Όπως έχω ξαναγράψει, σχεδόν όλα τα φυτά είναι ικανά να προσελκύσουν τις μέλισσες. Το θέμα είναι αν τα φυτά αυτά είναι ικανά να χαρακτηριστούν ως μελισσοκομικά. Αν δηλαδή η ανθοφορία τους, η όποια άλλη αίτια έκανε τις μέλισσες να τα επισκεφθούν, είναι ικανή να επηρεάσει τη σύνθεση του παραγόμενου μελιού ή την ανάπτυξη ενός σμήνους.

Έτσι πχ το θυμάρι είναι ένα μελισσοκομικό φυτό, αφού δίνει ένα ιδιαίτερο σε γεύση και άρωμα μέλι. Από την άλλη ο ασφόδελος είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό, από το οποίο όμως σπάνια θα δοκιμάσουμε μέλι ,αφού ανθίζει αρχές Μαρτίου και το μέλι του δεν θα τρυγηθεί, αλλά θα καταναλωθεί άμεσα από το ίδιο το σμήνος, ώστε να αναπτυχθεί.
Αυτό δε σημαίνει ότι κάτω από ειδικές συνθήκες (συνήθως πείνας) δεν θα δούμε μελίσσια και σε “περίεργα φυτά” όπως πχ την ελιά.

Έτσι έχω φωτογραφίσει μέλισσες επάνω σε τηλέγραφους και μέχρι σε γεράνια. (1 και 2)

Ένα φυτό που δεν θα θα το έλεγα σε καμιά περίπτωση μελισσοκομικό και με εξέπληξε φέτος είναι και η μπουκαμβίλια.

Mπουκαμβίλια

Κυκλάδες τέλη Ιουλίου. Η κυρία Καλλιόπη έχει τη μοναδική μπουκαμβίλια που είδα να επισκέπτονται μέλισσες. Την παρακολουθούσα καθημερινά για 10 μέρες αφού σκέπαζε την αυλή μου και έβλεπα τις ξυλοκόπες να έρχονται 5-5 στα λουλούδια της.

Mπουκαμβίλια

Την 8η μέρα και ενώ πριν δεν υπήρχε καμία κινητικότητα από μέλισσες, το φυτό γέμισε ζωή για λίγες ώρες. Δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός αφού οι μέλισσες που ερχόντουσαν δεν ήταν μια δυο, αλλά πολλές. Δεν ξέρω καν τι έπαιρναν από το φυτό.

MπουκαμβίλιαMπουκαμβίλιαMπουκαμβίλιαMπουκαμβίλια

Για την ιστορία, η μπουκαμβίλια ή βουκαμβίλια είναι καλλωπιστικό αναρριχώμενο φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 10 μέτρα, Δεν έχει τρομερές απαιτήσεις σε νερό, έχει σκληρά και μυτερά αγκάθια και είναι φυλλοβόλος. Τα άνθη της ποικίλουν σε χρώμα με συνηθέστερα τα μωβ ή τα λευκά. Δεν της αρέσει το κρύο, μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα η να αγοραστεί από ένα φυτώριο…

Mπουκαμβίλια

piifpu: 2401
Ενδιαφέροντα link: https://happydiyhome.com/flowering-vines/

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper