Ή εικονιζόμενη κυρία θεωρητικά θα μπορούσε να γεννάει τόσα αυγά όσο το διπλάσιο του βάρους της μέσα σε μια μέρα! Κί όμως… δεν το έκανε ουτε για αστείο. Οχι μόνο αυτό, αλλα με ταλαιπώρησε και με καταπίεσε αρκετά αυτες τις μέρες.

 

Αυτη ειναι λοιπόν η περιβόητη πλήρης μέλισσα. Ενα τέλειο θηλυκο με ολοκληρομένα γεννητικα όργανα, ικανό να γεννα το λιγότετρο 600 αυγα τη μέρα (σε περιόδους όπως ο Απρίλιος) γονιμομοιημενα και μη, ολα όμως ικανά να δώσουν νεους ζωντανους οργανισμους. [περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο για το μελίσσι ]

Η συγκεκριμένη βασίλευε στο 001. Το πρώτο μου μελισσι και νομίζω το πιο “βλαμμένο”. Τα πιο σοβαρά προβλήματα που έχω αντιμετωπίσει τα ειχε αυτό το μελίσσι. Πάντα όμως ανταποκρινόταν και πάντα επιβίωνε. Ακόμα και την πρώτη εβδομάδα που το αγόρασα, έβγαλε πρόβλημα και αναγκάστηκα αμεσα να το ενώσω με κάποιο άλλο για να ορθοποδήσει.

Κι όμως. Αυτό ηταν το δραστικότερο μέτρο που πήρα ποτε. Όλες τις άλλες περιπέτειες του τις αντιμετώπισε μόνο του και χωρίς ειδικες περιποιήσεις. Μόνο με “διεγερτική τροφοδοσία” τις κατάλληλες εποχές για να προκαλέσω γέννα και αυξηση του πληθυσμου και θυμόλη όταν κάποια στιγμη αντιμετώπισε σοβαρότατα προβλήματα απο varroa.

Tον φετεινο χειμώνα ήταν ένα απο τα πιο πολλα υποσχόμενα μελίσσια μου. Το ειχα ξεχειμωνίασει με τεράστιο πληθυσμό και περίμενα την ανοιξη να “φουσκώσει” δραματικά. Όμως το μελίσσι είχε άλλα σχεδια. Η τριων χρονων [τουλάχιστον] βασίλισσα του δεν γένναγε πια γονιμοποιημένα αυγα. Λογικότατο. Πιθανότατα το σπέρμα των κηφηνών που τη γονιμοποίησαν πριν χρόνια έχει πια εξαντληθει και η σπερματοδόχος της είναι άδεια. Τα αγονιμοποίητα αυγά της έβγαζαν μόνο αρσενικά ατομα και το μελίσσι κορεσμένο απο κηφήνες δεν αναπτυσόταν.

Για να τα καταλάβω όλα αυτά ίδρωσα. Λιγο η απειρία μου λίγο το οτι το μελίσσι ήταν γεμάτο μέλισσες, δεν μπορουσαν να βρώ τη βασίλισσα ανάμεσα στις εργάτριες με τίποτα. Εδώ και εβδομάδες βλέπω ένα μελίσσι με ελάχιστο γόνο και μάλιστα κηφηνογόνο και δεν μπορώ να βρώ τη βασίλισσα πουθενα. Το μελίσσι ήταν ήρεμο και δεν τσίμπαγε. Γενικα δεν ειχε κανένα σύμπτωμα ορφάνιας αλλα δεν μου εδινε γόνο. Αντίθετα, τα υπόλοιπα μελισσια στο μελισσοκομείο ανπτύσονται με τρελλους ρυθμους.

Κι εκει που λές ότι ειναι ορφανό και δυο ανθρωποι δεν ειναι σε θεση να βρουν τη βασίλισσα ξανφνικα βρίσκεις αυγά. Κι αν μπερδευτηκα εγω που υποτίθεται οτι ξέρω 5 πράγματα τότε ο μέσος αναγνώστης δεν θα καταλαβαίνει τίποτα. Οπότε συνοπτικα, λέω οτι η σήμερα ειμαι λυτρομένος γιατι ενα απο τα 20 μελίσσια μου (το πρώτο μου) που με τραβολογαει εδω και τόσες μέρες με μυστήρια που έχουν να κάνουν και με τις ανωμαλίες του αλλα και με την απειρία μου, θα αποκτήσει νέα βασίλισσα. Μιας και ο πληθυσμός του έχει αραιώσει ικανοποιητικά μπόρεσα επιτέλους σήμερα να βρώ την ελατωματική βασίλισσα και να την απομακρύνω. Εξη ώρες μετα την απομάκρυνση της,(δηλαδή κατα τις 6 το απόγευμα) το μελισσι θα αντιληφθηκε την απώλεια και θα ξεκίνησε διαδικασίες για την κατασκευή άλλης. Για να το πετύχει αυτό του έβαλα αυγά 24ωρών απο άλλο, υγειές μελίσσι. Αυριο πιθανότατα να του βάλω και έτοιμο βασιλικό κελι απο παραπλήσιο μελίσσι που ειναι ήδη στη διαδικασία δημιουργίας βασίλισσας, εδω και μια εβδομάδα.

Στο μέλλον θα κάνω τις αντικαταστάσεις αυτές πιο συχνά γιατι ειναι πολύ πιο βολικό για την παραγωγή.

Η απαχθείσα βασίλισσα έκανε τον κύκλο της. Στα χρόνια που πέρασαν έκανε καλά τη δουλειά της αλλα πλέον ειναι προβληματική. Η τελευταία προσφορά της είναι να ποζάρει για να έχω επιτέλους και μερικές φωτογραφίες απο βασίλισσα.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper