Πως αλλιώς θα μπορούσαν να λένε ένα φυτό με τόσο ωραίους στήμονες? Ο καλλιστήμονας είναι ένα φυτό που μας έχει έρθει από την Αυστραλία και γιαυτό είναι τόσο ξεχωριστό εμφανισιακά. Επειδή είναι φυτό καλοπιστικό και το συναντάμε σε πάρκα κήπους και αυλές (και όχι στην ύπαιθρο) είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό για αυτούς που έχουν τα μελίσσια τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Mέλισσα σε άνθος καλλιστήμονα

Mέλισσα σε άνθος καλλιστήμονα

 

Αδιάψευστοι μάρτυρες οι καλλιστήμονες που συναντώ το πρωι στο πάρκο στρατού. Η ανθοφορία τους κρατά από το Μάιο ως τον Ιούλιο και είναι σημαντικής προσφοράς.  Ο στήμονας είναι στην αρχή τυλιγμένος σε ένα κουβαράκι μέσα στο “μπουμπούκι¨.
Στήμονες που δεν έχουν ακόμα "ξετυλιχθεί" από το μπουμπούκι του άνθους

Στήμονες που δεν έχουν ακόμα “ξετυλιχθεί” από το μπουμπούκι του άνθους

Αμέσως μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται γίνεται στόχος για τις μέλισσες. Όταν ανοίξει για τα καλά, δημιουργεί την χαρακτηριστική ταξιανθία. Το περίεργο άνθος θυμίζει βουρτσάκι άλλα αν το αγγίξεις θα δεις οτι είναι εξαιρετικά τρυφερό και μαλακό. Η ομοιότητα του αυτή του δίνει και την αγγλική του ονομασία Crimson Bottlebrush που ακούγεται εξαιρετικά πεζή μπροστά στην ελληνική καλλιστήμων. Τα φύλλα του έχουν μια παρόμοια μυρωδιά με αυτή της λουίζας, της σιντρονέλας και του μελισσοχορτου.
Μέλισσα σε "κουβαριασμένο" στήμονα ενός καλλιστήμονα...

Μέλισσα σε “κουβαριασμένο” στήμονα ενός καλλιστήμονα…

Είναι ευαίσθητο στο κρύο φυτό αλλά γενικά δεν έχει περίεργες απαιτήσεις και μυστικά. Το μόνο tip που βρήκα ψάχνωντας στο internet είναι οτι δεν αγαπά τα ασβεστώδη χώματα.

Κι ένα video με μέλισσες σε παροξυσμό πάνω σε άνθη καλλιστήμονα:

IMG_0888

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper