν και αναδρομικά καθώς υπάρχουν πολλές παρατυπίες και παραλογισμοί σε ότι έγινε πρόπερσι με το Insegar. Έτσι λοιπόν μόνο παραπλανητική για τους δήμους είναι η δήλωση του κ. Καραμήτρου να προχωρήσουν άφοβα οι δήμοι.

    Τι να κάνουμε;

    Το πρόβλημα της βαμβακίασης είναι υπαρκτό και επικίνδυνο για τα πεύκα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση που δεν είναι οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα που είναι επικίνδυνοι για μας και δεν το λύνουν κιόλας. Διαμαρτυρόμαστε στις δημοτικές αρχές για τον κίνδυνο στον οποίο μας υποβάλλουν και για την αναποτελεσματικότητα της μεθόδου. Αν χρειαστεί υποβάλλουμε μηνύσεις ή καταφεύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, τους γείτονές μας και προστατεύουμε όσο μπορούμε την περιοχή μας, εμάς, τα παιδιά και την περιουσία της φύσης. Όπου γίνονται ψεκασμοί ζητάμε σήμανση και «καραντίνα» για λίγες μέρες τουλάχιστον, ειδικά στα σχολεία, νοσοκομεία και παιδικές χαρές. Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε ομάδες εθελοντών και μαθητών, και τέλος παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Παρακάτω σας δίνουμε απλές οδηγίες που πήραμε από τους εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης από εμάς, τους ιδιώτες, αποφεύγοντας τα καρκινογόνα εντομοκτόνα. Ας μην επιτρέψουμε να γίνουν οι λίγες πευκόφυτες ζώνες που απομένουν περιοχές μαζικών αποβλήτων.

    Όπως είδαμε παραπάνω τα εντομοκτόνα εκτός από επικίνδυνα για την υγεία δεν είναι καν αποτελεσματικά αφού κάνουν τα εναπομείναντα έντομα ανθεκτικότερα και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο όπου χρειάζονται όλο και πιο ισχυρά εντομοκτόνα χωρίς να υποχωρεί η προσβολή.
    Αντίθετα, η απομάκρυνση των ξεραμένων κλαδιών, το πλύσιμο με νερό και βούρτσα και το ψεκασμό με μίγμα από νερό, ελάχιστο -0,18%- πράσινο σαπούνι (που πνίγει αναπνευστικά το έντομο) και προαιρετικά ελάχιστο -0,18%- πετρέλαιο (για γαλακτοματοποίηση του μίγματος-δημιουργία φιλμ επικάλυψης ) είναι μέχρι σήμερα η μόνη εναλλακτική μέθοδος καταπολέμησης διεθνώς με πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να κάνει το έντομο ανθεκτικότερο ούτε να εξαφανίζει τους φυσικούς του εχθρούς. Αν προστεθεί μάλιστα και ταινία με κόλλα στο κορμό του δένδρου μετά την επέμβαση έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος δεν είναι η πλήρης εξάλειψη του εντόμου αλλά η επαναφορά της φυσικής ισορροπίας.

    Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε τους ψεκασμούς ζητάμε την λιγότερο επιβλαβή λύση. Φέτος το Υπουργείο προτείνει τα εντομοκτόνα Admiral 10 EC, ΧΕΛΛΟΝΑ EC, TRIONA, SAVONA και TETRASTOP. Έ είναι καλύτερα π χ. να ψεκαστούμε με το TETRASTOP που -φέρεται τουλάχιστον από τον κατασκευαστή του ως βιολογικό- από το TRIONA( αν και δεν προτείνουμε το TETRASTOP διότι δεν γνωρίζουμε αν είναι ασφαλές).
    Το εγκεκριμένο TRIONA όμως που αναφέρεται ως «θερινός πολτός» περιέχει:
    1. Λάδι ( Hydrotreated Light Naphtenic Distillate) κατά 82% με σήμανση κινδύνου Τ και φράση R 45-53
    2. Αμμωνία κατά 0,4% με σύμβολα αντίστοιχα C και R 34
    3. Triton X100 κατά 0,3% με σύμβολα Xn και R 22-41
    4. Κρεσυλικό Οξύ κατά 0,1% με σύμβολα T και R 24/25 -34
    5. Καζεΐνη κατά 0,3%
    6. Νερό κατά 16,9% (πηγή: Basf-Agro)
    Σύμφωνα με τη σήμανση των επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων, τα παραπάνω σύμβολα σημαίνουν:
    Τ : Τοξικό /Τοξική ουσία που εισπνεόμενη ή απορροφώμενη μέσω του δέρματος ακόμα και σε μικρές ποσότητες προκαλεί θάνατο ή οξεία ή χρόνια βλάβη της υγείας/
    C : Διαβρωτικό /Καταστρέφει σε επαφή ζώντες οργανισμούς
    Xn : Επιβλαβές /Ίδια περιγραφή με τις τοξικές
    R 34 : Προκαλεί εγκαύματα
    R 45 : Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο
    R 53 : Δυσμενείς μακροχρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον
    R 22 : Επιβλαβές σε κατάποση
    R 41 : Κίνδυνος σοβαρών οφθαλμικών βλαβών
    R 24 : Τοξικό σε επαφή με δέρμα
    R 25 : Τοξικό σε κατάποση (πηγή: Επίσημες Οδηγίες ΕΟΚ, ΕΕ)
    Τα συμπεράσματα δικά σας!

    Βασιλίκα Σαριλάκη

    Δημοσιογράφος, Οικολογική Κίνηση Δροσιάς

    sarilaki@otenet.gr

    • Oι κ. B. Pούσσης και K.Bάγιας είναι αναπληρωτές καθηγητές του Tμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Aθηνών, ο κος Πετράκης είναι εντομολόγος στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών..


    ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΙΑΣΗΣ

    Υλικά

    Σε 17 lt νερό βρύσης (1 τενεκές λαδιού) , προσθέτουμε:
    1. 30 ml πετρέλαιο (½ φλιτζάνι του καφέ ) και
    2. 30 ml πράσινο σαπούνι πλυντηρίου σε μορφή νιφάδων (flakes).

    Το παραπάνω μίγμα διαλύεται ως εξής:
    Σε ένα μπουκάλι 1,5 lt (π.χ. από coca cola) προσθέτουμε ένα ποτήρι κατά προτίμηση ζεστό νερό και τα 30 ml πετρέλαιο και τα 30 ml πράσινο σαπούνι. Τα αναμιγνύουμε χτυπώντας τα και προσθέτουμε το γαλακτώδες μίγμα στα 17 lt νερού.
    Τρόπος εφαρμογής:
    Με ψεκαστικό όχι απαραίτητα υψηλής πίεσης ψεκάζουμε τα πεύκα ώστε να διαβρωθούν οι «βαμβακάδες» στον κορμό. Αν μπορούμε χρησιμοποιούμε εκεί πού μπορούμε σκούπα/ βούρτσα για καλύτερη απομάκρυνση των ωόσακκων. Προσέχουμε να μην παρασύρονται ωόσακκοι ή/και βαμβακομάζες από το νερό του ψεκαστικού.
    Προφυλάξεις

    1. Να μη χρησιμοποιείται πολύ νερό ψεκασμού γιατί αυτό θα δράσει αρνητικά στο ριζικό σύστημα του πεύκου.
    2. Το καθάρισμα αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως και μόνο αν υπάρχουν έντονες βαμβακάδες. Ποτέ προληπτικά!

     
  • At 7:42 PM, Blogger alvaro said…

    το αν κανει ζημια στα πευκα και μαλιστα ανεπανορθωτη μπορειτε να το διαπιστωσετε κανοντας μια βολτα στην Πεντελη πανω στην ασφαλτο που οδηγει στον αγ.παντελεημονα. Δεκαδες πευκα εχουν ξεραθει με νωπα και ευδιακριτα τα ιχνη απο την επιδρομη της marchalina. Τελικα το λεγομενο Ελληνικο "επιχειρηματικο" δαιμονιο σε αγαστη συνεργασια με την επισημη πολιτεια εκανε το θαυμα του και παλι ενισχυοντας τοσο τις τσεπες ασυνειδητων τρυγητων (η κατ αλλους βιαστων )της φυσης οσο και την θεση της χωρας στον παγκοσμιο χαρτη παραγωγης μελιου, χρησιμοποιωντας γκαγκστερικες αντιπεριβαλλοντικες μεθοδους.

     
  • At 9:24 AM, Blogger jason said…

    To migma kata tis Bambakiasis
    mporei na xrisimopoih8ei kai se dentra elies h' einai katallilo mono gia ta peyka.;;;;;!!!!
    Elpizw na exw syntoma mia apantisi
    Eyxaristw prokatavolika
    Jason

     
  • At 10:23 AM, Blogger Beekeeper said…

    Γιατι να βαλει καποιος σε ελια κατι που ειναι εναντιον ασθενειας πευκου? τι σχεση εχει?

     
  • At 4:47 PM, Blogger japetus said…

    Σε σχεση με αυτο που ρωτησε ο Jason, στην ελια παρασιτεί ένα άλλο είδος κοκκοειδους εντόμου, η ψύλλα της ελιας, το οποιο επιτιθεται κυριως στις ανθοταξιες και παραγει μια όμοια σε οψη "βαμβακάδα".
    Μολονοτι προκειται για διαφορετικα εντομα, πιθανολογω οτι το αραιο διαλυμα σαπουνονερου θα μπορουσε να βοηθησει καθως θεωρειται γενικης χρησης βιολογικο εντομοκτονο για κοκκοειδη.. Ζημια παντως δεν προκειται να γινει, αν και γενικα ψεκασμοι απευθειας στα ανθη πρεπει να αποφευγονται...

     
  • At 5:58 PM, Blogger Beekeeper said…

    Eυχαρτιστουμε πολύ japetus!

     
  • At 11:16 AM, Anonymous Anonymous said…

    Δεν χρειάζεται να είμαι ειδικός, βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια την καταστροφή που γίνεται στα πεύκα της Ελλάδας ΟΛΗΣ και όχι μόνο της Αττικής από τον άνθρωπο.

    Δε λέω το έντομο που βρισκόταν κάποτε σε φυσική ισορροπία αλλά αυτούς που για το πρόσκαιρο κέρδος καταστρέφουν τα λίγα εναπομείναντα δάση της πατρίδας μας.

    Όταν πιάνει μιά φωτιά τρέχουν να τη σβήσουν ενώ όλοι έχουν κάτι νά πούν σχετικά με την καταστροφή, την αποψίλωση, τα συμφέροντα πίσω από τις φωτιές κλπ.

    Την ώρα που τεράστιες εκτάσεις ακόμη και μεμονωμένα δέντρα σε πάρκα και πεζοδρόμια των πόλεων καταστρέφονται από την απληστία των λίγων, οι αντιδράσεις είναι μηδαμινές.

    Θές ότι οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται να ενημερωθούν, θες η ανύπαρκτη οικολογική ευαισθησία της μάζας, το αποτέλεσμα είναι ότι το θέμα έχει περάσει στα ψιλά ενώ την ίδια ώρα γίνεται μία ανυπολόγιστη καταστροφή όχι μόνο στα δάση μας αλλά και το τελευταίο δέντρο της πόλης.

    Είμαι έκπληκτος από την έλλειψη ενδιαφέροντος. Οι εννιά στους δέκα που συζητάω για το θέμα αυτό έχουν πλήρη άγνοια και συγχρόνως απελπιστική αδιαφορία.

    Σήμερα που διάβασα και ότι έγραψε η κα. Βασιλίκα Σαριλάκη σχετικά με τη συνταγή του ψεκασμού με πράσινο σαπούνι που είναι και οικολογική έμαθα κάτι πολύ χρήσιμο.

    Βέβαια αν θα είναι αποτελεσματικό θα φανεί γιατί τα γιατροσόφια σαν το πλύσιμο είναι πολλά.
    Προσωπικά έχω υιοθετήσει το μεγάλο πιά πεύκο στο πεζοδρόμιό μου και δεν πρόκειται ποτέ να πιάσει βαμβακίαση όσο είμαι εδώ, αντίθετα από τα πεύκα στα γύρω τετράγωνα που αργοπεθαίνουν.

    Να πώ ότι δεν φοβάμαι και τόσο ένα ψεκασμό μπροστά στην καταστροφή του δέντρου αλλά οπωσδήποτε είναι καλύτερη μια πιο οικολογική λύση.

    Ποιος φταίει; Κυριότερος υπαίτιος η ανθρώπινη απληστία και συγκεκριμένα των μελισσοκόμων που συνεχίζουν (απ’ότι διαβάζω) να διαδίδουν το έντομο. Και αν δεν ήξεραν παλαιοτέρα τι καταστροφή κάνουν, εφόσον και το υπουργείο προωθούσε το «μπόλιασμα» σήμερα δεν έχουν καμία δικαιολογία.

    Ναι. Οι αγνοί βιοπαλαιστές της υπαίθρου, οι δικοί μας άνθρωποι τα παιδιά του λαού. Γιατί να είναι δηλαδή ηθικά πάνω σε ψηλότερο βάθρο;

    Σκεφθείτε αν την εκμετάλλευση του μελιού την είχε καμιά πολυεθνική τι θα γινόταν. Τι διαδηλώσεις, τι μποϋκοτάζ, τι θα είχαν βγει κάποια κόμματα (δε λέω για να μη πάμε αλλού) να ωρύονται για την καταστροφή από το κεφάλαιο. Σκεφθείτε τώρα σε κάποια πολιτισμένη χώρα – ας πούμε Σουηδία – τι θα πάθαινε ο υπουργός και η κυβέρνηση που θα ήταν υπεύθυνοι για τέτοια φυσική καταστροφή.

    Όσοι ισχυρίζονται ότι το έντομο υπήρχε ανέκαθεν άρα για άλλο λόγο ξεραίνονται τα δέντρα ξεχνούν το μικρό θέμα της φυσικής ισορροπίας και πώς εκτροχιάστηκε, για το ανθρώπινο κέρδος, από την αλόγιστη διασπορά του εντόμου.

    Για να τελειώνω θέλω να πω ότι αισθάνομαι ανίσχυρος στην γενική βουβαμάρα αλλά ελπίζω τουλάχιστον να υιοθετήσει ο καθένας ένα δύο πεύκα. Τόσα εκατομμύρια είμαστε, αν σώσουμε ο καθένας από ένα κάτι κάνουμε.

    Νίκος Κωστόπουλος

     
  • At 5:28 PM, Anonymous Anonymous said…

    Να προσθέσω και ένα/δύο σχετικούς συνδέσμους απο τη Φιλοδασική ένωση.

    Το ιστορικό της βαμβακίασης και ποιοί φταίνε:
    http://www.philodassiki.org/marchalina.htm

    Σχετικά με τους ψεκασμούς:
    http://www.philodassiki.org/132/article/greek/132/8/index.html

     

Post a Comment

<< Home