Η αμυγδαλιά του γείτονα, έχει πολλούς λόγους να κεντρίζει το ενδιαφέρον μου και αυτό το πράσινο ανάμεσα στα άνθη της δεν είναι φύλλο. Κάθε χρόνο, γύρω στις αλκυονίδες την παρατηρώ να ανθίζει. Παλιότερα απο “εικαστικό” ενδιαφέρον, τα τελευταία  10 – 12 χρόνια απο μελισσοκομικό και ανέκαθεν φωτογραφικά.

αμυγδαλιά

Φετος ρίχνει ήδη τα πρώτα λουλουδάκια της, παράλληλα όμως συνεχίζει να μπουμπουκιάζει και να βγάζει νεα. Οι φωτιστικές συνθήκες οταν ειμαι στο σπιτι ειναι τέτοιες που με δυσκολεύουν αλλά την έβγαλα αρκετες φωτογραφίες.

αμυγδαλιά
αμυγδαλιά

Η αμυγδαλιά Prunus amygdalus – Almond tree είναι απο τα πιό χρήσιμα μελισσοκομικά φυτά. Είναι η πρώτη σοβαρή ανθοφορία (ακολουθεί η κορομηλιά). Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, με απόσταση στην άνθιση, με αποτέλεσμα η γκάμα να περιλαμβάνει από το Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο. Το πρόβλημα είναι οτι αφενός δεν υπάρχουν τεραστίων διαστάσεων μονοκαλλιέργειες αμυγδαλιάς στην Ελλάδα, αφετέρου οι καιρικές συνθήκες την περίοδο της άνθησης δεν είναι πάντα κατάλληλες για να την επισκεφτούν οι μέλισσες.

Όταν όμως το κάνουν παίρνουν τόσο νέκταρ, όσο και γύρη στις τσέπες τους, με αποτέλεσμα τα μελίσσια να παίρνουν το πρώτο σπρώξιμο της χρονιάς, να βγαίνουν λιγο απο το λήθαργο και να ανασυγκροτούν την αποικία τους εν όψη της άνοιξης. Η τροφή αυτή, όπως η περισσότερες πρώιμες ανθοφορίες καταναλώνονται άμεσα απο τις μέλισσες και τους νεαρούς γόνους, με αποτέλεσμα να μην φτάνει ποτέ μέλι απο αμυγδαλιές σε εμας.

Αντίθετα στην Αμερική, όπου η μελισσοκομία έχει άλλες διαστάσεις, στην Καλιφόρνια υπάρχουν γιγαντιαίες εκτάσεις με αμυγδαλιές και η μεγαλύτερη παραγωγή αμυγδάλου στον κόσμο. Οι φυσικοί επικονιαστές της περιοχής, δεν φτάνουν ουτε για αστείο για να επικονιάσουν τόσα φυτά κι έτσι οι καλλιεργητές πληρώνουν τους μελισσοκόμους, ανα κυψέλη, προκειμένου να φέρουν τα μελίσσια τους στην περιοχή και να επικονιάσουν τις αμυγδαλιές. Οι μελισσοκομικές μεταφορές που γίνονται είναι ανάλογες της καλλιέργειας. Πηγή φωτογραφιών @kevwrite στο instagram

bees @kevwrite / instagram
bees @kevwrite / instagram

Χαρακτηριστικό της ανάγκης για επικονίαση είναι οτι εταιρείες σαν την haagen dazs, στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης κάνει απο το 2008 μια καμπάνια με το όνομα help the honeybees, κατα την οποία δίνει μέρος απο τα κέρδη της στης πωλήσεις παγωτού (περισσότερα απο 700.000$ μέχρι σήμερα) στην ερευνα για την σύνδρομο κατάρρευσης αποικίας των μελισσών (CCD – colonie colapse disorder)
Oπως λενε, αν δεν βρεθεί λύση στο πρόσφατο ανεξήγητο πρόβλημα της εξαφάνισης των μελισσών, δεν θα μπορούν να επικονιαστούν οι αμυγδαλώνες της Καλιφόρνια και δεν θα μπορούμε να τρωμε παγωτά haagen dazs με αμύγδαλα….
Πράγματι, η μέλισσα είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε αμύγδαλα:
Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι αυτόστειρες (δεν αυτογονιμοποιούνται) και μερικές είναι μεταξύ τους ασυμβίβαστες (δεν αλληλογονιμοποιούνται), έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον καλλιεργητή είναι η επικονίαση της αμυγδαλιάς που βασίζεται στα έντομα και ιδιαίτερα στις μέλισσες. πηγή: wikipedia
Eνα άλλο ενδιαφέρον που έχει η αμυγδαλιά είναι οτι προσβάλλετε απο αφίδες που δίνουν μελίτωμα στα φύλλα, βοηθώντας τα μελίσσια και μετά την ανθοφορία. Μάλιστα η τροφή αυτή δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, εχθρό και φίλο!
Ανήκει στην οικογένεια των Ροδιδών. Είναι δέντρο φυλλοβόλο, ανθεκτικό στην ξηρασία. Η προέλευση του δεν είναι γνωστή ενω στην Ελλάδα υπάρχει τουλάχιστον απο το 8.000 π.Χ. Φτάνει τα 8 μέτρα ύψος και ο καρπός της (το γνωστό αμύγδαλο) είναι μέρος της διατροφής πολλών λαών απο αρχαιότατους χρόνους.

Στις φωτογραφίες που την έβγαζα τις προηγούμενες βροχερές και κρύες μέρες, έδινε καταφύγιο στα πουλάκια. Εδινε και ερέθισμα βέβαια σε κυνηγούς των πουλακίων.

αμυγδαλιά

αμυγδαλιά

Α! και μην ξεχάσω. Το πράσινο που έλεγα στην αρχή οτι δεν είναι φύλλο, είναι ενας μόνιμος επισκέπτης των τελευταίων ημερών, που ερχεται με τον φίλο η το κορίτσι του (δεν ξερω τι ρολο βαράνε) και τρώνε τα περσινά αμύγδαλα….

αμυγδαλιά παπαγάλος

αμυγδαλιά παπαγάλος
αμυγδαλιάαμυγδαλιάαμυγδαλιά

αμυγδαλιά

9891 9953 9934 9804 9811 0073

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper